De schildklier en alvleesklier

De schildklier
De schildklier ligt in de hals, onder het strottenhoofd. Hij bestaat uit twee kwabben, voor en naast het bovenste gedeelte van de luchtpijp. Die twee kwabben zijn verbonden door weefsel met een kleinere middenkwab. In de schildklier liggen weefseleilanden die eiwit bevatten. Deze kan je niet zien met het blote oog, maar wel met de microscoop. Het eiwit in de schildklier kan worden vrijgemaakt door enzymen. Het belangrijkste effect van de hormoon in de schildklier is het verhogen van de hoeveelheid energie die in de cel wordt gebruikt. Ook regelt het de hoeveelheid eiwit in de cel. Hoewel de functie van het hormoon niet precies bekend is, is het essentieel voor het leven. De schildklier bevat jodium, dat essentieel is voor het functioneren van de klier. De schildklier is het enige orgaan in het lichaam dat jodium nodig heeft. Jodium wordt uit het bloed gehaald. Als er een tekort is aan jodium, wat vooral via je voedsel binnen komt, geeft het een slecht functionerende schildklier.De bijschildklieren
Aan de achterkant van de schildklier liggen vier bijschildklieren. Zij controleren het calciumgehalte van het lichaam. Calcium is een onmisbaar mineraal voor je lichaam. Het speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het calciumgehalte in je lichaam moet binnen bepaalde grenzen blijven, anders heb je kans dat je spieren minder goed gaan werken.Problemen schildklier
Te snelle werkingBij een te snel werkende schildklier, hypofyse, maakt de schildklier te veel schildklierhormonen aan. Dit kan komen door verschillende ziektes en aandoeningen.
Als de schildklier te snel werkt, wordt het stofwisseling traject stevig aangespoord. Er kunnen hierdoor verschillende dingen gebeuren, zoals een snelle of onregelmatige hartslag, veel uitwerpselen, zweten, oogklachten en je humeur aantasten.
Te trage werking
Een te traag werkende schildklier, hypothyreoide, is er juist een tekort aan schildklierhormonen. Ook dit kan komen door verschillende ziektes en aandoeningen. De gevolgen zijn duizeligheid, benauwdheid, lage bloeddruk, aankomen, oogproblemen en vruchtbaarheidsstoornis.