Teveel buikvet gevaarlijk
Waar te voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene te niet de andere. Hebben we het over teveel buikvet dan kan dit je leven kosten en dan krijgt het plots een heel andere dimensie.
Wat is buikvet?
Buikvet is het vetweefsel in de buikholte en actief. Er wordt wel eens uitgesproken dat buikvet een soort kleine ontstekingen zijn. Dit valt te verklaren richting het gegeven dat de aanwezige enzymen het hormoon cortisol naar cortison beïnvloeden. Dit kan in een verder gevorderd stadium weer invloed hebben op het ontstaan van diabetes type II. Spreekt voor zich dat hoe meer actief vetweefsel er in de buik aanwezig is, hoe meer kans er op hart- en vaatziekten is.
Cortisol
We kennen het ook als het stresshormoon en heeft ondermeer invloed op het verteren van ons eten en het afweersysteem.
Cortison
Het betreft een steriodhormoon wat nog wel eens een positieve bijdrage tegen artritis kan bewerkstelligen. Overigens is het bestrijden van artritis met andere middelen effectiever.
Hoeveelheid buikvet
De hoeveelheid buikvet is te meten via een CT scan, maar ook door het opmeten van de buikomvang. Meet ter hoogte van de navel en ga bij vrouwen uit dat alles boven 88 niet goed is en bij mannen alles boven 102. Hoe groter de overschrijding, hoe gevaarlijker het wordt.
Oorzaken
De oorzaken van veel buikvet kunnen uiteenlopend zijn, zoals:
- genetische aanleg
- calorierijke voeding
- stress
- verschillende eetziektes
- te grote hoeveelheden koolhydraten
- ziekte van Cushing
Behandelen
Het is uiteraard afhankelijk van de oorzaak, maar vaak zijn het de geijkte middelen die werken, zoals het verminderen van eten, meer bewegen etc. Maar als je door het vele buikvet minder gemakkelijk kunt bewegen, zal dit niet de meest voor de hand liggende oplossing zijn. Naast het eetpatroon is het bewegen langzaam op gang brengen eventueel in samenspraak met voeding- en bewegingsdeskundigen de meest voorkomende en effectieve oplossing.
Als het aan eet- en drinkgewoontes ligt dat je teveel buikvet hebt, is het een must om naast minder eten ook een verandering in je voedingspatroon aan te brengen. Geen strenge diëten, maar bewust met je voeding bezig zijn en geleidelijk afvallen.
Extreme stress kan een reden zijn om de psycholoog erbij te betrekken. Maar hoe dan ook is het belangrijk om teveel buikvet weg te krijgen.
Reactie
Elly Stokkermans, 08-05-2011
Ik ben 61 jr. en de laatste jaren een beetje gekrompen en mijn lengte is nu 162 m mijn schoon aan de haak gewicht bij het opstaan schommelt tussen 68.5 en 69.5 kg. Als ik mijn buik meet over de de navel is het 96 en 3 cm. daarboven, dus waar mijn tailleband zit 89 cm. Ik ben zo'n 6 mnd. geleden begonnen met 5 km. fietsen op de hometrainer. Ik moet ook mijn buikspieroefeningen weer gaan doen, maar… een vraagje,
hoe weet ik waar dat buikje nu ineens (in een 1.5. jaar tijd) vandaan komt? Zelf heb ik het vermoeden dat het door krimpen van mijn lichaam en verslappen van alle spieren komt. Ik hoop dat u me advies kunt geven.
Reactie infoteur, 08-05-2011
Door het krimpen zal het buikvet niet direct, hooguit minimaal, toenemen. Naast een normaal eetpatroon (en niet te veel alcohol) is de buikspieren trainen een belangrijke. Als je ouder wordt is blijven bewegen een belangrijke, waarbij het ouderwetse hoelahoepen voor de heupen een prettige manier van bewegen is. Fietsen is goed voor de beweging, maar niet specifiek voor de buikspieren. Er zijn verschillende artikelen onder Anna Staal over buikspieroefeningen, maar als je ouder wordt is het wellicht ook goed de buikspieroefeningen op een rustige manier te doen. Yoga kan daar bij helpen.
Oveerigens is het zo dat spieren een grotere massa hebben dan vet en als je dus al aan het bewegen bent, kan de spiertoename dit als resultaat hebben. Is dat erg? Nee, absoluut niet. Wel bijhouden