Buikvet schaadt meer dan overgewicht

Buikvet schaadt meer dan overgewicht Wist u dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet (visceraal vet) brengt volgens wetenschappers grote gezondheidsrisico's met zich mee: door intern buikvet raken organen als de alvleesklier, de lever of de darm ingekapseld. Onderhuids vet op armen, benen en heupen bijvoorbeeld, zijn vergeleken met “zwembandjes” rondom de buik relatief onschadelijk, tenminste als we mogelijke gewrichtsproblemen en een beperkte mobiliteit buiten beschouwing laten. Buikvet schaadt meer dan overgewicht.

Overgewicht: niet alle vet is hetzelfde

Vetafzetting op heupen en billen worden door veel mensen als een vervelend verschijnsel ervaren. Maar veel ongezonder is een dikke buik, beweren artsen. Overgewicht (ook wel obesitas) wordt als ongezond beschouwd, omdat het de oorzaak is van talrijke welvaartsziekten. Van hoge bloeddruk tot diabetes. Maar vooral overtollig vet rond de buikorganen, verhoogt waarschijnlijk het risico voor deze aandoeningen.

Subcutaan en visceraal vetweefsel

Er zijn twee soorten vetweefsel, zowel subcutaan (onderhuids) als visceraal. Subcutaan vet is het vet dat zichtbaar is van buitenaf, bijvoorbeeld op de billen en heupen. Het bevindt zich onder de huid: het onderhuidse vetweefsel. Het dient voornamelijk als energieopslag voor slechte tijden, het isoleert en houdt ons warm. Het is een vrij passief vetweefsel. Ook in het buikgebied is er onderhuids vet tussen huid en de buikspieren. Een dikke buik geeft echter meestal aan dat er zich ook visceraal vet in de buikholte rond de organen heeft gevormd. Dat is vet dat erg actief bij stofwisselingsprocessen.

Buikvet kent grote gezondheidsrisico's

Buikvet vergroot niet alleen de buikomvang maar produceert ook meer dan twintig verschillende hormonen en chemische boodschappers die ontstekingen, hormoongerelateerde kankers (borst- en prostaatkanker) en diabetes bevorderen en het lichaam permanent belasten. Dientengevolge verhoogt het de bloeddruk en het cholesterolgehalte en daarmee ook het gevaar voor sluimerende slagaderverkalking met een plotselinge hartaanval of beroerte als mogelijk gevolg.

De belangrijkste oorzaken van buikvet

Wie de oorzaken voor het ontstaan van buikvet kent, kan dat buikvet ook afbouwen. Want zoveel is duidelijk: vetverbranding kunt u beïnvloeden.

Verkeerde voedingsgewoonten

Verkeerde voeding is verreweg de grootste oorzaak van de ontwikkeling van buikvet. Maar wat dan wél gezonde voeding is, daarover zijn soms zelfs de geleerden het niet eens.

Gebrek aan beweging

De mens is niet gemaakt om het grootste deel van de dag op zijn achterwerk te zitten. Het resultaat van deze onnatuurlijke levensstijl is een verhoogde vorming van buikvet in combinatie met een sterk verminderde vetverbranding. Daarom is beweging een wezenlijk uitgangspunt bij het voorkomen van buikvet.

Stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van de vorming van buikvet. In combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging versterkt dat het risico op het krijgen van een dikke buik omdat het buikvetproducerende stresshormoon cortisol niet onschadelijk wordt gemaakt. Ter vergelijking: een antilope die wordt nagezeten door een tijger heeft met stresshormonen geen probleem, omdat die door de extreem zware vluchtinspanning, volledig afgebroken worden en het lichaam geen schade meer kunnen toebrengen.

Gebrek aan slaap

Gebrek aan slaap is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van buikvet. Wie zijn buikvet wil verbranden, moet er daarom voor zorgen dat hij voldoende nachtrust heeft.

Leeftijd

Als we ouder worden neemt de genetisch bepaalde aanleg om buikvet te vormen toe. Vooral aan het begin van de menopauze leidt het gewijzigde hormonale evenwicht tot een wijziging van de vetverdeling in het lichaam. Dat aspect is bij de verbranding van buikvet maar van secundair belang, omdat we aan onze genetische aanleg en leeftijd weinig veranderen kunnen. Interessanter zijn in dat verband de mogelijkheden om bepaalde gen-functies in en uit te schakelen (epigenetica).

Een trage stofwisseling

Van een trage stofwisseling spreken we bij een zeer laag energieverbruik. Mensen die nauwelijks bewegen en zich verkeerd voeden neigen tot een trage stofwisseling. En honger schakelt ons metabolisme ook over op de waakvlam. Wie buikvet wil verbranden, moet daarom zijn stofwisseling prikkelen.

Gebrek aan vitale stoffen

Er zijn vele vitale stoffen die ingrijpen op de vetstofwisseling. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld ons goede oude vitamine C. Een studie aan de Universiteit van Arizona toonde ooit aan dat vitamine C de vetverbranding kan verhogen met wel 33%. Dat komt door diens viervoudige werking op de vetstofwisseling. Ook veel andere voedingsstoffen (calcium, magnesium en mangaan) hebben een aanzienlijke invloed op vetverlies.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teveel buikvet gevaarlijkTeveel buikvet gevaarlijkWaar ‘te’ voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene ‘te’ niet de andere. Heb…
Oorzaken buikvet: meer factoren dan overgewicht alleen!Oorzaken buikvet: meer factoren dan overgewicht alleen!Veel buikvet brengen we vaak in verband met zwaarlijvigheid. Toch zijn er ook mensen die maar ietsje te zwaar zijn en to…
Waarom is buikvet ongezond en hoe geraak je ervan verlost?Buikvet is veel ongezonder dan onderhuids vet. Het bedreigt niet alleen je gezondheid, maar is in extreme gevallen zelfs…
Een gezonde buikomvangEen gezonde buikomvangEen gezonde buikomvang zegt veel meer over de gezondheid van iemand dan diens BMI. Een hoog BMI en een te grote buikomva…

Hepatitis A bij volwassenenHepatitis A bij volwassenenHepatitis A is een leverontsteking die door een virus is veroorzaakt. Als je besmet bent met hepatitis A, kan je onder a…
Een trillend ooglidEen trillend ooglidIedereen heeft wel eens last van een trillend ooglid. Het is ontzettend vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. Soms k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-3-35
  • https://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/buikvet-produceert-ontstekingsbevorderende-stoffen/item62205
  • http://www.gezondheidsnet.nl/platte-buik-en-buikspieren/zo-ongezond-is-een-buikje
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.