Beschadiging van het hoornvlies

Beschadiging van het hoornvlies Als er iets in het oog komt, kan dit een oppervlakkige beschadiging geven aan het hoornvlies. Dit kan gaan ontsteken. Lees in dit artikel meer over een beschadiging van het hoornvlies en wat je er aan kunt doen.

Hoornvliesbeschadiging


De ontsteking

Doordat de bloedvaatjes op het oogwit opzwellen, ontstaat er een rood oog. Een oorzaak daarvan is een ontsteking van het hoornvlies. Er hoeft maar een kleine beschadiging te zijn aan het vliesje, en het geeft al veel last en irritatie. Als het hoornvlies ontstoken is door een bacteriële infectie, kan er vertroebeling plaatsvinden.

Hoe ontstaat het?

Het kan zomaar ineens gebeuren. Er schiet een takje van een boom in je oog, een baby komt met zijn/haar nageltje in je oog terecht, etc. Het zijn vaak momenten die je niet aan ziet komen. Een beschadiging herstelt in de meeste gevallen binnen 24 tot 36 uur, maar het zou ook het hoornvlies kunnen aantasten met een virus. Het hoornvlies kan ook beschadigd raken door het dragen van contactlenzen. Raadpleeg daarom altijd een huisarts als er iets mankeert aan een oog.

Als er een chemische vloeistof in het oog is gekomen, spoel het dan direct uit met lauw water. Wacht hier niet te lang mee omdat dit kan leiden tot enorme irritatie aan het hoornvlies tot zelfs littekenvorming.

Voorkomen

Men zegt altijd: voorkomen is beter dan genezen. Ga daarom ook altijd zorgvuldig om met je ogen. Draag bijvoorbeeld een zonnebril als je in de zon loopt, ga niet in het oog heftig wrijven als er iets in zit omdat je het zo alleen maar erger maakt.

Klachten

  • Rode ogen
  • Irriterend oog
  • Tranen
  • Wazig zicht
  • Pijn met in het daglicht kijken

Naar de huisarts

Als je het niet vertrouwd omdat je veel last hebt van je oog, kun je beter even langs de huisarts gaan. Je huisarts druppelt een klein beetje speciale oranje vloeistof in je oog om de beschadiging duidelijk te kunnen zien. Als de huisarts de beschadiging vaststelt, schrijft hij meestal een antibioticum zalfje voor. Je trekt dan het onderste ooglid een klein stukje naar onder, en dan drup je een beetje zalf in het ooglid. Belangrijk is wel dat als je contactlenzen draagt, je deze weer pas mag dragen als het oog volledig is hersteld van de beschadiging. In de tussentijd moet je de zalf blijven gebruiken.

Lees verder

© 2012 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Oogaandoening: hoornvliesontstekingOogaandoening: hoornvliesontstekingHet hoornvlies van het oog is erg gevoelig. Als dit beschadigt, kan er een hoornvliesontsteking ontstaan. Dit uit zich i…
Hoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: ontsteking, troebeling en beschadigingHoornvlies: beschadiging, troebelingen ontsteking zijn drie aandoeningen die vaak aan het hoornvlies voorkomen. Het hoor…
Geïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doenGeïrriteerde ogen: wat kun je hieraan doenAls je ogen geïrriteerd zijn, komt dat omdat hele kleine bloedvaatjes in het oogwit uitzetten. Vaak voel je het ook jeuk…
Een ontstoken oogEen ontstoken oogEen ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren…

Hoe kun je ondergewicht bestrijden?Hoe kun je ondergewicht bestrijden?Wanneer ben je zo licht dat je van ondergewicht kunt spreken? Er zijn meerdere manieren om te meten of je last hebt van…
Hoe kom ik van mijn puistjes af?Hoe kom ik van mijn puistjes af?Puistjes zijn erg vervelend om te hebben. Meestal komen ze voor bij jongeren, maar er zijn bijna geen volwassenen die no…
Bronnen en referenties
  • http://www.thuisarts.nl/hoornvliesbeschadiging/ik-heb-hoornvliesbeschadiging

Reageer op het artikel "Beschadiging van het hoornvlies"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Aandoeningen van de ogen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!