Trillend ooglid: het onwillekeurig samentrekken van oogleden
Iedereen kan er wel eens last van hebben en het is heel irritant: een trillend ooglid. Bij sommigen duurt het slechts enkele minuten, maar bij andere mensen kan het wel dagenlang aanhouden. Het is een onschuldige aandoening, maar het wordt als zeer vervelend ervaren. Oorzaken kunnen vermoeidheid of stress zijn en in de meeste gevallen moet het vanzelf weer over gaan. Als je last hebt van een trillend ooglid, kun je er wat aan doen om de kans dat het terugkomt te verkleinen.
Wat het is
Een trillend ooglid wordt als zeer vervelend ervaren. Het is een van de meest voorkomende oogklachten bij de mens. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Het kan bij iedereen voorkomen en het iets niets anders dan het onwillekeurig aanspannen en ontspannen van spiertjes in het ooglid in een heel snel tempo. Dit gaat zo snel dat het aanvoelt alsof het ooglid trilt. Eigenlijk moet het niet beschouwd worden als een aandoening, omdat het onschuldig is. Bij sommige duurt het trillende gevoel maar heel kort, maar het kan ook tot wel dagenlang aanhouden. In dat geval is er sprake van een chronisch trillend ooglid.
De symptomen
Wanneer het trillende gevoel aanhoudt, kan het veel irritaties opleveren. Het mag dan wel onschuldig zijn, maar het kan behoorlijk hinderlijk zijn. Andere klachten kunnen zijn dat het zicht tijdelijk wat troebeler wordt vanwege het vele knipperen en trillen. Ook kan er een gevoel ontstaan van vermoeide ogen. Door te wrijven kunnen de klachten verergeren en het kan ook het trillen uitlokken.
Oorzaken
Het wordt vooral gezien bij mensen die erg vermoeid zijn of last hebben van stress. Ook te lang achter elkaar naar een beeldscherm kijken of lang turen op tekst zoals bij het lezen van een boek, kunnen leiden tot een trillend oogled. Er zijn mensen die geloven dat het een teken is dat er wat ernstigs aan de hand is, maar dat is niet het geval. Het komt zeer zelden voor dat een ooglidtrilling zich uit als gevolg van een ernstige aandoening. Wat heel zelden voorkomt is bijvoorbeeld een ooglid kramp, kramp in de aangezichtsspieren of dat het een bijwerking is van
MS (multiple sclerose).
Wat je kunt doen
Er is weinige tegen te doen en het moet vanzelf weer over gaan. Het is raadzaam om rustmomenten in te lassen wanneer je de ogen intensief gebruikt, bijvoorbeeld als je beeldschermwerk doet of langdurig aan het lezen bent in een spannend boek. Verder kan het helpen door stress zoveel mogelijk te vermijden en voldoende rust te nemen. Slaap voldoende, slaap eens een keer lekker uit en zorg voor een gezonde leefstijl. Sommige mensen hebben er baat bij om het trillende ooglid zachtjes te masseren. Dit kan het trillen laten stoppen. Als je contactlenzen draagt, kun je een tijdje proberen een bril te dragen. Lenzen kunnen de oogleden irriteren.
Naar de dokter
Gaat het trillen niet over, het is erg hinderlijk en helpt rust nemen niet, dan kun je naar de huisarts gaan. Soms word je dan doorverwezen naar een oogarts of neuroloog. Er kan gekozen worden voor een behandeling met botox injecties. Dit verlamt de zenuwen die het trillen veroorzaken. De werking houdt meestal twee tot vier maanden aan, waarna behandeling kan worden herhaald als de klachten terugkomen. Bij een overgevoelig van botox kunnen er allergische reacties ontstaan of kunnen de klachten erger worden. Een botox behandeling kan risico’s met zich meebrengen. Mogelijke bijwerkingen zijn:
- Hangend ooglid krijgen
- Tranende of droge ogen
- Rode ogen
- Hoornvliesontsteking
- Onvoldoende het oog kunnen sluiten
- Wazig zien
Lees verder