Oogbeschadiging door contactlenzen

Oogbeschadiging door contactlenzen In de jaren negentig van de vorige eeuw kon je contactlenzen gewoon in de drogisterij kopen en later werd het ook populair om het te bestellen via het internet. Toch is het niet voor iedereen geschikt en aan het dragen van contactlenzen zijn risico’s gebonden. Een contactlens moet aangemeten worden door een daartoe opgeleide oogdeskundige en je ogen moeten periodiek gecontroleerd worden. Het onjuist gebruiken van contactlenzen kan leiden tot blijvende schade aan het oog. Er kunnen oogbeschadigingen ontstaan door een infectie, een beschadigd hoornvlies, door een allergie of door zuurstofgebrek.

Lenzen alleen via deskundige

In de jaren negentig kon je contactlenzen kopen in drogisterijen en bij groothandels. Aan het einde van de vorige eeuw was het populair om contactlenzen te bestellen via het internet. Zonder dat je ogen gecontroleerd waren kon je lenzen dragen. In 1998 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gevraagd aan de Gezondheidsraad of er gezondheidsrisico’s zijn verbonden aan het gebruik van contactlenzen. Er werd geconcludeerd dat er aan het dragen van contactlenzen zonder dat er door een deskundige naar je ogen is gekeken, gezondheidsrisico’s zitten. Er is wel een regelgeving voor de kwaliteit van lenzen, maar niet voor het aanmeten, instructie en nacontrole. Omdat het risico’s met zich meebrengt, wordt geadviseerd dat het dragen van contactlenzen alleen geschikt is voor degenen die dit via een opgeleide optometrist of oogarts te laten aanmeten.

Oogontsteking

Een veel voorkomende infectie als gevolg van lenzen is een bacteriële infectie. Het oog doet pijn, is rood en er is vaak een afscheiding. Het oog kan tranen, branderig aanvoelen, jeuken, het zicht kan wazig worden en er kan sprake zijn van lichtschuwheid. Meestal zijn het hoornvlies en binnenkant van de oogleden van het oog ontstoken. Het is belangrijk om dan geen lenzen te dragen. In geval van zachte maandlenzen, is het beter om deze weg te gooien en zodra de ontsteking is verdwenen, weer nieuwe in te doen. Dit kan ontstaan omdat lenzen te lang worden gedragen of omdat ze niet goed worden gereinigd. Een ontsteking gaat meestal vanzelf over binnen een week. De huisarts kan druppels of een zalf voorschrijven tegen de ontsteking.

Droge ogen

Veel lensdragers hebben last van droge ogen. Vooral wanneer zij in een ruimte komen waar er airco is of een droge lucht. Het kan een branderig en vermoeid gevoel in de ogen geven en het lijkt alsof er een zandkorrel in de ogen zit. Wanneer je er niets aan doet en lenzen blijft dragen, kan dit leiden tot verdere irritaties en tot een oogontsteking. Het beste is om een droge lucht zoveel mogelijk te vermijden, veel te knipperen en als je ogen ondanks deze maatregelen nog droog blijven, kunsttranen te gebruiken. Probeer de lenzen ook niet te lang achter elkaar te dragen.

Allergie

Er kunnen chronische of acute klachten ontstaan als reactie op de conserveringsmiddelen in de contactlensvloeistof. Hierdoor kan zich een “giant papillary conjunctivitis” ontwikkelen. Hierdoor wordt het dragen van lenzen steeds minder comfortabel en kan er een toenemende afscheiding ontstaan. Het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid is aangedaan en deze kan pijnlijk zijn met een brandend en jeukend gevoel. Wanneer er het vermoeden is van een allergie voor de conserveringsmiddelen in de lenzenvloeistof, kun je een vloeistof zonder conserveringsmiddelen proberen. Deze aandoening komt vooral voor bij mensen met zachte lenzen.

Zuurstofgebrek

Het hoornvlies (de buitenste laag van de oogbol) is voor een deel van de zuurstofvoorziening afhankelijk van de zuurstof uit de lucht. De aanwezigheid van een lens kan dit belemmeren. Er kunnen klachten ontstaan van pijn in het, vooral wanneer je de lenzen net hebt uitgedaan. Er kan schade ontstaan aan het oog doordat er extra vaatjes zich gaan ontwikkelen om zo aan zuurstof te kunnen komen. Deze vaatjes kunnen de iris beschadigen. Dit wordt vooral gezien bij mensen die overdag lenzen dragen.

Hoornvliesbeschadiging

Door slechte hygiëne is de kans op het krijgen van een hoornvliesontsteking groter. Dit kan ontstaan door de lenzen niet te reinigen of met niet gewassen handen de lenzen indoen. Meestal gaat het om een bacteriële infectie. Dit kan zich ontwikkelen tot zweertjes en er moet snel worden ingegrepen. Door het schuren van de lens kan ook een hoornvliesbeschadiging ontstaan. Dit kan komen door een scheurtje in de zachte lens of lenzen dragen met zeer droge ogen. Een beschadigd hoornvlies zal littekenweefsel vormen en zal nooit meer volledig herstellen.

Een hangend bovenooglid (ptosis)

Vooral mensen die langdurig harde lenzen dragen lopen een risico om een hangend bovenooglid te krijgen, ook wel ptosis genoemd. Er is een uitrekking ontstaan van de spier die het ooglid omhoog trekt door een mechanische beschadiging. Het ooglid kan over de pupil komen te hangen, waardoor het zicht wordt belemmerd. Een operatieve ingreep kan dit probleem verhelpen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nachtlenzen en oogbeschadigingNachtlenzen en oogbeschadigingDe nachtlens is een ideale oplossing voor mensen die om diverse redenen overdag geen lenzen meer kunnen verdragen. Deze…
Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Contactlenzen, zijn ze gevaarlijk?Mensen die slecht zien zijn afhankelijk van een bril of contactlenzen. Een andere optie is ooglaseren. Maar is het niet…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…

Als je veel moet plassenAls je veel moet plassenSommige mensen hebben een abonnement op het toilet. Voor sommige van hen is veel plassen, heel gewoon (geworden). Dat is…
Poepen lukt niet, maar ik moet wel! Wat kan ik doen?Dagelijks nemen we veel voedsel in en dat wordt in de maag met darmen verteerd. Het geeft ons energie, mineralen en ande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anemone123, Pixabay
  • www.ntvg.nl/artikelen/oogproblemen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.