Het droge ogen syndroom

Met droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvlies of oogbindvlies.

Achtergrondinformatie

Traanvocht heeft belangrijke functies, onder andere het voorkomen dat het oog uitdroogt. Elke keer als je knippert wordt traanvocht over je oog verspreidt, dit heet de traanfilm. Deze traanfilm zorgt ervoor dat het oog niet uitdroogt en dat het beschermd wordt tegen kleine infecties. Wanneer er niet genoeg traanvocht wordt aangemaakt of wanneer het traanvocht geen goede kwaliteit heeft kan je last krijgen van droge ogen.

Oorzaken van droge ogen

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen is een verminderde productie van traanvocht. Dit kan weer het gevolg zijn van een verstopte traanklier of van het gebruik van medicijnen. Van orale anticonceptie (de pil) is bekend dat de productie van traanvocht geremd kan worden door het gebruik van de pil. Andere veroorzakers van een verminderde productie van traanvocht zijn zenuwaandoeningen en hormonale factoren (overgang).

Een andere oorzaak van droge ogen is een toename van de verdamping van het traanvocht. Dit ontstaat als je veel tijd doorbrengt in ruimtes waar de airconditioning aan staat of in ruimtes met centrale verwarming. Ook ontstaat het als je onvoldoende met je ogen knippert, de traanfilm wordt dan niet voldoende verdeeld. Dit gebeurt vaak als mensen geconcentreerd bezig zijn met werk achter de computer.

In bepaalde gevallen wordt de oorzaak van droge ogen niet gevonden.

Symptomen/klachten

  • Een prikkend of schurend gevoel, alsof er zand in het oog zit.
  • Branderigheid/jeuk
  • Het gevoel alsof de oogleden heel zwaar zijn
  • Rode ogen
  • Vermoeide ogen
  • Door de irritatie traant het oog soms overmatig

Deze symptomen worden soms erger wanneer de ogen blootgesteld worden aan wind, rook, droge lucht of na geconcentreerd lezen. De klachten verminderen wanneer de ogen gesloten worden.

Behandeling

Omdat de oorzaak niet altijd gevonden kan worden, ben je vaak bezig met symptoombestrijding. De klachten kunnen wel verlicht worden zodat ze weer draaglijk worden. Als eerste zou de oorzaak aangepakt moeten worden, maar dit lukt in bepaalde gevallen niet. Belangrijk is om verergerende factoren (airconditioning, rook) te vermijden. Kunsttranen kunnen worden toegediend als vervanging van de eigen tranen en ze moeten regelmatig worden toegediend.
© 2009 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Sjögren: droge ogen en een droge mondSyndroom van Sjögren: droge ogen en een droge mondHet syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte: het afweersysteem vernietigt de traanklieren en speekselklieren. Ooga…
Droge ogen voorkomen en verhelpenDroge ogen voorkomen en verhelpenEen mens kan geen enkele hinder aan z'n ogen hebben. Zodra we een klein vuiltje of een zandkorrel in ons oog hebben, kun…
Aandoening: Tranende ogenAandoening: Tranende ogenIedereen heeft wel eens een tranend oog. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Lees in dit artikel wat je er tegen kunt doen…
Kunsttranen tegen droge ogenKunsttranen tegen droge ogenDroge ogen is een veel voorkomende klacht en kan erg hinderlijk zijn. Het komt veel voor bij ouderen, mensen die contact…

Pijnlijke knieën, wat doe je er aan?Naarmate men ouder wordt, kan het zijn dat de knieën gevoelig, of pijnlijk gaan worden. Meestal heeft dit met wat slijta…
Laxeerkruiden, goed en slechtLaxantia bestaan al zolang er mensen zijn. Deze laxeerkruiden dienden niet alleen om de ontlasting zo snel mogelijk uit…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinfo.nl/drogeogen
Flew (124 artikelen)
Laatste update: 08-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.