Schildklierklachten en oververmoeidheid

Schildklierklachten en oververmoeidheid Ieder mens voelt zich wel eens behoorlijk moe. Meestal gaat het over als er rust wordt genomen en kan een nacht goed slapen wonderen doen. Als de vermoeidheid langere tijd aanhoudt, kan er sprake zijn van een onderliggend probleem. Vermoeidheid kan je dagelijkse leven beperken en kan heel vervelend zijn. Als je schildklier niet goed functioneert, kan dat leiden tot extreme vermoeidheid. Deze klier bevindt zich in de hals en is meestal niet te zien of voelen. Een schildklier kan te snel of te langzaam werken of knobbels bevatten.

Extreme vermoeidheid

Iedereen voelt zich wel eens extreem moe en heeft geen puf meer over om maar iets te doen. Meestal zal een goede nachtrust of een paar dagen rustig aan doen weer genoeg om je weer fitter te voelen. Je kunt zowel door geestelijke als lichamelijke inspanning moe worden. Bij sommige mensen houdt de vermoeidheid aan en wordt het chronisch, ook al wordt er voldoende rust genomen. Als je hierdoor niet meer goed kunt functioneren, is er sprake van een probleem.

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid is een ruim begrip en kan vele oorzaken hebben. Niet altijd wordt het duidelijk waar het precies vandaan komt. Als je bijvoorbeeld last hebt van slapeloosheid of langdurige stress, is de oorzaak duidelijk. Als gevolg van de vermoeidheid kun je futloos raken, sneller geïrriteerd zijn, hoofdpijn of spierpijn krijgen of last hebben met concentreren. Als je hiermee naar de dokter gaat, zal hij onderzoeken waar de vermoeidheid vandaan komt. In sommige gevallen wordt er ontdekt dat er problemen zijn met de schildklier. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.

De schildklier

Deze kleine vlindervormige klier dat zich in je hals bevindt, heeft een belangrijke taak. Het is verantwoordelijk voor je stofwisselingsprocessen en de groei. Hij bevindt zich voor de luchtpijp en meestal kun je hem niet zien zitten of voelen. Als hij is opgezet, dan wordt er een zwelling zichtbaar in de hals. De schildklier geeft hormonen af, waarvan thyroxide en T3 de belangrijkste zijn. Deze sturen de stofwisseling aan. Als dit niet op de juiste snelheid werkt, wordt de energie van het lichaam te snel of te langzaam verbruikt.

Te snel werkende schildklier

Als je schildklier te snel werkt, worden er teveel hormonen aangemaakt. Deze aandoening wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Dit versnel zowel lichamelijke en geestelijke processen in het lichaam. Een overactieve schildklier kan een gevolg zijn van een ziekte, bijvoorbeeld de ziekte van Graves of knobbels op de schildklier. Als je schildklier te snel werkt, kun je last hebben van de volgende symptomen:
 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Rusteloosheid en nerveus
 • Altijd bezig willen zijn
 • Slecht kunnen slapen
 • Emotioneel en prikkelbaar zijn
 • Gevoelig voor warmte
 • Trillende handen
 • Gewichtsverlies terwijl je meer eetlust hebt
 • Dorst
 • Diarree
 • Gezwollen schildklier

Te langzaam werkende schildklier

De belangrijkste oorzaken van een te langzaam functionerende schildklier (hypothyroïdisme) zijn auto-immuunziekten, erfelijke aandoeningen of bijwerkingen van medicijnen. Bij een auto-immuunziekte worden de schildkliercellen kapot gemaakt door de eigen witte bloedcellen die de schildkliercellen als lichaamsvreemd zien. Omdat er te weinig hormonen worden aangemaakt, zullen lichamelijke en geestelijk processen langzamer verlopen. Symptomen die horen bij een traag werkende schildklier zijn:
 • Vermoeidheid ondanks genoeg slapen
 • Gewichtstoename
 • Gevoeliger voor kou
 • Dunnere roodachtige huid
 • Depressieve gevoelens
 • Minder bestand tegen infecties
 • Auto-immune problemen
 • Onrustige gevoelens

Andere aandoeningen

Schildklierproblemen komen wereldwijd veel voor. Zo is een vergrote schildklier, ook wel struma genoemd een veelvoorkomend probleem. De schildklier kan knobbels bevatten die zowel goed- als kwaadaardig kunnen zijn. Knobbels kunnen worden veroorzaakt door cysten of een tumor. Soms kan dit goed behandeld worden met medicijnen en soms is er een operatie nodig. Voorbeelden van ziekten die een struma veroorzaken zijn:
 • Ziekte van Graves, hierbij wordt te weinig thyroxine aangemaakt
 • Thyreoïditis, dit is een ontsteking van de schildklier
 • Jodiumtekort, meestal wordt dit in ontwikkelingslanden gezien
 • Medicijnen
 • Aanleg hebben voor een vergrote schildklier

Diagnose

Als je last hebt van chronische vermoeidheid en je huisarts constateert een schildklierprobleem, moet je hiervoor behandeld worden. Een dokter let vooral op de schildklier en plaatsen van het lichaam waar schildklierproblemen waarneembaar kunnen zijn, zoals je huid, nagels, haar, hart, gewichtsveranderingen en lichaamstemperatuur. Door middel van een bloedonderzoek zal de hoeveelheid schildklierhormoon gemeten worden. In sommige gevallen word je voor verder onderzoek doorverwezen naar een specialist.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie soorten schildklieroperatiesWanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…

Polymyositis en dermatomyositis: symptomen, behandelingPolymyositis en dermatomyositis: symptomen, behandelingBij myositis is er sprake van spieren die ontstoken zijn. De spiercellen worden hierdoor aangetast en dit leidt tot pijn…
Enzymen en hun werkingEnzymen en hun werkingEnzymen bestaan uit twee delen: het eiwitbestanddeel, de proteïne en een cofactor en het co-enzym, dat gevormd wordt cal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Engin Akyurt, Pixabay
 • www.gezondheidsplein.nl
 • www.medtronic.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.