De schildklier en alvleesklier
De schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bijschildklieren die het calciumgehalte van het lichaam controleren. De alvleesklier is een van de grootste klieren in het lichaam, die bestaat uit twee kleinere klieren.
De schildklier
De
schildklier ligt in de hals, onder het strottenhoofd. Hij bestaat uit twee kwabben, voor en naast het bovenste gedeelte van de luchtpijp. Die twee kwabben zijn verbonden door weefsel met een kleinere middenkwab. In de schildklier liggen weefseleilanden die eiwit bevatten. Deze kan je niet zien met het blote oog, maar wel met de microscoop. Het eiwit in de schildklier kan worden vrijgemaakt door enzymen. Het belangrijkste effect van de hormoon in de schildklier is het verhogen van de hoeveelheid energie die in de cel wordt gebruikt. Ook regelt het de hoeveelheid eiwit in de cel. Hoewel de functie van het hormoon niet precies bekend is, is het essentieel voor het leven. De schildklier bevat jodium, dat essentieel is voor het functioneren van de klier. De schildklier is het enige orgaan in het lichaam dat jodium nodig heeft. Jodium wordt uit het bloed gehaald. Als er een tekort is aan jodium, wat vooral via je voedsel binnen komt, geeft het een slecht functionerende schildklier.
De bijschildklieren
Aan de achterkant van de schildklier liggen vier
bijschildklieren. Zij controleren het
calciumgehalte van het lichaam.
Calcium is een onmisbaar mineraal voor je lichaam. Het speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het calciumgehalte in je lichaam moet binnen bepaalde grenzen blijven, anders heb je kans dat je spieren minder goed gaan werken.
Problemen schildklier
Te snelle werking
Bij een
te snel werkende schildklier,
hypofyse, maakt de schildklier te veel
schildklierhormonen aan. Dit kan komen door verschillende ziektes en aandoeningen.
Als de schildklier te snel werkt, wordt het stofwisseling traject stevig aangespoord. Er kunnen hierdoor verschillende dingen gebeuren, zoals een snelle of onregelmatige hartslag, veel uitwerpselen, zweten, oogklachten en je humeur aantasten.
Te trage werking
Een
te traag werkende schildklier,
hypothyreoide, is er juist een tekort aan schildklierhormonen. Ook dit kan komen door verschillende ziektes en aandoeningen. De gevolgen zijn duizeligheid, benauwdheid, lage bloeddruk, aankomen, oogproblemen en vruchtbaarheidsstoornis.
De alvleesklier
De
alvleesklier is een van de grootste klieren uit het lichaam. Ook deze klier produceert hormonen, waarvan insuline de belangrijkste is. De alvleesklier ligt achter in de maag. Insuline bepaald het suikergehalte in het bloed. Bij een tekort aan insuline ontstaat er suikerziekte of diabetes. Hiertegen worden injecties gegeven.
Reacties
Kees, 31-03-2010
Ik heb last van mijn schildklier en mijn alvleesklier is dit gevaarlijk moet ik naar een ziekenhuis of kan het homepaties?
Reactie infoteur, 01-04-2010
Dit kan verschillende problemen opleveren. Het beste is even langs de huisarts te gaan, hij kan dit per situatie beoordelen.
Ansdekort, 27-01-2010
Kan het zijn dat de radioactiefjodium behandelingen (5x) de oorzaak zijn van mijn spijsverteringsproblemen? Zou het kunnen dat daardoor de maagwand of alvleesklier beschadigd is?
Ik heb papillaire schildklierCA sinds 2006
Graag kom ik in contact met "LOT: genoten"
Reactie infoteur, 29-01-2010
Nee, dit kan niet de oorzaak zijn. Een beschadiging aan de maagwand of alvleesklier is niet mogelijk bij een radioactiefjodium behandeling.
Wel heeft deze behandeling andere bijwerkingen, zoals keelpijn, drukgevoeligheid van de hals en toename van de
klachten van hyperthyreoïdie door uitstoot van schildklierhormonen in het bloed. Langdurig is dit echter niet.
Raadpleeg voor meer informatie uw huisarts.