Een platte buik

Een platte buik Wie wil geen platte buik, maar door omstandigheden is de platte buik geen platte buik meer. Wat te doen als we de platte buik terug willen?

Operatief

Het gemakkelijkste en het duurste is de liposuctie en buikwandcorrectie, maar het betreft naast een dure ook een heftige operatie. Niet iets wat je zomaar even doet en bovendien, als je voldoende zelfdiscipline hebt, zijn er met de juiste voeding en beweging ook voldoende mogelijkheden om weer richting de platte buik te gaan.

Zelf

Als je zelf aan de slag gaan is discipline belangrijk, niet voor enkele weken, maar langere tijd. Diëten die aangeven een platte buik te geven en waar beweging niet nodig is, kloppen niet. Het lichaam heeft sowieso beweging nodig en als je de buik aan wilt pakken is de combinatie van de juiste voeding en beweging essentieel.

Beweging

Om de buikspieren aan te pakken en richting het “wasbordje” te gaan moet je weten dat je verschillende buikspiergroepen hebt. We hebben de horizontale spier (musculus rectus abdominus) en de verticale spieren (linea alba abdominis). Deze verticale spieren geven min of meer de vorm aan het welbekende wasbordje.

Veel mensen beginnen met de sit-ups voor de buikspieren. Wil je ook je rug trainen dan kan dit, maar anders belast het de rug alleen maar en kan er beter gekozen worden voor andere oefeningen.
  • Ga op een vlakke grond liggen, plaats de handen licht tegen de zijkanten van het hoofd en kom nu met je hoofd en bovenlichaam zoveel mogelijk naar boven. Herhaal deze oefening in een oplopend aantal (altijd rustig beginnen als je weinig aan beweging hebt gedaan).
  • Ga op een vlakke grond liggen en til de benen en voeten iets van de grond en spreid de benen en sluit ze weer. Deze oefening is tevens goed voor de binnenkant van je bovenbenen. Ook nu weer in een oplopend aantal bewegingen.
  • Ga op een vlakke grond liggen en til de billen en benen op en leg de benen zover mogelijk afwisselend links en rechts naast het lichaam.
  • Zittend kan je ook oefeningen voor de buik doen, hang wat achterover op een laat stoeltje en trek de benen op (recht of zijwaarts)
Geef de spieren ook rust, dus de ene dag rust en de andere dag de oefeningen doen.

De sportschool heeft speciale apparaten voor de buikspieren en vraag bij de sportinstructeur aldaar na, welke je kunt gebruiken. Ook hiervoor geldt dat je het rustig op moet bouwen.

Maar of je nu zelf je oefeningen gaat doen, de sportschool hanteert of het operatief laat doen, spieren moeten altijd in beweging blijven. Als het platte buikje gerealiseerd is, moet je in beweging blijven en naast het bewegen is het dus belangrijk het een vast en prettig onderdeel (dan is het beter vol te houden) van je leven te maken.

Voeding

Heb je alleen plaatselijk wat vet op de buik dan is een vetarm voedselpatroon, hetgeen het beste en snelste werkt. Ben je overal wat te zwaar trek het dan breder en bekijk naar je volledige eetpatroon. Wellicht nuttig je ook teveel koolhydraten en daar zijn weer andere diëten voor (Atkins, South Beach). Maar altijd uitgaan per dag een gemiddelde van zo’n 2000 calorieën voor een vrouw en 2500 voor een man. Een crashdieet werkt uiteindelijk niet, waarbij je wellicht wel veel afvalt (vaak maar van korte duur) maar ook een vitaminetekort kunt oplopen, geen fut meer hebben voor je bewegingen etc. Je voedingstoffen heb je nu eenmaal nodig. Probeer alleen onder de 2000 te blijven en sommige diëten gaan voor een vrouw tot 1000 calorieën per dag, maar is erg weinig. Beter is tussen de 1500 en 1750 uit te komen. Zo gaat het geleidelijk, maar wel met meer kans van slagen.

Daarnaast is het belangrijk om het een onderdeel van je levenspatroon te maken, het besef dat eten niet je leven beheerst, maar geniet van de weloverwogen voeding die je tot je neemt. En vergeet niet altijd je ca. 2 liter water per dag te drinken.

Voor de buik is het belangrijk je vetten terug te schroeven, maar neemt niet weg dat je gewoon vlees mag hebben. Neem bijvoorbeeld alleen mager vlees en zorg dat er veel eiwitten in je voeding zitten. Die vullen goed en vervallen de koolhydraten en vetten die het verzadigde gevoel geven.

Twijfel je of je voldoende vitamines binnen krijgt, neem dan een multivitamin en eventueel een omega 3/6 tablet.

Vasthouden

Maar of je nu zelf je oefeningen gaat doen, de sportschool hanteert of het operatief laat doen, spieren moeten altijd in beweging blijven. Als het platte buikje gerealiseerd is, moet je in beweging blijven en naast het bewegen is het dus belangrijk het een vast en prettig onderdeel (dan is het beter vol te houden) van je leven te maken.
Spreekt voor zich dat dit ook geldt voor je eetpatroon.

Raak niet gedemotiveerd als het in het begin snel gaat en later veel langzamer. Dit heeft nu eenmaal te maken met het opsouperen van de eiwitten en koolhydraten in het lichaam en het vochtverlies. Het opgeslagen vet laten opsouperen door het lichaam is nu eenmaal een veel langzamer proces. Voordeel is wel dat als je afvalt je lichaam ook minder calorieën nodig heeft om te functioneren en je minder behoefte aan voeding hebt. Het eerder genoemde discipline is dus van essentieel belang om dit succesvol te laten verlopen.

Ben je bang terug te vallen in een bepaald patroon, zoek dan een buddy die op de achtergrond aanwezig is. Laat hem/haar je verminderde centimeters of kilo’s bijhouden en meet of weeg in zijn/haar aanwezigheid. Succes!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Een platte buik zonder buikspieroefeningen of dieetEen platte buik zonder buikspieroefeningen of dieetDe meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat een dikke buik vervelend is omdat je je broeken niet meer dicht krijgt en…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
BBB: de buik, kledingadviesBBB: de buik, kledingadviesVoor veel vrouwen zijn de buik, de billen en de benen het probleemgebied van hun lichaam. Door waakzaam om te gaan met d…

Teveel buikvet gevaarlijkTeveel buikvet gevaarlijkWaar ‘te’ voor staat is nooit goed, hebben we allemaal ergens op school geleerd. Toch is de ene ‘te’ niet de andere. Heb…
Afvallen met proteïneshakesAfvallen met proteïneshakesAfvallen kun je op verschillende manieren. Eén van de meest effectieve manieren is het drinken van proteïneshakes. De ei…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.