Hormonen, rol en toegevoegde waarde in het lichaam

Hormonen, rol en toegevoegde waarde in het lichaam Hormonen zitten in ons lichaam, we weten niet beter. De ene keer merk je er meer van dan de andere keer. Soms kan de werking van hormonen je functioneren zelfs sterk beïnvloeden. Maar waarom hebben we eigenlijk hormonen en wat doen ze voor én met het lichaam? Een mini ontdekkingsreis door het land van de hormonen die we in ons lichaam terugvinden.

Wat zijn hormonen en hoe werkt het?

De naam is afkomstig van het Griekse “hormao” dat “in beweging zetten” wil zeggen. Het zijn chemische ook wel signaalstofjes genoemd (ze worden door het lichaam zelf aangemaakt), die via de bloedbaan worden afgegeven aan doelcellen of doelorganen. Ze worden door endocriene klieren getransporteerd. Een van de bekendste en misschien wel de belangrijkste is namelijk de hypofyse.

We weten dat het lichaam complex is, maar de hormonen maken daar zeker deel van uit. Ze hebben een soort regelfunctie in het lichaam, het eerder genoemde “in beweging zetten”. Het gedeelte van de hersenen dat bij dit proces betrokken is, heet de hypothalamus. De rol van de hypothalamus is welke en hoeveel hormonen er getransporteerd gaan worden. Uiteindelijk worden hormonen, als ze hun functie vervuld hebben, afgebroken in de lever.

Wat doen hormonen?

Om te weten waar hormonen goed voor zijn, is het belangrijk te weten wat ze doen. Zoals hierboven beschreven worden ze getransporteerd naar doelcellen en –organen en dat is nodig om allerlei functies van het lichaam te regelen en lichaamsprocessen te beïnvloeden. Ze kunnen – indien ze de juiste receptoren (ontvangers) hebben - geactiveerd worden of juist worden afgeremd.

Waar hebben ze zoal invloed op?

  • Een van de bekendste is toch wel de groei en rijping van de geslachtscellen.
  • We zijn allen ook wel bekend met angstreacties (of het uitblijven daarvan).
  • Hormonen hebben een directe invloed op de groei en ontwikkeling.
  • Mogelijk minder bekend is dat ze ook de bloeddruk kunnen beïnvloeden.
  • Bovendien hebben ze ook invloed op de spijsvertering, water- en zouthuishouding en opslag en verbruik van (reserve) voedsel.
  • Bekend zijn we allen met de rol inzake het gedrag, onze emoties en het gevoel.

Enkele van de bekende hormonen en wat hun rol is?

Oestrogeen

Eigenlijk zijn het er drie die we onder oestrogeen scharen, namelijk oestradiol, oestriol en oestron. Oestrogeen stimuleert de borstgroei bij de vrouw, maar ook de eierstokken en de baarmoeder. Het bereid de vrouw iedere maand voor op de eisprong, verder helpt het tegen rimpelvorming, geeft het je energie en is het goed voor je humeur (hoewel niet iedere vrouw dit zal beamen).

Progesteron

Een bekend hormoon en met name goed om het centraal zenuwstelsel tot rust te brengen. Het zorgt ook voor een goede nachtrust. Bovendien zorgt het dat overtollig vocht wordt afgevoerd en helpt het de vrouw bij de celrijping.

Testosteron

We zien het als mannelijk hormoon, maar vrouwen hebben het ook. Het helpt bij de opbouw van spieren en stimuleert de vetafbraak. Goed voor het libido en helpt indien er zich een stressvolle situatie voordoet.

Melatonine

Bekend van het helpen om goed in te slapen. Bovendien helpt het andere hormonen weer op niveau te blijven.

Schildklierhormoon

Goed je cholesterol te verlagen, vet te verbranden en warmte waar nodig vast te houden. Stimuleert je immuunsysteem. Bovendien levert het energie aan je lichaam.

Cortisol

Dit (stress)hormoon kan je een energieboost geven in stressvolle situaties en remt eventuele ontstekingen in het lichaam.

DHEA

Haalt je stressniveau omlaag, houdt je jong en vitaal en ondersteunt andere hormonen. Bovendien heeft het invloed op je immuunsysteem en je hersenen.

Groeihormoon

Goed voor de hersenen en belangrijk voor je spieropbouw en vetverbranding.

Conclusie

Je lichaam zit ingenieus in elkaar en alles heeft een duidelijke functie. De hormonen laveren overal tussendoor, maar hebben per saldo dus nogal wat invloed op je lichaam en lichaamsfuncties. Hoe je groeit, hoe je je voelt, hoe je seksueel rijp wordt én hoe je in het leven staat.

Goed voor de hormonen “zorgen” wil, behalve gezond te leven, ook zeggen dat je zo dicht als mogelijk bij de natuur (je basis) moet leven. En dat is niet alleen goed voor de hormonen!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medische aandoening '(pan)hypopitüitarisme'Medische aandoening '(pan)hypopitüitarisme'Hypopüitarisme is geen op zichzelf staande aandoening. De naam betekent: een tekort (hypo) aan één of meer hormonen van…
Testosteron: functie bij mannen en vrouwen en lage waardenTestosteron: functie bij mannen en vrouwen en lage waardenTestosteron is een mannelijk hormoon. Bij mannen wordt vooral testosteron geproduceerd door de testikels of teelballen e…
Syndroom van SheehanSyndroom van SheehanBij bevallingen komt bloedverlies voor. Soms ontstaat er shock. Dit kan ervoor zorgen dat er geen melkproductie op gang…
Hypofyse-uitval: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHypofyse-uitval: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakWanneer de hypofyse niet meer functioneert of nog slechts gedeeltelijk, spreekt men van hypofyse-uitval of hypopituitari…

De preventieve bodyscan naast preventie en screeningDe preventieve bodyscan naast preventie en screeningOmdat mensen steeds vaker een bodyscan laten maken heeft de artsenvereniging KNMG een folder gepubliceerd met daarin de…
Baard - vol bacteriën en net zo vies als wc-brilBaard - vol bacteriën en net zo vies als wc-brilBaarden zijn mooi, een modeverschijnsel, een statement, een teken van luiheid of gebrek aan verzorging. Mannen dragen ba…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam “hormonen” 8-5-2015
  • Happy You – lifestylemagazine, 2014 nr. 4 “Accepteer die hormonen maar gewoon!”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.