Heb ik een blindedarmontsteking?

Heb ik een blindedarmontsteking? Een blindedarmontsteking komt bij ongeveer 6 tot 8 procent van de mensen voor, bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Bij jongeren komt het naar verhouding vaker voor. Bij deze ontsteking is de appendix ontstoken. De eigenlijke blinde darm heet caecum. Sommigen vragen zich af of ze een blindedarmontsteking hebben. Want dat het gevaarlijk kan zijn, is een feit, Er kan namelijk een scheurtje in de darm ontstaan, waardoor de inhoud in de buikholte lekt. Dit heeft een buikvliesontsteking en soms een bloedvergiftiging tot gevolg. Dit is levensbedreigend en moet direct behandeld worden. Hoe herken je de symptomen van deze ontsteking? Het is belangrijk om bij een vermoeden hierop direct een arts te waarschuwen.

Wat is een blindedarmontsteking?

Je hoort er vaak over: een ontsteking van de blindedarm en de noodzaak om deze direct te behandelen. Met een blindedarmontsteking bedoelen we een ontsteking van de appendix. Dit is een wormvormig aanhangsel van de darmen. Wat precies de werking van de appendix is, blijft onduidelijk, maar mogelijk speelt deze een rol bij de huisvesting van de nuttige darmbacteriën, zodat deze na een infectie zich weer kunnen vermengen in de darmen om voor een sneller herstel te zorgen.

Wist je trouwens dat de appendix niet de blinde darm is? De echte blinde darm heet caecum of coecum. Dit is het blind eindigende gedeelte van de dikke darm. De benaming blindedarmontsteking is dus feitelijk onjuist, maar we bedoelden hier dus een appendicitis of een ontsteking van de appendix mee. Het is maar even dat je het weet.

Oorzaken

Wanneer de appendix ontstoken raakt spreken we van een blindedarmontsteking. Bacteriën zijn hier de oorzaak van. Soms raakt het wormvormige aanhangsel afgesloten door een stukje harde ontlasting. Bacteriën kunnen hier dan in gaan nestelen en een ontsteking veroorzaken. Stress wordt ook wel eens als veroorzaker genoemd. Door stress is ons afweersysteem vaak lager. Bovendien kan de stoelgang door stress vertraagd of juist versneld worden.

Is een ontsteking gevaarlijk?

Niet altijd wordt een blindedarmontsteking opgemerkt. En vaak wordt er ook een verkeerde diagnose gesteld. In de helft van alle gevallen is de appendix operatief verwijderd terwijl er achteraf geen sprake was van een blindedarmontsteking. Maar waarom gaat men dan wel zo vaak over op operatief ingrijpen?

Omdat een blindedarmontsteking gevaarlijke gevolgen kan hebben. Er kan een scheurtje in de darmen ontstaan. Hierdoor lekt de inhoud weg in de buikholte. Als gevolg hiervan kan er weer een buikvliesontsteking ontstaan. Er kunnen abcessen ontstaan: dit zijn holtes gevuld met pus. Ook kunnen er verklevingen ontstaan. maar het ergste is dat een buikvliesontsteking levensbedreigend kan zijn.

Symptomen van een blindedarmontsteking

Als eerste zal er een lichte buikpijn ontstaan. Ook kan het voorkomen dat je misselijk wordt of zelfs moet overgeven. op dit moment wordt er nog niet direct aan een blindedarmontsteking gedacht. In een later stadium ontstaat er een duidelijke en hevige pijn in de omgeving van de navel. Deze pijn zakt later naar rechtsonder in de buik. De pijn kan zeer snel opkomen, soms al enkele uren na de eerste buikpijn-klachten. Soms is de pijn in het midden of zelfs rechtsboven gelokaliseerd. Dit maakt diagnose soms lastig.

Er is in ieder geval sprake van loslaatpijn. Het indrukken van de buik doet pijn, maar ook het weer loslaten doet pijn. Deze loslaatpijn zien we namelijk niet bij iedere ziekte optreden, dus is wel typerend. Soms scheurt de darmen komt de inhoud hiervan in de buikholte terecht. Op dit moment ontstaat er hoge koorts en een hevige pijn in de buik. De bacteriën komen soms ook in het bloed terecht. De bacteriën verspreiden zich en veroorzaken ween bloedvergiftiging. Levensgevaarlijk, want hierdoor raakt de hartslag en de ademhaling uit balans. Een bloedvergiftiging zal zonder behandeling dodelijk kunnen aflopen.

Heb ik het?

Vanwege de ernst maken veel mensen zich zorgen: heb ik een blindedarmontsteking. Soms lastig te zeggen, omdat de pijn en het gevoel per persoon kan verschillen. Bij een plotseling opkomende buikpijn, zweten, koude rillingen, koorts en vooral loslaatpijn is het verstandig om direct een arts te waarschuwen. Deze kan bekijken of het hier ome en blindedarmontsteking gaat.

Het is beter de arts een keer te veel te bellen dan te weinig. Als het daadwerkelijk om een blindedarmontsteking gaat, is directe behandeling noodzakelijk.

Vooraf valt niet te voorspellen wie een blindedarmontsteking krijgt en wie niet. We kunnen dus geen risicogroep aanwijzen. Iedereen kan ermee in aanraking komen, ook kinderen. Bij hen is het juist belangrijk om goed op te letten en eventueel toch voor de zekerheid de arts te waarschuwen. Bij jongeren komt een blindedarmontsteking vaker voor dan bij ouderen.

Moet ik geopereerd worden?

Wanneer de arts een blindedarmontsteking constateert, zal deze operatief verwijderd worden. Het ontstoken gedeelte wordt weggehaald middels een kijkoperatie. Soms bevinden zich verklevingen rondom het ontstoken gedeelte. Er zal dan antibiotica worden toegediend. Daarnaast kan bekeken worden of een latere operatie mogelijk is. Bij kinderen worden ouders vaker voor de keuze gesteld: opereren of antibiotica. Soms blijkt tijdens de operatie dat het niet om een blindedarmontsteking gaat. De arts zal dan bekijken wat de oorzaak van de pijn is. En soms is de appendix verwijderd en blijkt het achteraf niet ome en ontsteking te gaan. Ook dat is mogelijk. In dit geval neemt de arts liever het zekere voor het onzekere.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingBlindedarmontsteking: symptomen, klachten, verschijnselen, oorzaak, operatie. Een blindedarmontsteking die niet behandel…
Acute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking (appendicitis): symptomenAcute blindedarmontsteking is een ontsteking van de blindedarm (Latijns: appendix). Dit is het smalle, vingervormige aan…
Vroege symptomen en signalen van appendicitisVroege symptomen en signalen van appendicitisWat zijn de eerste signalen van een appendicitis of blindedarmontsteking? Het probleem bij een appendicitis is dat het m…
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…

Misselijkheid: oorzaken, wat helpt er tegen, zwangerschapMisselijkheid: oorzaken, wat helpt er tegen, zwangerschapMisselijkheid is een naar gevoel in de buik en gaat gepaard met de neiging om te braken. Het braakcentrum in de hersenen…
Syndroom van Hunter: celstuwing en aangetaste hersencellenSyndroom van Hunter: celstuwing en aangetaste hersencellenHet syndroom van Hunter is een lysosomale stofwisselingsziekte, waarbij een enzym voor de afbraak van lange suikers niet…
Bronnen en referenties
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/buikvliesontsteking
  • https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Nieuws/Opereren-of-antibiotica.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.