Schildklier klachten, welke komen het meest voor?

Van een slecht werkende schildklier kun je depressief raken, je kunt er hartkloppingen van krijgen, dikker worden of juist afvallen. Dit zijn slechts enkele schildklierklachten. Een schildklieraandoening heeft verschillende effecten op het lichaam en dit is voor iedereen anders. In dit artikel leest u meer over de klachten bij een slecht werkende schildklier.

Verschillende klachten

De schildklier is een heel belangrijk instrument in je lichaam en wanneer deze minder goed werkt krijg je hier snel last van. Echter kunnen er veel verschillende klachten optreden en niet iedereen kan deze klachten herkennen als schildklier klachten. Een minder goede werking van de schildklier kan twee dingen betekenen. Allereerst kan het zijn dat de schildklier te snel werkt. Bij een te snelle werking van de schildklier worden er teveel hormonen aangemaakt. Een teveel van dit schildklierhormoon wordt hyperthyreoïdie genoemd. Daarnaast kan het ook zijn dat de schildklier te langzaam werkt. Bij een te trage werking van de schildklier wordt er te weinig van dit schildklierhormoon aangemaakt. In beide gevallen levert het schildklierklachten op, maar bij een te snelle werking van de schildklier zul je heel andere klachten merken dan wanneer deze te traag werkt.

Schildklierklachten bij een te trage werking

Depressief of somber

Wanneer je depressief of somber bent is de schildklier niet het eerste waar je aan denkt. Steeds meer mensen krijgen te maken met een depressie, in meer of mindere mate. Mensen maken snel de fout dat een depressieve of sombere periode altijd een psychische oorzaak heeft. Een slecht werkende schildklier kan er namelijk voor zorgen dat je je depressief, neerslachtig en somber voelt. In de meeste gevallen zal het gaan om een gewone sombere periode of een depressie, maar het kan natuurlijk nooit kwaad een huisarts te raadplegen en het zekere voor het onzekere te nemen.

Droge en schilferende huid

Veel mensen hebben zo nu en dan last van een wat droge huid. Hier zijn voldoende crèmes voor te krijgen bij de drogist en binnen korte tijd is het probleem opgelost. Wanneer je schildklier te langzaam werkt, kun je last krijgen van een ernstig droge huid. In deze gevallen is het zo dat de huid overal op het lichaam kan gaan schilferen.

Verandering van stemgeluid

Wanneer de schildklier niet snel genoeg werkt kan dit zorgen voor veranderingen in het stemgeluid. Dit is ongetwijfeld één van de klachten die niet als eerste zal worden aangemerkt als gevolg van een te traag werkende schildklier. Mensen die roken krijgen vaak een wat zwaardere of krakerige stem na verloop van tijd. Dit effect ontstaat ook bij een te langzaam werkende schildklier.

Traagheid en moeheid

Alles lijkt meer moeite te kosten dan normaal. Je voelt je moe, sloom en traag. Dit kan een teken zijn dat de schildklier te langzaam werkt. Wanneer deze te traag is voor het lichaam, lijkt alles trager te worden. Ook wanneer je ineens behoefte hebt aan slaap midden op de dag, en niet een enkele keer maar elke dag, is het aan te raden de huisarts te raadplegen. Eigenlijk wordt dan altijd ook de schildklier op werking getest.

Gewichtstoename

De schildklier is van grote invloed op je gewicht. Een paar kilo aankomen is niet zo heel erg. Veel mensen hebben hier last van. Je kunt jaren lang hetzelfde gewicht hebben en ineens een paar kilo zwaarder worden zonder dat daar aanleiding voor is. Niets om je zorgen over te maken. Wanneer je merkt dat je aan blijft komen en de paar kilo worden heel wat meer kilo’s, dan is het toch aan te raden een huisarts te raadplegen. Deze zal controleren op de schildklier, maar bijvoorbeeld ook op suiker, wat ook een aanwijzing kan zijn voor gewichtstoename. Een te trage schildklier kan zorgen voor tientallen extra kilo’s.

Dikke handen en voeten

Veel mensen, en dan vooral vrouwen, houden in de zomer vocht vast in de handen en enkels. Dit gebeurt ook vaak tijdens de zwangerschap en is dan een heel normaal iets. Wanneer je spontaan, zonder warme dagen of een zwangerschap, extreem veel vocht gaat vast houden in het lichaam, dan kan het zijn dat er een probleem met de schildklier is. Wanneer deze te langzaam werkt, kan het vocht niet snel genoeg worden afgedreven. De zogeheten plaspillen zullen dan ook niet helpen of slechts voor een dag.

Gewrichtsklachten

Zere botten, we hebben er allemaal wel eens last van. Zo kun je wat last hebben van je kniegewrichten wanneer je veel gelopen hebt of bijvoorbeeld steile heuvels hebt beklommen en kun je last hebben van je ellebooggewrichten wanneer je lang aan een computer hebt gewerkt of te enthousiast aan gewichtheffen hebt gedaan. Niets vreemds en in de meeste van deze gevallen zelfs een zeurende pijn die we verwachten na een dergelijke activiteit. Heb je aanhoudende gewrichtspijnen en is hier geen aanleiding voor te vinden, dan is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid een bloedonderzoek doen waarbij onder meer de schildklier getest zal worden. Een te traag werkende schildklier kan de gewrichten doen irriteren en dan ontstaat er gewrichtspijn.

Vergeetachtigheid en concentratieproblemen

Ben je altijd goed bij de tijd geweest, weet je altijd precies waar je de sleutels hebt neergelegd en kun je uren lezen zonder op te kijken omdat er een vlieg rond je hoofd zoemt, regen tegen het raam tikt of de klok slaat en verandert dit? Ben je ineens alles kwijt, vergeet je afspraken en kun je je niet langer dan een paar minuten met iets bezig houden voor je opkijkt wegens een geluid of een beweging? Natuurlijk vergeten we allemaal wel eens iets en ons concentratievermogen kan zo nu en dan iets verminderd zijn. Dat is heel normaal. Maar wanneer je ineens wel heel veel vergeet en je constant een concentratieprobleem lijkt te hebben, kan dit wijzen op een te traag werkende schilklier.

Onregelmatige cyclus

Vrouwen hebben allemaal een andere cyclus. De meeste vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen, maar er zijn ook vrouwen die een gelijkmatige cyclus van 26 of 30 dagen hebben. Dit is een gewoonte van het lichaam en is niet erg. Wel kan het heel vervelend zijn wanneer je ineens vaker menstrueert. De cyclus raakt verstoord en je bent zo nu en dan ongesteld. Wanneer je een cyclus van 28 dagen hebt en een periode van vijf dagen en dit verandert ineens naar drie dagen en eens in de twee weken of zeer onregelmatig, dan kan dit wijzen op een probleem met de schilklier. Wanneer de schildklier te traag werkt kun je vaker gaan menstrueren en er is in de meeste gevallen geen enkel tijdschema meer in te ontdekken.

Schildklierklachten bij een te snelle werking

Zweten en warm hebben

Veel vrouwen van middelbare leeftijd kunnen meepraten over de symptomen van de overgang; opvliegers, zweten, rode wangen en vlagen van extreme warmte. Heel vervelend, maar helaas ook heel normaal tijdens de overgang. Toch hoeven deze symptomen niet op de overgang te wijzen. Mannen en vrouwen, ongeacht welke leeftijd, kunnen ineens overmatig gaan zweten en het bij vlagen erg warm krijgen. Wanneer deze klachten aanhouden, en daarom dus niets meer te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld een griepje, dan kan dit wijzen op een te snel werkende schildklier. Bij een te snel werkende schildklier komt er een teveel aan hormonen vrij dat zorgt voor zweet- en hitteaanvallen.

Hartkloppingen

Zo nu en dan heeft iedereen wel eens hartkloppingen. Wanneer je een eind hebt hard gelopen of je bijvoorbeeld te veel hebt ingespannen kun je last van hartkloppingen krijgen. Vaak houden de hartkloppingen maar even aan en wanneer je tot rust bent gekomen houden de hartkloppingen vanzelf op. Bij andere mensen kunnen hartkloppingen vanzelf optreden, bijvoorbeeld wanneer zij rustig televisie kijken of een boek lezen. Dit kan een psychische oorzaak hebben, als angst- of paniekaanvallen die zonder aanleiding opspelen, maar het kan ook wijzen op een te snel werkende schildklier. Heb je last van hartkloppingen zonder aanleiding en blijven de klachten aanhouden, raadpleeg dan de huisarts.

Trillingen

Wanneer je bang bent of nerveus, kan dit zich uiten in trillingen. Misschien kun je je een spreekbeurt herinneren op de lagere school. Je moest een plaatje laten zien, hield het omhoog en draaide het rond en niemand kon zien wat er op het papier stond omdat deze teveel bewoog door je trillende handen. Trillen uit nervositeit of angst is voor veel mensen normaal en je raakt eraan gewend. Het is iets als blozen; een vervelend iets maar oncontroleerbaar. Wanneer je ineens last krijgt van trillingen, in handen, vingers of het hele lichaam, zonder dat daar aanleiding voor is, wordt dit vaak gezien als iets dat een psychische oorzaak heeft. Toch is dit lang niet altijd het geval. Een te snel werkende schildklier kan ook zorgen voor trillingen die overal in het lichaam op kunnen treden zonder dat er een aanleiding voor hoeft te zijn.

Stress en onrust

Steeds meer mensen krijgen te maken met stress. De snelle maatschappij vergt veel meer van ons dan jaren geleden. Alles moet snel en het liefst tegelijk. Op het werk hebben we vaak te maken met deadlines en op het moment dat deze deadline dichterbij komt en het werk nog niet af is, kunnen we te maken krijgen met stress. Een opgejaagd gevoel, onrust en zorgen. Dit zijn gezonde spanningen en zorgen vaak voor betere prestaties. Maar wat als je ineens een opgejaagd gevoel krijgt wanneer je op een vrije dag gaat winkelen? Als je ineens onrustig wordt wanneer je op de bank een boek leest of een gevoel van stress krijgt tijdens het kijken van je favoriete televisieprogramma? Dit kan wijzen op een probleem met de schildklier. Wanneer de schildklier te snel werkt, kun je last krijgen van een opgejaagd gevoel zonder dat daar een aanleiding voor is.

