Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!

Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's! Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een herpes-infectie wel zeer gevaarlijk en soms zelfs dodelijk. Het is dus erg belangrijk om ten aller tijden lichamelijk contact met baby's te vermijden, wanneer u een koortslip heeft.

Wat is een koortslip?

Een koortslip (herpes labialis), ook wel koortsuitslag genoemd, bestaat uit een groep blaasjes op of rondom de lippen.
Het is een vaak voorkomende aandoening, dat wordt veroorzaakt door het Herpes-simplex-virus. Het wordt overgebracht door druppelinfecties of fecale infecties, blijft vaak tientallen jaren in het lichaam en kan telkens weer terugkomen (bijv. in tijden van verminderende weerstand).

Eventuele gevolgen voor baby's

Behalve een koortslip kan het Herpes-simplex-virus de volgende ziekteverschijnselen tot gevolg hebben:
  • Ontsteking van de vingers/ duim (vooral bij baby's die duimzuigen)
  • Huidafwijkingen (eczema herpeticum)
  • Als het virus in het oog komt (bijv. via de handen) kan een ooginfectie ontstaan, waardoor blijvende slechtziendheid kan optreden.
  • Bij jonge baby's kan hersen- en/of hersenvliesontsteking optreden.

De symptomen bij een baby

Omdat het afweermechanisme van baby's, zeker in de eerste 4 maanden, nog niet volledig is ontwikkeld, zijn ze erg vatbaar voor het virus. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid kunnen wijzen op een besmetting met het Herpes-simplex-virus. Als het kindje ouder wordt is het beter bestand tegen de gevolgen van het koortslipvirus. Toch zijn ze nog steeds kwetsbaar en is met een koortslip bij alle kinderen voorzichtigheid geboden. Het is erg besmettelijk.

Voorzorgsmaatregelen

Mensen met een koortslip in de actieve fase kunnen beter niet knuffelen met de baby. En voordat de baby verzorgd moet worden, eerst heel goed de handen wassen om besmetting te voorkomen. Bovendien is het verstandig om dingen die de baby in de mond steekt, flessen, spenen en handjes ook goed eerst te wassen. Degene die een koortslip heeft, draagt het beste een mondkapje bij de verzorging van de baby en ook tijdens het geven van borstvoeding. Behandel de koortslip in een zo vroeg mogelijk stadium met een antiviruscrème (een crème dat aciclovir/penciclovir bevat).
© 2008 - 2024 Brie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Last van een koortslip?Last van een koortslip?Een koortslip is een zeer vervelende en pijnlijke virusinfectie van de huid op of rondom de lippen. Behalve pijnlijk en…
Koortslip: oorzaak, klachten, behandelingKoortslip: oorzaak, klachten, behandelingEen koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus is erg besmettelijk en veel mensen komen er al op jonge…
Wat te doen met een koortslipEen branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koor…
Morning-aftermethodenDe beste manier op zwangerschap te voorkomen is de pil en het condoom gecombineerd gebruiken. Zo ben je beschermd tegen…
Bronnen en referenties
Brie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.