Als je veel moet plassen

Als je veel moet plassen Sommige mensen hebben een abonnement op het toilet. Voor sommige van hen is veel plassen, heel gewoon (geworden). Dat is echter niet gangbaar en als je dus plots veel vaker moet plassen en het houdt aan, kan dit ergens een oorzaak hebben die mogelijk weggenomen kan worden. Moet je uiteraard wel de oorzaak weten en die is niet altijd even gemakkelijk te herleiden. Toch kan het veel leed en ongemak voorkomen.

Functie van plassen

Plassen ofwel urineren, is niet meer dan het lozen van je urine via de urinebuis. Bij mensen (en zoogdieren) wordt urine door de nieren geproduceerd. Dit wordt opgeslagen in de urineblaas en periodiek “geleegd”. De nieren hebben de functie de afvalstoffen uit het bloed te halen en deze te lozen middels urine die via de blaas uiteindelijk het lichaam verlaat. Een essentieel proces in het lichaam dus.

Wanneer plassen normaal is en wanneer niet

Wat is normaal?

Wat men als norm aanhoudt is dat een gezond persoon tussen 1 liter en 1,5 liter per dag aan urine heeft. De nadruk op de lozing ligt in de ochtend, bij het opstaan. De hele nacht hebben de nieren gewoon doorgewerkt en kunnen dus veel geproduceerd hebben. De rest van de dag gaan mensen meestal nog 2 tot 6 maal naar het toilet, maar er zijn ook mensen die wel 12 keer naar het toilet gaan.

Een volwassen blaas kan in principe 1,5 liter bevatten en in dat geval zou je nog maar 1 keer hoeven te passen, maar de praktijk wijst uit dat prikkels van buitenaf ook van invloed kunnen zijn op ons “plasgedrag”. Denk hierbij aan stromend water, want dat doet denken aan het geluid als je in de wc-pot plast of de kou en wind die je gevoel te moeten plassen, kunnen stimuleren. In de praktijk zal de blaas dus nooit meer dan zo’n 0,75 liter bevatten, want bij 0,5 liter zullen de zenuwreceptoren (die zitten in de blaaswand) al een reflex tot plassen “uitlokken”. Als je een verstoorde “melding” hebt, dan kan je dus maximaal 1,5 liter “opslaan”. Maar dit is slecht, want het kan een verrekte blaas opleveren met een slappe spierwand.

Wanneer is het niet meer normaal?

Dat de vrouw meer plast dan de man, is op zich niet zo vreemd. De blaas van de man is nu eenmaal iets groter. Verder houden de meeste vrouwen vocht vast in de periode tot de menstruatie. Zodra de vrouw gaat menstrueren, komt het vocht weer vrij. Dit kan ook betekenen dat er in de periode meer geplast wordt.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal
Continue dorst kan ook aanzetten tot meer drinken en dus plassen. Het is wel zo dat als je continue dorst heb, dit een signaal van iets anders is/kan zijn. Het is goed te achterhalen waarom je zoveel dorst hebt. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, te weten:
  • Cafeïne houdende drinken zoals koffie, thee en cola en daarnaast alcohol hebben allemaal invloed op een bepaald hormoon (ADZ). Dit hormoon voorkomt dat er veel water in de urine komt. Als er een remmende werking op het hormoon plaatsvindt, ga je dus meer drinken. Het is niet verkeerd om na een kop koffie of een glas alcohol ook een glas water te drinken. Zo compenseer je het weer.
  • Medicijnen kunnen je “plasgedrag” veranderen, maar op het moment dat je stopt, is deze werking normaal gesproken ook meteen weer opgeheven.
  • Een overactieve blaas (OAB) kan ook tot meer plassen leiden. Bij een overactieve blaas trekt de blaas te vaak samen en wordt je inhoud kleiner.
  • Als de hormoonspiegel niet helemaal goed is. Indien dit langer aanhoudt (vaak gaat het vanzelf weer over), is het goed de huisarts te raadplegen.
  • Diabetes heeft ook als uiting dat je veel meer gaat drinken. De huisarts raadplegen is uiteraard erg belangrijk.
  • Een bekkenbodemverzakking is ook ingrijpend en een signaal kan ook veel moeten plassen betekenen.

Wat kan je zelf doen?

Vooropgesteld dat je met bepaalde zaken altijd naar de huisarts moet gaan, is er ook wel wat, wat je zelf kunt doen. Je kunt bovendien aan je urine zien hoeveel vocht je in je lichaam hebt. Als je over (te) veel vocht in je lichaam beschikt, maken je nieren lichtgekleurde urine aan. Als je over (te) weinig vocht in je lichaam beschikt, wordt je urine donkerder van kleur.
Verder kan je je blaas en bekkenbodem trainen. Door je je bekkenbodem aan te spannen sluit je je blaas. Op deze wijze train je als het ware de spieren. Je kunt dit zelf doen of in ernstige gevallen een speciale therapie volgen.
Als cafeïne en/of alcohol het probleem is, minder dan met inname. Helemaal niets is beter, maar als dat moeilijk is, begin dan met halveren van het gebruik. Dit kan al een stuk helpen. Bij medicijnen uiteraard even in de gaten houden dat het stopt, op het moment dat je met je medicijnen stopt (of zodra de stoffen je lichaam verlaten heeft).
Ook kan het zinvol zijn om voor het slapen gaan niet te veel meer te drinken en bij voorkeur je mond te spoelen in plaats van echt te drinken.

Tot slot

Vaak is het prima op te lossen en soms moet je je huisarts erbij betrekken, maar ook dan is het in veruit de meeste gevallen op te lossen. Rond blijven lopen met het idee altijd te moeten plassen is in ieder geval niet zinvol en niet nodig.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Mensen met een overactieve blaas kunnen ernstige beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Wat kun je doen tegen een o…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Ongewenst urineverlies bij vrouwenOngewenst urineverlies bij vrouwenErg vervelend! Urine 'verliezen' op een moment dat je het helemaal niet wilt, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent o…
Oogbeschadiging door contactlenzenOogbeschadiging door contactlenzenIn de jaren negentig van de vorige eeuw kon je contactlenzen gewoon in de drogisterij kopen en later werd het ook popula…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chriskeller, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
Reactie

Theo Coenen, 27-02-2017
Ik ben 62 jaar sinds kort moet ik na het drinken veel plassen na +m 45min en s, nachts bijna ieder uur op staan om te plassen en ik heb het gevoel dat ik een droge mond heb daarom drink ik water en dan na + 45min weer plassen. Reactie infoteur, 02-03-2017
Dat je in de nachtelijke uren één of twee keer moet plassen, is op zich niet vreemd. Maar ieder uur is m.i. niet helemaal binnen de norm. Met een open mond slapen kan bijvoorbeeld een droge mond geven. Het is belangrijk niet per se te gaan drinken, want dan houd je inderdaad het vele plassen in stand. Het is goed slechts een beetje de mond te bevochtigen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.