Afvallen in de zomer, moeilijk?

Afvallen in de zomer, moeilijk?Vaak wordt er geklaagd dat afvallen in de zomer zo moeilijk is. De bedrijfs-BBQ, een ijsje op een terrasje, en dat heerlijke ontbijtbuffet tijdens de vakantie. Al met al gelegenheden genoeg om je lekker te buiten te gaan, en dan merk je dat de geest sterk is, maar het lichaam zwak … Toch is het mogelijk om 5 tot 10 pond gewicht te verliezen tijdens de zomer als je rekening houdt met de volgende tips:

Meer bewegen

Ga meer bewegen. De zomer is bij uitstek de periode om meer te bewegen. Lange dagen en korte nachten, aangename temperaturen wat wil je nog meer? Enkele voorbeelden van wat je zou kunnen doen:
  • Stap eens op de fiets op een mooie zomeravond en geniet van de zonsondergang.
  • Als je met de bus naar je werk toe gaat, stap dan eens twee bushaltes eerder uit, en wandel het laatste stuk naar huis of naar je werk.
  • Vind je het te warm om te lopen of te fietsen? Ga lekker naar het zwembad en en leef je uit. Bewegen in het water verbrandt calorieën en het houdt je koel, zelfs op de heetste dagen.

Wees alleen wel alert op je waterhuishouding, je droogt gemakkelijk uit als je buiten bezig bent. Zorg dus dat je een flesje met water bij je hebt, en vul dat regelmatig aan.

Luister naar je lichaam

Luister naar je lichaam, en realiseer je, dat er verschil is tussen psychologische honger, en fysieke honger. Als je net gegeten hebt, en je voelt je al snel weer hongerig, bedenk dan of het mogelijk is dat je lichamelijke honger hebt, of dat het psychische trek is omdat je je verveelt, of omdat je last van stress hebt. Ook vanuit woede, vermoeidheid, eenzaamheid en depressie kun je gemakkelijk naar eten grijpen, om die gevoelens "weg te eten". Het zou dan misschien zinvoller zijn om te achterhalen waarom je gaat eten.

Eet voldoende

Eet voldoende en regelmatig, en zorg dat je niet hongerig rondloopt. Als je regelmatig eet, dan zorg je ervoor dat je niet plotseling overvallen wordt door het gevoel dat je NU moet eten. Als je namelijk door dat gevoel overvallen wordt en daar aan toe geeft, dan is de kans groot dat je alles gaat eten wat los en vast zit. En dat wil je nu juist voorkomen. Wil je toch iets eten, kies dan voor gezonde producten zoals:
  • Een worteltje
  • Een stukje bleekselderij
  • Een hand radijsjes
  • Een trosje druiven
  • Een handje kersen of aardbeien
  • Een stukje komkommer

Kies voedsel dat vult

Kies voedsel dat vult. Onderzoek wijst uit, dat mensen gemiddeld genomen dezelfde hoeveelheid eten eten. Als je voedsel kiest met veel volume, maar met weinig calorieën, dan voel je je langer vol, terwijl je toch gewicht verliest. Je zou kunnen kiezen voor volkoren ontbijt producten, magere vleessoorten, kip of kalkoen filets, magere vissoorten, bonen, vleesvervangers, volkorenpasta's, zomerfruit zoals meloen, ananas, kersen, aardbeien en zomergroenten.

Toegevoegde suikers

Wees ook bewust van toegevoegde suikers in datgene wat je eet. Veel kant en klare producten zitten vol met toegevoegde suikers om het lekker te maken. Maak zelf eens een lekkere kan met ijsthee en zet die koud in de koelkast. Het enige dat je daarvoor nodig bent is een theesoort die je lekker vind en kokend water. Makkelijker kan het haast niet.

Kies je disgenoten zorgvuldig

Kies je disgenoten zorgvuldig? Wat is dat nu weer? Wel, dat is heel eenvoudig. Studies hebben aangetoond, dat mensen geneigd zijn om tot 65% meer te gaan eten als zij met iemand aan tafel zitten die ontspannen voor de tweede keer zijn of haar bord nog een keer vol schept. Mocht je nog steeds trek hebben na je eerste bord met eten, drink dan ontspannen één of twee glazen water. Mocht je na 20 minuten nog steeds hongerig zijn, laad je bord dan vol met fruit, en blijf weg bij de dik makende desserts.
© 2009 - 2025 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.