Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboog

Slijmbeursontsteking schouder, heup, knie, elleboog Slijmbeurzen kun je vinden in de schouders, ellebogen, knieën en heupen. Een slijmbeurs, ook wel bursa of bindweefselzakje genoemd, is gevuld met slijm. Slijmbeurzen kom je tegen bij pezen en gewrichten, met name op plaatsen waar bewegen zorgt voor veel wrijving. Slijmbeurzen zorgen voor bescherming. Waar wordt een slijmbeursontsteking door veroorzaakt, welke symptomen kunnen optreden en wat kan er gedaan worden aan een slijmbeursontsteking? Een ander woord voor slijmbeursontsteking is bursitis.

Inhoud artikel


Slijmbeurs of bursa

Een slijmbeurs kun je vergelijken met een stootkussen, het gaat om een zakje met daarin slijm. Een slijmbeurs zorgt ervoor dat huid gemakkelijk over bot glijdt, het kan ook gaan om twee botstukken die op de juiste manier over elkaar glijden.

Slijmbeursontsteking of bursitis

Bij irritatie van een slijmbeurs hoopt vocht zich op in het zakje. Het ziet er dan uit als een ballon. Het gaat vaak gepaard met een ontsteking, dan treedt er roodheid op, het wordt warm en er ontstaan pijnklachten. Dit alles noem je bursitis, een ontsteking van de slijmbeurs. Een slijmbeursontsteking komt vaker voor bij volwassenen. Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van een slijmbeursontsteking.

Plaatsen slijmbeursontsteking

 • Schouder
 • Elleboog
 • Knie
 • Heupbeen
 • Achillespees

Meest getroffen: schouder (slijmbeursontsteking schouder)

Een slijmbeursontsteking komt het meeste voor in de schouder, het schoudergewricht is nogal kwetsbaar. Het schoudergewricht is een kogelgewricht en bevindt zich tussen het schouderblad en opperarmbeen. Erboven vind je het sleutelbeen, dit is verbonden met een uitsteeksel van het schouderblad. De slijmbeurs zit iets boven de opperarmkop, buiten het gewrichtskapsel. Een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen rond het gewricht bij de schouder die samengaan met pijn en moeilijk bewegen: Periarthritis humeroscapularis (PHS).

Oorzaken slijmbeursontsteking

 • Stoten kan zorgen voor een bloeding in de slijmbeurs en dit kan leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs.
 • Veelal komt het echter door irritatie. Dan moet je denken aan bepaalde beroepen, stratenmakers zullen bijvoorbeeld sneller last hebben van een slijmbeursontsteking bij de knie. Ook mensen die tijdens het bidden op hun knieën zitten zullen er eerder last van krijgen. Een slijmbeursontsteking bij de knie wordt ook wel Patersknie genoemd.
 • Een ontsteking van een slijmbeurs bij de heup kan ontstaan als er sprake is van schuren van een pees langs het heupbeen.
 • Heeft iemand schoenen die knellen dan kan er een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan bij de achillespees.
 • Jicht, reumatoïde artritis en andere aandoeningen van de gewrichten verhogen de kans op een slijmbeursontsteking.
 • Heel soms is een bacteriële infectie de oorzaak.

Symptomen slijmbeursontsteking

 • Gevoelige slijmbeurs.
 • Slijmbeurs is gezwollen.
 • Het getroffen gewricht is minder bewegelijk.
 • Slijmbeursontsteking knie of elleboog: de zwelling ziet vaak rood, voelt warm en pijnlijk aan.
 • Bij een slijmbeursontsteking van de schouder is het vaak aan de buitenkant minder goed te zien.

Diagnose slijmbeursontsteking

Lichamelijk onderzoek is nodig om de diagnose vast te stellen. Gaat het om een schouder dan zal de slijmbeurs met name in de verdrukking komen bij een stand tussen de 45 en de 135 graden. Is de arm daar voorbij dan zal de pijn waarschijnlijk iets minder erg worden.

Behandeling slijmbeursontsteking

 • Het getroffen gewricht heeft rust nodig.
 • De pijn kan tegengegaan worden met pijnstillers, denk aan paracetamol, en ontstekingsremmers.
 • IJskompressen.
 • Ga in ieder geval direct naar de huisarts als de lichaamstemperatuur verhoogd is (koorts)! Dan kan er namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie en is antibiotica noodzakelijk.
 • Verdwijnen de klachten niet dan is drainage van de slijmbeurs een optie, verder wordt er dan een corticosteroïdeninjectie (prednison) gegeven. Zo'n injectie kan een paar keer herhaald worden.
 • Blijft de slijmbeursontsteking bestaan of komt deze telkens weer terug dan kan de arts een chirurgische ingreep adviseren. Dit houdt in dat de slijmbeurs wordt weggehaald, dit gebeurt overigens zelden.

