Hazel, 03-10-2015
Hallo,
Ik heb sinds een aantal maanden last van allerlei vage klachten, zoals extreme vermoeidheid, emotionele problemen en intolerantie voor warmte en kou. De dingen die ik doe lukken me nog wel, maar ze kosten me steeds meer moeite en ik ben echt kapot na die tijd. Ben al bij de huisarts geweest, bloed laten prikken. Ze dachten aan een b12-tekort, maar dit bleek toch niet het geval. Ik heb maandag een afspraak bij een psychiater, maar ik vraag me af of het wel echt enkel psychisch is. Wat raden jullie mij aan?
Groetjes, Hazel
Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Hazel,
veel klachten die je opnoemt kunnen inderdaad veroorzaakt worden door een psychisch mankementje. Maar, dit hoeft zeker niet zo te zijn, dus ik begrijp je twijfel. Ik zou je aanraden eens een paar gesprekjes met de psychiater aan te gaan om te zien wat daaruit komt. Misschien kun je daar toch je verklaring in vinden. Is dat niet het geval, vraag dan een verwijzing naar een internist aan je huisarts voor nader lichamelijk onderzoek.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Alex, 04-09-2015
Is een niet goed werkende schildklier altijd uit het bloed te halen? Ik ben al enkele jaren vreselijk moe. Eerst alleen bij het opstaan, maar de laatste maanden eigenlijk continu. Er is vorig jaar op de schildklier geprikt maar toen zijn er geen afwijkingen gevonden. Ik word er radeloos van en weet niet wat er aan de hand kan zijn.
Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Alex,
in principe is een slecht werkende schildklier altijd vast te stellen aan de hand van bloedonderzoek. Echter, er zijn wel verschillende maten waarin dit onderzoek kan worden uitgevoerd. Over het algemeen wordt bij een regulier bloedonderzoek enkel de standaardwaarden bekeken, maar er kan ook een bloedonderzoek worden uitgevoerd heel specifiek op de schildklier, welke uitgebreider is. Ik zou je adviseren terug te gaan naar de huisarts, je klachten voor te leggen en om een uitgebreider bloedonderzoek te vragen. Ik hoop dat je snel een oorzaak vindt!
Succes!
Groetjes, Marensa
Sara, 20-08-2015
Goedendag,
Ik had een vraagje, ik heb tot 2 jaar terug een te snel werkende schildklier gehad hij is vanzelf weer goed gekomen, maar nu is het zo dat ik zwanger ben en dat de symptomen terugkomen en ik me afvraag hoe groot is de kans dat de schildklier weer te snel gaat werken in en zwangerschap en komt dat veel voor?
Mvg Sara
Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Sara,
allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!
Tijdens de zwangerschap is er meer schildklierhormoon nodig, en dit betekent voor sommige vrouwen inderdaad dat een eerder probleem met de schildklier terug kan keren tijdens de zwangerschap. Ik zou je dan ook aanraden dit bij de huisarts voor te leggen, zodat je het in elk geval in de hand kan houden. Vrouwen die nooit eerder schildklierklachten hebben gehad kunnen tijdens de zwangerschap wel schildklierklachten ontwikkelen, juist omdat er dan meer schildklierhormoon nodig is. Bij vrouwen die wel al eerder klachten van de schildklier hebben gehad ligt het risico op nieuwe schildklierklachten tijdens de zwangerschap aanzienlijk hoger. Een bezoek aan de huisarts voor nader onderzoek kan zeker geen kwaad.
Heel veel succes met de zwangerschap. Geniet ervan! En natuurlijk heel veel geluk :)
Groetjes, Marensa
Helgasander@outlook Com, 27-04-2015
Helga Sander
Sinds de doordrukstrip van de duotab (i.p.v. het kleine, bruine flesje) heb ik pijnlijke, prikkende ogen. Heel lastig, pijnlijk en soms gênant. Kan de veranderde verpakking iets te maken hebben met pijnlijke pijnlijk, prikkende ogen? Met vriendelijke groeten, H.
PS Ik heb al 2 soorten oogdruppels en een ooggel gebruikt. Resultaat nihil. H.
Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Helga,
het zou zeker kunnen dat deze verandering de klachten veroorzaakt. Als de verpakking ineens verandert, dan is mogelijk de samenstelling ook iets veranderd. De kleinste verandering kan een vervelende werking hebben. Ik zou eens langs de huisarts gaan om dit te bespreken, zodat ook direct gekeken kan worden naar een mogelijke aanpassing zodat je ervan af bent. Ik hoop dat je er snel geen last meer van hebt!
Groetjes, Marensa
Petra, 25-04-2015
Goedenavond,
Om mijn vraag kort te houden. Ik heb heel veel symptomen maar herkent iemand ook het gevoel in je hoofd te hebben dat je koorts hebt terwijl het aan de buitenkant niet te voelen is?
Petra
Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Petra,
een koortsig gevoel in het hoofd zonder dat dit aan de buitenkant te voelen is kan een symptoom van meerdere aandoeningen zijn. Het kan eenvoudig zijn, zoals een symptoom van subtiele hoofdpijn die je verder bijna niet opmerkt, maar het kan ook veel complexer liggen. Omdat je aangeeft meerdere symptomen te herkennen zou ik je toch aanraden eens bloedonderzoek te laten verrichten.
Succes!
Groetjes, Marensa
Jacqueline Verouden, 04-03-2015
Al enige tijd heb ik koude rillingen het voelt raar aan, van mijn tenen tot hoofd, het zit in mijn lichaam, een paar minuten erna wordt ik warm en wil het liefst al mijn kleding uit doen, ook heb ik erg veel jeuk en erg moe. Maar ik ben geen dokter loper dus ik dacht het gaat vanzelf wel over, (ik ben vaak bang dat ze zeggen dat ik mij aanstel) tot dat ik een week geleden een knobbel voelde naast mijn adamsappel, ik kan moeilijk slikken, ik ben gisteren toch maar naar de dokter geweest en die zij dat het mijn schildklier is, op 20 maart krijg ik een echo en bloedonderzoek, ik ben erg gespannen. Ik vind deze site erg nuttig en lees ook wat andere mensen ervaren, die symptomen zijn herkenbaar, nu weet ik ook dat ik mij niet aanstel en dat er degelijk wel iets aan de hand is. Ik wil ook langs deze weg alle mensen veel sterkte wensen.
Reactie infoteur, 07-03-2015
Beste Jacqueline,
ik kan me voorstellen dat het een opluchting voor je is dat je in elk geval een diagnose hebt. Helaas leven we inderdaad in een tijd waarin er vaak wordt gezegd dat het allemaal tussen de oren zit. Persoonlijk vind ik dat je zelf je beste dokter bent. Jij weet precies wanneer iets goed of niet goed voelt, en als het voor jou niet goed voelt, dan mag een bezoek aan de huisarts nooit overbodig zijn. Ik ben blij dat je uiteindelijk toch de stap hebt gemaakt om naar een arts te gaan. Natuurlijk wens ik je heel veel sterkte met het verloop van de onderzoeken en de eventuele behandeling. Ik hoop dat je snel van die nare klachten verlost bent!
Groetjes, Marensa
Riet Sanders, 16-02-2015
Na mijn hersenvliesontsteking kreeg ik een half jaar later een snelwerkende schildklier.
Vaak voel ik me opgejaagd, en onrustig.En wat het ergste is overal jeuk.Wat ga ik hier aan doen!
Groeten Riet
Reactie infoteur, 17-02-2015
Beste Riet,
het zit je niet mee als het om de gezondheid gaat! Ik kan me heel goed voorstellen dat je erg veel last hebt van de jeuk. Jeuk is vaak nog vervelender als pijn, en veel mensen realiseren zich dit niet. Ik weet niet of je medicijnen neemt tegen de snelle werking van de schildklier? Wellicht is het beter om dit medicijn om te ruilen tegen een ander medicijn dat de jeuk wel weg kan nemen. Als je nog geen medicijnen gebruikt hiervoor, dan zou ik je aanraden al je klachten op te schrijven en deze aan de huisarts te geven, zodat hij of zij kan kijken naar een passend middel voor jouw specifieke symptomen. Een bezoek aan de huisarts lijkt me dus in beide gevallen heel verstandig. Het mag niet zo zijn dat je zoveel jeuk hebt als er medicatie is die je hiervan af kan helpen. Mocht de huisarts je niet verder kunnen/willen helpen, vraag dan naar een verwijzing naar een internist. De huisarts is verplicht deze verwijzing aan je af te geven als jij verder onderzoek naar het juiste middel wilt.
Heel veel succes. Ik hoop dat je snel van die hinderlijke klachten af bent!
Groetjes, Marensa
Nicole, 10-02-2015
Na de geboorte van onze kinderen kreeg ik steeds een schildklier ontsteking. Deze ontsteking van de schildklier duurde bij alle drie de kinderen ongeveer 9 maanden. ( de eerste maanden een snel werkende schildklier waarna het doorschoot naar een langzaamwerkende waarna het zich langzaam weer normaliseerde)
Op dit moment ben ik 48 jaar en heb de laaste tijd erg veel last van hoofdpijn bij het wakker worden soms heb ik dan hartkloppingen en voel mij misselijk. Ik vraag mij af of dit weer met de schildklier te maken kan hebben. Ik ben naar de huisarts geweest en er is bloed geprikt. De waarde van de schildklier is iets verhoogd maar nog acceptabel aldus de huisarts. Mijn moeder is op deze leeftijd er depressief geworden en dit heeft zelfs tot zelfdoding geleid. Heel verdrietig allemaal. Zelf ben ik bang dat ook zij misschien schildklier klachten heeft gehad. Is het verstandig om te vragen of ik doorverwezen mag worden?
Reactie infoteur, 12-02-2015
Beste Nicole,
wat een naar verhaal! Het is inderdaad heel verdrietig als je je moeder op zo'n manier moet verliezen. Dat spijt me voor je! Ik kan me voorstellen dat je nu, gezien je eigen gezondheid, begint te twijfelen over de toestand van je moeder in der tijd. Een slecht werkende schildklier kan inderdaad tot depressie lijden, maar dit hoeft zeker niet. Het is dus een mogelijkheid, geen garantie. Als jij je niet lekker voelt bij je eigen gezondheid (zowel fysiek als mentaal), dan is het zeker niet onverstandig om je eens te laten doorverwijzen. Als jij het idee blijft houden dat er iets mis is, op welk vlak dan ook, dan moet dit nader onderzocht worden. In jouw geval zou ik dus zeker vragen om een doorverwijzing. Je weet nooit wat voor nuttigs het je oplevert!
Heel veel succes! Ik hoop dat je snel je antwoorden krijgt!
Groetjes, Marensa
Charlon, 25-11-2014
Ik heb een jaar last gehad van een te snel werkende schildklier met alle symptomen die er maar konden zijn waaronder ook mijn ogen. Na een jaar medicatie nemen mocht ik stoppen. Anderhalf jaar stonden mijn bloedwaarden goed tot het weer herbegonnen was. Weer te snel. Ik heb alle symptomen van de ziekte van Graves maar ze vinden geen antistoffen. Had ook weer oogproblemen. Enkele maanden geleden hebben ze besloten om mijn schildklier te verwijderen. Na 5 maanden sta ik nog altijd hypo en moet ik voor de zoveelste keer medicatie verhogen. Ik heb mij na de operatie heel slecht gevoeld. Depressief, wenen, hoofdpijn, geen energie, slapen, geen honger, veel verzwaren, … Mijn ogen waren wel weer in orde. Sinds een tweetal weken zijn mijn ogen weer verslechterd : wazig zien, niet kunnen focussen, tranen, jeuk, geen zonlicht verdragen, geen wind verdragen, vermoeide ogen. Ik sta lichtjes hypo en de dokter heeft geen verklaring voor de oogklachten. Weet niet wat ik nu moet doen. Iemand tips?
