Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandeling

Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandeling Een ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van een verkoudheid of griep. Kenmerken zijn een hese stem, hoesten, keelpijn en koorts. Het komt vooral voor bij kinderen en door de ontstoken luchtwegen kan het ademen bemoeilijkt worden. Als de ontsteking verder de longen inkomt, kan er een longontsteking ontstaan. Wat houdt een ontstoken luchtpijp in en hoe moet dit worden behandeld?

Wat het is

De luchtwegen zijn verdeeld in de bovenste en onderste luchtwegen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus, keel, bijholten, middenoor, stembanden en luchtpijp. De lagere luchtwegen zijn de luchtpijpvertakkingen, ook wel bronchiën genoemd, longblaasjes en longen. Een luchtpijpontsteking is een ontsteking van de luchtpijp (trachea). De medische benaming voor deze aandoening is tracheïtis. Als gevolg van een ontsteking in de luchtwegen zoals bronchitis, verkoudheid of griep kunnen micro-organismen erin slagen naar binnen te dringen, waardoor de ontsteking ontstaat. Het wordt vooral gezien bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

Oorzaak

Als micro-organismen zoals bacteriën en virussen erin slagen om naar binnen te dringen en een ontsteking veroorzaken, spreekt men van een infectie. Soms worden de bovenste luchtwegen getroffen als gevolg van een verkoudheid, keelpijn, hoesten, (midden)oorontsteking en bijholteontsteking. Een luchtpijpontsteking komt veel voor. Meestal wordt dit door een virus veroorzaakt en gaat de verkoudheid vanzelf weer over. Soms raken de lagere luchtwegen geïnfecteerd en dit moet worden behandeld. Er kan dan bronchitis of zelfs een longontsteking ontstaan.

Symptomen

Meestal gaat het om een virusinfectie met een virus uit de groep rinovirussen of een griepvirus (influenzavirus). Als het om een bacteriële infectie gaat, is het meestal door de bacterie Staphylococcus aureus. Als iemand getroffen wordt door een luchtpijpinfectie kunnen de klachten zijn: hoesten, keelpijn, hese stem, kortademigheid en koorts. Vooral bij kinderen moet er worden opgepast omdat zij in geval van een acute tracheïtis verstopte luchtwegen kunnen krijgen omdat het slijmvlies opzwelt, waardoor ademhalen niet meer mogelijk is. Als er sprake is van een bacteriële infectie, kunnen de gifstoffen die de bacteriën uitscheiden zorgen voor een shocktoestand. Ook kan er een longontsteking ontstaan.

Behandeling

Om een longontsteking te voorkomen is het verstandig dit te laten behandelen. Een bacteriële ontsteking wordt behandeld met antibiotica. Als het gaat om een virusinfectie, verloopt het meestal een stuk milder en meestal is behandeling niet nodig. Na een verkoudheid blijft er soms nog een droge hoest aanwezig die na een paar dagen overgaat naar een hoest waarbij er slijm wordt opgehoest. Meestal is het in twee weken weer over. Bij rokers duurt het soms wat langer voordat ze klachtenvrij zijn.

Wanneer naar de dokter?

Het is niet nodig om in bed te blijven liggen, maar je kunt beter wel rustig aan doen. Drink voldoende vocht, vooral bij koorts. Indien je rookt, kun je dit beter niet doen omdat het herstel dan langer duurt en je dan vatbaarder bent voor infecties. Als de klachten na twee weken nog niet over zijn, of je voelt je erg ziek is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Deze zal nagaan of er sprake is van een longontsteking.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Longontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking ontstaat onder andere door virus of bacterieLongontsteking is een aandoening die we niet mogen onderschatten. In totaal gaan er wereldwijd 4 miljoen mensen per jaar…
Acute bronchitis: symptomen, oorzaak en behandelingAcute bronchitis: symptomen, oorzaak en behandelingBij bronchitis wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische bronchitis. Chronische bronchitis wordt (samen m…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…

Kunsttranen tegen droge ogenKunsttranen tegen droge ogenDroge ogen is een veel voorkomende klacht en kan erg hinderlijk zijn. Het komt veel voor bij ouderen, mensen die contact…
Lepeltjesnagels (koilonychia): symptomen en oorzakenLepeltjesnagels (koilonychia): symptomen en oorzakenKoilonychia is de medische term voor lepeltjesnagels, wat verwijst naar de aanwezigheid van een nagelafwijking in de vor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.