Koortslip: oorzaak, klachten, behandeling
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus is erg besmettelijk en veel mensen komen er al op jonge leeftijd mee in aanraking. Heb je het virus eenmaal opgelopen, dan blijft het je leven lang in je lichaam sluimerend aanwezig, om zo nu en dan d.m.v. een koortslip tot uiting te komen. Een koortslip ziet er niet zo fraai uit in het gezicht en geeft vervelende klachten als jeuk en pijn. Een koortslip ontstaat vaak als de weerstand verminderd is.
Waardoor krijg je een koortslip?
Heel veel mensen dragen het herpesvirus bij zich, de veroorzaker van de koortslip. Besmetting met het virus vindt vaak al op kleuterleeftijd plaats. Het virus is erg besmettelijk en verspreid zich via lichamelijk contact of kussen. Wie eenmaal het virus in zijn bloed heeft, komt er nooit meer van af. Het virus blijft in de zenuwcellen van de huid sluimeren en onder bepaalde omstandigheden uit het virus zich met het veroorzaken van een koortslip. Het virus kan geactiveerd worden door;
- Menstruatie
- Stress
- Zonlicht
- Verminderde weerstand
- Koorts
Klachten bij een koortslip
- Jeuk
- Brandende pijn
- Zwelling
- Roodheid
- Blaasjesvorming
Bij een koortslip is de huid van de lippen ( of de huid in de buurt van de lippen) geïnfecteerd. Er ontstaan blaasjes en een jeukend en/of pijnlijk gevoel. Na een paar dagen drogen de blaasjes op en komen er korstjes op de plek. Het duurt ongeveer een week voordat de lip weer helemaal genezen is. Een koortslip komt vaak op dezelfde plek weer terug, bij een verminderde weerstand.
Is een koortslip gevaarlijk?
Volwassenen die een koortslip krijgen zullen er last van hebben en het is cosmetisch gezien niet erg fraai, maar erger dan dat is het niet. Voor baby’s echter kan het wel voor serieuze gezondheidsklachten zorgen. Het is dan ook zaak om nooit een baby te knuffelen als u een koortslip hebt.
Het herpesvirus, dat erg besmettelijk is, bevind zich in het vocht van de blaasjes. Door zoenen, maar ook na aanraking met de vingers kan het worden overgebracht. Op deze manier kan het virus ook op andere plaatsen terecht komen en blaasjes veroorzaken als;
- In het oog
- Op de geslachtsorganen
Zodra er korstjes gevormd zijn kan het virus niet meer worden overgedragen. Een koortslip geneest zonder littekens achter te laten.
Wat kun je doen om een koortslip te voorkomen?
Als je eenmaal besmet bent geraakt met het herpesvirus, dan kom je er niet meer vanaf. Je kunt proberen te voorkomen dat je een koortslip krijgt door;
- De lippen goed te beschermen tegen de zon door een goed zonnebrandmiddel te gebruiken.
- Te zorgen voor een goede weerstand, door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg ( nacht) rust te nemen.
Heb je een koortslip dan is het volgende belangrijk;
- Raak de blaasjes niet aan
- Was regelmatig de handen, soms heb je niet eens bewust in de gaten dat je de blaasjes hebt aangeraakt.
Middeltjes die je kunt gebruiken in geval van koortslip
Naar de huisarts met een koortslip?
Normaal gesproken gaat een koortslip vanzelf weer weg na ongeveer een week. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan in de volgende gevallen;
- Bij uitbreiding van de ontsteking; waarschijnlijk is er dan een bacteriële infectie bij gekomen en is een behandeling met medicijnen nodig.
- Als de blaasjes na twee weken nog steeds aanwezig zijn.
Reactie
Hein, 25-06-2011
Ik heb jarenlang last gehad van terugkerende koortslippen (ongeveer 10x per jaar) en ook van alles geprobeerd. De laatste twee jaar heb ik dagelijks (twee maal per dag) Erazaban gebruikt, een middel dat het herpesvirus de toegang tot de cel ontzegt. Het resultaat is dat sindsdien de frequentie van koortslippen drastisch is afgenomen tot ongeveer 1x per jaar! Nu blijkt dat de producent van Erazaban failliet is gegaan is het middel niet langer te bestellen. De werkzame stof in Erazaban is docosanol, en staat ook bekend als behenyl alcohol. Dit is een grondstof die in veel cosmetica e.d. gebruikt wordt en besteld kan worden (alleen internationaal, bijv. via www.labstuff.nl of www.lotioncrafter.com). Ik laat een eigen creme maken door de apotheker met dit ingredient om de behandeling voort te zetten nu Erazaban niet meer beschikbaar is. Overigens is behenyl alcohol prima dagelijks te gebruiken. Het betreft een vettige alcohol die niet schadelijk is (vergelijk het met lippen balsam). In een recent wetenschappelijk paper las ik dat het herpes virus, in tegenstelling tot wat normaal gedacht wordt, niet slechts af en toe actief wordt, maar zeer frequent (dagelijks) uitgescheden wordt en tot besmetting leidt wanneer de weerstand laag is en het virus de cel binnen kan dringen. Behenyl alcohol beschermt cellen voor hernieuwde besmetting door het virus dat door de drager zelf wordt uitgescheiden en werkt daarmee dus preventief tegen het optreden van een koortslip. Hopelijk zijn anderen met een vergelijkbare aandoening geholpen met deze informatie.
Reactie infoteur, 27-06-2011
Bedankt voor deze aanvulling, wie weet is er iemand anders mee geholpen!