Reactie infoteur, 25-11-2014
Beste Charlon,
wat moet het erg zijn om eerst verlost te zijn van je klachten na een operatie, om vervolgens te ontdekken dat enkele klachten gewoon weer terug komen. Het zou op mij overkomen alsof de hele operatie voor niks is geweest! Lijkt me heel vervelend! Ik kan me dan ook voorstellen dat je nu zit met de vraag waar het probleem dan wel vandaan komt. Ik denk zelf dat Graves helemaal niet zo'n slechte optie is, zeker in verband met je oogproblemen. Hierover is eens een studie gedaan en daaruit is duidelijk naar voren gekomen dat Graves - oogproblemen - schildklierwerking met elkaar in verband staan. Ik zou daarom toch nog eens verder laten onderzoeken in hoeverre dit effect heeft op jouw gezondheid.
Ook zou ik je willen vragen eens een stuk tekst te lezen en te kijken in hoeverre dit overeenkomt met klachten die jij ervaart. Als dit goed overeenkomt, dan zou ik het artikel eens meenemen naar je huisarts of internist om het te bespreken. Hier heb je de link naar het artikel dat ik bedoel:
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/zenuwen_oogkas/graves_orbitopathie_schildklier/
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Sterkte!
Groetjes, Marensa
Esther, 30-10-2014
De laatste maanden heb ik heel erg veel haren verloren. Hiermee ben ik bij de dermatoloog geweest en die heeft vastgesteld dat het alopecia is. Echter krijg ik de laatste weken steeds meer klachten en vraag ik me af of het mijn schildklier zou kunnen zijn. En zo niet wat dan wel!?
Duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, erg rusteloos en vooral 2 klachten waar ik het allemeest last van heb; de afgelope week heh ik hele dage jeuk, ik krab mijn hele lichaam open terwijl ik geen uitslag of niks heb maar alles jeukt ik word er helemaal gek van! Ook ben ik de afgelope week in 1 week tijd 6 kilo aangekomen terwijl ik mijn eetpatroon niet veranderd heb (en ik was net veel afgevallen aaargghh)
Zou dit met mijn schildklier te make kunnen hebben? Ik wil echt niet nog meer aankomen en vooral van de jeuk af zodat ik eens normaal door kan slapen… Uren wakker liggen dan eindelijk in slaap vallen en weer wakker worden van de jeuk is echt niet fijn
Reactie infoteur, 31-10-2014
Beste Esther,
wat ontzettend vervelend! Ik kan me voorstellen dat het aankomen je vooral dwars zit, zeker als je zoveel moeite hebt gedaan om af te vallen. Jeuk is ook heel irritant. Je kan eigenlijk beter pijn hebben.
Ik zou eigenlijk graag horen of je al behandeling hebt gehad tegen alopecia. Ik heb zelf namelijk ook alopecia, waardoor ik kale plekken op mijn hoofd heb. Ik krijg hiervoor spuiten direct in het hoofd. Hierin zitten hormonen die het afstoten van het haar bij deze auto-immuunziekte tegen moeten gaan. De hormonen zouden geen bijwerkingen mogen hebben, maar ik ervaar toch ook veel hoofdpijn en jeuk. Ik ben daarom benieuwd of je deze behandeling al hebt gehad.
Als ik je klachten zo bekijk, dan zou het zeker goed kunnen dat er (ook) een probleem met de schildklier is. Haaruitval kan hier ook bij passen. Er is een belangrijk verschil. Haaruitval bij alopecia is echt pleksgewijs zoals ze dat zeggen. Je krijgt dan echt 100% kale plekken in de vorm van een ovaal. Haaruitval bij schildklierklachten kan ook heel ernstige maten aannemen, maar komt overal op je hoofd voor en zorgt over het algemeen niet voor compleet kale plekken. Dit is iets wat je zelf goed kan beoordelen.
Ik zou inderdaad langs de huisarts gaan om te vragen om een onderzoek van de schildklier. Leg de huisarts al je klachten voor en geef aan dat je hier echt veel last van hebt. Een gericht schildklieronderzoek kan je wellicht het antwoord bieden!
Ik wens je heel veel sterkte!
Groetjes, Marensa
Thea, 08-10-2014
Het verbaasde me dat zoveel mensen, ook hele jonge mensen, zulke diverse klachten hebben door de schildklier. Het helpt me om om mijn zorgen over mijn eigen situatie te delen. Ik ben 73 en ben in behandeling, voor een zeer trage schildklier, bij mijn huisarts. Het heeft minstens een jaar geduurd voordat ik mijn klachten kon verwoorden en er bloed werd geprikt waardoor bleek dat de schildklier te traag was. Ik voelde me depressief en ik kon ook de mensen om me heen niet meer verdragen, daarnaast deed ik erg mijn best om normaal te functioneren, ik lag vaak te piekeren en dacht dat de dementie was toegeslagen. Eigenlijk was het leven een zware klus voor mij geworden. Soms gingen de gedachten in mijn hoofd te snel, waar ik ook weer erg angstig van werd.
Reactie infoteur, 09-10-2014
Beste Thea,
wat naar om te horen dat je het zo moeilijk hebt gehad, zeker voordat de diagnose eindelijk gesteld werd en er een behandeling gestart kon worden. Dit heeft naar mijn mening toch wel lang geduurd hoor! Ik hoop wel dat je je inmiddels beter voelt en dat je wat minder last hebt van de symptomen. Het is inderdaad zo dat er heel veel klachten door de aandoening veroorzaakt kunnen worden, en dat kan bij jong en oud. Echter, het is zeker niet minder vervelend als je al wat ouder bent. Men denkt wel eens dat iemand van 30 met een aandoening het veel zwaarder heeft dan iemand van 70 met dezelfde aandoening. Het is natuurlijk wel zo dat jonge mensen vaak wat meer beperkt worden in het leven dan de oudere generatie, maar uiteindelijk blijven de klachten hetzelfde en voor iedereen even hinderlijk.
Ik hoop dat je je beter voelt, dat je je minder depressief voelt en snel weer lekker in je vel zit!
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Margriet, 30-09-2014
Ik heb een snel werkende niet vergrootte schildklier en wat is de beste om deze te stoppen operatie, bestraling, wegname?
Reactie infoteur, 03-10-2014
Beste Margriet,
de beste behandeling is heel persoonlijk. Bij de ene persoon is een goed medicijn een uitstekende oplossing, terwijl bij de andere persoon de beste oplossing is om (een deel van) de schildklier weg te halen middels een operatie. Ik zou je adviseren hier eens over te praten met de behandelend arts of de huisarts. Deze kan je het best adviseren over wat voor jou persoonlijk de beste behandeling/oplossing is.
Succes!
Groetjes, Marensa
Pieter, 17-09-2014
Hallo,
Ik ben een man van 26 jaar. Sinds een jaar voel ik mij lusteloos, ben ik altijd moe, kan ik mij slechts moeilijk concentreren, heb ik zware armen en benen, zweet ik van het minste ik doe en heb ik angstaanvallen wanneer bepaalde zaken van mij verwacht worden bv. vergaderingen, aanwezigheid op feesten, enz. Daarenboven heb ik reeds tweemaal een gastroscopie laten uitvoeren vanwege maagproblemen. Met medicatie is gaan deze maagproblemen de goeie kant op. Het liefst ben ik momenteel veilig thuis waar ik kan rusten.
Zo'n 6 maand geleden, na meermaals bloed afnemen, werd het uiteindelijk duidelijk. M'n schildklier was gestopt met werken waardoor ik een hoge dosis medicatie moet nemen. Een half jaar later zijn m'n bloedwaarden ok maar voel ik mij nog steeds lusteloos. Het ging een aantal maanden beter, maar de laatste maanden gaat het opnieuw bergaf. Nochtans zijn m'n bloedwaarden ok. Sinds de behandeling met de medicatie heb ik eveneens darmklachten. Ook stress en een beangstigen gevoel steken de kop op. Dit vooral uit vrees voor m'n klachten; dat ik mij opnieuw slecht ga voelen.
Bijna wekelijks ga ik naar de huisdokter maar voorlopig krijg ik niks anders dan alleen een doos vitaminen. Jammer genoeg merk ik hiermee geen beterschap. Misschien kan iemand mij hier wat raad geven zodat ik mij spoedig terug goed in m'n vel kan voelen.
Reactie infoteur, 18-09-2014
Beste Pieter,
wat een verhaal! Ik kan me goed voorstellen dat je je niet erg gelukkig voelt op dit moment. Zoals ik het zo lees, zou ik het eerst denken aan een wisselwerking tussen je lichaam en je gedachten/emoties. Deze twee beinvloeden elkaar altijd, en het lijkt erop dat dat bij jou zeker niet positief uitpakt. Je klachten veroorzaken angsten en stress (wat heel logisch is), maar als je eigenlijk geen of weinig klachten hebt, dan voel je ook angst en stress, omdat je bang bent dat het terug komt. Dat is eigenlijk ook heel logisch, maar dan verpest je juist de goede momenten door bang te zijn voor slechte momenten. Op dit gebied zou ik je dus aanraden om eens een therapeut te bezoeken om eens te zien wat er gedaan kan worden aan de klachten van angst, paniek, stress en neerslachtigheid. Ik denk dat je daar zeker mee geholpen bent.
Dat betekent natuurlijk niet dat er lichamelijk niet wel degelijk iets aan de hand is. Het zit niet tussen je oren, zoals men dat ook wel noemt. Je waarden kunnen wel goed zijn door de medicatie, maar mogelijk heeft de medicatie juist een slecht effect op de rest van je lichaam en is een ander medicijn (met dezelfde werking) beter voor je. Met vitamines ben je in elk geval niet geholpen. Ik zou je aanraden een second opinion aan te vragen en al je klachten eens neer te leggen bij een arts die het met een nieuwe blik kan bekijken. Je hebt altijd het recht om een second opinion aan te vragen bij je huisarts. Ik denk dat dit de beste weg is om tot een oplossing te komen, die echt nodig is, want je bent nog veel te jong om je zo slecht te voelen!
Ik wens je heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Kegeleers, 17-09-2014
Ik neem al vele jaren Eutyrox 125,mijn gewicht lijkt vast te zitten op steeds hetzelfde gewicht, of ik nu dieet of niet, er komt geen beweging in. Ik weeg wel 10 Kg té veel.Moet ik de dosis verhogen of kan ik iets bijnemen?
Reactie infoteur, 18-09-2014
Beste Kegeleers,
het is heel frustrerend als je iets te zwaar weegt en ondanks al je inzet niets afvalt. Het kan inderdaad zijn dat je medicatie niet meer up to date is, waardoor afvallen gewoonweg onmogelijk wordt gemaakt. Je kan natuurlijk niet zelf aanpassingen maken in je dosis. Ik zou je aanraden je huisarts te bezoeken en dit te bespreken. Deze kan je het beste adviseren of een aanpassing in je dosis of een verandering in je medicatie nodig is.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
I., 14-09-2014
Op een tijd van 2 jaar ben ik tussen 15 en 20 kilo bijgekomen, ik eet of doe niet anders dan vroeger. Verder heb ik rugklachten en pijn in mijn knieën… Ook krijg ik af en toe hartkloppingen met een raar gevoel in de maag. Ik ben altijd moe en vertraagd in mijn doen. Wanneer ik opdrachten uitvoer en even onderbroken word weet ik vaak even niet meer waar ik me bezig was, slaat dit dan op vergeetachtigheid en concentratieproblemen? Ik voel me totaal niet meer goed in mijn vel en ben opzoek naar een oplossing.