Oogproblemen

Een te snel werkende schildklier kan zorgen voor oogproblemen. Geïrriteerde ogen, branderige of prikkende ogen, tranen, rode ogen of verminderd zicht. Wanneer je slechter gaat zien kan dit vele oorzaken hebben. Het kan natuurlijk zijn dat je ogen gewoon achteruit gaan naar mate je ouder word, je ogen kunnen beschadigd zijn geraakt of er kan staar optreden. Maar een verminderd zicht kan ook wijzen op een probleem elders in het lichaam. Mensen met suikerziekte hebben vaak ook een verminderd zicht. Wanneer je met spontane oogproblemen bij de huisarts komt, zal deze ook als eerste controleren op suiker en de werking van de schildklier.

Verandering in de menstruatiecyclus

Vrouwen kunnen tijdens de overgang verandering merken in de menstruatiecyclus. Een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld 28 dagen kan ineens veranderen en je kunt meer bloed gaan verliezen. Tijdens de overgang is dit een veel voorkomend probleem. Wanneer deze problemen aanhouden of je gaat ineens veel minder menstrueren dan normaal zonder dat je in de overgang bent, kan zit wijzen op een te snel werkende schildklier. Wanneer de schildklier te snel werkt, komen er meer hormonen vrij en dat kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft. Zo kun je ineens slechts een dag in de twee maanden ongesteld worden. Het is zeker aan te raden een huisarts te raadplegen wanneer de menstruatie sterk verminderd en de functie van de schildklier te laten controleren.

Gewichtsverlies

Afvallen is voor veel mensen een geschenk uit de hemel. Mensen worden steeds zwaarder en doet daarom ook steeds vaker aan de lijn. Tegenwoordig lijkt het of iedereen wel wat wil afvallen. Een paar kilo afvallen kan soms vanzelf gaan, maar wanneer je vanzelf vele kilo’s afvalt zonder je aan een dieet te houden of je eetpatroon te veranderen, dan kan er iets mis zijn. Sterk afvallen kan wijzen op diverse ziekten of aandoeningen in het lichaam. Eén van de oorzaken van ernstige gewichtsafname kan een te snel werkende schildklier zijn. Wanneer je snel veel gewicht verliest, zal de arts dan ook zeker op de werking van de schildklier testen door middel van een bloedonderzoek.

Diarree

Iedereen heeft wel eens last van diarree. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een griepje en is dan ook niets om je zorgen om te maken. Echter, wanneer diarree lang aanhoudt wijst dit meestal op een probleem in het lichaam. Mensen die te lang last hebben van diarree kunnen uitgedroogd raken en veel gewicht verliezen. Wanneer de schildklier te snel werkt, kan dit langdurige diarree als gevolg hebbe. Uiteraard zijn er nog meer ‘defecten’ in het lichaam die langdurige diarree kunnen veroorzaken. Het is altijd aan te raden een huisarts te raadplegen wanneer diarree langer dan drie dagen aanhoudt.
© 2010 - 2020 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Waarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenmijn kijk opWaarom mensen (te) snel aan de schildklier problemen denkenDe schildklier is een complex orgaan. De klachten bij een snelle of trage werking van de schildklier zijn zeer divers, w…
De werking van de schildklierVele mensen hebben vaag ergens gehoord van de schildklier, maar hebben geen idee wat hiervan de functie is. Dus wat is e…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…
Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…

Drie soorten schildklieroperatiesWanneer de schildklier niet goed werkt, kan het nodig zijn te opereren. Een operatie kan veel klachten wegnemen. Toch is…
Wat is Q10 eigenlijk?Q10, men ziet het tegenwoordig bijna in elk reclameblok voorbij komen. Ook in luxe glossy's en tijdschriften komt men he…

Reageer op het artikel "Schildklier klachten, welke komen het meest voor?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Irene, 16-07-2017 08:06 #99
Hoi Nathalie,

Ieder heeft zijn persoonlijke ideale waarde. Die ligt binnen een ruimer gebied wat de arts als goed aanduid. Ik ben er zelf via een Facebook groep achtergekomen en heb zelf een voorstel gedaan aan de huisarts.
Met 50 microgram viel ik binnen de waarden en met 75 microgram ook. Bij 50 voelde het te traag en bij 75 te snel. Ik breek nu de kleinste tablet in 2 en kom op 62,5 microgram. Dat is voor mij beter. Ik zou als ik jou was, in overleg met de arts, zoeken naar de dosis die voor jou ideaal is. En zolang die binnen de norm valt, zal dexarts daar geen problemen mee hebben.

Nathalie, 05-05-2017 10:56 #98
Ik heb sinds 4 jaar een traag werkende schildklier. Slik 50 Mg levertheroxine. Heb nog nooit hoeven verhogen.
Nu heb ik de volgende klachten:
Constant hartkloppingen links in mijn keel
Versnelde hartslag
Paniekklachten
Veel negatieve gedachten.

Volgens de internist zijn mijn waardes goed. Zou het toch kunnen dat ik wat minder medicijnen moet nemen?

Hopelijk kan iemand mij helpen want ben echt wanhopig ondertussen!

Ck, 04-05-2017 15:22 #97
Hallo,

Ik ben in een paar maanden tijd bijna 10 kilo aangekomen. Ben een vrouw van 23, heb nooit boven de 65 gewogen. Nu weeg ik 73. Er is niets veranderd in mijn leefstijl. Ik eet nog het zelfde als voorheen en qua beweging ook. Ik was laatst bij de huisarts voor een andere reden. Tijdens het gesprek viel de huisarts het zelf ineens op. Ik gaf toen aan dit bij een volgende afspraak aan te willen kaarten, maar aangezien het hem zelf opviel kwam het ter spraken. Heb toen bloed laten prikken.
Resultaten: hb - 8,5. Mcv - 82. Nuchter glucose - 4,8. Tsh - 1,5. Allemaal goed dus. Ik ben echt radeloos. Ik weet niet waar dit anders aan kan liggen. Begin bang te worden om te eten. Ookal weet ik dat dat natuurlijk onzin en niet de oplossing is. Volgende week maar weer een afspraak maken bij de huisarts. Is er misschien iets wat ik over het hoofd zie? Hoop dat iemand mij kan helpen

Lily, 24-11-2016 20:49 #96
Door de mirena spiraal heb ik ook deze klachten, zelfs na uitname.

Marion, 17-06-2016 23:41 #95
Hallo loes,
ik herken dat. mijn bloedwaarden wijzen op een te snel werkende schildklier, maar mijn lichamelijke klachten juist niet. ik kom kilo's aan, ontlasting problematisch. heel vreemd. ik heb hetzelfde gevoel als jij maar de internist zegt wat anders en wil behandelen dmv de slok. wat te doen?

Loes, 16-03-2016 16:58 #94
Hallo
3 jaar geleden is er bij mij de ziekte van graves geconstateerd met alle bijkomende klachten inclusief 15 kilo afgevallen, hiervoor medicijnen gekregen een jaar lang, deze hielpen niet, heb toen een slok gehad dit sloeg wel aan, 1jaar geleden weer klachten voor mijn gevoel kon ie nu niet te snel werken want was nu ook veeeelll zwaarder dacht hij kon nu wel eens te langzaam werken, was toch nog steeds te snel, weer een slok gekregen, 2 week geleden weer bloed laten prikken, voelde me weer niet goed, heel raar maar kan de hele dag wel eten, mijn gewicht is nog nooit zo zwaar geweest, ben normaal 60/62 kilo nu gewoon 74,zou toch zweren dat mijn schildklier te langzaam werkt, uitslag: extreem te snel, nou snap er niks van, hoe kan dit toch?over 2 week weer naar de internist.Heeft iemand dit ook meegemaakt?

Tina, 13-03-2016 16:10 #93
Ik heb een te traag werkende schildklier en na jaren steeds onder controle mbt bloedonderzoek toch echo laten doen en daaruit is een ontsteking gekomen. Ik hen enkele weken ontstekingsremmers gehad, de waardeb zijn wel iets gezakt, maar ik denk dat ik nu wel medicijnen krijg. Het vreemde is echter dat ik symptomen heb van een trage en snelle schildklierwerking, geïrriteerde ogen, het warm hebben, benauwd en druk op de borst, maar ook enorm vermoeid, niet vooruit te branden, concentratie problemen etc.
Komt dat vaker voor?

Simona Balogova, 01-03-2016 19:39 #92
Hallo,
Ik heb me onlangs laten onderzoeken voor mijn schildklier. Mijn schildklier is groter maar niet overdreven groot. Ze hebben een bloedklonter gevonden die blijkt goed te zijn dus kan geen kwaad. Mijn bloeduitslag zegt dat mijn schildklier perfect werk… En toch voel ik er pijn in. Ook bij slikken, mijn stem wordt heser als ik moe ben, hartkloppingen en steken, symptomen genoeg, toch niks te zien? Is bloed uitslag altijd juist?

Mvg

Corry, 09-01-2016 17:30 #91
Goedendag,

Ik ben 60 jaar, en drie jaar geleden is vastgesteld dat ik een te trage schildklier heb.
Ik slik daar nu Euthyrox 75 voor.
Sinds een half jaar slik ik ook Venlafaxine als gevolg van een (bijna) burnout.
Het gekke is, dat ik nu vaker het idee heb, dat ik een te snel werkende schildklier heb. De symptomen horen eerder bij een te snel werkende schildklier: hartkloppingen, gejaagd zijn, warm hebben, zweten etc.
Volgens de huisarts waren de laatste gemeten waardes goed…
Hoe kan dit dan?

Elies, 20-12-2015 02:05 #90
Hoi
Ik kamp al een paar jaar met vage klachten zoals stijfheid en pijn in gewrichten (vooral handen en onderrug), vermoeidheid, duizeligheid, darm problemen, misselijkheid, koud hebben en stemmingswisselingen. Ik heb al aardig wat onderzoeken gehad, therapie, fysio, reumatoloog, bloedonderzoek, maar steeds komt er niets uit. De pijn wordt erger als t kouder of natter wordt buiten of tijdens mijn menstruatie. Ik kom ook heel makkelijk aan en moet zeer veel moeite doen om af te vallen. Daarbij is mijn bloedsuikerspiegel te laag. Kan ik last hebben van mijn schildklier? En hoe kom ik daar achter.

