Levothyroxine: medicijn bij trage schildklier

Levothyroxine: medicijn bij trage schildklier De schildklier produceert hormonen die vele processen in het lichaam regelen zoals stofwisseling, lichaamsgroei en de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen. Bij sommige aandoeningen produceert de schildklier te weinig hormonen, waardoor er klachten ontstaan zoals lusteloosheid, traagheid, gewichtstoename en het koud hebben. In sommige gevallen besluit de arts het medicijn levothyroxine voor, zodat de vertraagde schildklier weer sneller gaat werken.

Schildklierproblemen

We hebben schildklierhormonen nodig voor diverse lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, lichaamsgroei en het verstandelijk vermogen. Wanneer er te weinig schildklierhormonen worden geproduceerd ontstaan er allerlei klachten zoals lusteloosheid, trager worden, het koud hebben en je kunt aankomen in gewicht. Een tekort aan schildklierhormonen wordt ook wel hypothyreödie genoemd. Aandoeningen aan de schildklier zijn vaak blijvend en kunnen zijn:

  • Ziekte van Hashimoto (afweersysteem richt zich tegen cellen van de schildklier)
  • Vertraagde schildklierwerking na schildklieroperatie
  • Vertraagde schildklierwerking na behandeling met radioactief jodium

Behandeling met schildklierhormoon

Schildklierhormonen zijn nodig om goed te kunnen functioneren. Levothyroxine medicijn is een soort schildklierhormoon. Het vult het tekort aan schildklierhormonen aan. De werkzame stof in dit middel is levothyroxine. Deze stof werkt hetzelfde als het hormoon dat je schildklier aanmaakt. Het medicijn wordt voorgeschreven bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op medicijnen die gebruikt worden bij een snelle schildklierwerking.

Dosering

Er wordt meestal begonnen met een lage dosering en dit wordt net zo lang bijgesteld totdat de klachten verdwenen zijn. Het vaststellen van de juiste dosering is maatwerk. De juiste dosering is per persoon verschillend en het heeft ook te maken met het lichaamsgewicht en de oorzaak van de aandoening. De arts zal bloedonderzoek doen om te bepalen met welke dosis er het beste kan worden begonnen. Wanneer er wordt begonnen met een lage dosis kun je last krijgen van traagheid, vermoeidheid en kouwelijkheid. Bij een te hoge dosis kunnen er hartkloppingen, gewichtsverlies en een opgejaagd gevoel ontstaan.

Het effect

De levothyroxine moet eerst door het lichaam worden omgezet naar een actiever hormoon. Daarom kan het enkele dagen duren voordat je merkt dat het werkt. Na ongeveer 10 dagen is de dosering optimaal. Na vier tot zes weken wordt duidelijk of de dosering juist is. Na elke aanpassing van de dosering is het effect na vier tot zes weken meetbaar. Je blijft onder (een halfjaarlijkse) controle van een huisarts om het bloed te laten controleren. Hoe lang je dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van de hypothyreoïdie. Meetal gaat het om een blijvende aandoening en zat het medicijn altijd gebruikt moeten worden.

Inname

Het medicijn wordt in tabletvorm ingenomen op een nuchtere maag. Op deze manier wordt de werkzame stof opgenomen via de dunne darm. Wanneer er voedsel in de maag en dunne darm aanwezig is, kan dit het proces flink verstoren. Wacht na inname van levothyroxine een half uur met eten en drinken. In overleg met je huisarts kun je bekijken of je het ook vlak voor het slapengaan kunt innemen. Het is beter om het medicijn elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. Als de dosering juist is, treden er over het algemeen geen bijwerkingen op omdat dit middel je eigen schildklierhormonen vervangt. Bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn: opgejaagd gevoel, hartkloppingen, zweten, diarree of overgevoeligheid zoals jeuk en huiduitslag.

Lees verder

© 2014 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxSchildklierhormoon: behandeling trage schildklier met ThyraxEen tekort aan schildklierhormoon kan uitstekend behandeld worden met medicijnen. Je krijgt dan tabletten met schildklie…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
Waarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenmijn kijk opWaarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenDe schildklier is een complex orgaan. De klachten bij een snelle of trage werking van de schildklier zijn zeer divers, w…

Hypertensie/hoge bloeddruk helpen verlagenHypertensie/hoge bloeddruk helpen verlagenEen chronische hoge bloeddruk kan gevolgen hebben voor gezondheid op de lange termijn. Medicijnen en regelmatige control…
Oogsidderen, nystagmusOogsidderen, nystagmusNystagmus of oogsidderen is het onwillekeurig optreden van bewegingen van de oogbol. De patiënt kan hier zelf niks aan d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • www.umc.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.