Hormonen - Gezonde tips

Hormonen - Gezonde tips Het lichaam kent vele hormonen met diverse functies. De hormoonstoffen prostaglandinen worden aangemaakt door geslachtshormonen. De aanmaak en balans tussen de drie types prostaglandinen is mede door ons voedingspatroon verstoord. Een lage aanmaak blijkt in verband te staan met o.a. PMS, overgangsklachten, allergieën, reumatische artritis en psoriasis. Voeding (vetzuren) en supplementen (mineralen, vitamines) kunnen de aanmaak van deze hormonen verbeteren.

Hormonen, het hormonale stelsel

Het totale hormonale stelsel, de hormonen en de organen die de hormonen afgeven, wordt het endocriene systeem genoemd. Er is sprake van interactie tussen de afzonderlijke componenten van het endocriene systeem. De hypothalamus regelt de onderlinge communicatie van deze componenten.

Het lichaam kent vele hormonen met verschillende functies, zo zijn er o.a.:
 • Hormonen die de bloedsuikerspiegel reguleren (insuline, adrenaline)
 • Hormonen in het spijsverteringsstelsel (gastrine, cholecystokinine)
 • Hormonen door de bijnieren geproduceerd (glucocorticoïden: cortisolen, androgenen aldosteron)
 • Hormonen door de schildklier en bijschildklieren geproduceerd (calcitonine, thyroïden)
 • Groeihormonen
 • Geslachtshormonen (aanmaak van oa.prostaglandines, tromboxanen, leucotriënen, prostacyclinen)

In dit artikel wordt specifiek ingegaan op de prostaglandines, die ook wel mini-hormonen of hormoonstoffen worden genoemd. De aanmaak van prostaglandines staat mede onder invloed van de geslachtshormonen.

Geslachtshormonen en prostaglandinen

Geslachtshormonen hebben invloed op verschillende hormonen, waaronder de aanmaak van prostaglandinen. Er zijn tot nu toe meer dan 50 prostaglandinen ontdekt. Deze 'mini-hormonen' hebben specifieke functies op cellulair niveau en kunnen in drie verschillende hoofdgroepen worden onderverdeeld:
 • PgE1 Prostaglandinen type 1
 • PgE2 Prostaglandinen type 2
 • PgE3 Prostaglandinen type 3

Vele moderne geneesmiddelen behoren tot deze groepen, of remmen juist de werking ervan (zoals oa. aspirine, steroïde ontstekingsremmers etc.).

Aanmaak prostaglandinen

Aanmaak van prostaglandinen is (mede) afhankelijk van oa:
 • OnverzadigdeVetzuren uit de voeding
 • Voedingsstoffen als Mineralen en Vitamines

Aanmaak van protaglandinenwordt verstoord door:
 • Tekorten aan onverzadige vetzuren
 • Tekorten aan voedingsstoffen (mineralen, vitamines)
 • Stress (lichamelijk en geestelijk, door aanwezigheid adrenaline, cortisol)
 • Lichaamsvreemde, belastende stoffen (o.a. chemische verontreiniging, additieven)
 • Overmatig suiker- en alcoholgebruik
 • Afwijkende bloedsuikerspiegel (diabetes, hypoglykemie, zie Hypoglykemie)
 • Medicijngebruik (m.n hormoonpreparaten)
 • Veroudering
 • Straling (zoals röntgen, electromagnestisch en UV)

In het navolgende gedeelte zal de afkorting PgE (1,2, of 3) gehanteerd worden voor de 3 types Prostaglandinen.

Hormonen prostaglandinen in balans

De westerse leefwijze en het bijbehorende voedingspatroon is een factor die (mede) invloed heeft op een verstoring van de balans tussen de 3 hoofdgroepen:
 • De aanmaak van PgE1 en PgE3 is doorgaans verlaagd
 • De aanmaak van PgE2 (en ook van verwante stoffen) is doorgaans verhoogd

Lage aanmaak prostaglandinen

Een lage aanmaak van PgE1 wordt o.m. in verband gebracht met:
 • Verstoorde hormoonhuishouding
 • PMS
 • Overgangsklachten
 • Allergieën
 • Eczeem

Een lage aanmaak van PgE3 wordt o.m. in verband gebracht met:
 • Chronische ontstekingen (reumatische artritis)
 • Verstoorde celdelingen (psoriasis).