Reactie infoteur, 15-09-2014
Beste I.,
het is heel begrijpelijk dat je je niet lekker meer in je vel voelt. De klachten die je opnoemt zijn dan ook niet niks! Als je veel in gewicht aankomt binnen relatief korte tijd zonder dat je eet- en leefpatroon verandert, dan kan dit zeker wijzen op een probleem met de schildklier. Ook moeheid, lusteloosheid, concentratieproblemen e.d. kunnen hiermee te maken hebben. De pijn in de rug en knieën kunnen heel goed te maken hebben met het extra lichaamsgewicht dat je moet dragen. Hartkloppingen kunnen door veel factoren veroorzaakt worden, evenals een vreemd gevoel in de maag. Kortom, er is eigenlijk alle reden om eens een bloedonderzoek naar de werking van je schildklier aan te vragen. Het zou goed kunnen dat hier de oplossing in ligt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou ik je aanraden een verwijzing naar een internist te vragen om de oorzaak van deze klachten te vinden. Dat is wel heel belangrijk.
Heel veel succes. Ik hoop dat je snel van je klachten verlost bent!
Groetjes, Marensa
Anoniem, 05-09-2014
Goede middag,
Ik heb vorige week bloed laten prikken omdat ik last had van de volgende klachten:
- bijna altijd verkouden
- snel koud
- haaruitval
- word vaak ongesteld terwijl ik de pil slik en dan word ik in de stopweek ook weer ongesteld.
- slechte weerstand
- weinig eetlust
- langzaam reageren
- afwezigheid
- somber zijn
Er kwam uit dat ik een te snel werkende schildklier heb en ze gaan over 2 maanden opnieuw bloedprikken om te kijken hoe de waarden dan zijn.
Ik heb een beetje rondgekeken en ik vind mijn symptomen veel meer passen bij een te langzaam werkende schildklier.
Ik vroeg me af of de symptomen passen bij een te snel werkende schildklier of dat ik voor mijn klachten verder moet kijken naar een andere oorzaak.
Alvast bedankt :)
Reactie infoteur, 10-09-2014
Beste Anoniem,
ik kan me voorstellen dat het wat vreemd overkomt als je de ene diagnose krijgt, maar eigenlijk van het tegengestelde meer symptomen hebt. Persoonlijk vind ik wel een lange periode zitten tussen de eerste en de tweede test, maar dit is natuurlijk overal anders. Wat ik in jouw geval zou doen, is op de eerste plaats afwachten wat het tweede onderzoek zegt. Krijg je daar dezelfde uitslag uit, dan zal je hier waarschijnlijk medicatie voor krijgen om de symptomen te verminderen of weg te nemen. Aan de hand daarvan kun je zien welke symptomen er eventueel overblijven. Het kan inderdaad zo zijn dat een deel van je klachten ergens anders vandaan komt, en daar moet dan verder naar gezocht worden. Dit kan echter alleen pas als zeker vast is gesteld dat het niet door de afwijkende schildklier komt (en juist daarom vind ik 2 maanden eigenlijk te lang, omdat je behoorlijk wat klachten hebt).
Ik zou dus het tweede onderzoek even afwachten, en de eventuele behandeling. Lukt dit niet, of heb je zelf het gevoel dat er meer aan de hand is, maak er dan zeker werk van. Je hebt nogal wat klachten, dus er moet gewoon eigenlijk op de korte termijn een oplossing worden gevonden!
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Olaf21 (infoteur), 16-08-2014 #50
Goedenavond,
Ik heb de volgende symptomen en ben er niet zeker van of ze wijzen op een trage/snelle schildklier, misschien is het wel iets anders.
Hartkloppingen
Moeite met ademen/slikken
Duizelig/verward
Vaak heel warm
Slecht/niet slapen
Gewichtsverlies
Sombere stemming
Spierpijn/gewrichtspijn
Last van ogen
Trillingen
Misschien is het wel heel iets anders, want volgens mij zijn dit veel voorkomende klachten. Kan ook zijn dat het ene symptoom door het andere veroorzaakt wordt (somber = minder slaap=last van ogen) Zou ik hiermee naar de huisarts moeten? Ik heb het al maanden, soms verergert het, soms is het niet te merken. De warmte, duizeligheid is de afgelopen paar weken toegenomen, ik heb geen idee of het door mijn stemming komt of dat er iets is.
Ik ben een man van 21 jaar overigens.
Mits u reageert, erg bedankt!
Reactie infoteur, 18-08-2014
Beste Olaf,
het lijkt me zeker goed om met deze klachten naar de huisarts te gaan. Op de eerste plaats omdat er een duidelijke oorzaak vastgesteld moet worden, maar niet minder belangrijk is het ook dat het toch klachten zijn waar je echt last van hebt. Dus, het moet opgelost worden. Diverse symptomen kunnen in verband staan met een afwijkende werking van de schildklier, maar, zoals je zelf ook zegt, er kunnen ook andere oorzaken met dezelfde symptomen zijn. Stress en nervositeit kunnen dit soort symptomen bijvoorbeeld ook veroorzaken. Je weet het pas zeker als het allemaal goed gecontroleerd is, dus ik zou toch op de korte termijn een afspraak maken bij de huisarts, vooral omdat bepaalde klachten erger lijken te worden.
Heel veel succes. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt!
Groetjes, Marensa
Omar Allaham, 15-08-2014
Geachte,
Ik heb al een tijd last van duizeligheid, daarbij zijn allemaal symptomen bij gekomen.
Ik ben al veel bij de huisarts geweest en ze zeggen continu hyperventilatie, maar ik geloof dat niet!
De laatste keer voelde ik me zo rot dat ik met de ambulance ben op gehaald, 2 dagen daarne ben ik naar de dokter geweest en kreeg ik neusspray mee hahahah. Daar was ik dus ook niet blij mee.
Nu heb ik een collega die mij vertelde over de schildklier en hij zei laat daar naar kijken, want daar had mijn moeder ook last van. Want ik heb de volgende klachten: duizelig, moe, somber/down/depressie, last van mijn ogen ( wallen onder mijn ogen van de pijn en rood ), druk op mijn hoofd en oren, afwezig/onwerkelijk gevoel elke dag. Rug klachten en knieën.
Zou het iets met de schildklier kunnen zijn? En zo ja moet ik dat aan de dokter vertellen of kan ik zelf wat tegen doen?
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 18-08-2014
Beste Omar,
helaas is het niet zo dat je er zelf iets aan kunt doen in het geval dat het een afwijking in de werking van de schildklier is. Hier is echt een arts voor nodig om het op de eerste plaats vast te stellen en op de tweede plaats om je er de juiste behandeling tegen te geven. Ik kan wel begrijpen waarom je neusspray hebt gekregen als je al deze klachten bij de huisarts neer hebt gelegd. Neusspray is niet alleen bedoeld om de neus open te houden, maar werkt ook heel goed bij oorpijn. Dus, misschien was dat de reden van de huisarts. Dan toch vind ik dat daarmee slechts 1 klacht eventueel kan worden aangepakt, terwijl je van veel meer last hebt. Als jij niet gelooft dat het hyperventilatie is, dan heb je het recht om een second opinion aan te vragen. Je huisarts is verplicht je door te verwijzen naar een andere huisarts voor zijn/haar mening als jij dat wilt. Enkele symptomen passen goed bij een afwijking in de schildklier, maar dit wil niet zeggen dat dat ook het probleem is. Hier is echt fysiek onderzoek voor nodig. Ik zou je dus adviseren een second opinion aan te vragen bij je huisarts, of een verwijzing naar een internist in het ziekenhuis.
Ik hoop dat je snel van je klachten af bent!
Groetjes, Marensa
Silke, 12-08-2014
Hallo,
Ik heb al een aantal jaren last van gevoel alsof ik niet genoeg slijm heb, maar toch wil slikken. Dan blijf ik hangen in de slik en raak ik in paniek, waardoor ik af en toe naar adem moet snakken en dan duizelig word en soms ook snellere hartkloppingen.
In het begin had ik dit maar af en toe, meestal in de avond wanneer ik rust kreeg.
Nu is het al een tijdje dat dit ook overdag gebeurt, zelfs op het werk. Ik ben ook veel moe overdag. Mijn stem verandert dan ook vaker, doordat ik een soort stijf gevoel in mijn nek waardoor ik niet goed kan praten, soms geeft dit ook een drukkend gevoel en lijkt het alsof mijn tong niet meewerkt.
De laatste tijd heb ik veel last van mijn rug en nek en soms mijn benen.
Kan dit ook met de schildklier te maken hebben, of is het stress, oververmoeid?
groetjes silke en alvast bedankt voor de reactie…
Reactie infoteur, 13-08-2014
Beste Silke,
klachten rond de keel kunnen zeker te maken hebben met de schildklier, maar het kan ook een gevolg zijn van stress. Ik kan je helaas niet zeggen waar het probleem ligt. Daarnaast zijn er nog tal van andere aandoeningen waar keelklachten door veroorzaakt worden. Juist omdat niet met zekerheid te zeggen is waar jouw klachten vandaan komen, zou ik je wel aanraden naar de huisarts te gaan en eventueel vragen naar een doorverwijzing naar een internist. Dit omdat je klachten toch wel serieus zijn (vind ik) en er moet iets aan gedaan worden. Het achterhalen van de oorzaak is wel heel belangrijk, zeker omdat je aangeeft dat het steeds erger wordt. Ik zou je dus echt aanraden een afspraak te maken bij de huisarts voor verder onderzoek.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Ronald, 12-08-2014
Goedemiddag,
Ik heb periodes dat ik erg afwezig ben. Het is wat lastig te omschrijven maar het lijkt of ik in een soort van roes ben… Ik doe alles maar het voelt alsof ik heel erg lang geslapen heb. Ik heb dit niet constant maar het blijft regelmatig terugkeren. Zou dit iets met mijn schildklier te maken kunnen hebben?
Reactie infoteur, 13-08-2014
Hallo Ronald,
afwezigheid is niet een veel voorkomend symptoom van een schildklieraandoening, maar slaperigheid of vermoeidheid komen vaker voor. Ik kan me voorstellen dat het in het dagelijks leven toch wel wat beperkingen oplevert en daarnaast is het natuurlijk niet prettig om je steeds moe of afwezig te voelen. Het kan een gevolg zijn van stress en spanningen, het kan een gevolg zijn van een schildklieraandoening, maar het kan ook in een heel andere hoek liggen. Ik zou je willen aanraden eens naar de huisarts te gaan om dit verder te laten onderzoeken, vooral omdat het gewoon erg vervelend is en ik me kan voorstellen dat je er last van hebt. Daarnaast kun je dan misschien voorkomen dat er meer klachten op gaan treden.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Suzanne, 23-07-2014
Hoi
Ik heb last van lichte duizeligheid. Ben er voor naar de huisarts geweest vorig jaar. Geen schildklier afwijking. Maar nu heb ik de volgende symptomen erbij gekregen.
-Duizeligheid,
-Moe.
-Spierpijn en gewichtspijn(met name in de polsen.
-Savonds op bed raar gevoel in de maag soort honger maar dan zonder gerommel.
-Heel erg last van zweten en warm.
-Last van ogen tranend jeukend
Continu verstopte neus en hoesten
Longen zijn schoon. Nu hebben ze het op hooikoorts gegooid. Zonder te testen.
-tintelingen in vingers links pink en ringvinger
-zwaargevoel in de armen en benen.
-menstruatie was om de 28 dagen en 5 dagen lang. Is nu om de 25 dagen en 7 dagen lang
-last van haaruitval.
Heeft dit ook te maken met schildklierafwijking en kan het zijn dat ze mij te vroeg hebben laten prikken en dat het nu duidelijker kan zijn.
groetjes suzanne
Reactie infoteur, 25-07-2014
Beste Suzanne,
je hebt nogal wat symptomen! Daar word je natuurlijk niet vrolijk van. In een jaar kan veel veranderen en ik zou je zeker aanraden om nog eens door de 'medische molen' te gaan. Het hoeft niet direct een probleem met de schildklier te zijn, maar als deze het probleem niet is, dan moet er echt verder gekeken worden naar een andere oorzaak. Deze symptomen moeten ergens vandaan komen. Als je huisarts je niet verder kan onderzoeken, vraag dan om een verwijzing naar een internist.
