Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)

Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion) Een chalazion komt vaak voor. Veel mensen hebben wel eens een keer gehad. Lees hieronder wat je er aan zou kunnen doen.

Zwelling van het ooglid (Chalazion)


Wat is Chalazion?

Chalazion, of ook wel genoemd: een 'gerstekorel', is een ontsteking op het ooglid. Deze is vrijwel pijnloos. Een chalazion wordt veroorzaakt door een zwelling van een klier in het ooglid. Doordat de afvoergang verstopt raakt, hoopt de talg zich op in een klier. Meestal is de oorzaak van een chalazion niet bekend. Binnen 6 weken zou de chalazion moeten verdwijnen. Als dit niet het geval is zal je de hulp van je huisarts moeten inschakelen. Deze zal dan door de huisarts worden verwijderd.

De afvoergang kan verstopt raken door:

  • Een bacteriële ontsteking (hordeolum)
  • Een ontsteking zonder bacteriën
  • Een ontsteking aan de ooglidrand (blefaritis)
  • Een huidziekte (bijv. acne)

Verschijnselen

De 'bobbel' op het ooglid is normaal pijnloos. Als deze begint op te zwellen en rood wordt, kan deze zeer gaan doen. Ook kan het gezichtsvermogen veranderen. Je zal dan onscherp gaan zien met je oog.

Behandeling

Als de chalazion wordt verwijderd, wordt dat gedaan met een mesje. Je krijgt eerst een verdoving. Als deze is ingewerkt, wordt er een sneetje gemaakt in de ontsteking waarna de inhoud wordt verwijderd. Er bestaat een kans dat de ontsteking terugkomt na de operatie. Dit kan duiden op een tumor dat steeds terugkomt.

Als je een beginnende chalazion hebt, kan deze ook worden verwijderd met warme kompressen. Doe er een handdoek omheen en leg het 2x daags, 15 minuten op het ooglid. Je huisarts zou je ook wat oogdruppels kunnen voorschrijven als het van toepassing zou kunnen zijn.

Je huisarts bepaalt wat de beste behandeling is voor jou.

Operatie's die worden uitgevoerd

Leeftijd % operatie's
Jonger dan 30 jaar1%
30 - 40 jaar2%
40 - 50 jaar4%
50 - 60 jaar8%
60 - 70 jaar18,5%
70 - 80 jaar42%
80 - 90 jaar29%
Ouder dan 90 jaar3%

Prognose

Als de chalazion niet ontstoken raakt is het niet gevaarlijk. Als er wel een ontsteking ontstaat, dan moet je niet wachten met een bezoekje aan je huisarts. Het is zeer belangrijk dat het in zo'n stadium niet erger wordt dan het al is.

Lees verder

© 2011 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Chalazion (bultje onder ooglid): verwijderen en behandelingChalazion (bultje onder ooglid): verwijderen en behandelingEen chalazion is een pijnloze zwelling in het ooglid, die veroorzaakt wordt doordat een talgklier in het ooglid verstopt…
Bultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenBultje op ooglid (of bij wimper): oorzaken en symptomenHeb je last van een wit bultje op je ooglid? Zowel kinderen als volwassenen kunnen een wit bultje op het ooglid krijgen,…
Hordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidHordeolum: Strontje (pijnlijk bultje) in of op het ooglidEen hordeolum is beter gekend als een strontje in of op het ooglid. Door een bacteriële infectie krijgt de patiënt een p…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…

Bekkenbodemklachten bij vrouwenBekkenbodemklachten bij vrouwenOngewenst urineverlies, ontlastingincontinentie, verstopping, blaasontsteking, een verzakking van de blaas of baarmoeder…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://www.gezondvgz.nl/%7B850803f7-43d9-4063-8453-c59b229a2d7d%7D

Reageer op het artikel "Oogaandoening: Zwelling van het ooglid (Chalazion)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 03-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Aandoeningen van de ogen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!