Balans is geen luxe maar noodzaak

Balans is geen luxe maar noodzaak Dat rust en balans essentiële onderdelen van het menselijk bestaan zijn, is niets nieuws. Toch krijgen we het voor elkaar om niet de rust te nemen die we nodig hebben, waarbij rust niet noodzakelijkerwijs niets doen wil zeggen. We leven in de waan van de dag, gaan er vol in en zien wel waar het schip gaat stranden. Althans, zo lijkt de westerse wijsheid, want rust en tijd voor balans lijkt niet voor te komen in de agenda.

Westerse versus Oosterse maatschappij

De westerse maatschappij zit zo in elkaar of eigenlijk wij als westerlingen zitten zo in elkaar en als je dat afzet tegen de oosterse maatschappij dan is dat een schril contrast. Doen al die oosterlingen het dan zo verkeerd? Nee, het is een ander volk, een andere cultuur. Maar als we dan toch zo versmelten als mensen, dan zouden deze culturen elkaar ook kunnen versterken. In een florerende maatschappij the best of both worlds realiseren. Dat kan, maar daarvoor moet meer water door de Rijn stromen en dus is het slechts uitspreken niet voldoende om een verandering in gang te zetten.

Verandering

De een pakt een verandering op als iets vanzelfsprekends en de ander wordt al panisch bij de gedachte te moeten veranderen. Daarmee niet gezegd dat degene die bang is, een verandering niet doorgevoerd krijgt, maar daar is doorgaans meer voor nodig. Ook voor de veranderaar pur sang moet het een tweede natuur worden, het moet beklijven … en pas dan heb je het je eigen gemaakt. Maar uiteindelijk kan iedereen het, als de persoon in kwestie echt wil … uit vrije wil!

Verandering vorm geven

Als je echt de balans weer in het leven wilt brengen, is het goed bewust te bekijken hoe de disbalans er nu is. Dat wil zeggen dat als je erg lange werkdagen inclusief bijbehorende stress volbrengt, er voldoende tijd tegenover moet staan om te ontspannen. Niet alleen vanuit oogpunt dat je een leven in balans veel langer volhoudt, maar ook omdat je een andere ontspannen omgeving en/of activiteiten je creativiteit en scherpzinnigheid stimuleert.

Voor sommige mensen staat balans voor saai, maar uiteindelijk bepaal je dat zelf en kan de tegenhanger van drukke dagelijkse activiteiten zo spannend ingevuld worden als je zelf wilt. Met andere woorden, rust is niet noodzakelijkerwijs niets doen. Rust is de geest en zo mogelijk ook het lichaam op een andere manier inzetten. Enkele tegenhangers die goed voor lichaam en geest zijn en op bepaalde vlakken “rust” brengen, ook al lijkt dit niet zo. Denk ondermeer aan:
  • Iemand met een stevig lichamelijk beroep kan het lichaam tot rust brengen met verschillende vormen van wellness. Denk hierbij aan de sauna en massages (bijvoorbeeld ontspanningsmassages), welke een weldaad voor het hardwerkende lichaam zijn. De geest betrek je door datgene wat je leuk vind, bijvoorbeeld in de vorm van lezen. Een goed boek, een interessant tijdschrift of schrijf zelf over een onderwerp wat dichtbij je staat. Maar het kan natuurlijk ook om fraaie muziek gaan, bezoek een museum, speel een spelletje schaak of bedenk hoe je een bepaalde constructie gaat maken van iets wat nog in huis gefabriceerd moet worden.
  • Als je voornamelijk in je hoofd zit en dat brengen bijvoorbeeld verschillende kantoorbanen met zich mee, dan is het goed om juist je lichaam aan het werk te zetten als tegenhanger. Maar ook hier kan dit middels wat uurtjes wellness in de vorm van massages zijn. Door bijvoorbeeld een stevige sportmassage ga je je lichaam extra voelen. De sportievere man of vrouw kan ook een survivaltocht ondernemen of pak een sport aan waar je een stevige lichamelijke inspanning moet leveren, variërend van hardlopen tot zwemmen of fietsen, een teamsport als voetbal, rugby of waterpolo. Als je dan toch die massages gepland hebt, doe dit dan na de lichamelijk intensieve activiteiten. Waarbij het bij het sporten niet de bedoeling is dat je het tactische verhaal in het hoofd vorm gaat geven, maar gewoon er voor gaan en vooral het lichaam ervaren. Mogelijk gaat dit bij individuele sporten beter.
  • Weer iemand anders, met wat voor dagelijkse bezigheden dan ook, kan ook rust vinden in het niets doen en hoewel dat ledig klinkt is daar niets mis mee. Niets doen kan uit van alles bestaan en voor de een is dat wandelen zonder specifiek doel en gewoon de ene voet voor de ander zetten. Voor een ander is dat buiten genieten van een prachtig uitzicht op een verwarmd terras en weer iemand anders vindt het niets in het berijden van een paard door de bossen of drijven in een zoutbad.

Evenwicht

Plan wel zo dat wat je doet ook daadwerkelijk een tegenhanger kan zijn van je dagelijkse hectische activiteiten. Weken druk achtereen breng je niet in balans door één dagje even lekker weg. Maar wat je ook doet, doe het bewust én in het nu. Of minder populair gezegd, ervaar wat je doet en voel direct of je op deze manier in balans komt. Dat wil dus ook zeggen dat je je bewust moet zijn wat je lichaam en geest op dat moment “doen”. De vanzelfsprekendheid dat beide functioneren is misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hoe dan ook, maak het een bewust proces en vanuit de aandacht die je voor jezelf hebt.

Wat je evenwicht ook kan stimuleren is de binnenkant van het lichaam “anders” aan de slag te zetten. Dat kan je doen door heel gezond te eten en te drinken. Voor de een reinigend, voor de ander een “opdonder” in positieve zin voor de darmen en weer iemand anders leeft de lever en nieren wat rust met bepaalde drankjes (en het achterwege laten van andere drankjes). Bovendien het gezond eten en drinken ook nog een psychologisch effect.

Concluderend

De maatschappij is de afgelopen jaar meer en meer op het individu gericht en je kunt je afvragen of dat correct is, maar het is wel een gegeven. Dat je voor de balans je aandacht op jezelf richt is wel belangrijk, maar zie het desgewenst zo dat je met het terugbrengen van de balans in het eigen lichaam, je ook andere weer beter van dienst kunt zijn en is de keten weer rond.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…
Hoe stel ik een balans op?Hoe stel ik een balans op?Elke onderneming stelt bij de boekhouding regelmatig een balans op om een goed beeld te krijgen van de bezittingen en he…
De balans van een ondernemingDe balans van een ondernemingVoor een onderneming is het van groot belang om af en toe een balans op te stellen. Een balans is handig om een overzich…
Hoe kom je weer in balans?Hoe kom je weer in balans?Afhankelijk van het gegeven waardoor je uit balans bent geraakt! Dat is het meest voor de hand liggende antwoord op de v…

Hormoonpreparaten om jong te blijvenHormoonpreparaten om jong te blijvenAls je een tekort hebt aan hormonen kun je allerlei klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheidsverschijnselen of…
Waarom we soms problemen hebben met inslapenWaarom we soms problemen hebben met inslapenIedereen moet slapen. We doen het, gemiddeld, een derde van ons leven. Zonde van de tijd? Zeker niet. Over de precieze f…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ArtsyBee, Pixabay
  • L. Ysbrand - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.