Hoe kom je weer in balans?

Hoe kom je weer in balans? Afhankelijk van het gegeven waardoor je uit balans bent geraakt! Dat is het meest voor de hand liggende antwoord op de vraag in de koptekst. Alleen moet je dan wel weten wat dat is en daar zit hem juist de crux. Immers, bijvoorbeeld vele uren extra werken is voor de meeste mensen nog wel duidelijk dat daar iets aan gedaan moet worden, als je weer in balans wil komen. Als het iets is wat niet direct aantoonbaar is, kan het wel eens aan de hormonen liggen.

Voel je je goed?

Relatief veel mensen gaan er vanuit dat als je lengte en gewicht enigszins in balans zijn, het wel goed is. Maar het is zeker zo belangrijk dat je je goed voelt en je gezond bent. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het gegeven dat je lengte en gewicht enigszins in balans is, maar is niet doorslaggevend. Ook al doen al de reclames voor sportscholen en allerlei preparaten om af te vallen ons geloven dat het wel zo is.

Dit alles neemt niet weg dat het zinvol is om periodiek wat extra aandacht te vragen voor het welzijn van je lichaam en geest. Het een gaat niet zonder het ander en juist wat ogenschijnlijk kleine zaken kunnen net het verschil maken. Het verschil wat hem zit in iets wat je niet direct waarneemt of aan denkt, tenminste als je niet in die leeftijdsfase zit… de hormonen.

Hormonen uit balans?

Hormonen uit balans, wat is dat? Hormonen die in disbalans zijn lijkt iets weg te hebben van de overgang bij de vrouw, maar gaat veel verder dan dat en is niet iets waar je als eerste aan denkt als je niet in de leeftijdscategorie zit dat de overgang reëel is. Er kunnen verschillende uitingen debet zijn aan hormonen die uit balans zijn.

Bijvoorbeeld moe zijn of zelfs uitgeput, voelt vreemd aan als je wel genoeg slaap krijgt. Als je wel goed eet en niet meer dan een gezonde dosis stress hebt, is een tekort aan energie niet logisch. Maar het ligt anders als je hormonen niet in balans zijn. Als je dus jezelf weer eens onder de loep legt, neem dan je hormonenbalans mee.

Hoe komt het?

De redenen dat de hormonen uit balans zijn kunnen divers zijn, maar een aanhoudend verkeerd voedingspatroon kan dit al bewerkstelligen. Denk overigens ook eens aan verkeerde training, waarbij sporten het laatste is waar de meeste mensen aan denken als de hormonen niet in balans zijn. Sporten is immers zo goed, toch?

Hoe los je het op?

Het ligt allemaal net iets genuanceerder, want bewegen is zeker goed, maar als je specifieke training volgt, kan dit de verkeerde groepen aan het werk zetten. Als je denkt goed te eten, kan dit toch – onbewust - teveel suiker bevatten of krijg je teveel koolhydraten binnen. Volg de professionele begeleiders om te weten wat je het beste aan beweging kunt doen en wat je moet eten én wat niet. Waarbij je je in het begin misschien zelfs slechter gaat voelen. Maar dit is niet meer of minder dan het ontgiften van het lichaam. Mabel van den Dungen is zo’n professional die je kan begeleiden, maar er zijn er meer in Nederland.

In balans

In balans zijn kent vele facetten en als er één radertje uitvalt, kan dit zomaar een domino effect hebben. Het is dus van belang dat als je in balans wilt zijn, je serieus naar alle facetten kijkt en wat er niet te verklaren valt, zal nader bekeken moeten worden. Het is niet zeker dat het dan iets in de hormonale sfeer is, maar laat er in ieder geval naar kijken en negeer het vooral niet.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonaal in balans: diëtenDiëten, wie heeft dit niet ooit gedaan of in ieder geval geprobeerd? Veel mensen beginnen aan een dieet maar eindigen me…
Hoe houden we onze hormonen in balans?Hoe houden we onze hormonen in balans?Hormonen houden de mens bezig, dit geldt zowel letterlijk als figuurlijk en is als sinds de mensheid. We hebben er soms…
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Hormonen - Gezonde tipsHormonen - Gezonde tipsHet lichaam kent vele hormonen met diverse functies. De hormoonstoffen prostaglandinen worden aangemaakt door geslachtsh…

Autorijden met slaapgebrek is levensgevaarlijkAutorijden met slaapgebrek is levensgevaarlijkEen derde deel van de auto-ongelukken gebeurt door chauffeurs die vermoeid achter het stuur zijn gaan zitten. Met minder…
Krachttraining voor vrouwenKrachttraining voor vrouwenHet krachthonk, een plek die veel vrouwen nog angstvallig mijden, in de overtuiging dat een aanraking met gewichten ze z…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.