Hypertensie/hoge bloeddruk helpen verlagen

Hypertensie/hoge bloeddruk helpen verlagen Een chronische hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor gezondheid op de lange termijn. Medicijnen en regelmatige controles zijn dan echt nodig om de bloeddruk weer op een acceptabel niveau te krijgen. Een nadeel is dan wel weer dat medicijnen de bloeddruk dan wel omlaag brengen maar ondertussen niets aan de oorzaak doen. Conclusie…Je zult de rest van je leven medicijnen moeten blijven slikken met alle bijwerkingen van dien. Er komen steeds meer mensen die dat niet willen en die zoeken naar een andere oplossing om de bloeddruk omlaag te brengen. En dat kan. Maar dan moet je wel wat aan je manier van leven en voedingsgewoonten veranderen.

Verander je lifestyle

Ofwel, je manier van eten, van eten bereiden, van leven en zo meer. Het is niet echt heel moeilijk maar vergt wel wat inzet en volharding want net als met medicijnen is het wél de bedoeling dat je het volhoudt. Het kan het soms moeilijk zijn om jarenlange gewoontes zomaar even te veranderen maar het heeft wel als resultaat dat je geen of minder medicijnen hoeft te gebruiken.

Een familieprobleem: hoge bloeddruk

Laten we voorop stellen dat een hoge bloeddruk ook genetisch bepaald kan zijn. Dat het zogezegd ‘in de familie’ zit. Daar heb je natuurlijk geen invloed op maar wat je wel kunt doen is schadebeperking. Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op een verhoogde bloeddruk, en dat zijn: aanleg, overgewicht, te weinig beweging, roken en verkeerde voedingsgewoontes. Aanleg kun je niet wegnemen, maar aan die andere punten kun je iets doen!

Waar heb je dat meer gehoord?

We leven veel te vlug en te ongezond waardoor heel veel ziektes en aandoeningen zich veel eerder voordoen dan vroeger. We hebben veel meer last van stress maar nemen niet, of hebben niet, de tijd om te ontspannen. Zoals bewegen. Bewegen hoeft niet te betekenen dat je naar de sportschool moet. Je kunt gewoon wat vaker een rondje gaan lopen. Ga lopen naar de winkel in plaats van snel even met de auto. Ga lekker wandelen in het weekend, neem een hond of ga meer fietsen. Op die manier ontspan je al, beweeg je én doe je nog een beetje vitamine D op.

Voeding

Verse onbewerkte voeding is gezondheid. Het is niet anders want het is gewoon de waarheid. Geen kant en klare producten die je snel even uit de supermarkt hebt gehaald maar verse producten, het liefst biologische, die je zelf klaar maakt en die je op smaak maakt met verse kruiden en specerijen. Het kan ook ontspannend werken want er zijn mensen die er een hobby van hebben gemaakt, dus zo erg kan het niet zijn toch?

En ja, daar komt ie dan toch...Eet vooral ook méér groenten en fruit! Minimaal vijf tot zes porties per dag. En dat is veel meer dan dat de voedingsraad ons adviseert. Lust je niet zoveel groenten en fruit? Maak dan smoothies. Dé oplossing als je niet echt van groenten en fruit houd.

Vetten zijn belangrijk

Goede vetten zijn natuurlijk érg belangrijk. Juist ook bij bloeddrukklachten. Met name de omega 3 vetzuren werken bloeddrukverlagend. Dus, te denken valt aan: minimaal twee keer per week vis eten! Zoals: makreel, tonijn, ansjovis, haring en zalm.

Gebruik de juiste vetten om voeding te bereiden zoals olijfolie extra vierge in salades e.d. en bijvoorbeeld kokosolie/vet om te bakken, braden en te frituren. Over kokosolie zijn de meningen verschillend omdat het verzadigde vetten zijn maar ondanks dat is kokosolie toch veel gezonder als het gaat om de effecten tijdens verhitting. Lees meer over kokosolie en het waarom…

Smeer geen margarine of halvarine op je brood. Margarine heeft niets meer met boter te maken. Gebruik roomboter voor op het brood. Dat is echt veel beter. Ga even voorbij aan het feit dat het je dikker zou gaan maken. Het gaat hier om gezondheid en als je vetten op de goede manier gebruikt zul je er echt niet dikker van worden. Lees waarom margarine ongezond is…

En dan zijn er nog de noten. Ook noten worden vaak geweerd omdat ze dikmakend zouden zijn. Maar, ze zijn ook heel erg gezond! Ze bezitten de juiste vetten die we zo hard nodig hebben. De voorwaarden: ongebrande en ongezouten noten en geen handen vol. Voorbeelden: walnoten, hazelnoten, amandelen e.d. en houdt je van pindakaas? Koop dan eens notenpasta in de natuurwinkel. En let er wel even op dat die gemaakt is met ongebrande noten. Heerlijk en gezond.

Minder met…

Alcohol

Alcohol is niet verboden (net als noten). Maar neem niet teveel. Twee glazen per dag is meer dan voldoende.

Suiker

Gebruik zo weinig mogelijk suiker. Denk ook aan de verborgen suikers in producten en geraffineerde koolhydraat producten.

Geraffineerde producten

Alles wat is bewerkt is niet aan te raden. Het is bewerkt, veranderd, er is aan toegevoegd (E-nummers). Denk aan ontbijtmix, cornflakes, koekjes maar ook witte rijst, witte pasta’s, wit brood enz. het gezonde gedeelte is er uit gehaald en er blijft een wit product over waar niets meer in zit.

Aanbevolen…

Ongezwavelde abrikozen.

Wat heel goed lijkt te zijn is het, op de nuchtere maag, eten van, let wel, ongezwavelde gedroogde abrikozen. Dus niet zo maar iedere gedroogde abrikoos die je in de supermarkt kan kopen want dan zijn ze bijna zeker gezwaveld. Je zult dus langs de natuurwinkel moeten gaan, maar dat komt dan goed uit want je was toch al op weg voor de notenpasta toch? Dat zwavelen van abrikozen gebeurt met een toxische stof die de abrikozen langer houdbaar maakt maar slecht voor de gezondheid. Een punt om op te letten dus.

Conclusie

Ga bewegen, ga genieten en verminder stress, houd je gewicht in de gaten, eet zo veel mogelijk verse en zelfbereide groeten, eet veel fruit, bereid je voeding met gezonde vetten, eet af en toe een lekker nootje. Ga op zoek naar ongezwavelde abrikozen en vermijd: geraffineerde voedingsmiddelen, slechte vetten en suikers. Ook die, die je niet ziet! Drink niet teveel alcohol, En…
Ga en Luister natuurlijk altijd eerst naar de dokter!

Lees verder

© 2014 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zijn gedroogde abrikozen wel net zo gezond als verse?Zijn gedroogde abrikozen wel net zo gezond als verse?Gedroogd fruit is handig als je geen vers fruit mee kunt nemen. Het blijft lang goed en is nog steeds heel gezond, want…
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Hypertensie: een verhoogde bloeddrukHypertensie: een verhoogde bloeddrukVan hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te ho…

Speekselsteen, steen in de speekselbuisSpeekselsteen, steen in de speekselbuisEen speekselsteen is een steentje, bestaande uit voornamelijk calciumcarbonaat en vaak met een kern van bacteriën. Speek…
Levothyroxine: medicijn bij trage schildklierLevothyroxine: medicijn bij trage schildklierDe schildklier produceert hormonen die vele processen in het lichaam regelen zoals stofwisseling, lichaamsgroei en de on…
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.