Prostaglandinen Type 1

Voor de aanmaak van PgE1 wordt het DGLA (Dihomo Gamma Linoleenzuur) gebruikt. Het DGLA kan worden aangemaakt uit het GLA (Gamma Linoleenzuur), dat op zijn beurt weer uit LA (Linolzuur) kan worden gevormd. Bij veel mensen is de aanmaak van PgE1 verlaagd, mede door tekorten oftewel een lage inname van bepaalde voedingsstoffen. (Zie verder Omega vetzuren).

Voedingsstoffen die de aanmaak van PgE1 kunnen verbeteren zijn oa:
 • GLA in:Teunisbloemolie, Borage olie (koudgeperste/onverhitte natuurlijke olie)
 • Magnesium
 • Vitamine B6

Prostaglandinen Type 2

De verhoogde aanmaak van PgE2 komt (mede) door de hoge inname van verzadigde vetten (oa. vlees en zuivelproducten). PgE2 wordt uit AA (arachidonzuur) gevormd.

Voedingsstoffen die de aanmaak van PgE2 verminderen zijn oa:
 • EPA rijke voeding: Vette vissoorten
 • Zink
 • Vitamine E

Prostaglandinen Type 3

Voor de aanmaak van PgE3 wordt het DHA (docosahexaeenzuur) gebruikt. Het DHA kan worden aangemaakt uit EPA (EicosaPentAeenzuur), dat op zijn beurt weer uit ALA (Alfa Linoleenzuur) kan worden gevormd. Bij veel mensen is de aanmaak van PgE3 mede verlaagd, door een tekort aan oftewel een lage inname van bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor zijn onmisbare enzymen in onvoldoende mate aanwezig.

Voedingsstoffen die de aanmaak van PgE3 verbeteren zijn o.a:
 • EPA en DHA rijke voeding: Vette vissoorten (zie Omega vetzuren)
 • ALA rijke voeding: Lijnzaad, Lijnzaadolie (koudgeperst, onverhit)
 • EPA/DHA supplementen: Omega vetzuren (visolie) (DHA zit ook in algen)
 • Magnesium
 • Vitamine B6

Hormonen - Tips voor gezonde supplementen

Een specifiek homeopathisch middel dat inwerkt op herstel van de balans van bovengenoemde hormoonstoffen is 'Hormoon Balans' van Martina Medical Research. Homeopathische middelen, mineralen, vitamines en omega vetzuren zijn van verschillende merken verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Bekende merken zijn o.a. BioHorma - A.Vogel, Orthica, Vitals, Biodynamics, AOV, Nutramin, KernGezond, NOW en vele anderen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Sila, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Overgewicht door erfelijkheidOvergewicht door erfelijkheidDe Wereld Gezondheids Organisatie herkent overgewicht nu als een wereldwijd gezondheidsprobleem. In de rijkere landen et…
ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonenWat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de ge…
Hormonen, rol en toegevoegde waarde in het lichaamHormonen, rol en toegevoegde waarde in het lichaamHormonen zitten in ons lichaam, we weten niet beter. De ene keer merk je er meer van dan de andere keer. Soms kan de wer…

Mensen met mogelijkhedenMensen met een verstandelijke handicap noemt men ook wel de mens met mogelijkheden. Want als je naar iedere persoon indi…
Zweet (verkoeling voor het lichaam)Zweet is het vocht dat het lichaam afstoot om voor verkoeling te zorgen. Dit wordt zweten of transpireren genoemd. Gemid…

Reageer op het artikel "Hormonen - Gezonde tips"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Wendie Heijmer, 02-12-2013 13:31 #5
Ik ben een vrouw van 41 jaar en heb sinds een aantal maanden weer last van een drukkend gevoel/zweverig gevoel in m'n hoofd. Voorheen voelde ik dit vooral vòòr de ovulatie en menstruatie. Nu lijkt het ook een paar dagen na de menstruatie langer aan te houden.Bij de huisarts is van alles onderzocht via een bloedtest (schildklier, magnesiumgehalte, hormonen oestrogeen e.d.) maar hier komt niets afwijkends uit. Ik blijk nog niet in de overgang te zijn maar mijn gevoel/intuítie gaat sterk uit naar hormonale schommelingen/veranderingen. Na de zwangerschap van mijn 2e kind had ik ook een fase waarin ik stemmingswisselingen had en een wazig/zweverig gevoel in m'n hoofd had. Na een aantal jaren ging dit over en nu heb ik er weer last van helaas. Heeft u hier vaker over gehoord? Mocht iemand anders dit herkennen dan héél graag een reactie zodat ik me meer begrepen voel. Of wellicht tips? Is het raadzaam om hier Teunisbloemolie o.i.d. voor te slikken?