Eva, 05-11-2015 23:34 #89
Ik heb al tien dagen (en vooral nachten) het gevoel dat ik in brand sta, word 's nachts wakker met hevige hartkloppingen, druk op mijn hoofd, druk op mijn oren, heel erg zweten. Stinkende diarree. Naar huisarts geweest, er was een vervanger en die dacht aan griep, die hier erg heerst. En had zoiets van: hete thee met citroensap en uitzieken. Maar ik heb het al veel te lang voor griep, en ik heb inderdaad 's ochtends direct na het wakkerworden een licht verhoogde temperatuur (37.5, normaal voor mij is 39.9 rectaal gemeten). ' s Avonds heb ik 38.6 of hoger, maar ik voel me alsof ik hevige koorts heb… Ik heb ca. 15 jaar geleden ook een te snelle schildklierwerking gehad, is toen met tabletjes overgegaan. Ik ben ook afgevallen, maar dat komt omdat ik dacht: griep, en ongeveer niets meer durfde te eten, thee en droge beschuitjes, want ik bleef maar diarree houden. Ik heb ook pijn in mijn hals als ik er op druk, aan de zijkant. Ik denk dat ik dit al heel lang heb, maar dat het opeens erger is geworden.

Natalie, 27-10-2015 11:06 #88
Hallo,
Ik ben al 6 maanden bezig met een aantal klachten. Het begon met vreselijke onrust en hartkloppingen en huilbuien. Heb toen 3 maanden dagtherapie gehad en angststoornis diagnose gekregen. Ook heb ik verschillende medicijnen geslikt waaronder seroquel, xanax, fluoxetine en metropolol. Ik blowde ook dagelijks en ben daar sinds 5 maanden gelukkig van af. Nu heb ik ook sinds 2,5 maand de diagnose ADHD gekregen en slik daarvoor Ritalin. Het gaat nu iets beter maar heb nog steeds last van in 1 keer hartkloppingen en een onrustig gevoel alsof je erg zenuwachtig bent en zo moet optreden voor een publiek. Ook heb ik al een keer bloed laten prikken voor schildklier en de overgang maar die waarden zijn goed. Mijn menstruatie is ook veel minder, eerst 5 dagen nu 2/3 dagen en vloei stukken minder. Ik slik op dit moment Ritalin, fluoxetine en metropolol voor de hartkloppingen. Ik twijfel nu of dit alles toch met mijn schildklier te maken heeft. Wat is uw advies? Alvast bedankt.

Hazel, 03-10-2015 09:42 #87
Hallo,
Ik heb sinds een aantal maanden last van allerlei vage klachten, zoals extreme vermoeidheid, emotionele problemen en intolerantie voor warmte en kou. De dingen die ik doe lukken me nog wel, maar ze kosten me steeds meer moeite en ik ben echt kapot na die tijd. Ben al bij de huisarts geweest, bloed laten prikken. Ze dachten aan een b12-tekort, maar dit bleek toch niet het geval. Ik heb maandag een afspraak bij een psychiater, maar ik vraag me af of het wel echt enkel psychisch is. Wat raden jullie mij aan?

Groetjes, Hazel Reactie infoteur, 05-10-2015
Beste Hazel,

veel klachten die je opnoemt kunnen inderdaad veroorzaakt worden door een psychisch mankementje. Maar, dit hoeft zeker niet zo te zijn, dus ik begrijp je twijfel. Ik zou je aanraden eens een paar gesprekjes met de psychiater aan te gaan om te zien wat daaruit komt. Misschien kun je daar toch je verklaring in vinden. Is dat niet het geval, vraag dan een verwijzing naar een internist aan je huisarts voor nader lichamelijk onderzoek.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Alex, 04-09-2015 14:41 #86
Is een niet goed werkende schildklier altijd uit het bloed te halen? Ik ben al enkele jaren vreselijk moe. Eerst alleen bij het opstaan, maar de laatste maanden eigenlijk continu. Er is vorig jaar op de schildklier geprikt maar toen zijn er geen afwijkingen gevonden. Ik word er radeloos van en weet niet wat er aan de hand kan zijn. Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Alex,

in principe is een slecht werkende schildklier altijd vast te stellen aan de hand van bloedonderzoek. Echter, er zijn wel verschillende maten waarin dit onderzoek kan worden uitgevoerd. Over het algemeen wordt bij een regulier bloedonderzoek enkel de standaardwaarden bekeken, maar er kan ook een bloedonderzoek worden uitgevoerd heel specifiek op de schildklier, welke uitgebreider is. Ik zou je adviseren terug te gaan naar de huisarts, je klachten voor te leggen en om een uitgebreider bloedonderzoek te vragen. Ik hoop dat je snel een oorzaak vindt!

Succes!

Groetjes, Marensa

Sara, 20-08-2015 11:05 #85
Goedendag,

Ik had een vraagje, ik heb tot 2 jaar terug een te snel werkende schildklier gehad hij is vanzelf weer goed gekomen, maar nu is het zo dat ik zwanger ben en dat de symptomen terugkomen en ik me afvraag hoe groot is de kans dat de schildklier weer te snel gaat werken in en zwangerschap en komt dat veel voor?

Mvg Sara Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Sara,

allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!

Tijdens de zwangerschap is er meer schildklierhormoon nodig, en dit betekent voor sommige vrouwen inderdaad dat een eerder probleem met de schildklier terug kan keren tijdens de zwangerschap. Ik zou je dan ook aanraden dit bij de huisarts voor te leggen, zodat je het in elk geval in de hand kan houden. Vrouwen die nooit eerder schildklierklachten hebben gehad kunnen tijdens de zwangerschap wel schildklierklachten ontwikkelen, juist omdat er dan meer schildklierhormoon nodig is. Bij vrouwen die wel al eerder klachten van de schildklier hebben gehad ligt het risico op nieuwe schildklierklachten tijdens de zwangerschap aanzienlijk hoger. Een bezoek aan de huisarts voor nader onderzoek kan zeker geen kwaad.

Heel veel succes met de zwangerschap. Geniet ervan! En natuurlijk heel veel geluk :)

Groetjes, Marensa

Helgasander@outlook Com, 27-04-2015 11:34 #84
Helga Sander
Sinds de doordrukstrip van de duotab (i.p.v. het kleine, bruine flesje) heb ik pijnlijke, prikkende ogen. Heel lastig, pijnlijk en soms gênant. Kan de veranderde verpakking iets te maken hebben met pijnlijke pijnlijk, prikkende ogen? Met vriendelijke groeten, H.
PS Ik heb al 2 soorten oogdruppels en een ooggel gebruikt. Resultaat nihil. H. Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Helga,

het zou zeker kunnen dat deze verandering de klachten veroorzaakt. Als de verpakking ineens verandert, dan is mogelijk de samenstelling ook iets veranderd. De kleinste verandering kan een vervelende werking hebben. Ik zou eens langs de huisarts gaan om dit te bespreken, zodat ook direct gekeken kan worden naar een mogelijke aanpassing zodat je ervan af bent. Ik hoop dat je er snel geen last meer van hebt!

Groetjes, Marensa

Petra, 25-04-2015 22:17 #83
Goedenavond,
Om mijn vraag kort te houden. Ik heb heel veel symptomen maar herkent iemand ook het gevoel in je hoofd te hebben dat je koorts hebt terwijl het aan de buitenkant niet te voelen is?

Petra Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste Petra,

een koortsig gevoel in het hoofd zonder dat dit aan de buitenkant te voelen is kan een symptoom van meerdere aandoeningen zijn. Het kan eenvoudig zijn, zoals een symptoom van subtiele hoofdpijn die je verder bijna niet opmerkt, maar het kan ook veel complexer liggen. Omdat je aangeeft meerdere symptomen te herkennen zou ik je toch aanraden eens bloedonderzoek te laten verrichten.

Succes!

Groetjes, Marensa

Jacqueline Verouden, 04-03-2015 09:41 #82
Al enige tijd heb ik koude rillingen het voelt raar aan, van mijn tenen tot hoofd, het zit in mijn lichaam, een paar minuten erna wordt ik warm en wil het liefst al mijn kleding uit doen, ook heb ik erg veel jeuk en erg moe. Maar ik ben geen dokter loper dus ik dacht het gaat vanzelf wel over, (ik ben vaak bang dat ze zeggen dat ik mij aanstel) tot dat ik een week geleden een knobbel voelde naast mijn adamsappel, ik kan moeilijk slikken, ik ben gisteren toch maar naar de dokter geweest en die zij dat het mijn schildklier is, op 20 maart krijg ik een echo en bloedonderzoek, ik ben erg gespannen. Ik vind deze site erg nuttig en lees ook wat andere mensen ervaren, die symptomen zijn herkenbaar, nu weet ik ook dat ik mij niet aanstel en dat er degelijk wel iets aan de hand is. Ik wil ook langs deze weg alle mensen veel sterkte wensen. Reactie infoteur, 07-03-2015
Beste Jacqueline,

ik kan me voorstellen dat het een opluchting voor je is dat je in elk geval een diagnose hebt. Helaas leven we inderdaad in een tijd waarin er vaak wordt gezegd dat het allemaal tussen de oren zit. Persoonlijk vind ik dat je zelf je beste dokter bent. Jij weet precies wanneer iets goed of niet goed voelt, en als het voor jou niet goed voelt, dan mag een bezoek aan de huisarts nooit overbodig zijn. Ik ben blij dat je uiteindelijk toch de stap hebt gemaakt om naar een arts te gaan. Natuurlijk wens ik je heel veel sterkte met het verloop van de onderzoeken en de eventuele behandeling. Ik hoop dat je snel van die nare klachten verlost bent!

