Kunsttranen tegen droge ogen

Kunsttranen tegen droge ogen Droge ogen is een veel voorkomende klacht en kan erg hinderlijk zijn. Het komt veel voor bij ouderen, mensen die contactlenzen dragen en als bijwerking bij bepaalde medicijnen. Klachten zijn meestal geïrriteerde ogen, vermoeid gevoel in de ogen, branderige ogen en verminderd zicht. Kunsttranen helpen niet alleen om droge ogen te bevochtigen, maar het wordt ook gebruikt ter bescherming van een oogvliesontsteking. Wat zijn kunsttranen precies en in welke gevallen mag je het gebruiken?

Droge ogen

Er zijn veel mensen die last hebben van droge ogen. Zo hebben mensen die contactlenzen dragen, in een ruimte met airco werken, oudere mensen er wel eens last van. Mensen die langdurig achter een computer werken, knipperen soms te weinig, waardoor de ogen droog kunnen worden. Ook zijn er bepaalde ziekten zoals het Sydroom van Sjögren of medicijnen die droge ogen kunnen veroorzaken. Droge ogen kunnen het dagelijkse leven soms erg belemmeren. Het zorgt naast de klachten van droge ogen ook voor geïrriteerde ogen, branderig gevoel, vermoeide ogen en het kan zelfs invloed hebben op het zicht. Vooral dragers van contactlenzen geven aan dat het zicht vertroebeld kan zijn als gevolg van de droge ogen.

Kunsttranen

Als het oog niet voldoende wordt bevochtigd, kan het leiden tot een beschadigd hoornvlies (het buitenste laagje van de oogbol). Dit kan uiteindelijk gaan ontsteken. Normaal gesproken maken je traanklieren vocht aan, dat je door te knipperen over het oog verdeelt. Bij oudere mensen wordt er minder traanvocht aangemaakt. De oplossing is dan het gebruiken van kunsttranen. Het is een middel dat in het oog wordt gedruppeld naar behoefte en het maakt het traanvocht in het oog dikker en beschermt het hoornvlies tegen uitdroging. Het werkt direct en houdt enkele uren aan. Als het hoornvlies geïrriteerd is geraakt, duurt het soms enkele dagen voordat de klachten verminderen. Voorbeelden van medicijnen tegen droge ogen zijn: carbomeer, hypromellose en hyprolose.

Verminderde traanproductie

Kunsttranen worden ook ingezet als er sprake is van een (dreigende) oogvliesontsteking en allerlei andere oorzaken van een verminderde productie van traanvocht. Oudere mensen hebben soms ook last van droge ogen omdat zij de ogen niet volledig kunnen sluiten of de droge ogen ontstaan als gevolg van het gebruik van medicijnen. De volgende medicijnen hebben als veelkomende bijwerking droge ogen:
  • Antidepressiva
  • Medicijnen tegen de ziekte Parkingson
  • Antihistaminica (onderdrukt allergische reacties)
  • Pupilverwijders (mydriatica)

Het gebruik

Er mag naar behoefte telkens één druppel in het oog worden aangebracht, tenzij de dokter iets anders adviseert. Mocht je gevoelig zijn voor conserveringsmiddelen, bestaan er ook kunsttranen zonder conserveringsmiddelen. Voordat je de druppels in het oog brengt, was je handen. Buig daarna je hoofd naar achteren en trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden. Raak het oog niet aan en laat de druppel in het gootje vallen tussen de oogbol en ooglid. Daarna knipper je een paar keer met je ogen zodat de vloeistof zich over het oog verspreid. Mocht je niet in staat zijn om zelf de oogdruppels in te brengen, bijvoorbeeld door een verstoorde motoriek of artritis, vraag dan of iemand anders dit bij je inbrengt.

Syndroom van Sjögren

Bij deze ziekte werkt het afweersysteem tegen het eigen lichaam. Het wordt ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Hierdoor werken traan, - speeksel en slijmklieren niet meer of onvoldoende en raken ontstoken. Droge ogen komt bij deze ziekte dan ook vaak voor. Deze aandoening is niet te genezen, maar klachten kunnen wel bestreden worden. Kunsttranen werken direct en mogen naar behoefte worden gebruikt. Verder kan er eventueel thuis een luchtbevochtiger worden gebruikt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunsttranen (oogdruppels) bij droge ogenKunsttranen (oogdruppels) bij droge ogenWie last heeft van droge ogen, heeft de mogelijkheid om kunstmatige tranen te gebruiken. Kunsttranen bevochtigen de ogen…
Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Wat te doen bij droge ogen, kunnen oogdruppels helpen?Het hebben van droge ogen houdt in dat er te weinig traanvocht naar de ogen gaat. Consequentie van de aandoening is dat…
Gezondheid: Tranende ogenGezondheid: Tranende ogenTranende ogen kunnen heel lastig en ontsierend zijn en dan nog niet gesproken over de opmerkingen van mensen die denken…
Last van de ogen: jeuk en branderig gevoelLast van de ogen: jeuk en branderig gevoelEen branderig gevoel aan je ogen is geen pretje. Je ogen zijn extreem belangrijk in de maatschappij van vandaag. Autorij…

Vestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineVestibulaire migraine: duizeligheidsklachten en migraineMigraine is een hoofdpijn die in aanvallen optreedt en gepaard kan gaan met heftige hoofdpijn. Bij vestibulaire migraine…
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…
Bronnen en referenties
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 13-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.