Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)

Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion) Een chalazion komt vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer gehad. Lees hieronder wat je er aan zou kunnen doen.

Zwelling van het ooglid (Chalazion)


Wat is Chalazion?

Chalazion, of ook wel genoemd: een 'gerstekorel', is een ontsteking op het ooglid. Deze is vrijwel pijnloos. Een chalazion wordt veroorzaakt door een zwelling van een klier in het ooglid. Doordat de afvoergang verstopt raakt, hoopt de talg zich op in een klier. Meestal is de oorzaak van een chalazion niet bekend. Binnen 6 weken zou de chalazion moeten verdwijnen. Als dit niet het geval is zal je de hulp van je huisarts moeten inschakelen. Deze zal dan door de huisarts worden verwijderd.

De afvoergang kan verstopt raken door:

  • Een bacteriële ontsteking (hordeolum)
  • Een ontsteking zonder bacteriën
  • Een ontsteking aan de ooglidrand (blefaritis)
  • Een huidziekte (bijv. acne)

Verschijnselen

De 'bobbel' op het ooglid is normaal pijnloos. Als deze begint op te zwellen en rood wordt, kan deze zeer gaan doen. Ook kan het gezichtsvermogen veranderen. Je zal dan onscherp gaan zien met je oog.

Behandeling

Als de chalazion wordt verwijderd, wordt dat gedaan met een mesje. Je krijgt eerst een verdoving. Als deze is ingewerkt, wordt er een sneetje gemaakt in de ontsteking waarna de inhoud wordt verwijderd. Er bestaat een kans dat de ontsteking terugkomt na de operatie. Dit kan duiden op een tumor dat steeds terugkomt.

Als je een beginnende chalazion hebt, kan deze ook worden verwijderd met warme kompressen. Doe er een handdoek omheen en leg het 2x daags, 15 minuten op het ooglid. Je huisarts zou je ook wat oogdruppels kunnen voorschrijven als het van toepassing zou kunnen zijn.

Je huisarts bepaalt wat de beste behandeling is voor jou.

Operatie's die worden uitgevoerd

Leeftijd % operatie's
Jonger dan 30 jaar1%
30 - 40 jaar2%
40 - 50 jaar4%
50 - 60 jaar8%
60 - 70 jaar18,5%
70 - 80 jaar42%
80 - 90 jaar29%
Ouder dan 90 jaar3%

Prognose

Als de chalazion niet ontstoken raakt is het niet gevaarlijk. Als er wel een ontsteking ontstaat, dan moet je niet wachten met een bezoekje aan je huisarts. Het is zeer belangrijk dat het in zo'n stadium niet erger wordt dan het al is.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chalazion (bultje onder ooglid): verwijderen en behandelingChalazion (bultje onder ooglid): verwijderen en behandelingEen chalazion is een pijnloze zwelling in het ooglid, die veroorzaakt wordt doordat een talgklier in het ooglid verstopt…
Bultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenBultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenHeb je last van een wit bultje op je ooglid? Zowel kinderen als volwassenen kunnen een wit bultje op het ooglid krijgen,…
Hordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidHordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidEen hordeolum, beter bekend als een strontje, is een veelvoorkomende aandoening van het ooglid. Het wordt veroorzaakt do…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…

Bekkenbodemklachten bij vrouwenBekkenbodemklachten bij vrouwenOngewenst urineverlies, ontlastingincontinentie, verstopping, blaasontsteking, een verzakking van de blaas of baarmoeder…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B850803f7-43d9-4063-8453-c59b229a2d7d%7D
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 03-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.