Last van de ogen: jeuk en branderig gevoel

Last van de ogen: jeuk en branderig gevoel Een branderig gevoel aan je ogen is geen pretje. Je ogen zijn extreem belangrijk in de maatschappij van vandaag. Autorijden, reizen en lezen wordt toch zeker een stuk makkelijker met goed werkende ogen. Veel mensen hebben last van ogen die jeuken, droog zijn en branderig aanvoelen. Een bekend kwaaltje, maar valt er ook iets aan te doen?

Hooikoorts!

Wie kent het niet, hooikoorts. Zodra de pollen zich weer verzamelen in de lucht is het voor veel mensen weer een tijd van ellende. Verstopte neuzen, ontstoken kelen en branderige droge ogen behoren tot de gevolgen van deze vervelende aandoening. Als je verdenkingen hebt van hooikoorts kun je een test laten uitvoeren bij je huisarts. Deze zal kijken waar jij gevoelig voor bent en met een passende oplossing komen. Met de juiste medicatie verminder je de klachten van hooikoorts en zullen je ogen zich weer herstellen.

Computerogen

Lang naar een beeldscherm kijken is voor veel mensen geen zeldzaamheid. De uren kunnen soms voorbij vliegen als je je eenmaal lekker genesteld hebt achter het beeldscherm van je pc of laptop. Hoe leuk of noodzakelijk het ook is, voor je ogen is het geen pretje. Je ogen staren voortdurend naar een plek, een plek met veel licht. Het is echter nooit aangetoond dat langdurig achtereen achter een beeldscherm zitten slecht is voor je ogen, maar je kunt het toch beter vermijden. Je moet vaker knipperen met je ogen, vermoeide ogen tot gevolg. Je ogen moeten zich constant focussen naar een plek dat zich dichtbij je zelf bevindt. Dit is zeer vermoeiend voor je ogen en kan uiten in wazig zicht. Tevens vind je bij langdurig achtereen computeren irritaties bij de ogen, hoofdpijn en een moeilijke focus. Klachten naar aanleiding van computerogen wordt ook wel het computer vision syndrome genoemd (CVS).

Droge lucht

Een droge lucht is niet bevorderlijk voor gezonde ogen. Droge lucht zorg ervoor dat je ogen uit kunnen drogen. Je ogen moeten meer traanvocht produceren om de droogte te compenseren. Denk bij droge lucht gelijk aan een airco. Airco is natuurlijk heerlijk koel in de zomer, maar heeft als nadeel dat het de lucht droog maakt. Probeer niet te lang in een ruimte te zitten waar de airco aanwezig is.

Lenzenvloeistof

Heb je wel de juiste lenzenvloeistof? Mensen die lenzenvloeistof gebruiken hebben natuurlijk ook contactlenzen. Contactlenzen kunnen zelf ook voor droge en jeukerige ogen zorgen. Vooral harde lenzen kunnen nog een voor problemen zorgen. Harde lenzen drijven op je traanvocht, zachte lenzen zweven in je traanvocht. Als er iets achter je contactlens komt, kan dat resulteren in een branderig gevoel. Zorg er dan voor dat je de contactlenzen zo snel mogelijk verwijdert en je ogen schoonmaakt. Lenzenvloeistof zorgt er onder andere voor dat je contactlenzen weer schoon gemaakt worden. Als je contactlenzen niet goed schoon zijn laten ze ook minder zuurstof door. Zuurstof is belangrijk voor je oog (hoornvlies). Als er weinig zuurstof op je hoornvlies komt, zullen je ogen hierop reageren. Droge en geïrriteerde ogen is het gevolg.

Rokerige omgeving

Een rokerige omgeving is voor iedereen geen pretje. Vooral mensen die snel last hebben van de ogen kunnen rokerige omgevingen beter vermijden. Rook bevat deeltjes die op je hoornvlies vallen. Deze deeltjes vinden je ogen niet prettig. Je ogen reageren door meer traanvocht aan te maken, ze willen je hoornvlies weer schoonmaken. Je ogen kunnen soms heftig reageren met een branderig gevoel. Vaak komt er ook jeuk bij kijken.

Oogdruppels

Heb je vaak last van droge ogen? Zijn ze snel geïrriteerd en heb je vaak last van jeuk? Probeer dan eens oogdruppels. Oogdruppels zorgen er voor dat je traanvocht balans goed blijft. Je ogen voelen weer fris en levendig aan. Oogdruppels heb je in veel soorten en maten. Je hebt onder andere oogdruppels van A.Vogel Oogdruppels en Optive Oogdruppels. Voor mensen met een allergie bestaan er ook oogdruppels (soms kunsttranen genoemd). Denk dan aan de oogdruppels Dexamethason.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Hooikoorts: jeukende ogenHooikoorts: jeukende ogenHooikoorts is er in vele soorten en maten. Ook heeft niet iedereen dezelfde soort hooikoorts. De ene heeft last van een…
Ogen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteOgen: symptomen die kunnen wijzen op een oogziekteNiet alleen over je persoonlijkheid kunnen je ogen heelwat vertellen, maar ook over de toestand van je gezondheid. Een o…

Bevriezing bij de mensBevriezing bij de mensBevriezing van de mens komt voor wanneer de omgevingstemperatuur gedurende langere tijd erg laag is, waardoor de mens ni…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.