Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornis
Autisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied van sociale interactie. Ook de non-verbale communicatie is anders dan bij normale personen. Autisme kenmerkt zich ook door een herhalend en stereotiep gedragspatroon. Autisme kan al vastgesteld worden op zeer jonge leeftijd. Het specifieke gedrag wordt in vele gevallen ook pas later vastgesteld. Autistische personen hebben hulp nodig van anderen. Voor hen is het moeilijk om een normale relatie aan te gaan. Ook op vlak van communicatie, tegenslagen en omgang met kritiek, hebben zij begeleiding nodig. Autisme is afgeleid van het Griekse woord αὐτός, autós, wat “zelf” betekent.
Wat is autisme?
Een autismestoornis is aangeboren en kenmerkt zich door een gebrek aan sociale interactie en non-verbale communicatie. Personen met autisme hebben een specifiek herhalend of stereotiep gedrag. Al vanaf negen maanden kan de diagnose van autisme gesteld worden. In vele gevallen wordt autisme pas later vastgesteld. Een heel hoge intelligentie is dan vaak een kenmerk waarbij aan autisme kan worden gedacht. Feit is dat de ziekte aangeboren is en dus niet te genezen valt. Daar waar vroeger autisme als een geestelijke handicap werd beschouwd, wordt deze ziekte nu losgekoppeld van het verstandelijk vermogen van een persoon.
Bron: Gpalmisanoadm, Pixabay
De gevolgen van autisme
Autisme leidt in vele gevallen tot eenzame personen die weinig of geen contact hebben met andere personen in de maatschappij. Vaak vinden deze personen ook geen partner door het stereotiepe gedrag. Ook in de schoolomgeving of op de werkvloer kan autisme leiden tot integratiemoeilijkheden. Mensen met autisme houden graag van structuur en duidelijkheid om bepaalde taken af te werken. Indien deze structuur er niet is, dan blokkeren deze personen. Op gebied van communicatie en omgaan met gevoelens hebben deze mensen begeleiding nodig. Indien er in de familie een autistisch kind is, dan heeft dit grote gevolgen voor de familiesituatie. Iedereen zal namelijk rekening moeten houden met het specifieke gedrag en hier aan gewoon moeten worden. Door het moeilijk vinden van een partner, hebben de meeste autistische personen geen kinderen. Aangezien autisme erfelijk kan zijn, is de kans ook reëel dat bij voortplanting de volgende generatie ook zal lijden aan autisme.
De behandeling van autisme
Autisme valt niet te genezen. De behandeling is doorgaans gericht op ondersteuning van de autistische persoon. Begeleiding in de omgang met andere mensen kan aangeleerd worden. Medicatie kan ondersteunend werken. Gesprekken met soortgenoten kunnen autistische personen helpen bij het aanvaarden van hun handicap. Ook kunnen deze gesprekken helpen om beter te leren omgaan met de handicap.
Soorten behandelingen
- Optimalisatie van de communicatie: via begeleiding zal de verbale en non-verbale communicatie naar andere personen gemonitord en eventueel bijgestuurd worden.
- Beperken van herhalend gedrag. Via begeleiding kan een oplossing worden gezocht om het gedrag onder controle te krijgen en beter aanvaardbaar te maken voor de dagelijkse leefomgeving.
- Opvoedingsondersteuning: autistische personen hebben geen goed beeld wat normaal of abnormaal gedrag is. Ondersteuning bij de opvoeding is voor deze mensen dan ook welgekomen.
Behandeling met medicijnen
Er is geen enkele behandeling met medicijnen mogelijk om van autisme te genezen. Antipsychotica of antidepressiva worden in sommige gevallen voorgeschreven maar zijn dus geen oplossing om te genezen.
Contact met andere autisten
Gesprekken met soortgenoten in deze ontwikkelingsstoornis kan het aanvaardingsproces ten goede komen. Uit deze gesprekken kan men leren van de andere hoe hij of zij omgaat met de stoornis in een bepaalde situatie.
Handige weetjes
- Momenteel worden ongeveer 4 à 5 kinderen op de 10.000 geboren met een vorm van autisme. Dit is ongeveer 0,04% à 0,05%.
- De Verenigde Naties (VN) hebben 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Op deze dag wordt autisme wereldwijd in de schijnwerpers geplaatst.
- Omgevingsfactoren spelen geen rol bij autisme. Autisme wordt bepaald via de genen.
- Bij personen met een vorm van autisme zijn het hoofd en de hersenen in 1 op de 4 gevallen groter.
Een autistisch persoon in je nabije omgeving
Samen leven met een autistisch persoon is niet evident. Je zal moeten leren omgaan met bepaalde gedragsgewoonten van deze persoon. Ook hebben deze personen begeleiding en vertrouwen nodig. Tracht veel structuur te brengen in het leven van een autist. Dit voorkomt spanningen en onzekerheden. Een autistisch persoon is zeker niet minderwaardig. Hij zal enkel bepaalde gedragingen vertonen die als abnormaal kunnen worden beschouwd in de omgang met mensen. Het is aan anderen om autisten een kans te geven en open te staan voor deze personen om zich te ontplooien.