Hepatitis A bij volwassenen

Hepatitis A bij volwassenen Hepatitis A is een leverontsteking die door een virus is veroorzaakt. Als je besmet bent met hepatitis A, kan je onder andere klachten krijgen als vermoeidheid, koorts en ontlasting met een beige kleur. Wat is hepatitis A precies, hoe kan je de ziekte herkennen, welke behandelingsmogelijkheden zijn er is de aandoening te genezen?

Inhoud


Wat is hepatitis A?

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus dat ervoor zorgt dat de lever gaat ontsteken. Het virus bevindt zich vooral in de ontlasting en in de urine van besmette personen, je loopt kans om besmet te raken als de besmette ontlasting of urine direct of indirect in contact komt met jouw mond. Een goede hygiëne verkleint de kans op een besmetting. Je kan op verschillende manieren besmet raken met hepatitis A, namelijk:
 • Door contact met de wc-bril waar een besmet persoon op heeft gezeten
 • Door het aanraken van een kraan, waar iemand met hepatitis A zijn handen heeft gewassen
 • Door het aanraken van objecten en spullen die door een besmet persoon zijn aangeraakt
 • Als je een hand geeft aan een besmet persoon die zijn handen na een toiletbezoek niet heeft gewassen
 • Als het virus op jouw handen terecht is gekomen, en jij vervolgens je hand in je mond steekt

Naast direct of indirect contact met een besmet persoon, kan je ook besmet raken met hepatitis A door water, voedsel of eetgerei dat is aangeraakt door een besmet persoon. Ook het verzorgen van een patiënt met hepatitis A kan voor besmetting zorgen, evenals het hebben van seks waarbij mond of handen in contact zijn gekomen met de anus of geslachtsdelen.

Het is soms erg moeilijk om een besmetting te voorkomen, omdat het lastig kan zijn om alles goed schoon te houden. Zeker op plaatsen waar veel kinderen zijn, zoals kinderdagverblijven en scholen, maar ook instellingen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, worden meer besmettingen met hepatitis A geregistreerd. Na besmetting zullen de eerste symptomen zich pas na twee tot zes weken kenbaar maken.

Hepatitis A herkennen bij volwassenen

Wanneer volwassen personen besmet zijn met hepatitis A, kunnen zij last hebben van de volgende symptomen:
 • vermoeidheid ondanks voldoende slaap
 • misselijkheid
 • verminderde eetlust
 • koorts
 • pijn rechtsboven in de buik
 • een gele huid en geel oogwit (dit wordt geelzucht genoemd)
 • donkergekleurde urine. De kleur lijkt op die van sterke thee.
 • lichtgekleurde, beige ontlasting
 • jeuk

Wanneer je besmet bent met hepatitis A, houden de klachten ongeveer één tot drie weken aan. De geelzucht en de vermoeidheid kunnen echter langer aanhouden, variërend van enkele weken tot enkele maanden. Als je last hebt van een verminderde eetlust, kan je afvallen. Het is ook mogelijk dat vet eten, alcohol en tabak slecht verdragen worden door het lichaam.

Vaststellen van hepatitis A

Hepatitis A kan vastgesteld worden door een simpel bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek wordt uitgevoerd na aanvraag van de huisarts.

Tips

Als je besmet bent met hepatitis A, kan je met de volgende tips en adviezen minder last hebben van de aandoening, en bovendien heb je dan kans dat de hepatitis sneller geneest.

Neem rust als je dit nodig hebt, maar je bent niet verplicht om bedrust te houden. Als je hepatitis A hebt, kan je jezelf beter ziek melden op het werk, omdat je besmettelijk bent voor andere mensen. Je kan weer aan het werk gaan als de geelzucht minstens één week begonnen is. Eet vooral de dingen waar je zin in hebt, maar de kans is groot dat jouw lichaam momenteel te vet eten niet kan verdragen. Om de lever te ontzien en de genezing te voorspoedigen, mag je geen alcohol drinken.

Zorg ervoor dat alles netjes schoon is en dat er een goede hygiëne gehandhaafd wordt. Vermijd alle contact met ontlasting en/of urine, was regelmatig je handen goed met water en zeep, zeker als je naar het toilet bent geweest. Maar ook voor het eten en als je eten of drinken gaat bereiden moet je de handen goed wassen.

Gebruik handdoeken en theedoeken maar éénmalig en gooi ze daarna gelijk in de wasmachine. Of gebruik papieren handdoekjes die je na gebruik in de vuilnisbak gooit. Maak daarnaast het toilet, de spoelknop van het toilet, de kraan en de deurknoppen minstens drie keer per dag schoon met een goed schoonmaakmiddel. Als je twee of meer toiletten in huis hebt, kan je afspreken dat de besmette persoon de ene wc gebruikt, en de andere gezinsleden het andere toilet om de kans op besmetting bij andere personen te verkleinen.

Alle bovenstaande tips en adviezen doe je minstens tot één week na het begin van de geelzucht. De kans dat je andere mensen besmet, is namelijk vanaf drie dagen vóór de geelzucht, tot een week na het begin van de geelzucht.

Inenten

Als de huisarts heeft vastgesteld dat jij hepatitis A hebt, dan zal de huisarts dit onmiddellijk melden bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Als jouw gezinsleden of huisgenoten nog niet zijn ingeënt tegen hepatitis A, worden zij geadviseerd dit nu alsnog te laten doen.

Medicijnen

Er zijn geen medicijnen bekend die de genezing van hepatitis A kunnen versnellen. Doordat de lever ontstoken is, kan het lichaam bepaalde medicijnen minder goed verdragen. Als je geneesmiddelen gebruikt, overleg dan met je huisarts of je deze nog mag gebruiken, of dat de dosering van de gebruikte medicijnen misschien (tijdelijk) omlaag gebracht moet worden.

Wat moet je verder weten?

Hepatitis A gaat binnen drie maanden vanzelf weer over. Het is niet nodig om het bloed op regelmatige basis te laten controleren. Als je eenmaal hepatitis A hebt gehad, kan je het daarna nooit meer krijgen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Infodebster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BDe oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BHepatitis B is een leverontsteking die men krijgt door besmetting met het hepatitis B-virus. Men kan acute, chronisch ac…
Hepatitis B; risico en behandelingHepatitis B; risico en behandelingHepatitis B is een ernstige en grillige ziekte, die grote schade aan de lever kan aanbrengen. Helaas komt het wereldwijd…

Bronchiëctasieën: Verwijde en geïrriteerde luchtwegenBronchiëctasieën: Verwijde en geïrriteerde luchtwegenBij bronchiëctasieën zijn de grote luchtwegen in de longen permanent verwijd en geïrriteerd. De bronchiën zijn hierdoor…
Buikvet schaadt meer dan overgewichtBuikvet schaadt meer dan overgewichtWist u dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet (visceraal vet) brengt volgens wetenschappers grote gezondhe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jrvalverde, Pixabay
 • www.thuisarts.nl
 • https://www.mlds.nl/ziekten/hepatitis-a/
 • http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Veelgestelde_vragen/Infectieziekten/ISI_standaarden/ISI_Hepatitis_A
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_A
Infodebster (5 artikelen)
Laatste update: 04-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.