Trekkend of trillend ooglid: tips en oorzaken

Trekkend of trillend ooglid: tips en oorzaken Heb je last van een trekkend gevoel van je ooglid of een trillend ooglid, of heb je een ooglid waar je af en toe een tikje in voelt? Eén benaming dan wel oorzaak hiervoor is faciale myokumie, maar een trillend ooglid kan ook een andere, eenvoudige verklaring hebben. Waarom je een trillend ooglid hebt is vaak minder belangrijk dan de vraag: hoe kom je ervan af?

Waarom heb je een trillend ooglid?

In je hele lichaam zitten zenuwen, ook in je gezicht en bij je ogen. De zevende hersenzenuw, ook wel de gelaatszenuw of nervus facialis genoemd, bestuurt de spieren onder- en bovenaan je gezicht. Onder deze spieren vallen de ooglidspieren, maar ook die van je mondhoek en die van je wangen.

In je hersenen vertakt de gelaatszenuw zich. Hier bestaat het vervolgens uit twee delen: het linker- en de rechterdeel. Deze twee verzorgen elk een helft van je gezichtsspieren. Op het moment dat je een trillend of trekkend ooglid hebt, kan dit met twee dingen te maken hebben.

Overactiviteit

In het geval van overactiviteit van de zenuw en een trillend ooglid kan het zijn dat je veel spiertrekkingen hebt gehad in je gezicht.

Onderactiviteit

Het kan zijn dat je spieren te zwak zijn nadat er een uitval van de hersenzenuw plaatsvindt. Dit heet ook wel verlamming van de gelaatszenuw. In de meeste normale gevallen van een trillend ooglid is dit niet aan de hand.

Oorzaken en tips bij een trillend ooglid

Op het moment dat je last hebt van een trillend ooglid is het slim om in de gaten te houden wanneer zich dit precies voordoet. In feite komt een trillend ooglid nooit zomaar op. Je kunt onderstaande lijst nagaan:

 • Heb je de laatste tijd (extra) veel achter een beeldscherm gezeten? Mobieltjes, tablets, tv en pc tellen allemaal mee.
 • Heb je veel stress?
 • Ben je moe of ziek/verkouden/grieperig?
 • Gebruik je (extra) veel cafeïne? Drink je bijvoorbeeld veel koffie, zwarte thee, of cola? Eet je veel chocola?
 • Knijp je je ogen vaak stijf/krampachtig dicht?
 • Lees je de laatste tijd vaker? (Dit kunnen boeken zijn, maar ook artikelen of notulen - of het op een scherm is of op papier staat hier los van.)
 • Gebruik je medicijnen die invloed kunnen hebben op je spieren? Tip: lees de bijsluiter goed door.

Dit kunnen allemaal mogelijke oorzaken zijn van een trillend ooglid.

Veel achter een scherm werken en/of lezen is heel inspannend voor je ogen en kan een trillend ooglid veroorzaken / Bron: Picography, PixabayVeel achter een scherm werken en/of lezen is heel inspannend voor je ogen en kan een trillend ooglid veroorzaken / Bron: Picography, Pixabay

Praktische oplossingen

In de meeste gevallen is een trekkend of trillend ooglid vrij onschuldig. Omdat je er toch behoorlijk last van kunt hebben, kun je kijken of onderstaande praktische oplossingen je helpen. Let op: niet alle oplossingen werken gelijk. Het kan tijd nodig hebben.
Voor alle oplossingen geldt wel dat er binnen een week verbetering zou moeten optreden.

 • Ga een paar nachten extra vroeg naar bed en zorg voor voldoende nachtrust.
 • Probeer 'knijpen' met je ogen te vermijden.
 • Las pauzes in als je veel achter de computer werkt.
 • Vermijd beeldschermen zoveel mogelijk.
 • Doe minder inspannend werk met je ogen, zoals lang achter elkaar lezen.

Directe verlichting voor een trillend ooglid:

 • Neem een korte pauze, 15-30 minuten. Kijk in deze pauze niet naar een scherm.
 • Masseer je ooglid of oogleden zachtjes.
 • Sluit vijf minuten de ogen en leun achterover.

Wanneer naar de dokter?

Met een trillend ooglid zul je niet gelijk naar de dokter gaan. Je kunt wel naar de dokter op het moment dat:
 • Je chronisch last hebt van trillende oogleden.
 • Het trillen zich uitbreidt naar de rest van je gelaat.

In het eerste geval zou er sprake kunnen zijn van oververmoeidheid. In het tweede geval, wanneer het trillen zich uitbreidt, kan er sprake zijn van faciale myokymie waarop een zwakte van de gelaatsspieren optreedt. Dit kan een ernstige oorzaak hebben, zoals een gezwel, een tumor, of MS.

Met droge ogen, ook een mogelijke oorzaak van trillende oogleden, zou je bij de drogist of huisarts terecht kunnen voor oogdruppels.

Botox

Bij chronisch trillen van de oogleden of van het ooglid wordt soms een botox-injectie toegepast. Dit is echter geen eerste oplossing en zal ook niet zomaar worden geadviseerd door een arts. Kijk of je nog steeds last houdt als je alle praktische oplossingen hebt toegepast.
© 2015 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenTrillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogledenIedereen kan er wel eens last van hebben en het is heel irritant: een trillend ooglid. Bij sommigen duurt het slechts en…
Trillend ooglidTrillend ooglidWanneer je weleens last hebt van een trillend ooglid, dan weet je dat dit behoorlijk irritant aan kan voelen. In de mees…
Trillende oogleden: Meestal onschuldig of teken van ziekteTrillende oogleden: Meestal onschuldig of teken van ziekteEen patiënt met een trillend ooglid knippert abnormaal en onvrijwillig met het ooglid. Dit knipperen gebeurt vaak meerma…
Trillend ooglid: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgTrillend ooglid: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgEen trillend ooglid is iets waar iedereen wel eens last van heeft (gehad). Een trillend ooglid is een zich herhalende, o…

Gangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen: soorten, symptomen en behandelingGangreen is geen besmettelijke ziekte maar een aandoening waarbij levend weefsel vervalt en zelfs kan afsterven omdat de…
Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied…
Bronnen en referenties
 • http://www.menselijk-lichaam.com/het-oog/trillend-ooglid
 • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/krampen_ooglid_spastische_trillende_oogleden_botox/
 • Afbeelding bron 1: Picography, Pixabay
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 13-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.