Groetjes, Marensa

Riet Sanders, 16-02-2015 21:29 #81
Na mijn hersenvliesontsteking kreeg ik een half jaar later een snelwerkende schildklier.
Vaak voel ik me opgejaagd, en onrustig.En wat het ergste is overal jeuk.Wat ga ik hier aan doen!
Groeten Riet Reactie infoteur, 17-02-2015
Beste Riet,

het zit je niet mee als het om de gezondheid gaat! Ik kan me heel goed voorstellen dat je erg veel last hebt van de jeuk. Jeuk is vaak nog vervelender als pijn, en veel mensen realiseren zich dit niet. Ik weet niet of je medicijnen neemt tegen de snelle werking van de schildklier? Wellicht is het beter om dit medicijn om te ruilen tegen een ander medicijn dat de jeuk wel weg kan nemen. Als je nog geen medicijnen gebruikt hiervoor, dan zou ik je aanraden al je klachten op te schrijven en deze aan de huisarts te geven, zodat hij of zij kan kijken naar een passend middel voor jouw specifieke symptomen. Een bezoek aan de huisarts lijkt me dus in beide gevallen heel verstandig. Het mag niet zo zijn dat je zoveel jeuk hebt als er medicatie is die je hiervan af kan helpen. Mocht de huisarts je niet verder kunnen/willen helpen, vraag dan naar een verwijzing naar een internist. De huisarts is verplicht deze verwijzing aan je af te geven als jij verder onderzoek naar het juiste middel wilt.

Heel veel succes. Ik hoop dat je snel van die hinderlijke klachten af bent!

Groetjes, Marensa

Nicole, 10-02-2015 15:40 #80
Na de geboorte van onze kinderen kreeg ik steeds een schildklier ontsteking. Deze ontsteking van de schildklier duurde bij alle drie de kinderen ongeveer 9 maanden. ( de eerste maanden een snel werkende schildklier waarna het doorschoot naar een langzaamwerkende waarna het zich langzaam weer normaliseerde)
Op dit moment ben ik 48 jaar en heb de laaste tijd erg veel last van hoofdpijn bij het wakker worden soms heb ik dan hartkloppingen en voel mij misselijk. Ik vraag mij af of dit weer met de schildklier te maken kan hebben. Ik ben naar de huisarts geweest en er is bloed geprikt. De waarde van de schildklier is iets verhoogd maar nog acceptabel aldus de huisarts. Mijn moeder is op deze leeftijd er depressief geworden en dit heeft zelfs tot zelfdoding geleid. Heel verdrietig allemaal. Zelf ben ik bang dat ook zij misschien schildklier klachten heeft gehad. Is het verstandig om te vragen of ik doorverwezen mag worden? Reactie infoteur, 12-02-2015
Beste Nicole,

wat een naar verhaal! Het is inderdaad heel verdrietig als je je moeder op zo'n manier moet verliezen. Dat spijt me voor je! Ik kan me voorstellen dat je nu, gezien je eigen gezondheid, begint te twijfelen over de toestand van je moeder in der tijd. Een slecht werkende schildklier kan inderdaad tot depressie lijden, maar dit hoeft zeker niet. Het is dus een mogelijkheid, geen garantie. Als jij je niet lekker voelt bij je eigen gezondheid (zowel fysiek als mentaal), dan is het zeker niet onverstandig om je eens te laten doorverwijzen. Als jij het idee blijft houden dat er iets mis is, op welk vlak dan ook, dan moet dit nader onderzocht worden. In jouw geval zou ik dus zeker vragen om een doorverwijzing. Je weet nooit wat voor nuttigs het je oplevert!

Heel veel succes! Ik hoop dat je snel je antwoorden krijgt!

Groetjes, Marensa

Charlon, 25-11-2014 01:17 #79
Ik heb een jaar last gehad van een te snel werkende schildklier met alle symptomen die er maar konden zijn waaronder ook mijn ogen. Na een jaar medicatie nemen mocht ik stoppen. Anderhalf jaar stonden mijn bloedwaarden goed tot het weer herbegonnen was. Weer te snel. Ik heb alle symptomen van de ziekte van Graves maar ze vinden geen antistoffen. Had ook weer oogproblemen. Enkele maanden geleden hebben ze besloten om mijn schildklier te verwijderen. Na 5 maanden sta ik nog altijd hypo en moet ik voor de zoveelste keer medicatie verhogen. Ik heb mij na de operatie heel slecht gevoeld. Depressief, wenen, hoofdpijn, geen energie, slapen, geen honger, veel verzwaren, … Mijn ogen waren wel weer in orde. Sinds een tweetal weken zijn mijn ogen weer verslechterd : wazig zien, niet kunnen focussen, tranen, jeuk, geen zonlicht verdragen, geen wind verdragen, vermoeide ogen. Ik sta lichtjes hypo en de dokter heeft geen verklaring voor de oogklachten. Weet niet wat ik nu moet doen. Iemand tips? Reactie infoteur, 25-11-2014
Beste Charlon,

wat moet het erg zijn om eerst verlost te zijn van je klachten na een operatie, om vervolgens te ontdekken dat enkele klachten gewoon weer terug komen. Het zou op mij overkomen alsof de hele operatie voor niks is geweest! Lijkt me heel vervelend! Ik kan me dan ook voorstellen dat je nu zit met de vraag waar het probleem dan wel vandaan komt. Ik denk zelf dat Graves helemaal niet zo'n slechte optie is, zeker in verband met je oogproblemen. Hierover is eens een studie gedaan en daaruit is duidelijk naar voren gekomen dat Graves - oogproblemen - schildklierwerking met elkaar in verband staan. Ik zou daarom toch nog eens verder laten onderzoeken in hoeverre dit effect heeft op jouw gezondheid.

Ook zou ik je willen vragen eens een stuk tekst te lezen en te kijken in hoeverre dit overeenkomt met klachten die jij ervaart. Als dit goed overeenkomt, dan zou ik het artikel eens meenemen naar je huisarts of internist om het te bespreken. Hier heb je de link naar het artikel dat ik bedoel:

http://www.oogartsen.nl/oogartsen/zenuwen_oogkas/graves_orbitopathie_schildklier/

Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Sterkte!

Groetjes, Marensa

Esther, 30-10-2014 23:52 #78
De laatste maanden heb ik heel erg veel haren verloren. Hiermee ben ik bij de dermatoloog geweest en die heeft vastgesteld dat het alopecia is. Echter krijg ik de laatste weken steeds meer klachten en vraag ik me af of het mijn schildklier zou kunnen zijn. En zo niet wat dan wel!?

Duizeligheid, slapeloosheid, hoofdpijn, erg rusteloos en vooral 2 klachten waar ik het allemeest last van heb; de afgelope week heh ik hele dage jeuk, ik krab mijn hele lichaam open terwijl ik geen uitslag of niks heb maar alles jeukt ik word er helemaal gek van! Ook ben ik de afgelope week in 1 week tijd 6 kilo aangekomen terwijl ik mijn eetpatroon niet veranderd heb (en ik was net veel afgevallen aaargghh)

Zou dit met mijn schildklier te make kunnen hebben? Ik wil echt niet nog meer aankomen en vooral van de jeuk af zodat ik eens normaal door kan slapen… Uren wakker liggen dan eindelijk in slaap vallen en weer wakker worden van de jeuk is echt niet fijn Reactie infoteur, 31-10-2014
Beste Esther,

wat ontzettend vervelend! Ik kan me voorstellen dat het aankomen je vooral dwars zit, zeker als je zoveel moeite hebt gedaan om af te vallen. Jeuk is ook heel irritant. Je kan eigenlijk beter pijn hebben.

Ik zou eigenlijk graag horen of je al behandeling hebt gehad tegen alopecia. Ik heb zelf namelijk ook alopecia, waardoor ik kale plekken op mijn hoofd heb. Ik krijg hiervoor spuiten direct in het hoofd. Hierin zitten hormonen die het afstoten van het haar bij deze auto-immuunziekte tegen moeten gaan. De hormonen zouden geen bijwerkingen mogen hebben, maar ik ervaar toch ook veel hoofdpijn en jeuk. Ik ben daarom benieuwd of je deze behandeling al hebt gehad.

Als ik je klachten zo bekijk, dan zou het zeker goed kunnen dat er (ook) een probleem met de schildklier is. Haaruitval kan hier ook bij passen. Er is een belangrijk verschil. Haaruitval bij alopecia is echt pleksgewijs zoals ze dat zeggen. Je krijgt dan echt 100% kale plekken in de vorm van een ovaal. Haaruitval bij schildklierklachten kan ook heel ernstige maten aannemen, maar komt overal op je hoofd voor en zorgt over het algemeen niet voor compleet kale plekken. Dit is iets wat je zelf goed kan beoordelen.

Ik zou inderdaad langs de huisarts gaan om te vragen om een onderzoek van de schildklier. Leg de huisarts al je klachten voor en geef aan dat je hier echt veel last van hebt. Een gericht schildklieronderzoek kan je wellicht het antwoord bieden!

Ik wens je heel veel sterkte!

Groetjes, Marensa

Thea, 08-10-2014 10:16 #77
Het verbaasde me dat zoveel mensen, ook hele jonge mensen, zulke diverse klachten hebben door de schildklier. Het helpt me om om mijn zorgen over mijn eigen situatie te delen. Ik ben 73 en ben in behandeling, voor een zeer trage schildklier, bij mijn huisarts. Het heeft minstens een jaar geduurd voordat ik mijn klachten kon verwoorden en er bloed werd geprikt waardoor bleek dat de schildklier te traag was. Ik voelde me depressief en ik kon ook de mensen om me heen niet meer verdragen, daarnaast deed ik erg mijn best om normaal te functioneren, ik lag vaak te piekeren en dacht dat de dementie was toegeslagen. Eigenlijk was het leven een zware klus voor mij geworden. Soms gingen de gedachten in mijn hoofd te snel, waar ik ook weer erg angstig van werd. Reactie infoteur, 09-10-2014
Beste Thea,

wat naar om te horen dat je het zo moeilijk hebt gehad, zeker voordat de diagnose eindelijk gesteld werd en er een behandeling gestart kon worden. Dit heeft naar mijn mening toch wel lang geduurd hoor! Ik hoop wel dat je je inmiddels beter voelt en dat je wat minder last hebt van de symptomen. Het is inderdaad zo dat er heel veel klachten door de aandoening veroorzaakt kunnen worden, en dat kan bij jong en oud. Echter, het is zeker niet minder vervelend als je al wat ouder bent. Men denkt wel eens dat iemand van 30 met een aandoening het veel zwaarder heeft dan iemand van 70 met dezelfde aandoening. Het is natuurlijk wel zo dat jonge mensen vaak wat meer beperkt worden in het leven dan de oudere generatie, maar uiteindelijk blijven de klachten hetzelfde en voor iedereen even hinderlijk.

