Waarom is buikvet ongezond en hoe geraak je ervan verlost?

Buikvet is veel ongezonder dan onderhuids vet. Het bedreigt niet alleen je gezondheid, maar is in extreme gevallen zelfs levensbedreigend. Wetenschappers zijn er zelfs van overtuigd dat dertigers met een 'bierbuikje' tot maar liefst twintig jaar minder lang leven dan leeftijdsgenoten met een gezonde buikomtrek. Uit de resultaten van recente studies uitgevoerd aan de Britse City University Londen blijkt dat je buikomtrek gezond is als deze de helft van je lichaamslengte bedraagt. We ruilen de weegschaal dus best voor de lintmeter, maar hoe geraak je dan verlost van overtollig en ongezond buikvet?

Body MassIndex of BMI

Tot hiertoe ging men er steeds van uit de Body Mass Index of BMI eventueel overgewicht aan het licht bracht. Je BMI is afhankelijk van je lichaamslengte en je gewicht. Om je BMI te kennen deel je je gewicht door het kwadraat van je lengte in meters. Een gezond BMI varieert tussen 20 en 25. Bij een BMI lager dan 18,5 spreekt men van ondergewicht. Een BMI van boven de 25 wordt als overgewicht beschouwd. Vanaf een BMI van 30 lijd je aan obesitas.

Buikomtrek zegt meer over je gezondheid dan BMI

De laatste jaren gaat er meer en meer aandacht naar je buikomtrek. Voor een goede gezondheid bedraagt je buikomtrek niet meer dan de helft van je lichaamslengte. Daarbij is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen is een gezonde buikomtrek kleiner dan 80 centimeter. Met een buikomtrek tussen de 80 en 88 centimeter loop je een verhoogd risico en vanaf 88 centimeter loopt je gezondheid ernstig gevaar. Je risico op ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verstoord cholesterolgehalte en diabetes vergroot dan aanzienlijk. Bij mannen spreekt men van een verhoogd risico vanaf een buikomtrek van 94 centimeter. Bij een buikomtrek vanaf 102 centimeter spreekt men van een ernstig gezondheidsrisico.

Taille de helft van lichaamsgewicht

Voortaan gaan diëtisten en voedingscoaches ervan uit dat je taille niet meer dan de helft van je lichaamslengte mag bedragen. Een vrouw met een lichaamslengte van 170 centimeter mag dus een maximale buikomtrek hebben van 85 centimeter. Om gezond te functioneren bedraagt de buikomtrek van mannen met een lengte van bijvoorbeeld 184 centimeter dus 92 centimeter.

Je levensverwachting is mede afhankelijk van je buikomtrek

De gezondheidsrisico's van een bierbuikje werden tot hiertoe onderschat. Afhankelijk van je buikomtrek daalt je levensverwachting. Een man van dertig jaar met een buikomtrek van tachtig procent van zijn lichaamslengte, riskeert twintig jaar vroeger te sterven dan leeftijdsgenoten met een normale buikomtrek. Vrouwen lopen in dit geval het risico om ruim tien jaar vroeger te sterven.

Buikomtrek meten

Regelmatig je buikomtrek meten is dus nog belangrijker dan iedere dag op de weegschaal te staan. Om je buikomtrek snel en correct te moeten, zoek je eerst je onderste rib. Laat van daaruit je vinger langzaam naar voor glijden tot op zo'n twee centimeter boven je navel. Plaats nu je lintmeter en we op deze vooraf bepaalde plek en leg deze evenwijdig met de grond. Adem nu volledig uit en meet je buikomtrek. Hoe beter je tijdens het meten van je buikomtrek je heupkom zijdelings voelt, hoe correcter het resultaat.

Ontstekingsreactie

Buikvet is dus veel schadelijker dan onderhuis vet zoals bijvoorbeeld mollige armen en/of benen, of als een zwaar achterwerk. Onderhuids vet zit als een soort kussentje onder je huid. Buikvet is echter visceraal vet dat tussen je buikorganen is verspreid en zo hun normale werking verhindert. Buikvet veroorzaakt een ontstekingsreactie in je lichaam, waar je weinig of niets van voelt. Deze ontstekingsreacties ontwikkelen zich immers op het niveau van je lichaamscellen. Naast het dichtslibben van je slagaders veroorzaken ze ook suikerresistentie, met als gevolg dat je suikers moeilijk zal verteren, je lever vervet en je metabolisme of stofwisseling wordt ontregeld.

Oorzaken van ongezond buikvet

Buikvet is in sommige gevallen erfelijk bepaald, maar er zijn ook andere oorzaken waaronder een gebrek aan lichaamsbeweging, roken en het drinken van alcohol.

Zo geraak je van je buikvet verlost

Je lichaam bevrijden van zijn ongezond buikvet is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het schrappen van alle vetten van het dagelijks menu is een veel gemaakte fout in de strijd tegen ongezond buikvet. Om goed te functioneren heeft je lichaam immers goede vetten nodig. Concentreer je in de strijd tegen buikvet op koolhydraten en snelle suikers. Wil je eindelijk afrekenen met je 'bierbuikje? Beperk dan zoveel mogelijk de consumptie van geraffineerde pasta, deegwaren en geraffineerde rijst, maar ook van aardappelen, brood, snoep, koekjes en gebak. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit, alle soorten vis met een voorkeur voor vette vissoorten zoals paling, zalm, makreel, forel, sardienen, haring en ansjovis, noten, zaden en pitten. Eet mediterraans dieet en leefstijl is je beste garantie tegen het ontwikkelen van ongezond buikvet.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas treedt op wanneer uw lichaam meer calorieën verbruikt dan het verbrandt. Het nauwkeurig diagnosticeren van obes…
Nederlanders worden steeds dikkerNederlanders worden steeds dikkerDe inwoners van Nederland worden steeds dikker. Inmiddels is meer dan de helft van de mensen tussen de 30 en 70 jaar te…
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…

Verantwoord minder zwaarVerantwoord minder zwaarWil je graag wat minder wegen? En kies je voor een verantwoorde manier? Hoe pak je dit aan zodat je het lang volhoudt? E…
Past superfood in een gezond voedingspatroon?Past superfood in een gezond voedingspatroon?De een denkt dat superfoods iets toevoegt aan het voedingspatroon en de ander niet. De discussie is goed op gang gekomen…
Bronnen en referenties
  • http://www.fitnessblender.com/v/article-detail/How-to-Lose-Belly-Fat-Get-Rid-of-Unhealthy-Belly-Fat/9v/
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.