Ik hoop dat je snel wat antwoorden krijgt!
Groetjes, Marensa
Henry, 29-06-2014
Ik heb een vraag ik ben een man van 62 jaar altijd druk en werkzaam, maar sinds kort 10 kg. afgevallen in een korte tijd, moet tijdens gesprekken constant naar lucht happen, ook ben ik pas terug van vakantie en gemerkt dat ik tijdens wandelingen ademhalings-problemen heb vooral als de wegen al een kleine beetje omhoog gaat. Het begon eerst met een lange periode rugpijn daarna lange periode diarree en nu al hele tijd veel moeten ademen en steeds de honger gevoel in mijn buik.
Reactie infoteur, 04-07-2014
Beste Henry,
ik denk dat je vraag is of deze symptomen passen bij schildklierproblemen. Zo op het oog zie ik niet in die mate overeenkomsten dat het heel duidelijk aan je schildklier ligt. Benauwdheid kan, zeker op jouw leeftijd, ook duiden op een vorm van COPD. Dit ontstaat vanzelf, maar het is wel nodig om er snel bij te zijn om het te vertragen. Met de benauwdheid/kortademigheid zou ik dus absoluut op korte termijn naar een arts gaan. Pijn in de rug kan overigens ook komen door de benauwdheid. Ik heb zelf COPD, dus ik spreek uit ervaring wat dit betreft. Echter, het kan ook een andere oorzaak hebben. Denk aan de nieren bijvoorbeeld. Toch, benauwdheid zorgt ervoor dat je longen meer en sneller uitzetten dan normaal en dit kan effect hebben op zowel de borst als de rug. Steeds een hongergevoel, diarree en snel afvallen zonder dieet zou wel kunnen wijzen op een schildklierprobleem.
Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden. Wat ik je nu aan opties geef zijn slechts opties en maar een fractie van de vele mogelijkheden. Het lijkt me, zeker gezien je symptomen en de last die je er ongetwijfeld van ondervindt, heel goed om op korte termijn een arts te bezoeken en minimaal een verwijzing naar een internist te vragen.
Ik hoop dat je snel je antwoorden hebt. Heel veel sterkte!
Groetjes, Marensa
Renee, 28-05-2014
Hallo,
Ik heb een vraag omdat ik het gevoel heb dat mijn huisarts mij niet serieus neemt. Ik heb een fth van 8,7 en een jaar geleden van 8,9 de waarde van ft 4 is 12,7 en vorig jaar 12,4. De bloedtesten zijn gedaan omdat ik dit perse wou vanwege de familiegeschiedenis met schildklierproblemen.
Ik zal bij het begin beginnen om een totaal beeld te schetsen
1,5 jaar geleden naar dokter gegaan ivm kuchje dat niet wegging, allerlei bloedonderzoeken en toe bleek dat ik een ijzergehalte had van 2,7, veeel te laag dus want die moest tussen de 6 en 9 zijn. Het kon niet zijn dat ik me zo "goed" voelde, want ik moest moe zijn. Tabletten gekregen, waar ik last van kreeg diaree en opeens wel moe. Uiteindelijk bloedtransfusie en ijzer gehad. Ik voelde me wel wat beter en mijn ijzer bleef goed vanaf dat moment. Mijn haren vielen echter flink uit, nagels brokkelde af en ondanks dat ik aan het dieeten was kwam ik twintig kilo aan, daarnaast voelde ik me raar (leg dat maar eens uit). Verder ging ik kapot van de jeuk op mijn benen, die ontzettend droog waren/zijn en ik heb moeite met mijn concentratie. Al met al vele klachten, waar in februari nog eens bijkwam dat ik een hese stem kreeg die niet weg wil. Dus toen ik uiteindelijk een week of vier geleden naar de huisarts ging, die niets zag heb ik weer gevraagd of het met mijn schildklier te maken kon hebben, dat niet maar we kijken het bloed na. Nou daar was dus bovenstaande uitslag. Eerst werd er gezegd is niets aan de hand, moet de schildklier maar wat harder werken. En toen ik vroeg of het met stress te maken kan hebben en dat het dan wel niet zou werken, tja nee, maar okay omdat ik aandrong mag ik naar de Internist, maar dat is toch voor niets wordt gezegd. Ik weet het nu ook niet meer en natuurlijk wacht ik de internist af, maar ik ben nu toch ook wel benieuwd wat u/jullie er van vinden. Heb ik gelijk dat ik nu door wil pakken op die schildklier?
groet,
Renee
Reactie infoteur, 30-05-2014
Beste Renee,
op de eerste plaats wil ik zeggen dat ik het echt heel vervelend voor je vind dat je je zo naar voelt, zeker omdat het al zo lang duurt en er nog geen oplossing lijkt te komen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt, zeker omdat je je wel eens 'raar' voelt zonder dat je dit goed uit kan leggen. Dat lijkt me nogal beangstigend!
Je hebt ontzettend veel symptomen, en die moeten toch naar een oorzaak te koppelen zijn. Een slechte werking van de schildklier kan heel veel verschillende klachten teweeg brengen, en persoonlijk vind ik het dan ook zeker niet slecht dat er nu een goed onderzoek naar die werking gedaan gaat worden. Ik heb wel een beetje een naar gevoel bij een huisarts die zegt dat dat 'toch niets op zal leveren'. Dat klinkt mij in de oren dat hij toegeeft met tegenzin, omdat hij niet gelooft dat er iets aan de hand is. Of, zoals jij het zegt, hij neemt je niet serieus. Dat ben ik absoluut met je eens! Als een huisarts de oorzaak niet kan vinden, dan betekent dit niet dat jij de klachten verzint. Het betekent dat de huisarts het stokje over moet geven aan iemand die hier meer inzicht in heeft, en die wellicht wel de oorzaak kan vinden. Een internist is daarbij een goede stap, en het is zeker goed dat je de verwijzing nu in handen heb, maar de manier waarop had wel anders gekund.
Het is nu eenmaal zo dat een huisarts beperkingen heeft binnen de gezondheidszorg. Bij ernstiger aandoeningen heb je gewoonweg een specialist nodig die op dat gebied verder heeft geleerd dan de huisarts. Ik denk zeker dat dat in jouw geval zo is, en dat jij wel verder komt als er specialisten aan te pas komen.
Ik hoop dat je snel je antwoorden krijgt, en vooral dat je snel verlost bent van al die hinderlijke klachten! Heel veel succes en sterkte!
Groetjes, Marensa
Caitlyn, 19-05-2014
Beste Marensa,
Ik had een vraag! Ik heb sowieso trage schildklier daar ben ik op getest en moet ik elke 3 maanden voor bloedprikken. Ik heb last van vermoeidheid maar vooral de tijd van de zomervakantie is het elk jaar weer hetzelfde, altijd moe ook al doe ik niks en wil ik graag slapen! Nu begint het weer. Ik slaap avonden als ik tijd heb of word uitgerust wakker en later ben ik gewoon weer kapot maar ligt dit echt aan het warme weer? In de winter heb ik er in ieder geval wel minder last van maar wel een keer gehad dat ik in de winter veel moe was.
Groetjes Caitlyn
Reactie infoteur, 20-05-2014
Beste Caitlyn,
het is heel vervelend dat je zo moe bent als de zon schijnt. Dat zijn juist de dagen waarop je veel leuke dingen zou willen doen! Moe zijn is een teken dat je lichaam een tekort aan energie heeft. Dit komt vaker voor in de zomer dan in de winter, en dit heeft diverse redenen. Op de eerste plaats vergt de warmte meer van je lichaam, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft. Daarnaast zorgt de warmte er ook voor dat je vaak minder eetlust hebt, en sneller kiest voor ongezond eten. Gezond eten levert de nodige energie voor je lichaam. Omdat je minder eet als het warm is, en daarnaast ook minder gezond eet, neemt je lichaam minder energie op, terwijl je dit in de warmte juist meer nodig hebt.
Als je conditie matig is (dus niet goed), dan heb je in de zomer ook meer last van vermoeidheid dan in de winter. Dit komt weer voort uit het feit dat de warmte meer van je lichaam vergt. Als je conditie minder goed is, dan heeft je lichaam het gewoon wat zwaarder in de warmte, en dar maakt je vermoeider. Dit zijn de belangrijkste redenen van extra vermoeidheid in de zomer. Belangrijk om daarbij de vermelden is dat het effect nog sterker kan zijn wanneer je niet helemaal gezond bent, zoals in jouw geval ook zo is.
Het is belangrijk uit je vermoeide ritme te komen en in een energieker ritme te stappen. Als je je ineens vermoeid gaat voelen, en de drang voelt om te gaan slapen of rusten, dan is het goed om even iets gezonds met veel vitamines te eten (bijvoorbeeld een kiwi) en een rondje te gaan lopen buiten. Hierdoor krijg je meer energie en neemt de vermoeidheid af. Probeer je conditie te verbeteren. Als dat niet lukt in de zomer (wat bij veel mensen het geval is), probeer dit dan alvast voor te nemen voor komende winter. Dit zal je dan volgend jaar zomer al van begin af aan helpen. Probeer in elk geval te voorkomen dat je midden op de dag even gaat liggen om te gaan slapen of rusten. Je lichaam raakt hieraan gewend en zal juist daardoor elke keer midden op de dag vermoeid raken.
Ik hoop dat je hier iets mee kan!
Groetjes, Marensa
Maarten, 16-05-2014
Beste Marensa,
Indien diffuse haaruitval wordt veroorzaakt door een traag werkende schildklier, kan dit zich dan geleidelijk aan volledig herstellen wanneer de waarden weer goed zijn? Ik lees beangstigende verhalen op het internet waarin wordt beweert dat haarzakjes soms definitief afsterven indien men te lang met de klachten rondloopt. Maar wat is lang, immers merk je vaak pas na een behoorlijke tijd dat er iets mankeert aan de werking van het lichaam. Het constant moe en lusteloos voelen door mijn traag werkende schildklier is al ontzettend vervelend, maar dat ik mijn haar er langzaam door verlies geeft bovenal veel stress, zeker bij de gedachte dat dit mogelijk permanent kan zijn. Inmiddels slik ik 100 mg Thyrax per dag. Hoewel ik al een lange tijd dit medicijn gebruik, bemerk ik geen verbetering in mijn klachten. De schildklier waarden zijn inmiddels bijna goed. Alleen mijn brein moet nog te hard werken om dit stabiel te houden en dus is de dosering sinds kort met 1 tabletje verhoogd.
Voor mijn schildklier ben ik overigens in behandeling bij mijn huisarts. Is het echter niet verstandiger om naar de internist te gaan hiervoor? Ik trek de kennis van huisartsen vaak een beetje in twijfel omdat ze snel geneigd zijn in hokjes te denken waardoor wellicht iets over het hoofd kan worden gezien. Uit het bloedonderzoek komt niet naar voren dat ik een jodium tekort heb, maar hoe betrouwbaar is zo'n bloedtest die je bij de huisarts laat afnemen? Ik eet vrijwel geen brood en gebruik nagenoeg geen zout op en door mijn eten. Het lijkt mij daarom zeer aannemelijk dat mijn schildklier te traag werkt door een gebrek aan jodium want een jaar geleden ben ik ineens heel anders gaan eten. Mocht hier sprake van zijn dan zou ik het liefst meteen stoppen met het slikken van Thyrax. Ik vind het maar onnatuurlijk om hier medicijnen voor te slikken. Ik geloof er heilig in dat er een verklaarbare reden is voor mijn traag werkende schildklier. Hoe denk jij hierover?
