Levothyroxine: medicijn bij trage schildklier
De schildklier produceert hormonen die vele processen in het lichaam regelen zoals stofwisseling, lichaamsgroei en de ontwikkeling van het verstandelijk vermogen. Bij sommige aandoeningen produceert de schildklier te weinig hormonen, waardoor er klachten ontstaan zoals lusteloosheid, traagheid, gewichtstoename en het koud hebben. In sommige gevallen besluit de arts het medicijn levothyroxine voor, zodat de vertraagde schildklier weer sneller gaat werken.
Schildklierproblemen
We hebben schildklierhormonen nodig voor diverse lichaamsfuncties, zoals de stofwisseling, lichaamsgroei en het verstandelijk vermogen. Wanneer er te weinig schildklierhormonen worden geproduceerd ontstaan er allerlei klachten zoals lusteloosheid, trager worden, het koud hebben en je kunt aankomen in gewicht. Een tekort aan schildklierhormonen wordt ook wel hypothyreödie genoemd. Aandoeningen aan de schildklier zijn vaak blijvend en kunnen zijn:
- Ziekte van Hashimoto (afweersysteem richt zich tegen cellen van de schildklier)
- Vertraagde schildklierwerking na schildklieroperatie
- Vertraagde schildklierwerking na behandeling met radioactief jodium
Behandeling met schildklierhormoon
Schildklierhormonen zijn nodig om goed te kunnen functioneren. Levothyroxine medicijn is een soort schildklierhormoon. Het vult het tekort aan schildklierhormonen aan. De werkzame stof in dit middel is levothyroxine. Deze stof werkt hetzelfde als het hormoon dat je schildklier aanmaakt. Het medicijn wordt voorgeschreven bij een te trage schildklierwerking en als toevoeging op medicijnen die gebruikt worden bij een snelle schildklierwerking.
Dosering
Er wordt meestal begonnen met een lage dosering en dit wordt net zo lang bijgesteld totdat de klachten verdwenen zijn. Het vaststellen van de juiste dosering is maatwerk. De juiste dosering is per persoon verschillend en het heeft ook te maken met het lichaamsgewicht en de oorzaak van de aandoening. De arts zal bloedonderzoek doen om te bepalen met welke dosis er het beste kan worden begonnen. Wanneer er wordt begonnen met een lage dosis kun je last krijgen van traagheid, vermoeidheid en kouwelijkheid. Bij een te hoge dosis kunnen er hartkloppingen, gewichtsverlies en een opgejaagd gevoel ontstaan.
Het effect
De levothyroxine moet eerst door het lichaam worden omgezet naar een actiever hormoon. Daarom kan het enkele dagen duren voordat je merkt dat het werkt. Na ongeveer 10 dagen is de dosering optimaal. Na vier tot zes weken wordt duidelijk of de dosering juist is. Na elke aanpassing van de dosering is het effect na vier tot zes weken meetbaar. Je blijft onder (een halfjaarlijkse) controle van een huisarts om het bloed te laten controleren. Hoe lang je dit medicijn moet gebruiken, hangt af van de oorzaak van de hypothyreoïdie. Meetal gaat het om een blijvende aandoening en zat het medicijn altijd gebruikt moeten worden.
Inname
Het medicijn wordt in tabletvorm ingenomen op een nuchtere maag. Op deze manier wordt de werkzame stof opgenomen via de dunne darm. Wanneer er voedsel in de maag en dunne darm aanwezig is, kan dit het proces flink verstoren. Wacht na inname van levothyroxine een half uur met eten en drinken. In overleg met je huisarts kun je bekijken of je het ook vlak voor het slapengaan kunt innemen. Het is beter om het medicijn elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen.
Bijwerkingen
Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. Als de dosering juist is, treden er over het algemeen geen bijwerkingen op omdat dit middel je eigen schildklierhormonen vervangt. Bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn: opgejaagd gevoel, hartkloppingen, zweten, diarree of overgevoeligheid zoals jeuk en huiduitslag.
Lees verder