Hormoonpreparaten om jong te blijven

Hormoonpreparaten om jong te blijven Als je een tekort hebt aan hormonen kun je allerlei klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheidsverschijnselen of erectieproblemen. Er zijn ook mensen die hormonen gebruiken om jong te blijven. Door het gebruik van hormonen zou je meer spierweefsel kunnen ontwikkelen, meer uithoudingsvermogen kunnen krijgen of een betere botmassa krijgen. Onder de nieuwste snelle oplossingen om jong te blijven, zijn er een aantal hormoonbehandelingen op de markt.

Verschijnselen bij hormoontekort

Hormoonsupplementen kunnen je een grote dienst bewijzen, maar dit geldt alleen wanneer je een tekort hebt aan hormonen. Als je vermoeidheidsverschijnselen of erectieproblemen hebt, als je maar nauwelijks kunt afvallen als je echt je best doet, of als je spieren verzwakken terwijl je veel traint, dan kunnen hormonen je helpen. Er zijn een aantal snelle en vrij nieuwe hormoonbehandelingen die je kunt ondergaan. Deze zullen per hormoonsoort worden besproken.

Menselijk groeihormoon (HGH)

HGH wordt afgescheiden door de hypofyse (een klier net onder je hersenen) en is nodig voor de groei en voor het herstel van celweefsel. Vanaf je veertigste wordt er geleidelijk minder van aangemaakt en tegen de tijd dat je zeventig bent, haalt de aanmaak van dit groeihormoon soms nog maar een kwart van het oorspronkelijke niveau. HGH lijkt dan ook een voor de hand liggende keuze om verouderingsverschijnselen tegen te gaan. De vraag is: werkt het ook?

Als er een tekort is van HGH, zal door dit hormoon een aantal keer per week toe te dienen, sprake zijn van een toename van spiermassa en een verlaging van vetweefsel. Als mensen geen tekort hebben aan HGH en dit hormoon extra toedienen, is uit onderzoek gebleken dat mensen geen baat hebben hierbij. Er zijn geen bewijzen dat injecties met HGH een simpele oplossing kunnen zijn om meer spieren te ontwikkelen bij mensen zonder dat tekort.

Dehydroepiandrosteron (DHEA)

DHEA is een hormoon dat wordt aangemaakt door de bijnieren, en dat wordt omgezet in de hormonen oestrogeen en testosteron. Naarmate je ouder wordt, zul je minder DHEA aanmaken. Er bestaan theorieën die beweren dat het verhogen van het DHEA-niveau kan leiden tot meer spiermassa en een grotere botdichtheid, dat het goed is voor je immuunsysteem en verouderingsverschijnselen vertraagt. Het gaat om de onder andere de volgende verouderingsverschijnselen: pijn in de gewrichten, het verminderen van spiermassa, een verminderd libido en minder energie.

Uit onderzoek is gebleken dat dit hormoon niet een toename gaf van spierkracht, botmassa, uithoudingsvermogen of kwaliteit van leven. Een ander onderzoek wees uit dat er wel sprake was van wat verlies van vet en insulineresistentie. Insulineresistentie houdt in dat er een verminderde reactie op insuline is, waardoor het bloedsuikergehalte te hoog blijft. Er is echter geen bewijs dat het gebruik van DHEA een voordeel oplevert als er geen sprake is van een tekort. Het helpt wel als je er zelf te weinig van aanmaakt.

Testosterontherapie

Zoals bij veel hormonen het geval is, neemt ook de aanmaak van testosteron rond het dertigste levensjaar af. Een te lage testosteronspiegel kan zelfs leiden tot impotentie bij mannen. Bij zowel mannen als vrouwen is daarbij bovendien sprake van minder zin in seks, van achteruitgang van botweefsel en spiermassa en van toenemende futloosheid.

Mannen

Bij mannen met een lage testosteronspiegel kan toedienen van dat hormoon leiden tot een vermindering van bovengenoemde symptomen. Hetj gebruik van testosteronsupplementen bij normale testosteronwaarden wordt afgeraden omdat dit kan bijdragen aan borstkanker bij mannen en kan leiden tot een vergrote prostaat.

Vrouwen

Vrouwen met een laag testosterongehalte kunnen verbetering merken bij gewichtsbeheersing en het libido. Een van de nadelen zijn de eventuele mannelijke bijverschijnselen zoals een toename van gezichtsbeharing. Dit laatste gebeurt alleen als er een teveel aan testosteron wordt gebruikt.

Wees voorzichtig

Hormoonsupplementen kunnen je een grote dienst bewijzen, maar dit geldt alleen als er echt sprake is van een tekort. Mocht je last hebben van eerder genoemde verschijnselen, dan moet je dit serieus bespreken met je huisarts. Het wordt afgeraden om hier zelf mee te gaan experimenteren. Als je hormonen gebruikt, zonder dat er sprake is van een tekort, kunnen er zelfs tegengestelde effecten worden veroorzaakt. Er zijn sporters die hormoonpreparaten gebruiken voor prestatieverbetering, zonder dat er bij hen een tekort is vastgesteld. Het is niet geheel duidelijk wat de effecten zullen op lange termijn.
© 2013 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effecten van groeihormoonEffecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…
Krachttraining en hormonenKrachttraining en hormonenHet is algemeen bekend dat mannen door krachttraining sneller spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen. Ook zien mannen o…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Veroudering voorkomen - Menselijk GroeihormoonHGH of Menselijk Groeihormoon is één van de krachtigste wapens in de strijd tegen veroudering. Je kan het laten injecter…

Gezond ouder worden: maak gezonde keuzesGezond ouder worden: maak gezonde keuzesDe tijd is niet tegen te houden en we worden allemaal vanzelf ouder. We kunnen er zelf wat aan doen op het gebied van ge…
Balans is geen luxe maar noodzaakBalans is geen luxe maar noodzaakDat rust en balans essentiële onderdelen van het menselijk bestaan zijn, is niets nieuws. Toch krijgen we het voor elkaa…
Bronnen en referenties
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies: ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 18-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.