Alvast bedankt voor je eventuele reactie.
Reactie infoteur, 16-05-2014
Beste Maarten,
haaruitval is inderdaad één van de symptomen die als het meest vervelend wordt ervaren. Haaruitval die wordt veroorzaakt door een slecht werkende schilklier komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het kan altijd voorkomen. De haaruitval komt niet alleen voor in de vorm van uitvallen van hoofdhaar, maar ook bijvoorbeeld wimpers en wenkbrauwen kunnen dunner worden of helemaal verdwijnen. Met goede medicatie zijn veel symptomen te verhelpen, maar de werking van de medicijnen is persoonlijk. Bij de ene persoon zullen de symptomen helemaal verdwijnen, terwijl deze bij anderen (licht) actief blijven. Het is goed om dit eens te bespreken met een arts.
Wat betreft je vragen over de huisarts. Een bloedonderzoek via de huisarts kan als betrouwbaar worden gezien, maar hierbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met de punten waarop getest wordt. Een huisarts test vaak maar op een minimaal aantal punten, welke 100% relevant zijn in de situatie, terwijl het ook mogelijk is een breder bloedonderzoek te laten doen, waarbij ook andere zaken (minder relevant) aan het licht kunnen komen. Natuurlijk kan het zijn dat je levensstijl ervoor zorgt dat je de klachten ontwikkeld hebt, maar een afwijkende werking van de schildklier hoeft geen oorzaak te hebben waar nog iets aan te doen valt. Ik zou je inderdaad aanraden eens een verwijzing naar een internist te vragen aan de huisarts. Deze is verplicht je door te verwijzen op jouw verzoek, eventueel voor een second opinion. Daar kun je jouw persoonlijke ervaringen ook voorleggen, zodat je persoonlijk advies kunt verwachten. Juist omdat iedereen de klachten, de medicijnen en de uitwerking van medicijnen anders ervaart, kan ik je hier geen helder antwoord op geven.
Ik hoop dat ik je toch wat op weg geholpen heb!
Groetjes, Marensa
Susan Waenink, 10-05-2014
Hallo, ik heb een vraag, ik loop jaren met een hoge bloeddruk rond kan het ook zijn dat het van de schildklieren komt?
Reactie infoteur, 13-05-2014
Beste Susan,
dit kan zeker! Een slecht werkende schilklier, of een schilklier met een afwijkende werking, kan een negatieve uitwerking op de bloeddruk hebben. Een verhoogde bloeddruk kan een symptoom zijn van zowel een te snel werkende schildklier als een te traag werkende schildklier. Je kunt dit uiteraard laten testen middels een bloedonderzoek, dat je gewoon bij de huisarts kunt aanvragen. Het is mogelijk dat je hoge bloeddruk een gevolg is van schildklierproblemen, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Er zijn helaas veel oorzaken te noemen als het gaat om een (te) hoge bloeddruk. Als je zekerheid wilt hebben dat het wel/niet van je schildklier af komt, dan kan een eenvoudig bloedonderzoek je hier duidelijkheid over geven.
Succes!
Groetjes, Marensa
Melissa, 11-04-2014
Ik heb nu al denk ik 3/4 jaar last van een te traag werkende schildklier, maar ik mag nog geen medicatie want het is nog niet dat ik er zelf echt last van heb en ik ben nog maar 16. De huisarts houdt me wel onder controle doordat ze me elk halfjaar laten bloedprikken. Maar hoe kan het dat het erfelijk is? Want mijn oma had het ook en mijn nicht heeft het. En kan het ook vanzelf weggaan?
Reactie infoteur, 11-04-2014
Beste Melissa,
je bent inderdaad nog erg jong om er nu al last van te hebben! Dat is heel vervelend. Het probleem is vaak dat je door de jaren heen meer medicijnen moet gaan gebruiken om een goed effect te krijgen. Als je al zo vroeg begint met medicijnen, dan kan dit ergere problemen opleveren als je ouder wordt. Soms is het een aandoening die veel binnen een familie voorkomt, maar het gebeurt ook zeker dat het 'zomaar' voorkomt. In principe gaat het niet meer vanzelf weg als je het eenmaal hebt, en zal het moeten worden opgelost met medicatie vanaf het moment dat de aandoening erg genoeg is. Ik denk dus wel dat je daar in de toekomst rekening mee moet houden.
Groetjes, Marensa
Camille, 11-03-2014
Het is nu al enkele maanden dat ik veel last heb van overmatig veel haarverlies. Vorige week ben ik dan naar een specialist gegaan die me vertelde dat ik waarschijnlijk last heb van m'n schildklieren. Ik ken pas volgende week de uitslagen van mijn bloedonderzoek. Na me wat te informeren, merk ik toch dat ik heel wat symptomen heb: ik voel me sloom, m'n haar valt uit, ik ben redelijk wat bijgekomen, ben lusteloos, constant moe, ik kamp met concentratieproblemen, heb geregeld last van m'n gewrichten, …
Nu kom ik op heel wat bronnen tegen dat onvruchtbaarheid en miskramen ook symptomen zijn. Ik vraag me af of dit echt vaak voorkomt. Ik ben een jonge vrouw die toch wel een grote kinderwens heeft. Het maakt me echt ongerust als ik hierover nadenk.
Hopelijk kunt u me hierover wat meer informatie geven.
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 14-03-2014
Beste Camille,
het is inderdaad zo dat schildklierziekten ook invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid. Het kan zijn dat de vruchtbaarheid zo ver verlaagd, dat het heel moeilijk is zwanger te worden. Als je dan eenmaal zwanger bent, dan heb je een verhoogd risico op een miskraam. Belangrijk om te weten is wel dat dit zeker niet voor alle vrouwen geldt die te maken hebben met een schildklierziekte. Stel dat bij jou wordt vastgesteld dat je last hebt van een afwijking in de schildklier, dan kun je altijd vragen om een vruchtbaarheidsonderzoek. Dan weet je zeker of jij tot deze groep vrouwen behoort of niet. Ik kan me goed voorstellen dat je je hier zorgen om maakt, dus zo'n onderzoek zou ik zeker doen. Je kunt dan, in het beste geval, je zorgen wegnemen. Als blijkt dat het wel een negatieve invloed op je vruchtbaarheid heeft, dan kun je met een arts verder onderzoeken wat je kunt doen om je kansen te verhogen, om zwanger te worden in de toekomst, en om de zwangerschap gezond te houden.
Ik wens je heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Agnes, 20-02-2014
Sinds een hele tijd heb ik last mijn gewrichten, pezen etc. De reumatoloog kon niets op zijn gebied vinden slechts dat ik gevoelig ben voor ontstekingen. De laatste maanden heb ik er ook hartkloppingen en extreme moeheid en slaapproblemen er bij gekregen. Ik zit nu thuis omdat ik oververmoeid ben. Iemand wees mij erop dat het weleens de schildklier kan zijn maar ik val niet af heb wel last van opvliegers terwijl de overgang voorbij is. Dit is net als bij Henk, verschillende klachten. Moet ik nu tactisch bij de huisarts naar voren brengen dat ik een bloedtest wil worden? Niet iedere huisarts vindt het fijn als de patiënt een andere suggestie heeft.
Reactie infoteur, 21-02-2014
Beste Agnes,
het is heel vervelend dat je zoveel klachten ervaart, zonder dat je de oorzaak weet. Ik kan me voorstellen dat dat heel frustrerend is, en daarbij nog de nodige extra stress oplevert. Wel wil ik op de eerste plaats zeggen dat het lang niet altijd het geval is dat je afvalt als er een probleem is met de schildklier. Het feit dat jij niet afvalt betekent dus niet dat je eigenlijk geen schildklierprobleem kunt hebben.
Ik begrijp wel dat je het idee hebt dat je huisarts niet open staat voor suggesties. Aan de andere kant is het wel zo dat het om jouw gezondheid gaat, en het is meer dan vervelend als je zoveel klachten hebt zonder te weten waarom. Vooral omdat er wellicht de mogelijkheid er is om de klachten te verhelpen als je wel een diagnose krijgt. Ik zou je aanraden een afspraak te maken met je huisarts. Maak vooraf thuis een lijstje met klachten die je minimaal eens per twee weken ervaart, en schrijf daarbij hoe vaak je deze klachten hebt en in welke mate. Zo heeft je huisarts een overzicht van waar jij allemaal mee te kampen hebt, en bestaat er ook niet het risico dat je toch nog iets vergeet te melden. Op basis hiervan kan de huisarts besluiten je sowieso door te sturen voor een bloedonderzoek. Als dit niet het geval is, dan mag je hier altijd om vragen. Als jij echt een bloedonderzoek wilt laten uitvoeren, dan heb je dat recht, ook als de huisarts geen noodzaak ziet. Toch lijkt het me dat een huisarts moet meewerken aan het vinden van een oorzaak als hij of zij gezien wil worden als goede huisarts. Je hoeft het ook helemaal niet tactisch of subtiel te brengen. Wees gewoon eerlijk over hoe jij je voelt, en hoeveel last je hiervan ondervindt, en sta erop dat er gewerkt wordt aan het vinden van een oplossing.
Ik hoop dat je je heel snel beter voelt!
Groetjes, Marensa
Henk, 07-02-2014
Wat een verbazing nu ik lees wat de klachten zijn van een niet goed werkende schildklier. Ik dacht dat mijn griep niet over wilde gaan. Na klachten over het steeds koud hebben, vermoeidheid, lusteloosheid en last van slaap op de onmogelijkste tijden, ga ik naar de dokter. Het verbaasd mij dat deze over de schildklier begint. Ik moet bloed laten prikken om de werking van de schildklier te kunnen bepalen. Nu ik weer thuis ben en ga zoeken over zaken die met de schildklier te maken hebben. Nu weet ik al zonder de uitslag van het bloedonderzoek dat mijn schildklier niet goed werkt. Kan het zijn dat de schildklier soms te traag werkt en enkele dagen later te snel. Ik heb n.l van beide kanten de klachten. Mijn vraag is nu: Wat kan ik hier aan doen?
Reactie infoteur, 11-02-2014
Beste Henk,
ik hoor heel vaak dat mensen klachten hebben van beide kanten, zowel te snel als te traag. Iedere schildklier heeft een eigen manier van werken. Wanneer er klachten ontstaan door de werking van de schildklier, dan wordt er gesproken van een afwijkende werking van de schildklier. Over het algemeen worden gelijke symptomen ervaren van een trage of een snelle schildklier, maar het komt ook zeker veel voor dat klachten uit beide rijtjes worden ervaren, terwijl er toch duidelijk een snelle of trage werking is. De enige manier om hier duidelijkheid over te krijgen is het afwachten van de uitslag van het bloedonderzoek.
Ik wens je heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Esther, 30-01-2014
Ik heb al een tijd lang vage klachten en loop ook vanwege "psychische" klachten bij een psychiater. De laatste week heb ik heel veel last van een zweetlucht, een uur na het douchen kan het er alweer zijn. Ik ben daarop gaan googlen en kwam bij dit artikel uit. Ik viel van de ene verbazing in de andere, want ik herken elke klacht in meer of mindere mate. Ook op verschillende tijden heb ik verschillende klachten. Kan het zo zijn dat een schildklier wisselt van snel naar langzame werking waardoor ik dus klachten van beide kan hebben? Of zou mijn hormoonhuishouding gewoon een zooitje zijn en is daar wat aan te doen?
