Feiten over autisme: autisme nader verklaard

Feiten over autisme: autisme nader verklaard Er bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie hebben over autisme. Maar ook omdat er nog zaken zijn van autisme die we nog niet goed weten.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Het heeft niets te maken met opvoeding of de inzet van de ouders. Ook wordt autisme niet veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis. Autisme is een ingewikkelde aandoening waarvan nog veel niet bekend is. Ook is nog niet helemaal duidelijk of lichamelijke processen het gevolg zijn van autisme of dat de lichamelijke processen het autisme mede veroorzaken.

Autisme: meer biologisch dan psychisch

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Om precies te zijn een neurologische stoornis in de hersenen die meer met biologie dan met psychologie te maken heeft.

Wanneer wordt autisme ontdekt?

Autisme wordt vaak pas geconstateerd als een kind al wat ouder is. Tegenwoordig ligt de focus wel steeds vaker op een vroege diagnose. Overigens komt tegenwoordig ook veel meer aan het licht dat er heel veel volwassenen zijn met een stoornis in het autistisch spectrum. Zij hebben echter hun hele leven lang niet geweten dat zij met die stoornis rondlopen. Vaak wel dat ze anders dan anders zijn.

Autisme komt in elk land voor

Autisme is niet een stoornis die is voorbehouden aan Nederland. Het komt in alle landen van de wereld voor, in alle etnische groepen en het maakt ook niet uit of een kind is geboren in een rijke of arme omgeving.

In de VS zijn 1,5 miljoen mensen met autisme

Alleen al in de Verenigde Staten zijn er 1,5 miljoen mensen die lijden aan autisme. In dat land wordt bij 24.000 kinderen per jaar de diagnose gesteld. In Nederland heeft een dikke procent van de bevolking een aandoening in het autistisch spectrum. Dat zijn ongeveer 190.000 mensen.

Meer jongens dan meisjes lijden aan autisme

Autisme komt veel vaker voor bij jongens en mannen dan bij vrouwen en meisjes. Het komt zelfs vier keer meer voor dan bij meisjes.

Behandeling van autisme is belangrijk

Een snelle behandeling van autisme is belangrijk, omdat dit grotere problemen kan voorkomen. De meeste mensen met autisme hebben namelijk heel veel structuur nodig om niet helemaal door te draaien. Maar ze moeten dat dan wel weten en de omgeving moet daar ook aan meewerken. Kinderen met autisme kunnen vaak niet goed relaties met andere kinderen aangaan, terwijl ze dat wel willen. Ook dat kan ze worden geleerd, zodat ze niet eenzaam door het leven hoeven te gaan.

Lichamelijk gezond zijn, hoe kan het dan autisme zijn?

Het verraderlijke met autisme is dat iemand er aan de buitenkant heel normaal uit kan zien. De mooiste en gezonde mannen en vrouwen kunnen echter aan autisme lijden. Vooral voor de mildere vormen is dan ook vaak geen begrip. Maar dat kan ook komen omdat de persoon in kwestie zelf niet wil toegeven dat hij of zij aan autisme lijdt en de omgeving er dan ook geen rekening mee kan houden. Het stigma van autisme is voor velen namelijk heel negatief. Maar wat in dat geval vergeten wordt is dat ook de mildere vormen van autisme voor grote (sociale) problemen kunnen zorgen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Autisme?Autisme, klassiek autisme, autistische stoornis, de stoornis van Asperger, PDD-NOS, Ass, aan autisme verwante contactsto…
Autisme en erfelijkheidAutisme en erfelijkheidVroeger dacht men dat erfelijkheid en autisme niets met elkaar te maken heeft. Veel onderzoeken later blijkt dat de bove…
Autisme: algemene kenmerkenAutisme: algemene kenmerkenAutisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis waarbij waarbij sociale beperkingen, afwijkingen in de communicatie en s…
Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied…

Hoe werkt het immuunsysteem?Hoe werkt het immuunsysteem?Het lichaam heeft veel mechanismen om u te verdedigen tegen infectieuze organismen. De huid en het maag-darmkanaal vorme…
Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandelingPlotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bi…
Bronnen en referenties
  • Autisme voor Dummies
  • Autisme in relatie
  • Diverse publicaties in tijdschriften
Reactie

Clautist, 04-05-2015
Het is niet helemaal juist dat autisme vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Bij mannen uit het zich anders en is het duidelijker te herkennen. Bij veel vrouwen blijft het jarenlang onopgemerkt en vaak krijgen zij eerst een andere diagnose, zoals borderline, OCD, ADD of ADHD. Het vergt specialistische kennis om de juiste diagnose te stellen, zeker als de vrouw daarbij ook nog eens een IQ heeft dat normaal of hoog is, want in de loop der jaren ontwikkelt zij daardoor een soort rookgordijn. De problematiek is echter wel aanwezig en komt vaak in combinatie met depressiviteit. Bij mij duurde het bijna 20 jaar voordat ik de juiste diagnose kreeg. Verloren jarenů Reactie infoteur, 21-08-2016
Bedankt voor je waardevolle aanvulling. En wat naar voor je dat het zo lang heeft geduurd voordat jij je diagnose kreeg.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.