Hangend ooglid (Ptosis)

Hangend ooglid (Ptosis) Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hieronder meer over Ptosis.

Hangend ooglid


Ptotis

Als de spier die normaal het ooglid omhoog trekt niet werkt, dan gaat het ooglid hangen. Dit heet 'ptotis', ofwel 'een hangend ooglid'. Vaak wordt dit in de war gebracht met een overschot aan huid op het ooglid, dit is alleen niet het geval. Een hangend ooglid kan aangeboren zijn maar het kan ook later ontstaan. Veel mensen vinden het vervelend omdat het net lijkt alsof men er vermoeid uitziet of ongeïnteresseerd is.

Verschillende vormen

Aponeurogene (involutionele ptosis)

Deze vorm komt het meest voor. De levatorspier (de spier die vanuit de top van de oogkas naar het ooglid gaat) werkt wel goed, alleen de verbinding tussen deze spier en het ooglid is zwak.

Myogene ptosis

Bij deze vorm is de functie van de levatorspier die het ooglid opent, verstoord. Bijvoorbeeld bij een aangeboren afwijking en bij bepaalde spierziekten zoals Dystrophia Myotonica, Oculaire Myopathie en Blepharo-Phimosis Syndroom.

Neurogene ptosis (ptosis paralytica)

Bij deze vorm werkt de zenuw die de levatorspier aanstuurt niet goed. Hierdoor is het oog meestal gesloten. Omdat deze zenuw ook de oogspieren aanstuurt, zijn er meerdere afwijkingen aanwezig. Dit kan een afwijkende oogstand en een wijde pupil zijn. Vaak is dit het geval als mensen een beroerte hebben gehad.

Mechanische ptosis

Door een ongeval van het ooglid zou er door verlittekening of door verscheuring van de levatorspier een ptosis kunnen ontstaan. Ook ooglidgezwellen, ontstekingen, overtollige huid of een oogkas-aandoeningen kunnen door hun gewicht een ptosis veroorzaken.

Behandeling

Als men ptosis heeft kan er een ooglidcorrectie plaatsvinden. Bij deze behandeling wordt er een sneetje gemaakt in het ooglid en wordt het peesje die normaal het ooglid omhoog trekt opgezocht en ingekort. Tijdens de operatie zal het ooglid 2 tot 4 mm hoger worden gezet. Omdat er de kans bestaat op nabloedingen van het ooglid na de operatie wordt er aangeraden om geen medicijnen of aspirines te nemen die je bloed verdunnen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ptosis (hangend ooglid), oorzaken en behandelingPtosis (hangend ooglid), oorzaken en behandelingPtosis is de benaming voor hangend weefsels van een orgaan. Vaak wordt ptosis gebruikt om een hangend ooglid aan te duid…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…
Hangend ooglid (ptosis): symptomen, oorzaken en behandelingHangend ooglid (ptosis): symptomen, oorzaken en behandelingEen hangen ooglid of het afzakken of hangen van het bovenste ooglid wordt ook wel 'ptosis' genoemd. Bij een ptosis staat…
Horner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHorner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHet syndroom van Horner wordt ook wel het syndroom van Claude Bernard, Bernard-Horner syndroom of oculosympathetic palsy…

Beenmergkanker: symptomen, oorzaken en behandelingBeenmergkanker: symptomen, oorzaken en behandelingEr worden twee vormen beenmergkanker onderscheiden: De ziekte van Kahler (multipel myeloom) en de ziekte van Waldenström…
Een cochleair implantaat - voor slechthorenden en dovenEen cochleair implantaat - voor slechthorenden en dovenEen cochleair implantaat, ook wel CI genoemd, is een elektronisch gehoormiddel dat ernstige slechthorenden en doven help…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.ozonoogkliniek.nl/behandelingen/bovenooglidptosis/behandelingsmogelijkheden/
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/hangend_bovenooglid_ptosis/

Reageer op het artikel "Hangend ooglid (Ptosis)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Aandoeningen van de ogen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!