Koortsblaasjes - oorzaak, behandeling en preventie
Een tintelend, brandend en jeukend gevoel op je lippen gevolgd door een kleine, pijnlijke bult die dagen kan aanhouden. Iedereen kent waarschijnlijk dit gevoel. Eenmaal je een koorstblaasje hebt gehad ben je erg gevoelig voor toekomstige uitbraken. Hoewel je het niet kunt voorkomen kan je ze wel onder controle houden. Ontdek wat de oorzaak hiervan is en welke behandelingen echt helpen.
Wat zijn koortsblaasjes?
Koortsblaasjes zijn een veelvoorkomende mondaandoening ook bekend koortsuitslag of koortsblaren. Het zijn kleine blaasjes die vooral voorkomen op de lippen maar soms ook op andere plaatsen op het gezicht zoals de wangen, kin en neus. Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpes simplex virus (hetzelfde virus dat verantwoordelijk is voor genitale herpes). Er zijn twee verschillende varianten van het virus: HSV-1, die voornamelijk orale herpes veroorzaakt en HSV-2, die meestal verantwoordelijk is voor genitale herpes. Hoewel beide types koortsblaasjes veroorzaken gaat het bij 95 procent van de gevallen die koortsblaasjes in het gezicht vertonen om het type HSV-1.
Koortsblaasjes zijn zeer besmettelijk en worden gemakkelijk verspreid door direct contact meer bepaald door het kussen of aanraken van de koortslip. Het aantal mensen besmet met het HSV-1 virus heeft epidemische proporties aangenomen. Er wordt geschat dat ongeveer 80 procent drager is van het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt. Sommige mensen dragen het virus mee zonder het zelf te beseffen aangezien dit niet altijd uitbreekt.
Symptomen van koortsblaasjes
Koortsblaasjes worden gekenmerkt door vroege symptomen een tintelend gevoel of pijn rond het getroffen gebied die soms gepaard gaat met koorts, een zere keel of gezwollen klieren. Na een dag of twee worden er kleine, met vocht gevulde blaasjes gevormd. Als de koortsblaas volledig ontwikkeld is zal er vocht uitsijpelen en opdrogen tot een korst. Deze goed behandelen is essentieel om littekens te voorkomen. Koortsblaasjes kunnen overal voorkomen en kunnen aanhouden van zeven dagen tot wel twee weken.
Oorzaken van koortsblaasjes
Hoewel wetenschappers nog niet weten wat de exacte oorzaak is voor de ontwikkeling van koortsblaasjes hebben ze wel vastgesteld dat een uitbraak hiervan waarschijnlijk voorkomt na aantasting van het immuunsysteem van het lichaam. Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het ontwikkelen van koortsblaasjes bijvoorbeeld stress, ziekte in de vorm van een verkoudheid of griep en blootstelling aan zonlicht. Kinderen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem zijn hier ook extra gevoelig voor.
Eens je besmet bent geraakt met het herpes simplex virus kan het tot twintig dagen duren voor er zicht koortsblaasjes beginnen te vormen, als ze al verschijnen. De eerste uitbraak van koortsblaasjes is meestal de hevigste maar tussen de uitbraken blijft het virus inactief in een van je gezichtszenuwen. Wanneer het virus geactiveerd wordt verplaatst het zich naar de huid wat resulteert in de vorm van koortsblaasjes.
Het virus is niet alleen besmettelijk voor anderen maar ook voor jezelf. Het aanraken van andere lichaamsdelen na contact met je koortsblaas kan het virus verspreiden en leiden tot ernstige complicaties zoals genitale herpes en zelfs blindheid. In zeldzame gevallen kunnen koortsblaasjes leiden tot ernstige medische problemen waaronder virale meningitis.
Behandeling van koortsblaasjes
Helaas is er geen echte remedie tegen koortsblaasjes. Gelukkig kunnen de symptomen wel perfect behandeld worden. Er zijn verschillende crèmes op de markt die de pijn helpen verlichten en de levensduur van zo’n blaasjes met enkele dagen kunnen verkorten. Indien je echter regelmatig een uitbraak hebt van het virus ga je best eens langs bij de huisarts. Die kan dan medicatie voorschrijven om de koortsblaasjes onder controle te houden.
Het voorkomen van koortsblaasjes
Hoewel het virus niet te genezen is kan je de besmetting ervan wel voorkomen. De beste manier om het herpes simplex virus te ontlopen is direct contact met iemand die een koortsblaasje heeft ontwikkeld te voorkomen. In de praktijk betekent dit dus niet kussen of het delen van gebruiksvoorwerpen, kopjes, handdoeken of elk ander voorwerp waardoor het virus zou kunnen overgedragen worden.
Als je toch een besmetting hebt opgelopen zijn er ook acties die je kunt ondernemen om de uitbraak van het virus te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat het smeren van zonnebrandcrème op je lippen de ontwikkeling van koortsblaasjes kan voorkomen. Ook suggereert men om stress te vermijden. Bepaalde voedingsmiddelen zoals noten en chocolade kunnen ook helpen de koortsblaasjes op afstand te houden.
Wetenschappers werken aan een vaccin dat beschikbaar zou zijn voor mensen die nooit besmet zijn geraakt met het virus. Helaas heeft dit vaccin nog een lange weg te gaan eer het goedgekeurd kan worden door de FOD Gezondheidszorg. Daarom is preventie momenteel het beste medicijn om koortsblaasjes te voorkomen.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Bronnen en referenties
- www.e-gezondheid.be
- Medische encyclopedie - Winkler Prins