Hepatitis A bij volwassenen
Hepatitis A is een leverontsteking die door een virus is veroorzaakt. Als je besmet bent met hepatitis A, kan je onder andere klachten krijgen als vermoeidheid, koorts en ontlasting met een beige kleur. Wat is hepatitis A precies, hoe kan je de ziekte herkennen, welke behandelingsmogelijkheden zijn er is de aandoening te genezen?
Inhoud
Wat is hepatitis A?
Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus dat ervoor zorgt dat de lever gaat ontsteken. Het virus bevindt zich vooral in de ontlasting en in de urine van besmette personen, je loopt kans om besmet te raken als de besmette ontlasting of urine direct of indirect in contact komt met jouw mond. Een goede hygiëne verkleint de kans op een besmetting. Je kan op verschillende manieren besmet raken met hepatitis A, namelijk:
- Door contact met de wc-bril waar een besmet persoon op heeft gezeten
- Door het aanraken van een kraan, waar iemand met hepatitis A zijn handen heeft gewassen
- Door het aanraken van objecten en spullen die door een besmet persoon zijn aangeraakt
- Als je een hand geeft aan een besmet persoon die zijn handen na een toiletbezoek niet heeft gewassen
- Als het virus op jouw handen terecht is gekomen, en jij vervolgens je hand in je mond steekt
Naast direct of indirect contact met een besmet persoon, kan je ook besmet raken met hepatitis A door water, voedsel of eetgerei dat is aangeraakt door een besmet persoon. Ook het verzorgen van een patiënt met hepatitis A kan voor besmetting zorgen, evenals het hebben van seks waarbij mond of handen in contact zijn gekomen met de anus of geslachtsdelen.
Het is soms erg moeilijk om een besmetting te voorkomen, omdat het lastig kan zijn om alles goed schoon te houden. Zeker op plaatsen waar veel kinderen zijn, zoals kinderdagverblijven en scholen, maar ook instellingen waar mensen met een verstandelijke beperking wonen, worden meer besmettingen met hepatitis A geregistreerd. Na besmetting zullen de eerste symptomen zich pas na twee tot zes weken kenbaar maken.
Hepatitis A herkennen bij volwassenen
Wanneer volwassen personen besmet zijn met hepatitis A, kunnen zij last hebben van de volgende symptomen:
- vermoeidheid ondanks voldoende slaap
- misselijkheid
- verminderde eetlust
- koorts
- pijn rechtsboven in de buik
- een gele huid en geel oogwit (dit wordt geelzucht genoemd)
- donkergekleurde urine. De kleur lijkt op die van sterke thee.
- lichtgekleurde, beige ontlasting
- jeuk
Wanneer je besmet bent met hepatitis A, houden de klachten ongeveer één tot drie weken aan. De geelzucht en de vermoeidheid kunnen echter langer aanhouden, variërend van enkele weken tot enkele maanden. Als je last hebt van een verminderde eetlust, kan je afvallen. Het is ook mogelijk dat vet eten, alcohol en tabak slecht verdragen worden door het lichaam.
Vaststellen van hepatitis A
Hepatitis A kan vastgesteld worden door een simpel bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek wordt uitgevoerd na aanvraag van de huisarts.
Tips
Als je besmet bent met hepatitis A, kan je met de volgende tips en adviezen minder last hebben van de aandoening, en bovendien heb je dan kans dat de hepatitis sneller geneest.
Neem rust als je dit nodig hebt, maar je bent niet verplicht om bedrust te houden. Als je hepatitis A hebt, kan je jezelf beter ziek melden op het werk, omdat je besmettelijk bent voor andere mensen. Je kan weer aan het werk gaan als de geelzucht minstens één week begonnen is. Eet vooral de dingen waar je zin in hebt, maar de kans is groot dat jouw lichaam momenteel te vet eten niet kan verdragen. Om de lever te ontzien en de genezing te voorspoedigen, mag je geen alcohol drinken.
Zorg ervoor dat alles netjes schoon is en dat er een goede hygiëne gehandhaafd wordt. Vermijd alle contact met ontlasting en/of urine, was regelmatig je handen goed met water en zeep, zeker als je naar het toilet bent geweest. Maar ook voor het eten en als je eten of drinken gaat bereiden moet je de handen goed wassen.
Gebruik handdoeken en theedoeken maar éénmalig en gooi ze daarna gelijk in de wasmachine. Of gebruik papieren handdoekjes die je na gebruik in de vuilnisbak gooit. Maak daarnaast het toilet, de spoelknop van het toilet, de kraan en de deurknoppen minstens drie keer per dag schoon met een goed schoonmaakmiddel. Als je twee of meer toiletten in huis hebt, kan je afspreken dat de besmette persoon de ene wc gebruikt, en de andere gezinsleden het andere toilet om de kans op besmetting bij andere personen te verkleinen.
Alle bovenstaande tips en adviezen doe je minstens tot één week na het begin van de geelzucht. De kans dat je andere mensen besmet, is namelijk vanaf drie dagen vóór de geelzucht, tot een week na het begin van de geelzucht.
Inenten
Als de huisarts heeft vastgesteld dat jij hepatitis A hebt, dan zal de huisarts dit onmiddellijk melden bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Als jouw gezinsleden of huisgenoten nog niet zijn ingeënt tegen hepatitis A, worden zij geadviseerd dit nu alsnog te laten doen.
Medicijnen
Er zijn geen medicijnen bekend die de genezing van hepatitis A kunnen versnellen. Doordat de lever ontstoken is, kan het lichaam bepaalde medicijnen minder goed verdragen. Als je geneesmiddelen gebruikt, overleg dan met je huisarts of je deze nog mag gebruiken, of dat de dosering van de gebruikte medicijnen misschien (tijdelijk) omlaag gebracht moet worden.
Wat moet je verder weten?
Hepatitis A gaat binnen drie maanden vanzelf weer over. Het is niet nodig om het bloed op regelmatige basis te laten controleren. Als je eenmaal hepatitis A hebt gehad, kan je het daarna nooit meer krijgen.
Lees verder