Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogleden

Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogleden Iedereen kan er wel eens last van hebben en het is heel irritant: een trillend ooglid. Bij sommigen duurt het slechts enkele minuten, maar bij andere mensen kan het wel dagenlang aanhouden. Het is een onschuldige aandoening, maar het wordt als zeer vervelend ervaren. Oorzaken kunnen vermoeidheid of stress zijn en in de meeste gevallen moet het vanzelf weer over gaan. Als je last hebt van een trillend ooglid, kun je er wat aan doen om de kans dat het terugkomt te verkleinen.

Wat het is

Een trillend ooglid wordt als zeer vervelend ervaren. Het is een van de meest voorkomende oogklachten bij de mens. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Het kan bij iedereen voorkomen en het iets niets anders dan het onwillekeurig aanspannen en ontspannen van spiertjes in het ooglid in een heel snel tempo. Dit gaat zo snel dat het aanvoelt alsof het ooglid trilt. Eigenlijk moet het niet beschouwd worden als een aandoening, omdat het onschuldig is. Bij sommige duurt het trillende gevoel maar heel kort, maar het kan ook tot wel dagenlang aanhouden. In dat geval is er sprake van een chronisch trillend ooglid.

De symptomen

Wanneer het trillende gevoel aanhoudt, kan het veel irritaties opleveren. Het mag dan wel onschuldig zijn, maar het kan behoorlijk hinderlijk zijn. Andere klachten kunnen zijn dat het zicht tijdelijk wat troebeler wordt vanwege het vele knipperen en trillen. Ook kan er een gevoel ontstaan van vermoeide ogen. Door te wrijven kunnen de klachten verergeren en het kan ook het trillen uitlokken.

Oorzaken

Het wordt vooral gezien bij mensen die erg vermoeid zijn of last hebben van stress. Ook te lang achter elkaar naar een beeldscherm kijken of lang turen op tekst zoals bij het lezen van een boek, kunnen leiden tot een trillend oogled. Er zijn mensen die geloven dat het een teken is dat er wat ernstigs aan de hand is, maar dat is niet het geval. Het komt zeer zelden voor dat een ooglidtrilling zich uit als gevolg van een ernstige aandoening. Wat heel zelden voorkomt is bijvoorbeeld een ooglid kramp, kramp in de aangezichtsspieren of dat het een bijwerking is van MS (multiple sclerose).

Wat je kunt doen

Er is weinige tegen te doen en het moet vanzelf weer over gaan. Het is raadzaam om rustmomenten in te lassen wanneer je de ogen intensief gebruikt, bijvoorbeeld als je beeldschermwerk doet of langdurig aan het lezen bent in een spannend boek. Verder kan het helpen door stress zoveel mogelijk te vermijden en voldoende rust te nemen. Slaap voldoende, slaap eens een keer lekker uit en zorg voor een gezonde leefstijl. Sommige mensen hebben er baat bij om het trillende ooglid zachtjes te masseren. Dit kan het trillen laten stoppen. Als je contactlenzen draagt, kun je een tijdje proberen een bril te dragen. Lenzen kunnen de oogleden irriteren.

Naar de dokter

Gaat het trillen niet over, het is erg hinderlijk en helpt rust nemen niet, dan kun je naar de huisarts gaan. Soms word je dan doorverwezen naar een oogarts of neuroloog. Er kan gekozen worden voor een behandeling met botox injecties. Dit verlamt de zenuwen die het trillen veroorzaken. De werking houdt meestal twee tot vier maanden aan, waarna behandeling kan worden herhaald als de klachten terugkomen. Bij een overgevoelig van botox kunnen er allergische reacties ontstaan of kunnen de klachten erger worden. Een botox behandeling kan risico’s met zich meebrengen. Mogelijke bijwerkingen zijn:

  • Hangend ooglid krijgen
  • Tranende of droge ogen
  • Rode ogen
  • Hoornvliesontsteking
  • Onvoldoende het oog kunnen sluiten
  • Wazig zien

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillend ooglidTrillend ooglidWanneer je weleens last hebt van een trillend ooglid, dan weet je dat dit behoorlijk irritant aan kan voelen. In de mees…
Een trillend ooglidEen trillend ooglidIedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms k…
Trekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenTrekkend of trillend ooglid: tips en oorzakenHeb je last van een trekkend gevoel van je ooglid of een trillend ooglid, of heb je een ooglid waar je af en toe een tik…
Trillend ooglid: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgTrillend ooglid: symptomen, oorzaak, behandeling en zelfzorgEen trillend ooglid is iets waar iedereen wel eens last van heeft (gehad). Een trillend ooglid is een zich herhalende, o…

Haarnestcyste, ontsteking van de huidHaarnestcyste, ontsteking van de huidEen haarnestcycte of een sinus pilonidalis komt het vaakst voor bij mannen (in 6 procent van de gevallen) en meestal op…
Jeuk na het sportenJeuk na het sportenHeb je jeuk na het sporten? Bijvoorbeeld aan je benen, je buik, of onder je sportkleding? Kom achter de mogelijke oorzak…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • www.menselijk-lichaam.com
  • www//overogen.nl/oog-aandoeningen/trillend-ooglid/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.