Ik hoop dat je je beter voelt, dat je je minder depressief voelt en snel weer lekker in je vel zit!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Margriet, 30-09-2014 10:51 #76
Ik heb een snel werkende niet vergrootte schildklier en wat is de beste om deze te stoppen operatie, bestraling, wegname? Reactie infoteur, 03-10-2014
Beste Margriet,

de beste behandeling is heel persoonlijk. Bij de ene persoon is een goed medicijn een uitstekende oplossing, terwijl bij de andere persoon de beste oplossing is om (een deel van) de schildklier weg te halen middels een operatie. Ik zou je adviseren hier eens over te praten met de behandelend arts of de huisarts. Deze kan je het best adviseren over wat voor jou persoonlijk de beste behandeling/oplossing is.

Succes!

Groetjes, Marensa

Pieter, 17-09-2014 14:47 #75
Hallo,
Ik ben een man van 26 jaar. Sinds een jaar voel ik mij lusteloos, ben ik altijd moe, kan ik mij slechts moeilijk concentreren, heb ik zware armen en benen, zweet ik van het minste ik doe en heb ik angstaanvallen wanneer bepaalde zaken van mij verwacht worden bv. vergaderingen, aanwezigheid op feesten, enz. Daarenboven heb ik reeds tweemaal een gastroscopie laten uitvoeren vanwege maagproblemen. Met medicatie is gaan deze maagproblemen de goeie kant op. Het liefst ben ik momenteel veilig thuis waar ik kan rusten.
Zo'n 6 maand geleden, na meermaals bloed afnemen, werd het uiteindelijk duidelijk. M'n schildklier was gestopt met werken waardoor ik een hoge dosis medicatie moet nemen. Een half jaar later zijn m'n bloedwaarden ok maar voel ik mij nog steeds lusteloos. Het ging een aantal maanden beter, maar de laatste maanden gaat het opnieuw bergaf. Nochtans zijn m'n bloedwaarden ok. Sinds de behandeling met de medicatie heb ik eveneens darmklachten. Ook stress en een beangstigen gevoel steken de kop op. Dit vooral uit vrees voor m'n klachten; dat ik mij opnieuw slecht ga voelen.
Bijna wekelijks ga ik naar de huisdokter maar voorlopig krijg ik niks anders dan alleen een doos vitaminen. Jammer genoeg merk ik hiermee geen beterschap. Misschien kan iemand mij hier wat raad geven zodat ik mij spoedig terug goed in m'n vel kan voelen. Reactie infoteur, 18-09-2014
Beste Pieter,

wat een verhaal! Ik kan me goed voorstellen dat je je niet erg gelukkig voelt op dit moment. Zoals ik het zo lees, zou ik het eerst denken aan een wisselwerking tussen je lichaam en je gedachten/emoties. Deze twee beinvloeden elkaar altijd, en het lijkt erop dat dat bij jou zeker niet positief uitpakt. Je klachten veroorzaken angsten en stress (wat heel logisch is), maar als je eigenlijk geen of weinig klachten hebt, dan voel je ook angst en stress, omdat je bang bent dat het terug komt. Dat is eigenlijk ook heel logisch, maar dan verpest je juist de goede momenten door bang te zijn voor slechte momenten. Op dit gebied zou ik je dus aanraden om eens een therapeut te bezoeken om eens te zien wat er gedaan kan worden aan de klachten van angst, paniek, stress en neerslachtigheid. Ik denk dat je daar zeker mee geholpen bent.

Dat betekent natuurlijk niet dat er lichamelijk niet wel degelijk iets aan de hand is. Het zit niet tussen je oren, zoals men dat ook wel noemt. Je waarden kunnen wel goed zijn door de medicatie, maar mogelijk heeft de medicatie juist een slecht effect op de rest van je lichaam en is een ander medicijn (met dezelfde werking) beter voor je. Met vitamines ben je in elk geval niet geholpen. Ik zou je aanraden een second opinion aan te vragen en al je klachten eens neer te leggen bij een arts die het met een nieuwe blik kan bekijken. Je hebt altijd het recht om een second opinion aan te vragen bij je huisarts. Ik denk dat dit de beste weg is om tot een oplossing te komen, die echt nodig is, want je bent nog veel te jong om je zo slecht te voelen!

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Kegeleers, 17-09-2014 14:21 #74
Ik neem al vele jaren Eutyrox 125,mijn gewicht lijkt vast te zitten op steeds hetzelfde gewicht, of ik nu dieet of niet, er komt geen beweging in. Ik weeg wel 10 Kg té veel.Moet ik de dosis verhogen of kan ik iets bijnemen? Reactie infoteur, 18-09-2014
Beste Kegeleers,

het is heel frustrerend als je iets te zwaar weegt en ondanks al je inzet niets afvalt. Het kan inderdaad zijn dat je medicatie niet meer up to date is, waardoor afvallen gewoonweg onmogelijk wordt gemaakt. Je kan natuurlijk niet zelf aanpassingen maken in je dosis. Ik zou je aanraden je huisarts te bezoeken en dit te bespreken. Deze kan je het beste adviseren of een aanpassing in je dosis of een verandering in je medicatie nodig is.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

I., 14-09-2014 21:46 #73
Op een tijd van 2 jaar ben ik tussen 15 en 20 kilo bijgekomen, ik eet of doe niet anders dan vroeger. Verder heb ik rugklachten en pijn in mijn knieën… Ook krijg ik af en toe hartkloppingen met een raar gevoel in de maag. Ik ben altijd moe en vertraagd in mijn doen. Wanneer ik opdrachten uitvoer en even onderbroken word weet ik vaak even niet meer waar ik me bezig was, slaat dit dan op vergeetachtigheid en concentratieproblemen? Ik voel me totaal niet meer goed in mijn vel en ben opzoek naar een oplossing. Reactie infoteur, 15-09-2014
Beste I.,

het is heel begrijpelijk dat je je niet lekker meer in je vel voelt. De klachten die je opnoemt zijn dan ook niet niks! Als je veel in gewicht aankomt binnen relatief korte tijd zonder dat je eet- en leefpatroon verandert, dan kan dit zeker wijzen op een probleem met de schildklier. Ook moeheid, lusteloosheid, concentratieproblemen e.d. kunnen hiermee te maken hebben. De pijn in de rug en knieën kunnen heel goed te maken hebben met het extra lichaamsgewicht dat je moet dragen. Hartkloppingen kunnen door veel factoren veroorzaakt worden, evenals een vreemd gevoel in de maag. Kortom, er is eigenlijk alle reden om eens een bloedonderzoek naar de werking van je schildklier aan te vragen. Het zou goed kunnen dat hier de oplossing in ligt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou ik je aanraden een verwijzing naar een internist te vragen om de oorzaak van deze klachten te vinden. Dat is wel heel belangrijk.

Heel veel succes. Ik hoop dat je snel van je klachten verlost bent!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 05-09-2014 15:25 #72
Goede middag,

Ik heb vorige week bloed laten prikken omdat ik last had van de volgende klachten:
- bijna altijd verkouden
- snel koud
- haaruitval
- word vaak ongesteld terwijl ik de pil slik en dan word ik in de stopweek ook weer ongesteld.
- slechte weerstand
- weinig eetlust
- langzaam reageren
- afwezigheid
- somber zijn

Er kwam uit dat ik een te snel werkende schildklier heb en ze gaan over 2 maanden opnieuw bloedprikken om te kijken hoe de waarden dan zijn.

Ik heb een beetje rondgekeken en ik vind mijn symptomen veel meer passen bij een te langzaam werkende schildklier.
Ik vroeg me af of de symptomen passen bij een te snel werkende schildklier of dat ik voor mijn klachten verder moet kijken naar een andere oorzaak.

Alvast bedankt :) Reactie infoteur, 10-09-2014
Beste Anoniem,

ik kan me voorstellen dat het wat vreemd overkomt als je de ene diagnose krijgt, maar eigenlijk van het tegengestelde meer symptomen hebt. Persoonlijk vind ik wel een lange periode zitten tussen de eerste en de tweede test, maar dit is natuurlijk overal anders. Wat ik in jouw geval zou doen, is op de eerste plaats afwachten wat het tweede onderzoek zegt. Krijg je daar dezelfde uitslag uit, dan zal je hier waarschijnlijk medicatie voor krijgen om de symptomen te verminderen of weg te nemen. Aan de hand daarvan kun je zien welke symptomen er eventueel overblijven. Het kan inderdaad zo zijn dat een deel van je klachten ergens anders vandaan komt, en daar moet dan verder naar gezocht worden. Dit kan echter alleen pas als zeker vast is gesteld dat het niet door de afwijkende schildklier komt (en juist daarom vind ik 2 maanden eigenlijk te lang, omdat je behoorlijk wat klachten hebt).

Ik zou dus het tweede onderzoek even afwachten, en de eventuele behandeling. Lukt dit niet, of heb je zelf het gevoel dat er meer aan de hand is, maak er dan zeker werk van. Je hebt nogal wat klachten, dus er moet gewoon eigenlijk op de korte termijn een oplossing worden gevonden!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Olaf21 (infoteur), 16-08-2014 18:59 #71
Goedenavond,

Ik heb de volgende symptomen en ben er niet zeker van of ze wijzen op een trage/snelle schildklier, misschien is het wel iets anders.

