Hoge bloeddruk. Een stille moordenaar

Hoge bloeddruk. Een stille moordenaar Nou, dat klinkt heftig zeg! En ja, dat is het ook wel want wanneer je echt jarenlang met een onbehandelde hoge bloeddruk rondloopt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Je merkt er weinig van als de bloeddruk te hoog is daarom ook die heftige titel. Nu hoef je niet meteen richting huisarts te gaan rennen maar af en toe een bloeddrukcontrole kan nooit kwaad. Zeker niet als het ook nog eens ‘in de familie zit’. Gewoon om te checken. Voorkomen is in dit geval zéker beter dan genezen.

De bloeddruk controleren

Er zijn veel mensen die niet weten dat ze een verhoogde bloeddruk hebben, omdat je daar meestal niet veel van merkt. Daarom kán het wel eens raadzaam zijn om eens aan je arts te vragen de bloeddruk op te meten. Het doet geen pijn en duurt maar een minuutje. Blijkt de bloeddruk verhoogd dan zal de arts je waarschijnlijk aanraden om nog eens terug te komen voor een meting. Blijkt de bloeddruk dan weer te hoog, en het ligt er natuurlijk ook aan hoe hoog, dan zal de arts medicijnen voorschrijven die helpen de bloeddruk weer te verlagen. Waarom is het belangrijk te weten wanneer de bloeddruk verhoogd is?

Wat kunnen de gevolgen zijn van een onbehandelde hoge bloeddruk?

Een onbehandelde hoge bloeddruk zal op de lange duur de bloedvaten gaan beschadigen en verharden. De oorzaak hiervan is dat het calcium en cholesterolgehalte in de aderen is gaan toenemen. Na verloop van tijd kunnen de bloedvaten gaan vernauwen en zal de bloedsomloop daardoor minder goed gaan werken. De bloedsomloop is natuurlijk heel belangrijk en als deze niet goed of minder goed gaat functioneren zijn er een aantal organen die schade kunnen gaan ondervinden. Dit zijn bijv. het hart, de nieren, de hersenen en de ogen.

De eerste tekenen van het hart

De eerste tekenen dat een hoge bloeddruk het hart beïnvloedt is dat de hartspier dikker wordt waardoor het hart meer moeite krijgt om het bloed door het lichaam te pompen door de ook al vernauwde slagaderen. Je kunt dit wel merken doordat je last krijgt van vermoeidheid maar omdat er talloze oorzaken kunnen zijn voor vermoeidheid zul je dat niet zo snel doorhebben waardoor de conditie steeds slechter en slechter zal worden wanneer de te hoge bloeddruk onbehandeld blijft.

Hoge bloeddruk en de nieren

Een hoge bloeddruk kan de oorzaak zijn voor nierfalen. Een te hoge druk zorgt ervoor dat de nieren minder goed hun werk kunnen doen waardoor het bloed minder goed gezuiverd zal worden. Bij een onbehandelde hoge bloeddruk kunnen de gevolgen zo ernstig worden dat de nieren niet meer kunnen functioneren. Dit is heftig want zelfs een niertransplantatie kan dan nodig zijn.

Hoge bloeddruk en de ogen

Een te hoge bloeddruk kan ook de ogen beïnvloeden. Je zult dit merken doordat het gezichtsvermogen af gaat nemen. Dit komt doordat de hele kleine vaatjes in de ogen beschadigt raken door de te hoge druk op de vaten.

Hoge bloeddruk en de hersenen

Men spreekt vaak over hart en vaatziekten en daarbij denk je al snel alleen maar aan het hart, maar ook de vaten in de hersenen kunnen gevaarlijk vernauwen waardoor de kans op een beroerte groter wordt.
Laat het duidelijk zijn dat een te hoge bloeddruk echt behandeld moet worden om al deze gevolgen tijdig te voorkomen. Juist omdat je er zo weinig van merkt is het zaak om zelf af en toe het initiatief te nemen de bloeddruk te laten controleren.

Wanneer is je bloeddruk nou te hoog?

Een normale bloeddruk is ongeveer 120/80. Iets daaronder of boven wil op zich niet zo heel veel zeggen. De bovendruk, in dit geval 120, is de druk die het bloed geeft op de wanden van de aderen wanneer het hart klopt. De onderdruk is de druk die er op de wanden staat wanneer het hart in rust is. Dus tussen de hartkloppingen in. Je begrijpt wel dat wanneer je aan het sporten bent of op een andere manier aan het bewegen, dat de bloeddruk daarmee ook omhoog gaat, maar wanneer je dan weer even rustig zit dan zou die bloeddruk weer mooi moeten zakken naar de normale waarden. In dit geval dus 120/80.

Wanneer je een bloeddruk hebt van rond de 140/85 in de rustfase, dan spreek je over een verhoogde bloeddruk. Wanneer de bloeddruk onbehandeld blijft op deze hoogte wordt het risico op problemen met hart en vaten verdubbeld. Bij deze hoogte is het belangrijk en ook nodig om naar de huisarts te gaan zodat eventueel medicijnen kunnen worden voorgeschreven of in ieder geval dat de bloeddruk regelmatig zal worden opgemeten om te kijken of de verhoging van de bloeddruk chronisch blijvend is.

Is de bloeddruk nog hoger, zoals bijv. 160/100 dan wordt ook het risico op problemen weer hoger. Tot wel vier keer zo hoog. Behalve medicijnen heeft ook informatie over goede voedingsgewoonten heel veel nut. En dat is natuurlijk niet pas als de bloeddruk zo hoog is maar ook als je een licht verhoogde bloeddruk hebt om dan te voorkomen dát de bloeddruk veel te hoog zal worden. Er zijn veel voedingsmiddelen die heel slecht voor je gezondheid zijn maar gelukkig nog meer voedingsmiddelen die juist heel erg gezond zijn. Het is een kwestie van informatie zoeken en gezond verstand gebruiken..

Conclusie

Het is voor iedereen belangrijk om af en toe de bloeddruk te laten opmeten of zelf op te meten want je merkt er weinig of niets van wanneer deze te hoog is. Je kunt jarenlang rondlopen met een te hoge bloeddruk en daarmee dus je bloedvaten en organen beschadigen totdat je echte problemen krijgt. Daarom ook noemt men een te hoge bloeddruk ook wel ‘de stille moordenaar’. Een hoge bloeddruk is meestal goed te behandelen dmv medicijnen, een bewustere gezonde levensstijl en regelmatige controles.

Lees verder

© 2014 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Symptomen lage bloeddruk: Hoe herken je te lage bloeddruk?Iedereen weet inmiddels wel dat een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol gehalte schadelijk kunnen zijn voor de gez…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…

Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische en acute alvleesklierontsteking (pancreatitis)Chronische alvleesklierontsteking, ook wel chronische pancreatitis genoemd, en acute alvleesklierontsteking, ook wel acu…
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Bronnen en referenties
  • www.nierstichting.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.gezondheidsnet.nl
  • Jack Boekhorst/lifestylecoach
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 19-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.