Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het?

Koortsblaasjes – koortslip; hoe onderdruk ik het? Koortsblaasjes – Koortslip zijn een uiting van het toeslaan van het Herpes simplex virus. Ben je eenmaal in je leven besmet geraakt, dan kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft sluimeren in je lichaam om opeens toe te slaan als de omstandigheden voor het virus optimaal zijn. Koortsblaasjes zijn pijnlijk en kunnen ontzettend jeuken. Helemaal voorkomen van het krijgen van koortsblaasjes is niet mogelijk, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om nieuwe besmetting te voorkomen en genezing te versnellen.

Koortsblaasjes - Koortslip - Herpes simplex virus


Hygiëne is van belang bij een uitbraak van het Herpes simplex virus

Het Herpes simplex virus is zeer besmettelijk, zowel voor jezelf als voor anderen. Het virus verspreid zich gemakkelijk, zeker vanuit de vochtige blaasjes. Om besmetting van omstanders te voorkomen is het van belang om niet te kussen, de koortsblaasjes niet met de handen aan te raken en handdoeken, washandjes, glazen e.a. niet gezamenlijk te gebruiken. Het veelvuldig wassen van de handen is van belang en voorkom besmetting van de ogen met het virus door zorgvuldig om te gaan met de hygiëne bij het inbrengen van contactlenzen.

Verminderde weerstand kan een uitbraak van het Herpes simplex virus oproepen

Koortsblaasjes komen vaak weer opzetten als de weerstand verminderd is. Je kunt er zelf veel aan doen om je weerstand te verhogen, zodat de koortsblaasjes weer snel verdwijnen;
  • Stress kan het Herpes simplex virus activeren. Belangrijk is hoe je met stress omgaat. Door tijdens stressvolle tijden positief over jezelf te blijven en je sociale contacten te onderhouden kan de impact ervan op het lichaam beperkt worden.
  • Lichaamsbeweging helpt om je immuunsysteem te stimuleren. Bij een goede werking van het immuunsysteem zal het Herpes simplex virus minder kans krijgen om toe te slaan.
  • Ontspanning kan helpen om de verschijnselen van koortsblaasjes eerder af te laten nemen.

Invloed van zon en wind op de vorming van koortsblaasjes

UV straling en wind hebben een negatieve uitwerking op de weerstand tegen het Herpes simplex virus. Bescherm de lippen (en de huid eromheen) met een lippenbalsem met UV filter en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Je hebt een koortsblaasje- koortslip, wat nu?

  • Blijf zoveel mogelijk van het koortsblaasje af en houdt het zo droog mogelijk en schoon.
  • Het virus kan zich in je tandenborstel snel vermeerderen. Voel je dat er een koortslip zit aan te komen, gooi dan je tandenborstel weg. Doe dit nogmaals nadat een koortsblaasje genezen is om nieuwe besmetting te voorkomen. Ook de tandpasta tube kan besmetting doorgeven, als de opening van de tube met de tandenborstel is aangeraakt! Zorg verder voor een zo droog mogelijke tandenborstel na de poetsbeurt, want in het vocht kan een virus zich goed handhaven en vermeerderen.
  • Smeer het koortsblaasje in met vaseline. Dit vormt een soort beschermend laagje. Denk er wel aan om na het aanbrengen de handen goed te wassen en stop niet een gebruikte vinger of wattenstaafje nogmaals in het vaselinepotje.
  • Zinkzalf zorgt voor een snellere genezing. Het lijkt de vermeerdering van het virus tegen te gaan.
  • Lysine is een aminozuur wat voorkomt in o.a. aardappelen en zuivelproducten. Bij een aantal mensen lijkt het voldoende binnenkrijgen van deze stof een remmend effect te hebben op het aantal koortsblaasjes per jaar. Door lysine in te nemen als het eerste kriebelende gevoel zich aandient kan het ontstaan van een koortsblaasje mogelijk voorkomen worden.

Moet ik naar de huisarts met mijn koortsblaasje?

Als er etter uit het blaasje komt, of als er meerdere koortsblaasjes ontstaan, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. De meeste koortsblaasjes genezen vanzelf binnen een week. Is het Herpes simplex virus overgegeven aan een baby, neem dan zeker contact op met de huisarts. Voor baby’s kan besmetting groot gevaar opleveren.
© 2014 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tipsKoortsblaasjes zijn een erg irritante aandoening die je humeur danig kunnen verpesten. Koortslip is een symptoom van het…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Koortslip - koortsblaasjes behandelenKoortslip - koortsblaasjes behandelenKoortsblaasjes of ook wel een koortslip genoemd, worden veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Koortsblaasjes versch…
Koortsblaasjes - oorzaak, behandeling en preventieEen tintelend, brandend en jeukend gevoel op je lippen gevolgd door een kleine, pijnlijke bult die dagen kan aanhouden.…

Duizelig en moe? Mogelijke oorzakenDuizelig en moe? Mogelijke oorzakenDuizelig en moe. Wat zijn de mogelijke oorzaken? Duizeligheid of draaierig zijn komt vaak voor. Bijvoorbeeld als je plot…
Hoe herkent men een burn-out en wat kan je eraan doen?Steeds meer mensen vertonen symptomen van een burn-out. Naar schatting vertonen meer dan 900.000 Nederlanders en 400.000…
Bronnen en referenties
  • Boek: De grote Medische raadgever voor het gezin.ISBN 9064077266
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 22-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.