Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandeling

Blindedarmontsteking: symptomen, diagnose en behandeling Plotselinge heftige buikpijn kan duiden op een acute ontsteking van de blinde darm. Een appendicitis komt vooral voor bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. De blinde darm zit rechtsonder in de buik. De appendix beweegt zich erg veel, omdat hij smal en langgerekt is. Daardoor kan de pijn op verschillende plekken in de buik voorkomen.

De meest voorkomende symptomen

  • Misselijkheid
  • Neiging tot overgeven
  • Pijn rond de navel, pijn gaat daarna naar rechteronderbuik
  • Obstipatie of diarree
  • Gezwollen buik
  • Koorts (doorgaans van 37,5 tot 38,5 graden Celcius)
  • Buik doet pijn bij betasting, loslaten, lopen, hoesten en vaak ook bij vervoer in een auto
  • Algehele malaise

Hevige buikpijn

Een appendicitis start het vaakst met pijn in de bovenbuik. De patiënt moet dikwijls ook braken en voelt zich misselijk. De pijn trekt daarna door naar de onderbuik en wordt erger. Bewegen, hoesten, lopen en het aanraken van de buik is erg pijnlijk. Kenmerkend voor een blindedarmontsteking is de hevige pijn bij het indrukken en loslaten van de buik. Een appendicitis kan ook op andere manieren beginnen, zoals met pijn in de linkeronderbuik.

Diagnose

Bij een vermoeden van een blindedarmontsteking wordt de patiënt naar het ziekenhuis doorgestuurd. De dokter zal daar lichamelijk onderzoek verrichten door onder meer het betasten van de buik. Verder laat hij het bloed en de urine controleren. Op een echo kan de blinde darm worden bekeken, net als andere organen. Eventueel kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Wanneer de onderzoeken geen uitsluitsel geven kan ook worden besloten tot een laparoscopie, dat is een kijkoperatie. Als de blinde darm inderdaad ontstoken blijkt, volgt verwijdering van de appendix. Bij vrouwen is het vaststellen van een appendicitis moeilijker dan bij mannen, omdat de symptomen van de blindedarmontsteking sterke vergelijking vertonen met een ontsteking aan de eierstokken. Ook op echo- en röntgenbeelden is vaak niet te zien of de blinde darm of de eierstokken zijn ontstoken.

Behandeling

Wanneer de diagnose blindedarmonsteking wordt gesteld volgt doorgaans snel een operatie om het orgaan te verwijderen. Dat is nodig om een buikvliesontsteking te voorkomen. Wanneer de blinde darm toch openbarst is een veel ingrijpendere operatie nodig, omdat dan de hele buikholte dient te worden schoongemaakt. Ook volgt dan een lange behandeling met antibiotica.

Wat gebeurt er als een ontstoken blinde darm niet wordt verwijderd?

Een appendicitis die onbehandeld blijft kan op twee wijzen uitpakken. De kans is groot dat de blinde darm openbarst waardoor de etter en bacteriën van de ontsteking door de gehele holte van de buik vliegen. Op dat moment is er sprake van een buikvliesontsteking, die ook wel bekend als een peritonitis. Daarbij kan alles in de buikholte gaan ontsteken, waardoor de patiënt in levensgevaar verkeert. Ook bestaat er een scenario waarbij er een spontane inkapseling (infiltraat) van de blinde darm volgt door darmlissen. De ontsteking blijft dan beperkt tot de blinde darm. Het ingekapselde pakketje geneest vervolgens vanzelf binnen enkele weken. Na genezing volgt dan alsnog een operatie om de inkapseling te verwijderen.

Oorzaken

Het is nog niet bekend waardoor een blindedarmontsteking ontstaat.
© 2011 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingBlindedarmontsteking: symptomen, klachten, verschijnselen, oorzaak, operatie. Een blindedarmontsteking die niet behandel…
Heb ik een blindedarmontsteking?Heb ik een blindedarmontsteking?Een blindedarmontsteking komt bij ongeveer 6 tot 8 procent van de mensen voor, bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Bi…
Vroege symptomen en signalen van appendicitisVroege symptomen en signalen van appendicitisWat zijn de eerste signalen van een appendicitis of blindedarmontsteking? Het probleem bij een appendicitis is dat het m…
Acute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm (Latijns: appendix). Dit is het smalle, vingervormige aan…

Feiten over autisme: autisme nader verklaardFeiten over autisme: autisme nader verklaardEr bestaan heel veel rare ideeën over autisme. Omdat mensen niet weten wat autisme precies is. Omdat ze geen informatie…
Te snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingTe snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingHyperthyeroïdie is de naam voor de ziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Er wordt dan een overschot aan schildkli…
Bronnen en referenties
  • Diagnosewijzer 200 aandoeningen, Hans Koch en Peter van Druenen, uitgeverij Terra, 2009
  • http://www.medicinfo.nl/%7B788d0429-a993-4a56-a4fd-990b848120da%7D
  • http://www.mlds.nl/ziekten/136/blindedarmontsteking/
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.