Reactie infoteur, 31-01-2014
Hoi Esther,
vervelend dat je zoveel klachten herkent! Kan me voorstellen dat je er last van hebt. Het komt vaker voor dat mensen van 'beide kanten' klachten ervaren, waardoor het niet helemaal duidelijk is wat nu het probleem is. Ik zou je aanraden te beginnen bij de huisarts, door daar een bloedonderzoek aan te vragen waarbij voornamelijk de waarden van de schildklier worden getest. Als hier niets uit komt, en het zeker is dat het niet aan de schildklier ligt, dan kun je de huisarts vragen verder onderzoek te doen, of je laten verwijzen naar een internist. Deze kan verder zoeken naar de oorzaak (of oorzaken). Zolang je de precieze oorzaak niet weet kun je er helaas zelf niets aan doen.
Ik hoop dat er iets uit de onderzoeken komt, zodat je snel van je klachten af bent!
Groetjes, Marensa
Metti, 06-01-2014
Ik had een trage schildklier waar ik totaal geen klachten van had totdat ik zwanger wou raken moest ik aan de medicijnen. ging prima totdat ik was bevallen. Toen begon de ellende eerst een snelwerkende schildklier en nu een trage schildklier. Ik heb zo'n rottijd gehad zoveel klachten duizelig pijn en steken op de borst trillen paniekaanvallen noem maar op zelfs rode kleine bultjes op mijn voeten en benen. Vele klachten zijn wel verdwenen maar, ik heb nog erg last van dagelijkse benauwdheid het gevoel van stikken soms. nu ben ik doorgestuurd naar het mensendieck voor cesartherapie want, ik heb verschillende onderzoeken gehad cardiologie en longentest allemaal goed. Ze gooien het op hyperventilatie. Ik ben van mening dat het toch door de traag werkende schildklier komt
Reactie infoteur, 07-01-2014
Beste Metti,
wat ontzettend vervelend voor je dat je zo'n moeilijke tijd hebt gehad met veel klachten. Ik ben wel blij te horen dat het inmiddels beter met je gaat, maar het blijft toch heel vervelend allemaal. Paniekaanvallen worden snel in verband gebracht met hyperventilatie (omdat dit eenvoudigweg vaak samen gaat). Als je nog klachten van benauwdheid en/of kortademigheid hebt, en je longen en hart zijn in orde, dan wordt er al snel de diagnose gesteld dat het om hyperventilatie gaat. Wanneer jij zelf heel zeker bent dat dit niet het geval is, dan zou ik je aanraden een second opinion aan te vragen.
Heel veel succes, en ik hoop dat je niet al te veel klachten meer te verwerken krijgt!
Groetjes, Marensa
Jozef, 16-12-2013
Hallo, Ik heb sinds anderhalf medicijnen voor een traag werkende schildklier. Mijn laatste bloedonderzoek gaf een TSH waarde van 0,7 aan (normaal tussen de 0,4 en 4 ). de T4 waarde was 15,4 wat in het midden ligt (normaal tussen 10 en 24).
Huisarts geeft telkens aan dat alles in orde is, maar ik ben veel moe, gestrest en kom weer te veel aan (zo'n 8 kg) na eerst 10 kg zijn kwijtgeraakt. Ik gebruik nog steeds 75 mg Euthyrox. Zou het mogelijk kunnen zijn dat als ik een hogere dosering krijg of neem, dat dan de TSH waarde (nu aan de ondergrens) zou kunnen stijgen waardoor mijn klachten kunnen verdwijnen en mijn gewicht weer zal afnemen? Ik heb iemand gesproken die dit probleem ook had en na verhoging voelde zij zich beter en gewicht nam af.
Mocht het zo zijn dan ga ik alsnog terug naar mijn huisarts.
Ik hoor het graag van je, hartelijk dank
Reactie infoteur, 17-12-2013
Beste Jozef,
het is erg vervelend als je zoveel klachten ervaart door een slecht werkende (of afwijkend werkende) schilklier. In principe wordt iedereen met een dergelijke afwijking volgens een standaard methode behandeld. Uiteraard wordt er wel gekeken naar de persoonlijke gezondheid, maar er wordt altijd uitgegaan van een standaard beginpunt. Het is bekend dat bepaalde personen geen baat hebben bij deze standaard behandelmethode, omdat de schilklier niet volgens de bekende standaarden afwijkt. Dit is waarschijnlijk ook het geval geweest bij die persoon die jij gesproken hebt, en mogelijk is dit inderdaad ook bij jou het geval. Het kan zijn dat je medicijnen niet goed of niet goed genoeg werken, waardoor er geen stop op de klachten wordt gezet. Ik zou je inderdaad aanraden om de huisarts nog eens te bezoeken. Het best kun je je direct laten doorverwijzen naar een specialist (in de meeste gevallen een internist) die je verder kan onderzoeken.
Ik wens je heel veel succes en sterkte!
Groetjes, Marensa
Yvonne, 16-12-2013
Hoi,
Ik wil vragen of u mij mischien kan helpen.
Ik ben de laatste jaren extreem moe daarnaast ben ik ineens na mijn derde zwagerschap heel erg veel in gewicht aan het toenemen. Dit is raar want ik on vroeger eten wat ik wilde en nu ik zo goed oplet kom ik zoveel aan.
Daarnaast heb ik ook steeds vaker jeukende schilferende plekken op mijn huid. Ook ineens roos en moet ik mij haar iedere dag wassen omdat het zo ontzettend vet is.
Ook heb ik vooral savonds heel erg pijn in mijn benen en ik heb het de hele dag koud en dat wordt savonds ook erger.
Mijn lichaamstemperatuur is ook altijd vrij laag en mijn bloeddruk ook. En ik heb veel spierpijnen en mijn spieren verzuren als ik de trap op loop.
Het is een hele lijst en ik ben er ook best verdrietig over maar bij de huisarts komt niets uit de bloedonderzoeken.
Nou ben ik wel doorgestuurd naar een reumatoloog maar ja ik weet het niet ik vind het meer schildklierklachten.
Kan het zijn dat er toch een schildklierprobleem is en dat het niet uit de bloedtest is gekomen?
Alvast hartelijk dank!
Reactie infoteur, 17-12-2013
Beste Yvonne,
wat vervelend dat je zoveel last hebt van verschillende klachten! Het zou zeker goed kunnen dat een afwijkende werking van de schilklier niet direct in een bloedonderzoek wordt aangetoond. Bij een bloedonderzoek worden vaak eerst alleen de standaard tests uitgevoerd, waar de schildklier wel bij zit, maar niet heel specifiek wordt gecontroleerd. Je kunt een nieuwe bloedtest aanvragen waarbij alle aandacht uitgaat naar de volledige werking van de schildklier. Als het probleem zich daar bevindt, dan komt dit met deze test zeker naar voren.
Omdat de meeste klachten zijn ontstaan na een (laatste) zwangerschap zou het ook kunnen dat het allemaal te maken heeft met een verstoring van de hormonen. Het kan voorkomen dat de hormonen na een zwangerschap niet de weg terug kunnen vinden naar de normale balans (van voor de zwangerschap). Een verstoorde hormoonhuishouding kan voor heel veel verschillende klachten zorgen, terwijl het niet makkelijk kan worden vastgesteld door een arts. Ik zou je aanraden eerst een uitgebreider bloedonderzoek te laten doen, om de schildklier te kunnen aanwijzen als boosdoener, of juist te kunnen uitsluiten. In dit laatste geval zou ik toch een arts bezoeken om je hormonen eens nader te laten bekijken. Je kunt in de meeste gevallen het best bij een internist terecht als op de eerste plaats wordt vermoed dat het vanuit de schildklier komt.
Ik hoop dat er snel een oorzaak en een oplossing voor je wordt gevonden! Heel veel succes en sterkte!
Groetjes, Marensa
Loes, 13-12-2013
Heb veel last van schildklier, nu is hij weer te hoog terwijl hij altijd te laag is geweest. hoe kan ik mensen aan het verstand brengen dat ik daardoor zoveel ben aangekomen? ben vaak ziek de laatste tijd krijg geen begrip'hoe kan het dat de schildklier zoveel schommelt. dan hoog dan laag?
Reactie infoteur, 16-12-2013
Beste Loes,
ik begrijp je probleem helemaal. Zelf ben ik chronisch ziek, waarvoor ik medicijnen moet slikken waardoor ik veel aangekomen ben in gewicht. Het is heel moeilijk mensen aan het verstand te brengen dat de gewichtstoename een gevolg van slechte gezondheid is, en niet van gewoon veel en ongezond eten. Mensen kunnen wat dat betreft heel kortzichtig zijn helaas. Ik denk ook dat je er niet veel meer aan kan doen dan zelf accepteren dat er mensen zijn die gewoonweg 'niet wijzer' zijn, hoe vervelend dat ook is. Als je er zelf niet zo'n groot probleem meer van maakt, dan zal je zien dat het je ook minder dwars zit wat een ander ervan denkt.
Hoe het komt dat je schildklier in werking zo erg schommelt, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Het kan zijn dat je schildklier zelf gewoon sterke afwijkingen heeft die elkaar tegenwerken, maar het kan ook zijn dat een andere aandoening de oorzaak van de schommelingen is. Ik zou je zeker aanraden je te laten doorverwijzen naar een internist om dat nader te laten onderzoeken. Het zou toch wel fijn voor je zijn als de oorzaak wordt gevonden, zodat er naar een oplossing gewerkt kan worden. Wat dat betreft natuurlijk heel veel succes! Betreft het onbegrip van anderen; probeer het een beetje los te laten, hoe moeilijk dat ook is. Er zijn nu eenmaal mensen die graag de gebreken van een ander aantikken zonder te willen accepteren dat dit eigenlijk helemaal geen gebrek is. Onthoud dat dit meer over hen zegt dat over jou!
Groetjes, Marensa
Naomi, 19-09-2013
Ik ben in een halfjaar 16kilo aan gekomen en ik ben nog maar 15jaat. Ik heb ook altijd honger ik moet wel elke uur wat eten, Ik ben ook altijd moe ik doe elke middag een dutje. Ik heb ook problemen met het eten doorslikken. Ik zit ook op fitness maar alles kost me moeite te doen. Heb ik dan misschien een tragende schildklier? En hoe kan ik minder denken aan eten wil heel graag afvallen
Reactie infoteur, 23-09-2013
Beste Naomi,
Bijna al je klachten komen overeen met een zwangerschap. Toch, ik ga ervan uit dat je zelf zeker weet dat je niet zwanger bent, waardoor we toch moeten kijken naar andere oorzaken. Dat je zoveel bent aangekomen, dat kan komen omdat je in de puberteit zit en niet omdat je zoveel eet. In de puberteit verandert je lichaam, zoals je ook wel zal merken, en juist omdat je lichaam verandert en vrouwelijke vormen krijgt eet je meer. Je hebt de energie uit dit eten nodig om te kunnen ontwikkelen. Elk uur eten betekent ook niet dat je aankomt. Als je elk uur iets gezonds eet, dan is het zelfs goed om op een gewoon gewicht te blijven, omdat je je stofwisseling goed bezig houdt. Deze dingen wijzen niet echt op een traag werkende schildklier, maar eerder op een normale puberteit waar jij gewoon wat extra last van hebt. Dat je erg vermoeid bent, dan kan wel wijzen op een aandoening. Dit hoeft alleen niet direct een schildklierprobleem te zijn, maar kan heel veel dingen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ook de Ziekte van Pfeiffer hebben, zoals dat veel voorkomt in de puberteit als je het niet al als kind gehad hebt. Problemen met slikken kunnen ook voortkomen uit een aandoening aan de slokdarm. Kortom, de klachten die je hebt kunnen op veel dingen wijzen. Ik kan je dan ook zo niet zeggen waar het van komt. Hiervoor zal je echt een afspraak bij een specialist moeten maken (internist) en een bloedonderzoek moeten laten doen. Je kan dit aanvragen bij je huisarts.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Sara, 18-09-2013
Hi, ik heb een vraagje? Ik heb last van te hoog werkende schildklier, ik heb pas de volgende maand afspraak bij de internist. Ik heb dit al jaren.het komt en gaat. Maar ik heb nooit medicijn voor gehad. Ik val daardoor heel erg af. Ik weet ook niet hoe ik de kilo's terug kan krijgen. Is het zo als ik medicijnen voor krijg dat ik weer aankom?