Hartkloppingen
Moeite met ademen/slikken
Duizelig/verward
Vaak heel warm
Slecht/niet slapen
Gewichtsverlies
Sombere stemming
Spierpijn/gewrichtspijn
Last van ogen
Trillingen

Misschien is het wel heel iets anders, want volgens mij zijn dit veel voorkomende klachten. Kan ook zijn dat het ene symptoom door het andere veroorzaakt wordt (somber = minder slaap=last van ogen) Zou ik hiermee naar de huisarts moeten? Ik heb het al maanden, soms verergert het, soms is het niet te merken. De warmte, duizeligheid is de afgelopen paar weken toegenomen, ik heb geen idee of het door mijn stemming komt of dat er iets is.
Ik ben een man van 21 jaar overigens.

Mits u reageert, erg bedankt! Reactie infoteur, 18-08-2014
Beste Olaf,

het lijkt me zeker goed om met deze klachten naar de huisarts te gaan. Op de eerste plaats omdat er een duidelijke oorzaak vastgesteld moet worden, maar niet minder belangrijk is het ook dat het toch klachten zijn waar je echt last van hebt. Dus, het moet opgelost worden. Diverse symptomen kunnen in verband staan met een afwijkende werking van de schildklier, maar, zoals je zelf ook zegt, er kunnen ook andere oorzaken met dezelfde symptomen zijn. Stress en nervositeit kunnen dit soort symptomen bijvoorbeeld ook veroorzaken. Je weet het pas zeker als het allemaal goed gecontroleerd is, dus ik zou toch op de korte termijn een afspraak maken bij de huisarts, vooral omdat bepaalde klachten erger lijken te worden.

Heel veel succes. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt!

Groetjes, Marensa

Omar Allaham, 15-08-2014 18:50 #70
Geachte,

Ik heb al een tijd last van duizeligheid, daarbij zijn allemaal symptomen bij gekomen.
Ik ben al veel bij de huisarts geweest en ze zeggen continu hyperventilatie, maar ik geloof dat niet!
De laatste keer voelde ik me zo rot dat ik met de ambulance ben op gehaald, 2 dagen daarne ben ik naar de dokter geweest en kreeg ik neusspray mee hahahah. Daar was ik dus ook niet blij mee.
Nu heb ik een collega die mij vertelde over de schildklier en hij zei laat daar naar kijken, want daar had mijn moeder ook last van. Want ik heb de volgende klachten: duizelig, moe, somber/down/depressie, last van mijn ogen ( wallen onder mijn ogen van de pijn en rood ), druk op mijn hoofd en oren, afwezig/onwerkelijk gevoel elke dag. Rug klachten en knieën.

Zou het iets met de schildklier kunnen zijn? En zo ja moet ik dat aan de dokter vertellen of kan ik zelf wat tegen doen?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 18-08-2014
Beste Omar,

helaas is het niet zo dat je er zelf iets aan kunt doen in het geval dat het een afwijking in de werking van de schildklier is. Hier is echt een arts voor nodig om het op de eerste plaats vast te stellen en op de tweede plaats om je er de juiste behandeling tegen te geven. Ik kan wel begrijpen waarom je neusspray hebt gekregen als je al deze klachten bij de huisarts neer hebt gelegd. Neusspray is niet alleen bedoeld om de neus open te houden, maar werkt ook heel goed bij oorpijn. Dus, misschien was dat de reden van de huisarts. Dan toch vind ik dat daarmee slechts 1 klacht eventueel kan worden aangepakt, terwijl je van veel meer last hebt. Als jij niet gelooft dat het hyperventilatie is, dan heb je het recht om een second opinion aan te vragen. Je huisarts is verplicht je door te verwijzen naar een andere huisarts voor zijn/haar mening als jij dat wilt. Enkele symptomen passen goed bij een afwijking in de schildklier, maar dit wil niet zeggen dat dat ook het probleem is. Hier is echt fysiek onderzoek voor nodig. Ik zou je dus adviseren een second opinion aan te vragen bij je huisarts, of een verwijzing naar een internist in het ziekenhuis.

Ik hoop dat je snel van je klachten af bent!

Groetjes, Marensa

Silke, 12-08-2014 13:39 #69
Hallo,

Ik heb al een aantal jaren last van gevoel alsof ik niet genoeg slijm heb, maar toch wil slikken. Dan blijf ik hangen in de slik en raak ik in paniek, waardoor ik af en toe naar adem moet snakken en dan duizelig word en soms ook snellere hartkloppingen.

In het begin had ik dit maar af en toe, meestal in de avond wanneer ik rust kreeg.

Nu is het al een tijdje dat dit ook overdag gebeurt, zelfs op het werk. Ik ben ook veel moe overdag. Mijn stem verandert dan ook vaker, doordat ik een soort stijf gevoel in mijn nek waardoor ik niet goed kan praten, soms geeft dit ook een drukkend gevoel en lijkt het alsof mijn tong niet meewerkt.

De laatste tijd heb ik veel last van mijn rug en nek en soms mijn benen.
Kan dit ook met de schildklier te maken hebben, of is het stress, oververmoeid?

groetjes silke en alvast bedankt voor de reactie… Reactie infoteur, 13-08-2014
Beste Silke,

klachten rond de keel kunnen zeker te maken hebben met de schildklier, maar het kan ook een gevolg zijn van stress. Ik kan je helaas niet zeggen waar het probleem ligt. Daarnaast zijn er nog tal van andere aandoeningen waar keelklachten door veroorzaakt worden. Juist omdat niet met zekerheid te zeggen is waar jouw klachten vandaan komen, zou ik je wel aanraden naar de huisarts te gaan en eventueel vragen naar een doorverwijzing naar een internist. Dit omdat je klachten toch wel serieus zijn (vind ik) en er moet iets aan gedaan worden. Het achterhalen van de oorzaak is wel heel belangrijk, zeker omdat je aangeeft dat het steeds erger wordt. Ik zou je dus echt aanraden een afspraak te maken bij de huisarts voor verder onderzoek.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Ronald, 12-08-2014 13:14 #68
Goedemiddag,

Ik heb periodes dat ik erg afwezig ben. Het is wat lastig te omschrijven maar het lijkt of ik in een soort van roes ben… Ik doe alles maar het voelt alsof ik heel erg lang geslapen heb. Ik heb dit niet constant maar het blijft regelmatig terugkeren. Zou dit iets met mijn schildklier te maken kunnen hebben? Reactie infoteur, 13-08-2014
Hallo Ronald,

afwezigheid is niet een veel voorkomend symptoom van een schildklieraandoening, maar slaperigheid of vermoeidheid komen vaker voor. Ik kan me voorstellen dat het in het dagelijks leven toch wel wat beperkingen oplevert en daarnaast is het natuurlijk niet prettig om je steeds moe of afwezig te voelen. Het kan een gevolg zijn van stress en spanningen, het kan een gevolg zijn van een schildklieraandoening, maar het kan ook in een heel andere hoek liggen. Ik zou je willen aanraden eens naar de huisarts te gaan om dit verder te laten onderzoeken, vooral omdat het gewoon erg vervelend is en ik me kan voorstellen dat je er last van hebt. Daarnaast kun je dan misschien voorkomen dat er meer klachten op gaan treden.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Suzanne, 23-07-2014 21:56 #67
Hoi
Ik heb last van lichte duizeligheid. Ben er voor naar de huisarts geweest vorig jaar. Geen schildklier afwijking. Maar nu heb ik de volgende symptomen erbij gekregen.
-Duizeligheid,
-Moe.
-Spierpijn en gewichtspijn(met name in de polsen.
-Savonds op bed raar gevoel in de maag soort honger maar dan zonder gerommel.
-Heel erg last van zweten en warm.
-Last van ogen tranend jeukend
Continu verstopte neus en hoesten
Longen zijn schoon. Nu hebben ze het op hooikoorts gegooid. Zonder te testen.
-tintelingen in vingers links pink en ringvinger
-zwaargevoel in de armen en benen.
-menstruatie was om de 28 dagen en 5 dagen lang. Is nu om de 25 dagen en 7 dagen lang
-last van haaruitval.
Heeft dit ook te maken met schildklierafwijking en kan het zijn dat ze mij te vroeg hebben laten prikken en dat het nu duidelijker kan zijn.

groetjes suzanne Reactie infoteur, 25-07-2014
Beste Suzanne,

je hebt nogal wat symptomen! Daar word je natuurlijk niet vrolijk van. In een jaar kan veel veranderen en ik zou je zeker aanraden om nog eens door de 'medische molen' te gaan. Het hoeft niet direct een probleem met de schildklier te zijn, maar als deze het probleem niet is, dan moet er echt verder gekeken worden naar een andere oorzaak. Deze symptomen moeten ergens vandaan komen. Als je huisarts je niet verder kan onderzoeken, vraag dan om een verwijzing naar een internist.

Ik hoop dat je snel wat antwoorden krijgt!

Groetjes, Marensa

Henry, 29-06-2014 08:13 #66
Ik heb een vraag ik ben een man van 62 jaar altijd druk en werkzaam, maar sinds kort 10 kg. afgevallen in een korte tijd, moet tijdens gesprekken constant naar lucht happen, ook ben ik pas terug van vakantie en gemerkt dat ik tijdens wandelingen ademhalings-problemen heb vooral als de wegen al een kleine beetje omhoog gaat. Het begon eerst met een lange periode rugpijn daarna lange periode diarree en nu al hele tijd veel moeten ademen en steeds de honger gevoel in mijn buik. Reactie infoteur, 04-07-2014
Beste Henry,

ik denk dat je vraag is of deze symptomen passen bij schildklierproblemen. Zo op het oog zie ik niet in die mate overeenkomsten dat het heel duidelijk aan je schildklier ligt. Benauwdheid kan, zeker op jouw leeftijd, ook duiden op een vorm van COPD. Dit ontstaat vanzelf, maar het is wel nodig om er snel bij te zijn om het te vertragen. Met de benauwdheid/kortademigheid zou ik dus absoluut op korte termijn naar een arts gaan. Pijn in de rug kan overigens ook komen door de benauwdheid. Ik heb zelf COPD, dus ik spreek uit ervaring wat dit betreft. Echter, het kan ook een andere oorzaak hebben. Denk aan de nieren bijvoorbeeld. Toch, benauwdheid zorgt ervoor dat je longen meer en sneller uitzetten dan normaal en dit kan effect hebben op zowel de borst als de rug. Steeds een hongergevoel, diarree en snel afvallen zonder dieet zou wel kunnen wijzen op een schildklierprobleem.

Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden. Wat ik je nu aan opties geef zijn slechts opties en maar een fractie van de vele mogelijkheden. Het lijkt me, zeker gezien je symptomen en de last die je er ongetwijfeld van ondervindt, heel goed om op korte termijn een arts te bezoeken en minimaal een verwijzing naar een internist te vragen.

Ik hoop dat je snel je antwoorden hebt. Heel veel sterkte!

Groetjes, Marensa

Renee, 28-05-2014 20:44 #65
Hallo,
Ik heb een vraag omdat ik het gevoel heb dat mijn huisarts mij niet serieus neemt. Ik heb een fth van 8,7 en een jaar geleden van 8,9 de waarde van ft 4 is 12,7 en vorig jaar 12,4. De bloedtesten zijn gedaan omdat ik dit perse wou vanwege de familiegeschiedenis met schildklierproblemen.

Ik zal bij het begin beginnen om een totaal beeld te schetsen
1,5 jaar geleden naar dokter gegaan ivm kuchje dat niet wegging, allerlei bloedonderzoeken en toe bleek dat ik een ijzergehalte had van 2,7, veeel te laag dus want die moest tussen de 6 en 9 zijn. Het kon niet zijn dat ik me zo "goed" voelde, want ik moest moe zijn. Tabletten gekregen, waar ik last van kreeg diaree en opeens wel moe. Uiteindelijk bloedtransfusie en ijzer gehad. Ik voelde me wel wat beter en mijn ijzer bleef goed vanaf dat moment. Mijn haren vielen echter flink uit, nagels brokkelde af en ondanks dat ik aan het dieeten was kwam ik twintig kilo aan, daarnaast voelde ik me raar (leg dat maar eens uit). Verder ging ik kapot van de jeuk op mijn benen, die ontzettend droog waren/zijn en ik heb moeite met mijn concentratie. Al met al vele klachten, waar in februari nog eens bijkwam dat ik een hese stem kreeg die niet weg wil. Dus toen ik uiteindelijk een week of vier geleden naar de huisarts ging, die niets zag heb ik weer gevraagd of het met mijn schildklier te maken kon hebben, dat niet maar we kijken het bloed na. Nou daar was dus bovenstaande uitslag. Eerst werd er gezegd is niets aan de hand, moet de schildklier maar wat harder werken. En toen ik vroeg of het met stress te maken kan hebben en dat het dan wel niet zou werken, tja nee, maar okay omdat ik aandrong mag ik naar de Internist, maar dat is toch voor niets wordt gezegd. Ik weet het nu ook niet meer en natuurlijk wacht ik de internist af, maar ik ben nu toch ook wel benieuwd wat u/jullie er van vinden. Heb ik gelijk dat ik nu door wil pakken op die schildklier?

groet,
Renee Reactie infoteur, 30-05-2014
Beste Renee,

op de eerste plaats wil ik zeggen dat ik het echt heel vervelend voor je vind dat je je zo naar voelt, zeker omdat het al zo lang duurt en er nog geen oplossing lijkt te komen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt, zeker omdat je je wel eens 'raar' voelt zonder dat je dit goed uit kan leggen. Dat lijkt me nogal beangstigend!
Je hebt ontzettend veel symptomen, en die moeten toch naar een oorzaak te koppelen zijn. Een slechte werking van de schildklier kan heel veel verschillende klachten teweeg brengen, en persoonlijk vind ik het dan ook zeker niet slecht dat er nu een goed onderzoek naar die werking gedaan gaat worden. Ik heb wel een beetje een naar gevoel bij een huisarts die zegt dat dat 'toch niets op zal leveren'. Dat klinkt mij in de oren dat hij toegeeft met tegenzin, omdat hij niet gelooft dat er iets aan de hand is. Of, zoals jij het zegt, hij neemt je niet serieus. Dat ben ik absoluut met je eens! Als een huisarts de oorzaak niet kan vinden, dan betekent dit niet dat jij de klachten verzint. Het betekent dat de huisarts het stokje over moet geven aan iemand die hier meer inzicht in heeft, en die wellicht wel de oorzaak kan vinden. Een internist is daarbij een goede stap, en het is zeker goed dat je de verwijzing nu in handen heb, maar de manier waarop had wel anders gekund.
Het is nu eenmaal zo dat een huisarts beperkingen heeft binnen de gezondheidszorg. Bij ernstiger aandoeningen heb je gewoonweg een specialist nodig die op dat gebied verder heeft geleerd dan de huisarts. Ik denk zeker dat dat in jouw geval zo is, en dat jij wel verder komt als er specialisten aan te pas komen.

Ik hoop dat je snel je antwoorden krijgt, en vooral dat je snel verlost bent van al die hinderlijke klachten! Heel veel succes en sterkte!

Groetjes, Marensa

Caitlyn, 19-05-2014 18:10 #64
Beste Marensa,

Ik had een vraag! Ik heb sowieso trage schildklier daar ben ik op getest en moet ik elke 3 maanden voor bloedprikken. Ik heb last van vermoeidheid maar vooral de tijd van de zomervakantie is het elk jaar weer hetzelfde, altijd moe ook al doe ik niks en wil ik graag slapen! Nu begint het weer. Ik slaap avonden als ik tijd heb of word uitgerust wakker en later ben ik gewoon weer kapot maar ligt dit echt aan het warme weer? In de winter heb ik er in ieder geval wel minder last van maar wel een keer gehad dat ik in de winter veel moe was.

Groetjes Caitlyn Reactie infoteur, 20-05-2014
Beste Caitlyn,

het is heel vervelend dat je zo moe bent als de zon schijnt. Dat zijn juist de dagen waarop je veel leuke dingen zou willen doen! Moe zijn is een teken dat je lichaam een tekort aan energie heeft. Dit komt vaker voor in de zomer dan in de winter, en dit heeft diverse redenen. Op de eerste plaats vergt de warmte meer van je lichaam, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft. Daarnaast zorgt de warmte er ook voor dat je vaak minder eetlust hebt, en sneller kiest voor ongezond eten. Gezond eten levert de nodige energie voor je lichaam. Omdat je minder eet als het warm is, en daarnaast ook minder gezond eet, neemt je lichaam minder energie op, terwijl je dit in de warmte juist meer nodig hebt.
Als je conditie matig is (dus niet goed), dan heb je in de zomer ook meer last van vermoeidheid dan in de winter. Dit komt weer voort uit het feit dat de warmte meer van je lichaam vergt. Als je conditie minder goed is, dan heeft je lichaam het gewoon wat zwaarder in de warmte, en dar maakt je vermoeider. Dit zijn de belangrijkste redenen van extra vermoeidheid in de zomer. Belangrijk om daarbij de vermelden is dat het effect nog sterker kan zijn wanneer je niet helemaal gezond bent, zoals in jouw geval ook zo is.

Het is belangrijk uit je vermoeide ritme te komen en in een energieker ritme te stappen. Als je je ineens vermoeid gaat voelen, en de drang voelt om te gaan slapen of rusten, dan is het goed om even iets gezonds met veel vitamines te eten (bijvoorbeeld een kiwi) en een rondje te gaan lopen buiten. Hierdoor krijg je meer energie en neemt de vermoeidheid af. Probeer je conditie te verbeteren. Als dat niet lukt in de zomer (wat bij veel mensen het geval is), probeer dit dan alvast voor te nemen voor komende winter. Dit zal je dan volgend jaar zomer al van begin af aan helpen. Probeer in elk geval te voorkomen dat je midden op de dag even gaat liggen om te gaan slapen of rusten. Je lichaam raakt hieraan gewend en zal juist daardoor elke keer midden op de dag vermoeid raken.

Ik hoop dat je hier iets mee kan!

Groetjes, Marensa

Maarten, 16-05-2014 02:22 #63
Beste Marensa,

Indien diffuse haaruitval wordt veroorzaakt door een traag werkende schildklier, kan dit zich dan geleidelijk aan volledig herstellen wanneer de waarden weer goed zijn? Ik lees beangstigende verhalen op het internet waarin wordt beweert dat haarzakjes soms definitief afsterven indien men te lang met de klachten rondloopt. Maar wat is lang, immers merk je vaak pas na een behoorlijke tijd dat er iets mankeert aan de werking van het lichaam. Het constant moe en lusteloos voelen door mijn traag werkende schildklier is al ontzettend vervelend, maar dat ik mijn haar er langzaam door verlies geeft bovenal veel stress, zeker bij de gedachte dat dit mogelijk permanent kan zijn. Inmiddels slik ik 100 mg Thyrax per dag. Hoewel ik al een lange tijd dit medicijn gebruik, bemerk ik geen verbetering in mijn klachten. De schildklier waarden zijn inmiddels bijna goed. Alleen mijn brein moet nog te hard werken om dit stabiel te houden en dus is de dosering sinds kort met 1 tabletje verhoogd.

Voor mijn schildklier ben ik overigens in behandeling bij mijn huisarts. Is het echter niet verstandiger om naar de internist te gaan hiervoor? Ik trek de kennis van huisartsen vaak een beetje in twijfel omdat ze snel geneigd zijn in hokjes te denken waardoor wellicht iets over het hoofd kan worden gezien. Uit het bloedonderzoek komt niet naar voren dat ik een jodium tekort heb, maar hoe betrouwbaar is zo'n bloedtest die je bij de huisarts laat afnemen? Ik eet vrijwel geen brood en gebruik nagenoeg geen zout op en door mijn eten. Het lijkt mij daarom zeer aannemelijk dat mijn schildklier te traag werkt door een gebrek aan jodium want een jaar geleden ben ik ineens heel anders gaan eten. Mocht hier sprake van zijn dan zou ik het liefst meteen stoppen met het slikken van Thyrax. Ik vind het maar onnatuurlijk om hier medicijnen voor te slikken. Ik geloof er heilig in dat er een verklaarbare reden is voor mijn traag werkende schildklier. Hoe denk jij hierover?

