Byetta: gewicht verliezen met diabetes medicatie

Byetta: gewicht verliezen met diabetes medicatie Byetta (exenatide) is een van de nieuwste medicijnen dat pretendeert gewichtsverlies te kunnen veroorzaken. Oorspronkelijk is Byetta bedoeld om diabetes type 2 onder controle te krijgen en is dus zogenaamde diabetes medicatie, maar gewicht verliezen met diabetes medicatie blijkt dus ook mogelijk.

Byetta: behandeling van diabetes type 2

Diabetes type 2 is een van de twee vormen van diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Bij mensen met diabetes type 2 produceert de alvleesklier nog wel insuline, maar in een zodanige hoeveelheid dat dit niet genoeg is voor het lichaam. Daarnaast kan het zo zijn dat de geproduceerde insuline niet goed gebruikt wordt door het lichaam. In het beginstadium kan diabetes type 2 dikwijls nog behandeld worden met een aangepast voedingspatroon en een aangepaste leefstijl, maar in latere stadia kan het slikken van insuline tabletten of een andere behandeling noodzakelijk zijn. Byeta kan dan een uitkomst bieden. Byetta is niet geschikt voor mensen met diabetes type 1.

Byetta: kunstmatig exenatide

Byetta is een kunstmatig geproduceerde versie van een bepaald eiwit dat in het speeksel van een hagedisachtig dier voorkomt. Het betreft hier het eiwit exenatide. Exenatide is een eiwit dat een grote gelijkenis vertoont met GLP-1. Dit is een menselijk eiwit dat een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel heeft. Byetta is echter geen insuline en werkt dan ook anders dan insuline en de bekende diabetestabletten. Byetta helpt het menselijk lichaam bij het produceren van juiste hoeveelheden insuline op het juiste moment.

Hoe werkt Byetta?

Byetta is een eiwit, wat betekent dat men de stof door middel van injecties in het lichaam moet spuiten. Wanneer men Byeta namelijk in een tabletvorm zou stoppen zou het eiwit in de maag afgebroken worden zonder dat het zijn werking heeft kunnen doen.

Men dient Byetta tweemaal daags te injecteren, op elk gewenst moment van de dag minimaal zestig minuten voorafgaand aan het ontbijt en zestig minuten voorafgaand aan het diner. Elke injectiepen bevat voldoende doses voor circa dertig dagen behandeling. Byetta mag niet tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding gebruikt worden.

Byetta houdt de bloedglucosespiegel (ook wel bloedsuikerspiegel genoemd) in de gaten. Wanneer de bloedglucosespiegel een bepaald niveau bereikt treedt Byetta in werking en zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid insuline geproduceerd wordt. Wanneer de bloedglucosespiegel weer normaal wordt of blijft werkt Byetta niet. Dit proces gaat onder de naam zelfregulerende glykemische controle schuil.

Gewicht verliezen met diabetes medicatie Byetta

Byetta heeft niet alleen een positieve uitwerking op de aandoening diabetes type 2, maar kan eveneens ondersteuning bieden wanneer men gewicht wil verliezen. Byetta zorgt er namelijk voor dat de snelheid waarmee het voedsel de maag verlaat vertraagd wordt, waardoor men sneller en langer een vol gevoel heeft. Dit heeft als gevolg dat men minder snel de neiging heeft te gaan eten omdat men minder hongergevoel heeft. Hierdoor zal men gewicht gaan verliezen.

Bijwerkingen van Byetta

Vrijwel elk middel heeft bijwerkingen, zo ook Byetta. De meest voorkomende bijwerkingen van Byetta zijn:
  • Misselijkheid
  • Een lage bloedglucosespiegel
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Gevoelens van onrust
  • Pijn in de maagstreek
  • Verminderde eetlust
  • Een opgeblazen gevoel
  • Overmatig zweten

Vergoeding en verkrijgbaarheid Byetta

Byetta is al een tijd op de markt maar werd tot voor kort niet vergoed door de verzekeraars in Nederland. Vanaf 1 mei 2009 wordt Byetta echter in de basisverzekering vergoed voor mensen met type 2 diabetes die hun bloedglucosespiegel onvoldoende onder controle kunnen krijgen met de twee meest gebruikte diabetestabletten (metformine en SU-derivaat). Voor gewicht verliezen met diabetes medicatie dient men een BMI (Body Mass Index) van 35 of hoger te hebben. Het eerste recept voor Byetta dient sowieso door een internist uitgeschreven te worden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgewicht en metabool syndroomOvergewicht en metabool syndroomHet metabool syndroom is een begrip dat je steeds meer hoort. Dit komt vooral door de toename van mensen met overgewicht…
De vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesDe vier sleutelwoorden voor permanent gewichtsverliesPermanent gewichtsverlies wil zeggen: gewicht verliezen totdat je jouw streefgewicht hebt bereikt om daarna op dit stree…
Diabetes: Behandeling via o.a. educatie, voeding & insulineDiabetes: Behandeling via o.a. educatie, voeding & insulinePatiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) krijgen direct na de diagnose uitgebreide voorlichting over hun ziekte en…
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…

Vetvrije slender you dieetVetvrije slender you dieetVetvrije slender you dieet, een dieet waarbij u snel uw overtollige pondjes zult verliezen, wel is het belangrijk het di…
Afvallen in de zomer, moeilijk?Afvallen in de zomer, moeilijk?Vaak wordt er geklaagd dat afvallen in de zomer zo moeilijk is. De bedrijfs-BBQ, een ijsje op een terrasje, en dat heerl…
Bronnen en referenties
  • http://www.kiesbeter.nl/medicijnen/gebruikersinformatie/Exenatide/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Exenatide
  • http://www.diabetespecialistonline.nl/archief.php?action=readart&src=419&art=432&main=3&sub=8
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 20-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.