Reactie infoteur, 23-09-2013
Beste Sara,
het is goed mogelijk dat je weer wat aankomt als je medicijnen krijgt om je schilklier in een beter tempo te laten werken. Het is wel afhankelijk van de soort medicijnen die je krijgt. Dit kun je altijd navragen aan de behandelend specialist. Het is namelijk zo dat, als je echt wilt aankomen, hier ook nog speciale medicijnen voor zijn. De arts weet of je deze kan gebruiken en kan je eventueel nog andere opties geven om wat extra kilo's te krijgen.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Laura W., 29-08-2013
Ik heb een vraagje? Ik heb nou al een paar maanden dat ik niet ongesteld word. zwanger ben ik niet. ik voel me veel moe en ben ook in 2 weken vakantie 5 kilo aangekomen in de vakantie en ik heb niet heel veel op. als ik sport sta ik ook vaak te trillen of als ik iets geconcentreerd moet doen. concentreren gaat ook moeilijker. zou dit met de schildklier te maken kunnen hebben… maak me zorgen over dat ongesteldheid wat weg blijft.
Reactie infoteur, 29-08-2013
Beste Laura,
ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt!
Een aantal dingen die je schrijft zouden heel goed voort kunnen komen uit een slecht(er) werkende schildklier. Zeker een relatief snelle verandering van het gewicht kan hierop wijzen. Aan de andere kant zijn er ook andere aandoeningen die passen bij een aantal symptomen, als bijvoorbeeld een probleem met de baarmoeder of de baarmoederhals. Hier denk ik vooral aan omdat de menstruatie uitblijft en als zwangerschap, anticonceptie en overgang als oorzaken worden uitgesloten, dan is het zeker aan te raden het te laten onderzoeken. Ik begrijp wel dat dat heel vervelend is! Toch wil ik je aanraden om in ieder geval een bloedonderzoek en eventueel een uitstrijkje te laten maken.
Succes!
Groetjes, Marensa
Mark Mels, 08-08-2013
Ik heb een vraag: Ik heb al een jaar dat aan mijn rechteroog dubbel zie en dat mijn ooglid naar beneden hangt. Mijn oogpupil beweegt trager als de linkse. Heb al een onderzoek gehad bij oogarts en ortoptie. En daar zeggen ze dat het waarschijnlijk aan de schildklier ligt. Ik krijg nog een scan aan oogspieren. Kan dit inderdaad aan de schildklier liggen en werkt hij dan te langzaam of te snel en wat kunnen ze daaraan doen?
Met vriendelijke groet, Mark Mels
Reactie infoteur, 09-08-2013
Beste Mark,
het is mogelijk dat je oogproblemen worden veroorzaakt door een afwijkende werking van de schildklier. Oogproblemen komen dan vaker voor bij een te snel werkende schildklier dan wanneer deze te langzaam werkt. Natuurlijk hoeft het probleem niet per definitie bij de schildklier te liggen. Toevallig weet ik dat dit soort oogproblemen ook ontstaan wanneer de ogen niet goed samenwerken. Mijn broer heeft dit en ook bij hem werd eerst gedacht aan een probleem met de schildklier. De laatste oogtest wees uit dat zijn ogen niet goed samen werkten, waardoor deze problemen werden veroorzaakt. Het probleem was met een aangepaste bril te verhelpen. Ik wil niet zeggen dat het dit probleem is, ik wil ook niet zeggen dat het een schildklierprobleem is. Het zijn enkel opties waarvan ik weet dat dat de oorzaak zou kunnen zijn.
Ik hoop dat je snel meer weet, zodat er iets aan gedaan kan worden. Succes!
Groetjes, Marensa
Neeltje, 03-07-2013
Ik heb een vraag: ik zit al maanden niet lekker in mijn vel. Ben eindelijk bij de internist terechtgekomen omdat ik op onverklaarbare wijze veel afviel (13 kilo in 3 maanden). De internist constateerde dat ik een te traag werkende schildklier had. Ben Euthyrox gaan slikken, zit momenteel op 100mcg per dag. Hoef niet meer bij de internist terug te komen omdat volgens hem de waarden op peil zijn. Maar ik voel mij nog steeds niet goed! 's Morgens misselijk, moet vaak kokhalzen. Heb hier maagzuurremmers voor gekregen, maar wordt alleen maar misselijker. Nu krijg ik ( al zo'n maand of 3) ook steeds meer last van mijn spieren. 's morgens kom ik met moeite en pijn uit mijn bed. Gaat in de loop van de dag wel wat beter. Volgens de huisarts is dit fibromyalgie, maar zelf vind ik dit erg snel geconstateerd, en kan me ook niet voorstellen dat dit in 3 maanden opeens zo erg wordt. Ben wel doorverwezen naar en reumatoloog. Ik vraag me alleen af: is er soms een verband tussen mijn schildklierproblemen en die spierpijn? Het gekke is dat ik me een maand of 3 geleden beter voelde, maar nu de waarden op peil zijn, voel ik me weer slechter.
Reactie infoteur, 05-07-2013
Beste Neeltje,
dat is erg vervelend! In de meeste gevallen val je juist af als de schildklier te snel werkt, en kom je juist aan wanneer de schildklier te langzaam werkt. Bij jou zou het dus precies andersom zijn en dat is een uitzondering op de regel. Spierpijnen kunnen heel goed te maken hebben met een afwijking aan de schildklier, maar het hoeft natuurlijk niet. Wanneer de schildklier anders werkt dan dat deze zou moeten werken, te snel of te langzaam, dan kunnen er ontzettend veel verschillende klachten ontstaan. De ene persoon heeft nergens last van, de andere heeft wel tien klachten en sommigen maar 1 of 2 klachten. Daarbij komen de klachten ook vrijwel nooit precies overeen.
Het kan natuurlijk inderdaad ook wel fibromalgie zijn, dat ook wel 'wekedelenreuma' wordt genoemd. HIerbij kun je ook ontzettend veel last van spierpijn en drukkende pijn op de spieren hebben, terwijl de gewrichten eigenlijk nergens last van hebben. Ik kan je zo helaas niet zeggen wat je precies hebt (en wat niet), dus ik zou je aanraden het toch verder te laten onderzoeken. Mocht het inderdaad fibromyalgie zijn, dan heb je in ieder geval een diagnose en kun je er iets mee. Mocht het dat niet zijn, dan zou er in ieder geval aanleiding moeten zijn om verder te zoeken naar een andere oorzaak.
Ik hoop dat je je snel wat beter voelt. Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Ans, 28-06-2013
Hallo ik heb al 13 jaar last van een te traag werkende schildklier, ik heb hiervoor het medicijn euthyrox 125 mg. Het heeft 2 jaar geduurd voordat ik goed was ingesteld.
Nu heb ik het laatste jaar heel veel last van pijn in mijn bovenbenen, het straalt sinds 2 maanden ook uit naar mijn onderbenen. (Meeste klachten in rusttoestand als ik in bed lig wordt er vaak wakker van) kan dit van de schildklier zijn?
Reactie infoteur, 01-07-2013
Beste Ans,
veel last van je benen kan een gevolg zijn van schildklierproblemen, maar zou evengoed een probleem kunnen zijn dat ergens anders vandaan komt. Zo kun je ook veel last krijgen van je benen, en dan met name ook in rust, als je bijvoorbeeld magnesium tekort hebt. Ik zou je aanraden het eens te laten onderzoeken.
Groetjes, Marensa
Bianca, 05-06-2013
Ik ben jaren geleden geholpen aan een struma, heb zowat 3 maanden in het ziekenhuis gelegen, de 2e keer ben ik weer aan mijn schildklier geholpen, werkte te snel. Ik gebruik nu thyrax 2.tabletten, nu ben ik in korte tijd heel veel af gevallen, na onderzoek internist, moet ik een tablet meer innemen, mijn gewicht blijft constant nu op 60 kilo. Ik heb nu erge last van hartkloppingen. Ook heb ik last van mijn darmen en maag, door die verhoging van de medicatie vraag ik me af of mijn schildklier niet sneller is gaan werken, ik slik nu 18 jaar thyrax. Volgens de internist kan ik nog wel een tablet er bij hebben.
Reactie infoteur, 09-06-2013
Hoi Bianca,
het kan zijn dat je te heftig reageert op de medicijnen, waardoor je nieuwe klachten ontwikkelt. Aan de andere kant kan het ook heel goed zijn dat er echt een heel ander iets aan de hand is. Hartkloppingen zijn vaak een bijwerking van medicijnen, maar het kan ook volledig los staan van je medicatie. Je kunt hartkloppingen krijgen door stress en spanningen, door hartritmestoornis en bijvoorbeeld zuurstoftekort. Betreft de pijn aan je maag en darmen is hetzelfde verhaal. Het kan een bijwerking zijn, maar ook een op zichzelf staand probleem dat verder onderzocht moet worden. Wanneer je internist niet bereid is hier verder naar te kijken, en je gewoon meer medicijnen wil geven, dan wil ik je toch aanraden eens een andere internist te bezoeken voor een second opinion!
Ik wens je heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Janita, 30-05-2013
Hallo,
In oktober ben ik geopereerd, de schildklier is in zijn geheel weggehaald. Er zat een schildklier van 175 gram bleek achteraf. Mijn hals was enorm. Maar sinds die 5e oktober is mijn stem echt donker, klinkt schor, er is net of er iets zit op de plek van mijn stembanden of iets mist, ik kan het niet goed uitleggen Ik ben verschillende keren terug geweest naar de kno arts. Daar bleek alles oké te zijn na onderzoek. Ik heb logopedie gehad, ik ben doorverwezen naar een mevrouw die manueel mijn strottenhoofd masseert. Niets helpt, ik ben radeloos, ik ga wederom terug naar de KNO arts, daar wordt nog eens gekeken via een VLS onderzoek wat zich er daar binnen nu afspeelt als ik geluid maak. Ik ben 8 maanden verder en ben de wanhoop nabij! Wat kan ik nu nog doen? Hoe is het zo gekomen, de operatie is goed gegaan volgens de chirurg. Als iemand mij kan zeggen wat ik nu nog kan doen, heel graag!
Gr., Janita
Reactie infoteur, 03-06-2013
Beste Janita,
ontzettend vervelend dat je zoveel klachten ondervindt na de operatie! De schorre stem moet toch zeker ergens vandaan komen en het lijkt me niet dat het nog komt van het herstellen. Als ik je een advies mag geven, dan zou ik je laten verwijzen voor een second opinion, indien mogelijk niet alleen van een andere arts, maar van een heel ander ziekenhuis.
Groetjes, Marensa
Ilse, 16-04-2013
De informatie die gegeven wordt is niet juist. Hyperthyreoïdie is een teveel aan schildklierhormoon. Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormoon.
Reactie infoteur, 17-04-2013
Beste Ilse,
het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoeld. Je geeft aan dat de informatie niet klopt, waarna je twee tegenstellingen noemt die niet kloppen. Deze tegenstellingen staan niet zo in de tekst, dus het is geen 'quote' van wat er in de tekst staat, maar het is me niet helemaal duidelijk wat je er wel mee wilt zeggen.
'Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hyperthyreoïdie zelf geen ziekte.' - BRON Wikipedia.