Marina van Til, 30-09-2012 20:20 #4
Met succes heb ik enige tijd soja-isoflavonen gebruikt, maar nu lijkt het nergens meer te koop te zijn.

Hettie Borman, 11-05-2009 12:40 #3
Ik heb een vrag die ik door de reguliere artsen niet beandwoord krijg. Volgens de artsen moet ik hiermee maar te zien leven, terwijl ik het gevoel hebdat ik hormonaal iets niet goed aanmaak en me daardoor elke maand zo hondsberoerd voel. Iedereen weet dat als je de pil slikt je niets kan merken van je eiersprong omdat die er niet is. Als die bij mij achter de rug is dan begint mijn lijf te sputteren. Heel slecht slapen (4 x per nacht wakker met angst dromen) nachtzweten, acne, exceem en de rest van het beroemde rijtje.Kan het zijn dat ik in mijn lijf is niet aan maak of te weinig heb? Ik wordt een beetje wanhopig, want het begint mijn leven een beetje te bepalen en daar zit ik niet op te wachten. Is er iemand die mij hiermee kan helpen?:-p

Jacqueline, 13-10-2008 09:18 #2
Hoewel ik niet reken op een antwoord toch een vraag: i.v.m. gluten, melk etc. allergieen, zoek ik naar de link waarom ik tegen geen een medicament kan, ik word van zelfs vitamine preparaten nog ziek… nu ben ik nog "gezond" maar hoe moet dat als ik echt medicijnen moet gaan slikken? Zoek naar de invloed van hormonen op allergien, nu, nl. in de overgang komt alles dubbel zo hard aan (ziek, moe, spierpijn). Intollerantie's zijn erfelijk, hoe kan het dat ik een melkallergie heb en mijn dochters een lactose allergie? Lijkt me niet voor de hand liggend…

Hubert Bormans, 07-10-2007 13:36 #1
Ik neem arcoxia tegen artritis en allerlei ontstekingen. Arcoxia verlaagt juist de hoeveelheid prostaglandines om de ontstekingen te remmen! (62 jaar). Ik heb ook celebrex genomen maar het helpt niet. Wel heb ik de indruk dat ik allerlei nevenwerkingen heb van arcoxia. Is er een alternatief? Reactie infoteur, 10-10-2007
@ Beste Heer Bormans, helaas ben ik niet genoeg thuis in de reguliere middelen, dus kan ik u hier niets in aanraden. Ook is het moeilijk om op afstand en zonder verdere informatie iets te zeggen.

Wel kan ik een aantal natuurlijke middelen noemen die een heilzame werking lijken te hebben bij artritis in het algemeen.
Het zijn allemaal kruiden en het zijn er heel wat, dus een aantal meest bekende zal ik noemen:
Wilde Yam, Wilgeschors, Acerola Kers, Alfalfa, Artisjok, Tandpijnboom, Tarwegras, Moederkruid, Helmkruid, Jeneverbes, Kliswortel, Paardestaart, Guldenroede, Smeerwortel en meer.

Indien u meer over deze kruiden, hun werking en toepassing wilt lezen, kunt u deze vinden in een serie artikelen over Gezonde Kruiden. Deze serie is alfabetisch ingedeeld. Zo kunt u b.v. Alfalfa onder Gezonde Kruiden A vinden etc. Onder de beginletter van het betreffende kruid dus.
Deze Gezonde Kruiden artikelen kunt u vinden in een Special die ' Kruiden Wijzer' heet en is te vinden op http://sila.infoteur.nl

Misschien nog een handige zoektip voor u. Niet alleen bij deze artikelen, maar bij alle informatie en teksten op Internet, kunt u de toets Ctrl en F indrukken. Dan komt er een schermpje in beeld, waar u een zoekwoord in kunt typen, in uw geval b.v. artritis en dan komt u vanzelf bij het woord. Dit scheelt een hoop gezoek, gescroll en getuur naar lettertjes.

De bovengenoemde kruiden kunnen bij de een anders uitpakken dan bij de ander. Soms is het een zaak van uitproberen. Het beste is om het altijd in overleg met uw huisarts te doen (als deze welwillend t.o.v. natuurlijke middelen staat).

Mag ik u tot slot succes en sterkte wensen met uw gezondheid; hopelijk is er iets voor u te vinden wat de artritis verlicht.

Een vriendelijke groet,
Sila (auteur artikel)

Infoteur: Sila
Gepubliceerd: 13-03-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Special: Hormonen
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!