Een trillend ooglid
Iedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms kan je het wel weken achtereenvolgend hebben. Er zijn verschillende oorzaken voor deze vervelende aandoening. Gelukkig is het vaak maar voor een paar minuten. Wat moet je er precies tegen doen?
Inhoud
Wat houdt een trillend ooglid in?
Bij een trillend ooglid, ook wel 'faciale myokymie' of 'blepharospasme' genoemd, worden de spiertjes rond het oog samengetrokken en ontspannen daarna weer. Het trillen wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw, ook wel 'nervus facialis' genoemd. Naast dat deze zenuw de spieren van de oogleden stuurt, stuurt het ook de spieren van de wangen en de mondhoeken aan. Als je geluk hebt duurt het maar een paar seconden en je hebt pech als het de hele dag duurt. Men dacht in eerste instantie dat het om een aandoening zou gaan, maar dit is niet het geval. Iedereen kan hier in meer of mindere mate last van krijgen. Bij concentratie trilt het ooglid minder, en bij beweging zal het trillen weer meer op gang komen. Het trillen wordt als zeer hinderlijk ervaren net als het trillen van andere delen van het lichaam. Gelukkig is het niet gevaarlijk, maar vereist wel de aandacht.
Oorzaken
- (Over)vermoeidheid
- Stress
- Te lang naar beeldscherm kijken (tablet, televisie, computer, mobiel)
- Te lang inspannend werd verrichten
- Spanning
- Als je zenuwachtig bent
- Cafeïne
- Alcohol
- Allergieën
- Inspanning
- Vitamine B12 tekort
Hoe kom je er van af?
Door de ogen rust te geven. Gezien er meerdere oorzaken zijn, kan je nagaan welke invloed voor jou van toepassing is. Indien je oververmoeid bent is het belangrijk om voldoende te slapen. Ben je gestrest? Ga dan na waar de stress vandaan komt, probeer de stress te voorkomen en volg je intuïtie door je minder zorgen te maken. Indien je een lenzen draagt, is het raadzaam om weer eens een bril te dragen om te kijken of het trillen afneemt. Indien het ooglid blijft trillen dan is het handig om even langs de huisarts te gaan.
Behandeling met botox
De huisarts zou je dan eventueel door kunnen verwijzen naar een neuroloog. De neuroloog zal dan kunnen kiezen om het spiertje uit te schakelen door met een injectie wat botox te injecteren. Echter is het wel belangrijk om te weten dat deze injectie maar 2 tot 4 maanden werkt. Je kunt er dan voor kiezen om een tweede injectie te nemen. Ook kun je bijwerkingen krijgen van de botox. Bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van botox is deze behandeling af te raden.
Bijwerkingen van botox
Magnesium
Magnesium speelt een belangrijke rol in het lichaam voor ongeveer 300 chemische reacties. Zo is het zien met je ogen één van die belangrijke reacties. Veel mensen weten niet dat cafeïne, alcohol, stress, sporten (zweten) en vet eten kan leiden tot een tekort aan magnesium. Uiteraard houdt het niet in dat je moet stoppen met deze dingen, maar het eventueel wel te minderen. Gelukkig bestaan er magnesium tabletten die je in kunt nemen nodig indien het nodig is zodat het trillen gaat stoppen.
Magnesium tekort symptomen
- Spiertrekkingen (zoals een trillend ooglid)
- Angst
- Hoge bloeddruk
- Astma
- Hartkloppingen
- Krampen
- Nekklachten
- Migraine
- Prikkelbare darm
- Constipatie
Lees verder