Dragen van lenzen

Dragen van lenzen Lenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contactlenzen. Daarnaast zijn er dag, week en maandlenzen. Lenzen moeten iedere dag vervangen of gedesinfecteerd worden. Het is belangrijk om goed om te gaan met de lenzen, om beschadiging of infectie van het hoornvlies te voorkomen. Ook is er een maximale draagtijd voor lenzen: de tijd dat je achter elkaar contactlenzen in mag houden.

Wat zijn lenzen?

Lenzen worden ook wel contactlenzen genoemd. Het zijn vervangers voor de bril en bestaan uit een kunststof lens. Een lens wordt direct op het hoornvlies gedragen, dit in tegenstelling tot een bril. Over het algemeen dient de contactlens om een oogafwijking te corrigeren. Soms worden ze gedragen om de oogkleur aan te passen, dit heet dan een kleurlens.

We onderscheiden harde en zachte lenzen. De harde lenzen zijn geschikt voor alle brekingsafwijkingen van het oog. Zachte lenzen zijn minder geschikt voor grote afwijkingen. Dit verschil zit hem in het type lens. Bij harde lenzen zit er wat ruimte tussen het hoornvlies en de lens, bij zachte lenzen niet. Bij de harde lenzen blijft er traanvocht tussen de lens en het hoornvlies staan. Dit zorgt voor een betere correctie van het oog. Ook zijn harde lenzen beter voor het oog, omdat ze een betere bescherming geven. Vuiltjes achter de lens blijven bij harde lenzen in het traanvocht hangen. Een vuiltje achter een zachte lens komt direct op het hoornvlies terecht. Kleurlenzen zijn er ook zonder sterkte, waardoor mensen ze zonder oogafwijking kunnen dragen om de oogkleur aan te passen.

Maandlenzen

Er is een groot verschil tussen dag-en maandlenzen. Maandlenzen zijn lenzen die een maand lang gedragen worden. Ze worden dus slechts éénmaal per maand vervangen. Vaak geeft de opticien een set van drie tot zes maandlenzen mee, zodat je voorlopig vooruit kan. Maandlenzen zijn makkelijker aan te passen aan specifieke eisen van het oog. Dit in tegenstelling tot daglenzen. Ook zijn ze voordeliger dan daglenzen. Een nadeel is dat maandlenzen iedere dag gedesinfecteerd moeten worden. Ze moeten dus evengoed iedere dag uitgedaan worden. Ook kan het soms langer duren voordat het oog gewend is aan maandlenzen. Dit omdat ze wat harder zijn.

Daglenzen

Met daglenzen werkt het anders: deze worden iedere dag vervangen. De oude daglenzen worden dus weggegooid. Daglenzen hoeven dus niet gedesinfecteerd te worden. Daglenzen zijn ideaal voor mensen die niet iedere dag lenzen willen dragen, maar deze af willen wisselen met een bril. Ook wanneer de ogen snel geïrriteerd raken door lenzen, zijn daglenzen aan te raden. Doordat er iedere dag nieuwe lenzen zich gedragen wordt, is de kans op het ontstaan van een infectie veel kleiner. Het nadeel met daglenzen is dat deze in verhouding met de maandlenzen een stuk duurder zijn.

Hoe lang mag je ze dragen?

Het hoornvlies wordt niet gevoed middels bloedvaten. Uitwisseling van zuurstof vindt dan ook plaats aan het oppervlak van het hoornvlies. De ogen zijn afhankelijk van de buitenlucht. Door het dragen van lenzen wordt de zuurstofvoorziening van het hoornvlies afgesloten. Tegenwoordig bestaan er zuurstofdoorlatende lenzen. Let hier bij de aanschaf van lenzen goed op. Zachte lenzen hebben als nadeel dat ze de ogen sneller uitdrogen. Er kan daardoor beschadiging van het hoornvlies ontstaan. Ook kan er bij het dragen van contactlenzen sneller een ontsteking ontstaan, door wrijving of door vuil wat achter de lens blijft hangen.

Hoe lang je lenzen mag dragen, hangt af van het type lens en van het oog zelf. Wanneer het oog snel geïrriteerd raakt, is het zeker aan te raden om de lenzen tussendoor uit te doen. Afwisselen met het dragen van een bril is een goede optie. Het is over het algemeen beter om de lenzen, of dit nou maand, week of daglenzen zijn, 's avonds uit te doen. Zo worden de ogen weer voorzien van voldoende zuurstof. In de meeste gevallen is een draagtijd van 8 tot 12 uur per dag verantwoord. Slapen met de lenzen in is nutteloos en kan zelfs schade aan de ogen opleveren. Draag je de lenzen toch langer, zorg dan in ieder geval dat ze tussendoor gedesinfecteerd worden. Vervang lenzen ook tijdig. Oude lenzen worden stug en kunnen voor beschadiging van het hoornvlies zorgen. Ook laten oude lenzen geen zuurstof meer door.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beschadiging van het hoornvliesBeschadiging van het hoornvliesAls er iets in het oog komt, kan dit een oppervlakkige beschadiging geven aan het hoornvlies. Dit kan gaan ontsteken. Le…
Contactlenzen dragen: problemen & risico'sContactlenzen dragen: problemen & risico'sContactlenzen zijn voor veel mensen een ideaal alternatief voor het dragen van een bril. Het dragen van contactlenzen is…
Tips voor het kiezen van brillen en lenzenTips voor het kiezen van brillen en lenzenDe ogen behoren tot de belangrijkste zintuigen van ons lichaam. In onderstaan artikel geef ik een aantal tips voor het k…
Oogbeschadiging door contactlenzenOogbeschadiging door contactlenzenIn de jaren negentig van de vorige eeuw kon je contactlenzen gewoon in de drogisterij kopen en later werd het ook popula…

Hoge bloeddruk. Een stille moordenaarHoge bloeddruk. Een stille moordenaarNou, dat klinkt heftig zeg! En ja, dat is het ook wel want wanneer je echt jarenlang met een onbehandelde hoge bloeddruk…
Bronnen en referenties
  • http://www.hansanders.nl/blog/daglenzen-of-maandlenzen-/70/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.