Trillend ooglid
Wanneer je weleens last hebt van een trillend ooglid, dan weet je dat dit behoorlijk irritant aan kan voelen. In de meeste gevallen wordt een trillend ooglid veroorzaakt door vermoeide ogen, langdurig PC gebruik of stress. Ontspanning en de ogen rust geven is vaak voldoende om de klacht te laten verdwijnen.
Oorzaak
Een trillend ooglid is geen aandoening, hoewel het in het verleden wel gezien werd als een aandoening. Het trillen wordt veroorzaakt doordat de kleine spiertjes in je ooglid onwillekeurig samentrekken en ontspannen. Door het samentrekken gaat het ooglid trillen en dit kan een heel vervelend gevoel geven. Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan het voorkomen dat de klacht een paar dagen aanhoudt. Een trillend ooglid is in de meeste gevallen het gevolg van (over)vermoeidheid, maar ook langdurend inspannend werk met de ogen kan een trillend ooglid veroorzaken, zoals lezen en te lang naar een PC beeldscherm turen. Ook stress kan een trillend ooglid veroorzaken. In de meeste gevallen is ontspanning en de ogen rust geven voldoende om het trillen te laten verminderen of te laten verdwijnen.
Wat kan ik doen aan een trillend ooglid?
- Neem voldoende rust en slaap eens lekker uit
- Blijf niet te lang naar een computerscherm turen en las pauzes in
- Blijf niet te lang in een boek lezen en las ook hierbij regelmatig pauzes in
- Indien je contactlensdragend bent doe dan de lenzen uit en draag tijdelijk een bril
- Het ooglid zachtjes masseren
- Voorkom stress
Botox-injectie
Indien de klachten niet overgaan na bovenstaande tips is het misschien raadzaam eens langs de huisarts te gaan en een doorverwijzing voor de neuroloog vragen. De neuroloog kan een behandeling met botox-injecties starten. Het effect op lange termijn is echter niet lang, meestal duurt de werking twee tot vier maanden, hierna zal opnieuw een botox-injectie gegeven dienen te worden indien de klachten na deze termijn terugkeren.
De werking van botox
Botuline A Toxine wordt in kleine hoeveelheden toegediend en verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, hierdoor moet het trillen stoppen.
Voorkomende bijwerkingen van botox
De volgende bijwerkingen kunnen optreden na een botox-injectie:
- Hangend ooglid (regelmatig)
- Droge ogen, overmatig tranen, rode ogen, hoornvliesontseking, onvoldoende oogsluiting, gezwollen gezicht (soms)
- Wazig zien, scheel zien, moeheid en huiduitslag (zelden)
- Koorts en een grieperig gevoel (zelden)
Gevallen waarbij geen botox gebruikt mag worden
In de volgende gevallen mag geen botox gebruikt worden:
- Bij overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van Botox
- Bij spierziekte, zoals : myasthenia gravis of het Eaton Lambert syndroom
- Bij kinderen jonger dan twaalf jaar
Over het gebruik bij zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn te weinig onderzoeksgegevens bekend, afgeraden wordt om tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding Botox te gebruiken.