Past superfood in een gezond voedingspatroon?
De een denkt dat superfoods iets toevoegt aan het voedingspatroon en de ander niet. De discussie is goed op gang gekomen de laatste jaren, maar het laat de toevoer van de superfoods in de schappen van de winkels vooralsnog niet afnemen. Behalve dat je ze overal kunt kopen, wordt er ook een behoorlijke prijs voor gevraagd en dat maakt de superfoods een nogal dure liefhebberij. Maar alles voor de gezondheid, toch?
Het werkt of toch niet?
Ruim 10% van de mensen denkt dat superfoods iets toevoegt aan ons eetpatroon en dus kan je deze producten niet alleen meer in de biologische winkels kopen, maar ook in de supermarkt. Men speelt in op de behoefte en er zijn aparte rekken waar veel van de superfoods bij elkaar staan. Zelfs bij de discounterwinkels tref je superfoods aan en dan net even tegen een iets meer normale prijs.
De vraag blijft, hebben we het superfood echt nodig? Of we in het verleden wat tekort gekomen zijn, omdat we het niet hadden, is niet relevant. Het leven is aan verandering onderhevig en dat kan andere behoefte oproepen. Hoe staan we er nu voor?
Schijf van 5 op de schop?
Dat de schijf van 5 misschien wel wat aanpassingen mag hebben, is bij velen inmiddels bekend. Dat we onverzadigde vetten moeten eten en geen verzadigde, is een gegeven wat we gelukkig al steeds vaker toepassen.
Dit neemt niet weg dat we, ook zonder al het suikergoed, nog steeds veel koolhydraten binnen krijgen en daar wordt vanuit het Voedingscentrum nog weinig over gemeld. Dat we veel en mogelijk té veel koolhydraten binnen krijgen, heeft te maken met het gegeven dat het in zoveel producten verwerkt zit, koolhydraten vullen immers prima. Maar wat je niet verbruikt, slaat je lichaam op voor “slechtere” tijden. Alleen komen die “slechtere tijden” niet meer in de hedendaagse westerse maatschappij voor. Daarmee direct de link leggend naar het gegeven dat we vervolgens steeds meer geprepareerde producten eten. De supermarkt ligt er immers vol mee en daar zit behalve veel koolhydraten ook vaak veel zout in. De balans in ons voedingspatroon raakt verstoord en eigenlijk alleen omdat we het “gemaks-eten” zo handig vinden als we een drukke dag achter de rug hebben. Toch hoeft vers en gezond eten, helemaal niet veel tijd te kosten.
We leven anders
Het leefpatroon is in de loop der jaren duidelijk anders geworden en dat maakt dat we de koolhydraten die we binnen krijgen, niet allemaal verwerken. Enerzijds neemt de hoeveelheid koolhydraten toe en anderzijds neemt de hoeveelheid beweging af. Dagelijks drie maaltijden met koolhydraten uit brood, pasta, aardappelen of rijst is voor de gemiddelde man of vrouw helemaal niet meer nodig. Begin eens met uit één maaltijd je traditionele koolhydraten weg te laten.
Neem wat meer groenten en verhoog je dagelijkse dosis van 2 ons naar bijvoorbeeld 4 ons (de koolhydraten in groenten zijn meer dan prima). Met minder van de bekende koolhydraten heb je bovendien niet zo’n “inkak-moment” een half uur na je maaltijd.
Bron: Condesign, Pixabay Wel of geen superfoods
Veel professionals zijn inmiddels van mening dat de schijf van 5 wat aangepast mag worden. Wil dat dan zeggen dat het superfoods moeten worden? Nou ja, dat ligt toch wat genuanceerder.
Het is niet bewezen dat bijvoorbeeld chiazaad het verouderingsproces vertraagt of gojibessen een verminderde kans op kanker geeft. De toegevoegde waarde van de superfoods is nog nergens wetenschappelijk aangetoond. Gezond eten is wel bewezen goed voor de gezondheid te zijn, hoewel we nergens garanties krijgen.
Gezond eten met superfoods dan maar? Dat kan prima, maar de basis blijft dat je moet variëren en ook alleen superfoods zijn eenzijdig. Laat de superfoods dus vooral een lekkere aanvulling zijn op je toch al gevarieerde voedingspatroon.
De psyche
Superfoods hebben, naast dat ze ook gewoon lekker zijn, nog wel een ander effect. Namelijk het gegeven dat je je er zo gezond van gaat voelen. Het heeft dus effect op onze geest en als je je gezond gaat voelen, straal je dit ook uit. Dit kan gezonde voeding tot je blijven nemen, weer doen toenemen en daarmee een positieve draai geven aan het voedingspatroon. Een vicieuze cirkel die we zeker als “positief” kunnen betitelen.
Conclusie
Zijn superfoods dan maar slecht? Nee, maar verwacht geen wonderen. Als je er mee aan de slag wilt, laat het dan een aanvulling zijn op je toch al gevarieerde voedingspatroon. Een patroon waar zuivel een beperkte rol speelt (maar soja een prima vervanging is), koolhydraten binnen de perken gehouden moeten worden (en koek en snoep eigenlijk niet past) en laat verzadigde vetten achter je. Fruit en groenten zijn prima en neem een handje noten (zonder zout) per dag. Als je er dan ook nog genoeg beweging bij krijgt, denk aan 45 tot 60 minuten minimaal, dan ben je goed bezig!