Hoe kom ik van mijn puistjes af?

Hoe kom ik van mijn puistjes af? Puistjes zijn erg vervelend om te hebben. Meestal komen ze voor bij jongeren, maar er zijn bijna geen volwassenen die nooit een puistje hebben. Het maakt je snel onzeker over hoe je eruit ziet. Vaak is het echter zo dat je er zelf meer aandacht aan besteedt dan dat andere mensen dat doen. Hier lees je hoe je puistjes kunt voorkomen, en als je ze al hebt, hoe je ze kunt verminderen.

Wat zijn puistjes eigenlijk?

Puistjes zijn verstopte talgkliertjes. Meestal komen puistjes voor in het gezicht, op de schouders, bovenarmen en nek. Talgklieren produceren een soort ''huidvet'' wat je huid soepel houdt en beschermt. In de puberteit beïnvloeden je hormonen je huid, waardoor de talgklieren meer huidvet aan gaan maken dan nodig is. Soms kan dit door de poriën niet goed afgevoerd worden, raakt het verstopt en heb je dus een puistje. Als de talg in de huid blijft zitten, komen er bacteriën bij die een kleine ontsteking veroorzaken. Hierdoor ontstaat de roodheid die puistjes vaak hebben. De hormonen van meisjes beginnen eerder op te spelen. Die kunnen dus ook al puistjes krijgen vanaf hun 8e jaar. Jongens krijgen ze vaak wat later, rond hun 14e.

Hoe kun je puistjes voorkomen?

Je kunt puistjes niet helemaal voorkomen, omdat ze met hormonen te maken hebben. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat het niet uit de hand loopt.
 • Zorg goed voor je huid. Probeer je huid zowel 's ochtends als 's avonds goed (maar zachtjes) te reinigen. Dit geldt uiteraard zowel voor jongens als voor meisjes. Voor de meiden; gebruik olie-vrije makeup.
 • Denk erom wat je eet. Vettig eten heeft een slechte invloed op je huid. Drink veel water of andere dranken waar niet teveel suiker in zit. Veel vocht is altijd goed voor je huid. In varkensvlees zitten ook veel hormonen, dus je zou er goed aan doen hier mee te minderen. Verder kun je proberen te minderen of stoppen met melkproducten en juist meer eiwitten te eten.
 • Verschoon je beddengoed regelmatig. 's Nachts zweet je, en dat gaat in je beddengoed zitten. 's Nachts herstelt je huid zich ook, dus je kunt wel nagaan hoe belangrijk het is om schoon naar bed te gaan en in een schoon bed te liggen.

Ik heb puistjes, hoe kom ik er vanaf?

Er zijn meerdere middelen op de markt, waar sommige mensen baat bij hebben en anderen niet. Dit komt omdat iedereen een verschillende huid heeft, en niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde producten. Uiteraard kun je met je klachten langsgaan bij een huisarts. Voor meiden zijn er bepaalde anticonceptiepillen die de hormonale spiegel op een goed niveau houden en zo zorgen dat je binnen no-time van je puistjes af bent. Wil je liever zelf wat proberen, dan staan er hier onder een aantal producten en dingen die je kunt proberen. Succes is niet gegarandeerd, want zoals ik al zei; iedereen is anders.
 • Tea tree olie (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
 • Een masker van honing (kan gewoon een potje uit de winkel zijn)
 • Biergist tabletten (verkrijgbaar in een drogisterij of Kruidvat)
 • Clinique 3-stappenplan (te krijgen bij de apotheek of Douglas)
 • Veel groene thee en brandnetel thee drinken
 • Benzoyl Peroxide (verkrijgbaar bij de apotheek)
 • Plante System (verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
 • Normaderm van Vichy (verkrijgbaar bij apotheek)

Veel succes met het bestrijden van puistjes. Heb geduld, je kunt niet verwachten dat je puistjes met een bepaald product binnen een dag weg zijn. Hou vol met het schoonhouden en verzorgen van je huid, en onthoud dat het meestal maar een tijdelijk iets is. De meeste jongeren zijn er na hun 18e jaar vanaf.
© 2012 - 2024 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Hoe raak je snel je puistjes kwijt?Het is waar dat de behandeling van puistjes of acne een zaak is van geduld en volhouden, maar soms heb je daar geen tijd…
Acne, wat is het en hoe ga je er mee om?Tijdens de puberteit kun je last krijgen van acne door je hormonen. Acne is een huidprobleem. Sommige volwassen hebben h…

Beschadiging van het hoornvliesBeschadiging van het hoornvliesAls er iets in het oog komt, kan dit een oppervlakkige beschadiging geven aan het hoornvlies. Dit kan gaan ontsteken. Le…
Volvulus: draaiing van de darm of darmkronkelVolvulus: draaiing van de darm of darmkronkelVolvulus is een ernstige aandoening waarbij een plotselinge draaiing in de darm optreedt. Wanneer hierbij ook een darmaf…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.