Gezond ouder worden: maak gezonde keuzes

Gezond ouder worden: maak gezonde keuzes De tijd is niet tegen te houden en we worden allemaal vanzelf ouder. We kunnen er zelf wat aan doen op het gebied van gezondheid. Door proactieve keuzes te maken, kunnen een aantal risicofactoren voor ziektes beperkt worden. We hebben een grote invloed op onze eigen levensverwachting. We kunnen niet alle ziekten voorkomen, maar door niets te doen of door bewust risico's te nemen waarvan bekend is dat ze chronische ziekten kunnen veroorzaken, kun je wel ziek worden.

Maak gezonde keuzes

Sommige mensen beseffen misschien niet hoe groot je eigen invloed is op de lengte van je leven. Elke dag kun je weer keuzes maken, ogenschijnlijk misschien onbelangrijk, maar die toch grote impact kunnen hebben op je gezondheid. Door proactief te zijn, kun je het risico op (chronische) ziekten en kwalen binnen de perken houden. Als iedereen een gezonde leefstijl zou hanteren, zouden er veel minder mensen zijn die lijden aan hart- en vaatziekten of diabetes, en het aantal kankergevallen zou ook flink afnemen.

Begin op tijd

Hoe eerder je in het leven begint met een gezonde leefstijl waarmee je ziekten helpt voorkomen, des te lager zijn de risico's op het krijgen een aandoening. Het is nooit te laat om te beginnen. Chronische ziekten en aandoeningen zijn het gevolg van een reeks factoren, en daarvan kun je er een aantal voorkomen door de keuzes die je maakt. Er zijn ook factoren waar je niets aan kunt veranderen, zoals leeftijd en erfelijkheid.

Hieronder volgen de belangrijkste tips om de grootste bedreigingen van een goede gezondheid binnen de perken te houden tijdens het ouder worden:

Rook niet

Het is een feit dat roken de risico’s vergroot voor de top 3 van de doodsoorzaken: hart-en-vaatziekten, kanker en herseninfarcten. Bovendien beschadig je door te roken je longen en andere delen van je ademhalingsstelsel. Zeker 60 chemicaliën in sigarettenrook kunnen kanker veroorzaken en zolang een sigaret brandt, zorgt die voor het vrijkomen van koolmonoxide, ammoniak, formaldehyde, arsenicum en cyanide.

Beperk je alcoholgebruik

Het is helemaal niet erg om af en toe alcohol te drinken, als je maar niet teveel drinkt. Een veilige norm voor mannen is 2 tot 3 glazen per dag. Vrouwen kunnen het beter houden bij 1 tot 2 glazen per dag. Alcohol kan heel verslavend zijn. Door alcoholverslaving en regelmatig alcoholmisbruik loop je kans op leverziekten, problemen met de alvleesklier, het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel.

Alcohol kan voor depressie zorgen en kan bestaande symptomen van een depressie of andere mentale aandoeningen nog eens verergeren. Alcoholmisbruik leidt tot problemen met de coördinatie, spraak, reactie- en besluitvaardigheid. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Door een te hoge inname van alcohol loop je het risico op alcoholvergiftiging. Dit kan leiden tot braken, een toeval krijgen of zelfs in het uiterste geval tot overlijden.

Rode wijn

Uit diverse onderzoeken blijkt dat alcohol in beperkte hoeveelheden je kan beschermen tegen hart- en vaatziekten. Rode wijn lijkt daarbij het beste uit de bus te komen, omdat die bepaalde antioxidanten uit de polyfenolgroep (bepaalde stoffen in planten en druiven) bevat die bekend staan om hun gunstige uitwerking op het hart- en vaatstelsel.

Gezonde voeding

Een gezonde, en uitgebalanceerde voeding is van essentieel belang om gezond ouder te worden. Verkeerd of eenzijdig eten kan leiden tot een verhoogd risico op veel gezondheidsproblemen, zoals: osteoporose, hartklachten en een verslechtering van het geheugen. Goed eten geeft je daarentegen een als voordelen een goed gevoel, je ziet er beter uit, je lijft werkt optimaal, je bent beter bestand tegen verkoudheden en andere ziekten en het draagt bij aan het verlagen van de bloeddruk en cholesterolgehalte - wat je beschermt tegen hartklachten en hersenbloedingen.

Beweging

Na verloop van tijd kan een te weinig bewegen tot zwaarlijvigheid leiden, een gevaarlijk veelvoorkomend verschijnsel dat een bedreiging vormt voor levensverwachting van mensen. Naarmate je ouder wordt, heb je minder voeding nodig. Hoewel overgewicht te voorkomen is, komt het steeds vaker voor. Ook bij oudere mensen is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het lichaam wordt langzamer, zodat je misschien in de verleiding komt om oefeningen over te slaan. De beweging hoeft niet erg intensief te zijn, als het maar regelmatig gebeurt. Voorbeelden van een goede vorm om te beweging zijn: wandelen, zwemmen, nordic walking of fietsen.

Stress

Door stress komen de hormonen cortisol, norepinefrine en epinefine vrij. Bij een acute bedreiging bieden deze hormonen een beschermende werking. Bij chronische stress blijven deze hormonen langer hangen dan normaal en daardoor vormen zich vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stofjes die het afweersysteem helpen. Als er door stress teveel van komen, dan richten ze schade aan. Dit draagt bij aan een snellere veroudering van het lichaam.

Voldoende slaap

Een mens kan niet zonder slaap. Het is nodig voor zowel lichaam en geest. Het lichaam gebruikt slaaptijd om te herstellen en te groeien. Tijdens de diepste slaap maakt je lichaam veel hormonen aan die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Een onregelmatig slaappatroon kan direct aanleiding zijn voor aandoeningen zoals epilepsie, depressie, suikerziekte en andere ernstige kwalen.

Preventieve onderzoeken

Een reeks onderzoeken kunnen helpen voorkomen dat kanker, hartklachten, hersenaandoeningen, suikerziekte of osteoporose ontstaan. Een aantal van deze onderzoeken kan zelfs al in een heel vroeg stadium een ziekte aan het licht brengen. Daardoor kan een ziekte die anders voor grote problemen zou zorgen heel goed te behandelen zijn. Er zijn ook tests die helpen te voorkomen dat een ziekte zich kan ontwikkelen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods tegen verouderingSuperfoods tegen verouderingJe wordt een dagje ouder, en langzaam maar zeker merk je dat de jaartjes gaan tellen. Hoe houd je veroudering zo lang mo…
Rode wijn en de gezondheidRode wijn en de gezondheidAf en toe een glaasje wijn kan heerlijk zijn. Maar helpt het tegen veroudering? Beschermt het tegen een hartinfarct? Voo…
Gezondheid welzijn: tipsGezondheid welzijn: tipsIn onze samenleving zijn we gewend aan een leven vol welvaart. Er is meer dan genoeg eten voor iedereen en dat eten is v…
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…

Basisregels voor mondverzorgingBasisregels voor mondverzorgingEen mooi gebit is het visitekaartje van het gezicht. Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je die mooie glimlach kun…
Hormoonpreparaten om jong te blijvenHormoonpreparaten om jong te blijvenAls je een tekort hebt aan hormonen kun je allerlei klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld vermoeidheidsverschijnselen of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brenkee, Pixabay
  • Boek: Gezond ouder worden voor dummies, ISBN: 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.