Drie soorten schildklieroperaties

Wanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is het lang niet altijd zo dat er gekozen wordt voor een operatie. Artsen doen alles wat ze kunnen om operaties te voorkomen. In bepaalde gevallen kan men echter niet om een operatie heen. Wanneer er besloten wordt te opereren, zijn er drie soorten schildklieroperaties mogelijk. Meer hierover lees je in het volgende artikel.

Te snel werkende schildklier

Wanneer de schildklier te snel werkt, kan dit voor diverse problemen zorgen. Zo kun je last krijgen van langdurige diarree, vermoeidheid, oogproblemen en ernstig gewichtsverlies. In veel gevallen kan de te snel werkende schildklier afgeremd worden met medicijnen, maar in sommige gevallen kunnen de medicijnen de snelle werking van de schildklier niet onderdrukken. Dan is een operatie nodig.

Knobbel(s)

Wanneer een schildklier te snel werkt kunnen er knobbeltjes op de schildklier ontstaan. Als er een knobbeltje op de schildklier wordt ontdekt, wordt deze eigenlijk altijd operatief verwijderd. Een knobbeltje, of meerdere knobbeltjes, op de schildklier kan een gevolg zijn van de te snel werkende schildklier, maar het kan ook een kankergezwel zijn. Meerdere knobbels kunnen voor grote problemen zorgen. Deze kunnen groeien en hierdoor kun je problemen krijgen met slikken en ademhalen. Door de knobbels op de schildklier is het mogelijk ook cosmetische klachten te krijgen. Om deze redenen wordt er altijd voor een operatie gekozen.

Drie soorten schildklieroperaties

Wanneer de artsen het nodig vinden dat er een operatie aan de schildklier plaats vindt, kan men een keuze maken uit drie verschillende operaties. Het soort operatie dat zal worden uitgevoerd is geheel afhankelijk van de klachten die je eraan ondervindt en de problemen die de schildklier heeft. Zo wordt er bij een kankergezwel op de schildklier gekozen voor een andere operatie dan wanneer het gaat om een extreem snel werkende schildklier.

De subtotale strumectomie

Bij een subtotale strumectomie wordt er een groot deel van beide helften van de schilklier verwijderd. Wanneer voor deze operatie wordt gekozen, is het vaak het geval dat de schildklier te groot is of veel te snel werkt en dit niet meer door medicijnen onderdrukt kan worden. Bij een subtotale strumectomie blijft er van allebei de helften van de schilklier maximaal tien tot vijftien gram in het lichaam.

De totale strumectomie

Deze schildklieroperatie wordt uitgevoerd wanneer er een bepaalde vorm van schildklierkanker wordt aangetroffen. Schildklierkanker is zeer ernstig en daarom wordt er ook eigenlijk altijd gekozen voor een totale strumectomie, waarbij de gehele schildklier, allebei de helften, wordt verwijderd.

De totale hemistrumectomie

Deze schildklieroperatie wordt ook wel lobectomie genoemd. Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer er een knobbeltje, of knobbeltjes, is aangetroffen en men niet zeker weet of het om een goedaardig of kwaadaardig knobbeltje gaat. Bij een totale hemistrumectomie wordt een helft van de schildklier in het geheel verwijderd. Dit is de helft waar het knobbeltje, of de knobbeltjes, zich bevindt. Na de operatie wordt onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de verwijderde helft en kan worden bepaald of het om een goedaardige of kwaadaardige ontwikkeling gaat. Hierna kan worden besloten ook de andere helft van de schildklier te verwijderen.
© 2010 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
Het belang van een goed functionerende schildklierHet belang van een goed functionerende schildklierMeer dan we ons realiseren hebben mensen in meer of mindere mate last van hun schildklier. Vreemd dat het zo lang onopge…
De schildklieroperatie of strumectomieDe schildklieroperatie of strumectomieWe hebben allemaal een schildklier, een vlindervormig orgaan in de hals dat ervoor zorgt dat er hormonen geproduceerd wo…

Apothekers in HaarlemApothekers in HaarlemDe positie van de apothekers is door de eeuwen heen altijd sterk afhankelijk geweest van krachten van buiten. Artsen, we…
Schildklier klachten, welke komen het meest voor?Van een slecht werkende schildklier kun je depressief raken, je kunt er hartkloppingen van krijgen, dikker worden of jui…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.