Aandoening: Astigmatisme

Aandoening: Astigmatisme Astigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme is een vervorming van het hoornvlies. Dit betekent dat het oog niet rond is maar ovaal.

Inhoud


Astigmatisme

Als je deze aandoening hebt dan wordt je beeld voor ogen heel wazig als je 90 graden draait met je ogen. Hierdoor kun je herkennen dat je astigmatisme hebt. Deze aandoening kan ook voorkomen in combinatie met bijziendheid of verziendheid. Deze aandoening is erfelijk. Als je al slecht zicht hebt, dan wordt het vaak na langere tijd slechter.

Klachten

  • Vermoeidheid van de ogen
  • Hoofdpijn
  • Branderige ogen
  • Rode ogen
  • Slechtziendheid

Behandeling

  • Bril
  • Contactlenzen
  • Refractiechirurgie

Bril

Als je met deze aandoening een bril op doet, is ineens alles veel beter zichtbaar. Zo kan je checken of je echt astigmatisme hebt. Je hebt dan wel een bril nodig met cilinderglazen.

Contactlenzen

Lenzen heb je in veel verschillende soorten. Ook als je onregelmatige astigmatisme hebt kunnen lenzen je helpen om het zicht beter te maken met harde of zachte lenzen. Wel een nadeel aan contactlenzen is dat je je lenzen moet onderhouden en dat je allergische reactie's kan krijgen van het lenzenvloeistof. Daarom is het erg belangrijk dat áls je lenzen wilt dragen dat je ze goed hygiënisch behandeld.

Refractiechirurgie

Dit is een ingreep op of in het oog om het zicht beter te maken. Hier zitten wel risico's aan vast waar je rekening mee moet houden. Meestal wordt het met succes behandeld.

Oefeningen

Er zijn een paar handige oefeningen die een positief effect hebben bij deze aandoening:
Rollen met de ogen en Snel knipperen.

Testen

Een handigheidje voor iedereen die zijn ogen wil laten testen op astigmatisme: klik hier.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astigmatisme, vaak voorkomende oogafwijkingAstigmatisme, vaak voorkomende oogafwijkingDe ogen worden vaak beschouwd als dé lichaamsdelen, die het belangrijkst zijn in ons dagelijks leven. Blind of slechtzie…
Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikke…
Astigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme: Wazig zien door brekingsfout in het oogAstigmatisme is een oogprobleem waardoor de patiënt onduidelijk ziet. Bij astigmatisme treedt namelijk een refractiefout…
Verschil tussen verziendheid en bijziendheidVerschil tussen verziendheid en bijziendheidSlechter zien komt met de jaren, dat is vaak een feit. Maar ook jonge kinderen kunnen soms al een bril nodig hebben. Bij…
Blauwe moedervlek (blue nevus): oorzaken en behandelingBlauwe moedervlek (blue nevus): oorzaken en behandelingEen blauwe moedervlek (blue bevus), is een ongewoon donkere moedervlek, die eruit ziet als een kleine blauwe, blauw-grij…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/videos/38/astigmatisme
  • http://www.medicinfo.nl/%7B92945f61-0b9f-4564-8098-3ba7d1aab526%7D
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 13-05-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.