Ellen, 13-04-2013
Ik heb een vraag of het mogelijk is dat een schildklier ook in cyclus te snel kan werken,
Sinds de overgang, nu 10 jaar geleden, heb ik last van branderige ogen, snelle hartslag, pijnlijk spieren, opgejaagd gevoel, beetje drukkenkde hoofpijn, alsof je een hoge bloeddruk hebt, dit kan na een week of 2 allemaal weer weg zijn en plotseling weer opduiken, als ik lees, eet of zelfs slaap, ik word dan wakker met opgejaagd gevoel. in die dagen kan ik ook niet goed slapen. Dit alles wordt afgedaan met stress, of de huisarts weet niet wat hij er mee moet. Ik gebruik ventolin en qvar voor allergie, maar dat slechts af en toe.
Reactie infoteur, 15-04-2013
Beste Ellen,
dat is heel vervelend, dat je daar zo last van hebt!
Het is erg jammer dat huisartsen 'onverklaarbare' klachten al snel afschuiven op stress of spanningen. Ik kan je zo helaas niet zeggen of het inderdaad een probleem met de schildklier is, of dat er toch iets anders aan de hand is. Hier is echt onderzoek voor nodig. Je kunt aan je eigen huisarts vragen om een bloedonderzoek, waarbij tevens je schildklier wordt onderzocht en eventueel je glucose. Als je eigen huisarts hier niet akkoord mee gaat, dan kun je direct aangeven dat je hier echt op staat en dat je in dat geval een second opinion van een andere huisarts wilt. Je huisarts is verplicht je door te verwijzen naar een andere huisarts, dus hij of zij kan zit niet weigeren. Voor sommige mensen is het lastig om tegen een huisarts in te gaan en te vragen om een second opinion, omdat het over kan komen alsof je de huisarts niet vertrouwd, maar het is dan goed te bedenken dat het wel om jouw gezondheid gaat. Huisartsen maken ook wel eens (beoordelings)foutjes.
Ik hoop dat je snel een onderzoek kunt krijgen, zodat er iets aan die vervelende klachten gedaan kan worden!
Groetjes, Marensa
Freddy, 12-03-2013
Ik heb een vraag ik loop al tijden met diverse klachten overdag veel moe dikker geworden, veel aanvallen van zweten wisselende stemming slechter zien wazig veel hoofdpijn. Ik heb aal een apparaat voor apneu omdat ik zo moe ben. Overdag dit helpt dus niet. Nu zie ik klachten in de lijst die ik heb zowel bij te snelle als te langzaam werkende schildklier. Mijn vraag is is het mogelijk dat je van beide last hebt dat je schildklier schommelt van te snel naar langzaam?
Reactie infoteur, 12-03-2013
Beste Freddy,
schildklieraandoeningen komen veel voor. Slaapapneu en schildklierproblemen komen vaker in combinatie met elkaar voor. Het is zo dat slaapapneu wordt veroorzaakt door de neurotransmitters en de schildklier heeft op zijn beurt weer veel invloed op de neurotransmitters, waardoor er dus een soort cirkel ontstaat. Het is dus goed mogelijk dat bij jou de schildklierproblemen en de slaapapneu samen gaan, waardoor de ene klacht een beetje wordt overschaduwd door de andere klacht. De schildklier werkt eigenlijk of te traag of te snel. Het is niet zo dat dit bijvoorbeeld elk uur zal wisselen. Toch, schildklierproblemen (of aandoeningen) zijn er in alle soorten en maten, dus het is wel mogelijk dat je klachten terug vindt in zowel de lijst voor een te snel werkende schildklier als die voor de te traag werkende schildklier. Wat ik je zou aanraden is een bloedonderzoek aan te vragen waarin 3 waarden worden gecontroleerd, namelijk de TSH, T3 en T4. Bij een algemeen onderzoek naar de schildklier wordt vaak alleen gekeken naar de TSH, maar in jouw geval zou ik specifiek verzoeken om een uitgebreid onderzoek waarin alle drie de waarden met betrekking tot de schildklier worden meegenomen. Aan de hand van deze resultaten kan worden vastgesteld of je daadwerkelijk ook schildklierproblemen hebt en wat de logische volgende stap op het gebied van behandeling is.
Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je je snel beter voelt!
Groetjes, Marensa
Jasmine, 06-03-2013
Ik neem nu 2 jaar Euthyrox (62.5 mcg), na achteraf gebleken, jaren onbehandeld heb lopen tobben. Ik had een TSH waarde van 100!. Mijn waarden zijn nu TSH: 1.52, FT4: 15.1, T3: 1.90. De internist vindt deze waarden heel goed. Maar ik voel mij absoluut niet goed. 's Nachts gaat mijn hart veel sneller kloppen, ik slaap heel slecht, dikwijls last van obstipatie, transpiratie aanvallen, moe, lusteloos, veel hoofdpijn, soms een raar hongerig gevoel, last van maag en darmen, dan weer absoluut geen honger. Stijve en zere spieren, veel rugpijn. Als ik dit nu allemaal lees denk ik, hoe kan ik nog functioneren. Ik vind het vervelend dat ik zo'n scala van klachten opnoem, maar zou ik toch niet goed ingesteld zijn?
Ik verneem het graag van u.
Mv.gr. Jasmine
Reactie infoteur, 07-03-2013
Beste Jasmine,
dat is inderdaad een behoorlijk rijtje klachten dat je even opnoemt. Ik kan me voorstellen dat je je daar absoluut niet prettig bij voelt en dat je emoties er ook onder lijden. De internist kan natuurlijk vaststellen dat de waarden nu goed zijn, maar hij kan je onmogelijk wijs maken dat het 'normaal' is dat je met al deze klachten rond blijft lopen. Ik zou je aanraden om eens een nader onderzoek aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat deze klachten afkomstig zijn van een ander lichamelijk probleem. De internist kijkt vanzelfsprekend nu alleen naar de aandoening waarvoor je behandeld wordt, en die behandeling is gezien de waarden wat dat betreft succesvol, maar de klachten moeten toch ergens vandaan komen. Dus, als ik je een advies mag geven, dan zou ik al je klachten eens duidelijk opschrijven en met dit lijstje naar je huisarts of direct naar de internist gaan. Het is niet vreemd om hier een verklaring voor te vragen. Daar heb je gewoon recht op.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Dominique, 03-03-2013
Ik lees al die dingen bij een te trage schildklier en ik denk, zou ik daar ook last van kunnen hebben. Heb al een aantal jaren dat ik gewoon de hele dag moe ben, vaak een kort lontje, chagrijnig en kortaf. Nou is het zo dat ik het thuis af reageer en op mijn werk niet. Kan ook zijn doordat ik niet lekker in mijn vel zit, probeer al heel lang om af te vallen, maar denk dan dat het me toch niet lukt en eet, snoep ik weer meer. Doordat ik me schaam voor mijn lichaam na de bevalling, kan ik ook niet aardig doen tegen de mensen waar ik van hou. Zal het mijn schildklier zijn of heb ik gewoon een depressie?
Reactie infoteur, 04-03-2013
Beste Dominique,
wat vervelend dat je je al zo lang zo neerslachtig voelt. Het kan zijn dat er problemen met je schildklier zijn, waardoor je je wat minder goed voelt en vaak moe, maar eerlijk gezegd denk ik toch dat de problemen meer op psychisch vlak veroorzaakt worden. Als je lange tijd neerslachtige en/of depressieve gevoelens hebt (wat bij jou het geval is), dan horen daar vaak ook lusteloosheid en futloosheid bij. Dit kan goed omschreven worden als moeheid, of te moe om iets te gaan doen. Dit heeft er dan niet zo zeer mee te maken dat je lichamelijk echt moe bent, maar dat je je er gewoonweg niet toe kan zetten iets te ondernemen. Dit heeft dan eerder met futloosheid te maken dan met echte moeheid. Ik denk dus dat het bij jou echt om neerslachtigheid en depressie gaat, vooral ook omdat je me vertelt dat je niet lekker in je vel zit en niet blij bent met je lichaam (minderwaardigheidscomplex). Je bent een beetje in een negatieve cirkel terecht gekomen. Nu ja, een beetje, zeg maar gerust helemaal. Je bent chagrijnig, kortaf, lusteloos, futloos, verdrietig, boos enz enz omdat je helemaal niet blij bent met hoe je er nu uit ziet, omdat jij vindt dat je te zwaar bent. Dus het feit dat je jezelf niet slank genoeg vindt, zorgt ervoor dat je je zo voelt. om af te vallen, heb je doorzettingsvermogen, energie en een positieve instelling nodig, die je niet hebt, juist omdat je je weer zo neerslachtig en depressief voelt. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je juist weer meer gaat snoepen en misschien zelfs meer aankomt, waardoor je je nog slechter gaat voelen en nog minder zin krijgt om er iets aan te doen, want 'het heeft allemaal toch geen zin'. Ik denk dat het hier een beetje op neer komt.of niet?
Het lijkt me, op basis van wat je me hier vertelt, heel sterk dat het aan je schildklier ligt en meer aannemelijk dat het echt in je emoties en je gemoedstoestand zit. Als je hier eens verder over wilt praten, dan mag je me altijd mailen op marensa@hotmail.nl. Misschien kan ik je verder helpen.
Groetjes, Marensa
Henk, 22-02-2013
Ik heb 90% van de klachten die hierboven beschreven worden met een te traag werkende schildklier. Ik gebruik 300mg amiodaron. inspra en bumatinie plas tabletten. maag tablet en bloed verdunners. Ben een ICD drager. Zou je mij kunnen adviseren.
Reactie infoteur, 03-03-2013
Beste Henk,
ik begrijp helaas niet helemaal waar je precies advies over wilt. Als ik het zo lees, dan denk ik dat je me vraagt of het mogelijk is dat je een traag werkende schildklier hebt met alle medicijnen die je al gebruikt, maar het zou ook kunnen zijn dat je me vraagt hoe je de klachten kunt behandelen, juist omdat je al zoveel gebruikt en ICD drager bent. Dit is mij niet helemaal duidelijk. In beide gevallen kan ik je wel het beste aanraden eens naar de huisarts te gaan. Ook als je 90% van de klachten hebt wil dit niet zeggen dat je ook daadwerkelijk te maken hebt met deze aandoening. Dit kan je het best laten testen via de huisarts, meestal via bloedonderzoek. De huisarts of de specialist in het ziekenhuis kan dan precies vast stellen welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken als je inderdaad een te traag werkende schildklier hebt.
Ik hoop dat ik je toch een beetje heb kunnen helpen.
Groetjes, Marensa
Ellen, 30-01-2013
Hallo, ik heb een vraagje, ik heb al jaren een te langzaam werkende schildklier en slik hiervoor euthyrox. Nu ben ik met veel moeite aan het afvallen en is mijn instelling aan de hoge kant. Eigenlijk zou ik nog graag zo'n 10 kilo willen afvallen, maar ik ben bang dat ik dan te hoog ingesteld raak en dus moet gaan minderen met medicijnen, maar kom ik dan mijn afgevallen kilo's weer bij, omdat ik dan misschien weer laag ingesteld sta? Of moet ik gewoon proberen in de komende 3 maanden tot mijn volgende prik zo veel mogelijk af te vallen?
Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Ellen,
afvallen is ontzettend lastig en nog moeilijker als je te maken hebt met een te traag werkende schildklier. Toch, ik begrijp wel dat je het toch wilt proberen, want het is ook belangrijk dat je je lekker in je vel voelt. Als dat niet zo is met het gewicht dat je nu hebt, dan moet je daar iets aan doen. Het beste is dan om langzaam en volledig zelf te gaan afvallen, dus niet met behulp van middeltjes of zogenaamd vetverbrandende pillen of iets dergelijks. Gezond eten en goed bewegen zal zeker helpen om langzaam aan gewicht te verliezen. Je kunt dan bij je volgende afspraak over drie maanden overleggen wat je aan het doen bent en of zij nog tips voor je hebben om je streefgewicht te bereiken zonder dat je in de problemen komt met de medicijnen, waardoor je inderdaad weer zou kunnen aankomen.
Ik wens je heel veel succes!
Groetjes, Marensa