Injectie met corticosteroïden

In ernstige gevallen kan een injectie met corticosteroïden helpen. Na het krijgen van de injectie is het verstandig om een paar dagen rust te houden.

Er kunnen redenen zijn om géén injectie met corticosteroïden te geven:

 • Bij een verhoogde bloeddruk kan het ziektebeeld erger worden.
 • Bij een verhoogde bloedsuikerspiegel kan het ziektebeeld erger worden.
 • Heeft iemand al last van maag- en of darmklachten, dan kunnen deze klachten verergeren (kan zelfs leiden tot maagzweren).
 • Bij een bacteriële infectie mag de injectie niet gegeven worden.
 • Bij een infectie veroorzaakt door een virus mag geen injectie gegeven worden.
 • Psychische klachten kunnen verergeren door een injectie, dus ook daar moet een arts alert op zijn.

Omgaan met een slijmbeursontsteking

Overleg met de huisarts wat je in jouw geval wel of niet moet doen. Liever geen druk uitoefenen op de getroffen slijmbeurs: niet knielen als het gaat om de slijmbeurs bij de knie, niet leunen op een elleboog als die slijmbeurs is aangedaan. Beperk bij een schouder het zijwaarts heffen. Maar helemaal rust houden is ook niet goed, dan kan de schouder vast gaan zitten en kan je last krijgen van een frozen shoulder (vastzittende schouder). Is er sprake van een slijmbeursontsteking in een knie of in een elleboog dan kun je deze gewoon bewegen omdat die slijmbeurzen buiten de gewrichten liggen.

Genezing slijmbeursontsteking

Hoeveel tijd genezing in beslag neemt is heel verschillend. Rust in de beginperiode is in ieder geval heel belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking bij de schouder dan kan iemand die gelijk een paar weken rust geeft aan de schouder, met een paar maanden weer zonder klachten zijn. Werk je gewoon door met de klachten dan kun je na een jaar nog pijnklachten hebben. Een slijmbeurs die een keer ontstoken is geweest, blijft meestal een zwakke plek. Signaleer je na genezing opnieuw dezelfde klachten, neem dan gelijk rust en bezoek de huisarts.

Kan een slijmbeursontsteking terugkomen?

Na genezing kunnen er toch nog wat losse stukjes achter zijn gebleven en die kunnen irritatie gaan opleveren. De kans op herhaling is dus aanwezig.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bursitis: Ontsteking van een slijmbeurs door overbelastingBursitis: Ontsteking van een slijmbeurs door overbelastingEen bursa is een met vloeistof gevulde zak (zakvormige ruimte) die zich als een kussen tussen spieren, pezen en botten b…
Slijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder (bursitis): injectie & herstelSlijmbeursontsteking schouder symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een ontsteking van de slijmbeu…
Slijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaSlijmbeursontsteking heup: oorzaken bursitis trochantericaEen slijmbeursontsteking of bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs of bursa, een met vloeistof gevulde zak nabij e…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…

Koortsblaasjes - oorzaak, behandeling en preventieEen tintelend, brandend en jeukend gevoel op je lippen gevolgd door een kleine, pijnlijke bult die dagen kan aanhouden.…
Bronnen en referenties
 • Bronnen geraadpleegd op 18 augustus 2014:
 • Ziekenhuis.nl
 • Gezondheidsplein.nl
 • Tijdvoormax.nl
 • Encyclo.nl
 • Wikipedia.nl
 • Medisch Handboek
 • De Grote Oosthoek Medische Encyclopedie
Reacties

A. C. Westra-Van Ginkel, 14-09-2016
Kan er ook een cortisoninjectie gegeven worden bij een slijmbeursontsteking in de knie?
Vr.gr. A.C.Westra van Ginkel
. Reactie infoteur, 16-09-2016
Ik raad u aan om de vraag aan uw behandelend arts te stellen, hij of zij weet precies wat de mogelijkheden zijn. Met vriendelijke groet,

Ans van Pinxteren, 14-12-2014
Ik heb vanaf augustus een slijmbeursontsteking in mijn heup en heb al 2 keer een spuit gekregen. Ik ben er nog niet vanaf
ik vraag me af hoe lang kan het duren voor het genezen is. Reactie infoteur, 14-12-2014
Hoe lang een slijmbeursontsteking duurt is niet te zeggen. Het hangt van verschillende factoren af: hoe lang is de klacht aanwezig, is er rust genomen in de beginperiode etc. U kunt de vraag voorleggen aan degene van wie u de injecties heeft gekregen. Ik wens u beterschap toe. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.