Alvast bedankt voor je eventuele reactie. Reactie infoteur, 16-05-2014
Beste Maarten,

haaruitval is inderdaad één van de symptomen die als het meest vervelend wordt ervaren. Haaruitval die wordt veroorzaakt door een slecht werkende schilklier komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar het kan altijd voorkomen. De haaruitval komt niet alleen voor in de vorm van uitvallen van hoofdhaar, maar ook bijvoorbeeld wimpers en wenkbrauwen kunnen dunner worden of helemaal verdwijnen. Met goede medicatie zijn veel symptomen te verhelpen, maar de werking van de medicijnen is persoonlijk. Bij de ene persoon zullen de symptomen helemaal verdwijnen, terwijl deze bij anderen (licht) actief blijven. Het is goed om dit eens te bespreken met een arts.

Wat betreft je vragen over de huisarts. Een bloedonderzoek via de huisarts kan als betrouwbaar worden gezien, maar hierbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met de punten waarop getest wordt. Een huisarts test vaak maar op een minimaal aantal punten, welke 100% relevant zijn in de situatie, terwijl het ook mogelijk is een breder bloedonderzoek te laten doen, waarbij ook andere zaken (minder relevant) aan het licht kunnen komen. Natuurlijk kan het zijn dat je levensstijl ervoor zorgt dat je de klachten ontwikkeld hebt, maar een afwijkende werking van de schildklier hoeft geen oorzaak te hebben waar nog iets aan te doen valt. Ik zou je inderdaad aanraden eens een verwijzing naar een internist te vragen aan de huisarts. Deze is verplicht je door te verwijzen op jouw verzoek, eventueel voor een second opinion. Daar kun je jouw persoonlijke ervaringen ook voorleggen, zodat je persoonlijk advies kunt verwachten. Juist omdat iedereen de klachten, de medicijnen en de uitwerking van medicijnen anders ervaart, kan ik je hier geen helder antwoord op geven.

Ik hoop dat ik je toch wat op weg geholpen heb!

Groetjes, Marensa

Susan Waenink, 10-05-2014 07:34 #62
Hallo, ik heb een vraag, ik loop jaren met een hoge bloeddruk rond kan het ook zijn dat het van de schildklieren komt? Reactie infoteur, 13-05-2014
Beste Susan,

dit kan zeker! Een slecht werkende schilklier, of een schilklier met een afwijkende werking, kan een negatieve uitwerking op de bloeddruk hebben. Een verhoogde bloeddruk kan een symptoom zijn van zowel een te snel werkende schildklier als een te traag werkende schildklier. Je kunt dit uiteraard laten testen middels een bloedonderzoek, dat je gewoon bij de huisarts kunt aanvragen. Het is mogelijk dat je hoge bloeddruk een gevolg is van schildklierproblemen, maar dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Er zijn helaas veel oorzaken te noemen als het gaat om een (te) hoge bloeddruk. Als je zekerheid wilt hebben dat het wel/niet van je schildklier af komt, dan kan een eenvoudig bloedonderzoek je hier duidelijkheid over geven.

Succes!

Groetjes, Marensa

Melissa, 11-04-2014 13:48 #61
Ik heb nu al denk ik 3/4 jaar last van een te traag werkende schildklier, maar ik mag nog geen medicatie want het is nog niet dat ik er zelf echt last van heb en ik ben nog maar 16. De huisarts houdt me wel onder controle doordat ze me elk halfjaar laten bloedprikken. Maar hoe kan het dat het erfelijk is? Want mijn oma had het ook en mijn nicht heeft het. En kan het ook vanzelf weggaan? Reactie infoteur, 11-04-2014
Beste Melissa,

je bent inderdaad nog erg jong om er nu al last van te hebben! Dat is heel vervelend. Het probleem is vaak dat je door de jaren heen meer medicijnen moet gaan gebruiken om een goed effect te krijgen. Als je al zo vroeg begint met medicijnen, dan kan dit ergere problemen opleveren als je ouder wordt. Soms is het een aandoening die veel binnen een familie voorkomt, maar het gebeurt ook zeker dat het 'zomaar' voorkomt. In principe gaat het niet meer vanzelf weg als je het eenmaal hebt, en zal het moeten worden opgelost met medicatie vanaf het moment dat de aandoening erg genoeg is. Ik denk dus wel dat je daar in de toekomst rekening mee moet houden.

Groetjes, Marensa

Camille, 11-03-2014 09:57 #60
Het is nu al enkele maanden dat ik veel last heb van overmatig veel haarverlies. Vorige week ben ik dan naar een specialist gegaan die me vertelde dat ik waarschijnlijk last heb van m'n schildklieren. Ik ken pas volgende week de uitslagen van mijn bloedonderzoek. Na me wat te informeren, merk ik toch dat ik heel wat symptomen heb: ik voel me sloom, m'n haar valt uit, ik ben redelijk wat bijgekomen, ben lusteloos, constant moe, ik kamp met concentratieproblemen, heb geregeld last van m'n gewrichten, …
Nu kom ik op heel wat bronnen tegen dat onvruchtbaarheid en miskramen ook symptomen zijn. Ik vraag me af of dit echt vaak voorkomt. Ik ben een jonge vrouw die toch wel een grote kinderwens heeft. Het maakt me echt ongerust als ik hierover nadenk.
Hopelijk kunt u me hierover wat meer informatie geven.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-03-2014
Beste Camille,

het is inderdaad zo dat schildklierziekten ook invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid. Het kan zijn dat de vruchtbaarheid zo ver verlaagd, dat het heel moeilijk is zwanger te worden. Als je dan eenmaal zwanger bent, dan heb je een verhoogd risico op een miskraam. Belangrijk om te weten is wel dat dit zeker niet voor alle vrouwen geldt die te maken hebben met een schildklierziekte. Stel dat bij jou wordt vastgesteld dat je last hebt van een afwijking in de schildklier, dan kun je altijd vragen om een vruchtbaarheidsonderzoek. Dan weet je zeker of jij tot deze groep vrouwen behoort of niet. Ik kan me goed voorstellen dat je je hier zorgen om maakt, dus zo'n onderzoek zou ik zeker doen. Je kunt dan, in het beste geval, je zorgen wegnemen. Als blijkt dat het wel een negatieve invloed op je vruchtbaarheid heeft, dan kun je met een arts verder onderzoeken wat je kunt doen om je kansen te verhogen, om zwanger te worden in de toekomst, en om de zwangerschap gezond te houden.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Agnes, 20-02-2014 08:46 #59
Sinds een hele tijd heb ik last mijn gewrichten, pezen etc. De reumatoloog kon niets op zijn gebied vinden slechts dat ik gevoelig ben voor ontstekingen. De laatste maanden heb ik er ook hartkloppingen en extreme moeheid en slaapproblemen er bij gekregen. Ik zit nu thuis omdat ik oververmoeid ben. Iemand wees mij erop dat het weleens de schildklier kan zijn maar ik val niet af heb wel last van opvliegers terwijl de overgang voorbij is. Dit is net als bij Henk, verschillende klachten. Moet ik nu tactisch bij de huisarts naar voren brengen dat ik een bloedtest wil worden? Niet iedere huisarts vindt het fijn als de patiënt een andere suggestie heeft. Reactie infoteur, 21-02-2014
Beste Agnes,

het is heel vervelend dat je zoveel klachten ervaart, zonder dat je de oorzaak weet. Ik kan me voorstellen dat dat heel frustrerend is, en daarbij nog de nodige extra stress oplevert. Wel wil ik op de eerste plaats zeggen dat het lang niet altijd het geval is dat je afvalt als er een probleem is met de schildklier. Het feit dat jij niet afvalt betekent dus niet dat je eigenlijk geen schildklierprobleem kunt hebben.

Ik begrijp wel dat je het idee hebt dat je huisarts niet open staat voor suggesties. Aan de andere kant is het wel zo dat het om jouw gezondheid gaat, en het is meer dan vervelend als je zoveel klachten hebt zonder te weten waarom. Vooral omdat er wellicht de mogelijkheid er is om de klachten te verhelpen als je wel een diagnose krijgt. Ik zou je aanraden een afspraak te maken met je huisarts. Maak vooraf thuis een lijstje met klachten die je minimaal eens per twee weken ervaart, en schrijf daarbij hoe vaak je deze klachten hebt en in welke mate. Zo heeft je huisarts een overzicht van waar jij allemaal mee te kampen hebt, en bestaat er ook niet het risico dat je toch nog iets vergeet te melden. Op basis hiervan kan de huisarts besluiten je sowieso door te sturen voor een bloedonderzoek. Als dit niet het geval is, dan mag je hier altijd om vragen. Als jij echt een bloedonderzoek wilt laten uitvoeren, dan heb je dat recht, ook als de huisarts geen noodzaak ziet. Toch lijkt het me dat een huisarts moet meewerken aan het vinden van een oorzaak als hij of zij gezien wil worden als goede huisarts. Je hoeft het ook helemaal niet tactisch of subtiel te brengen. Wees gewoon eerlijk over hoe jij je voelt, en hoeveel last je hiervan ondervindt, en sta erop dat er gewerkt wordt aan het vinden van een oplossing.

Ik hoop dat je je heel snel beter voelt!

Groetjes, Marensa

Henk, 07-02-2014 03:55 #58
Wat een verbazing nu ik lees wat de klachten zijn van een niet goed werkende schildklier. Ik dacht dat mijn griep niet over wilde gaan. Na klachten over het steeds koud hebben, vermoeidheid, lusteloosheid en last van slaap op de onmogelijkste tijden, ga ik naar de dokter. Het verbaasd mij dat deze over de schildklier begint. Ik moet bloed laten prikken om de werking van de schildklier te kunnen bepalen. Nu ik weer thuis ben en ga zoeken over zaken die met de schildklier te maken hebben. Nu weet ik al zonder de uitslag van het bloedonderzoek dat mijn schildklier niet goed werkt. Kan het zijn dat de schildklier soms te traag werkt en enkele dagen later te snel. Ik heb n.l van beide kanten de klachten. Mijn vraag is nu: Wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 11-02-2014
Beste Henk,

ik hoor heel vaak dat mensen klachten hebben van beide kanten, zowel te snel als te traag. Iedere schildklier heeft een eigen manier van werken. Wanneer er klachten ontstaan door de werking van de schildklier, dan wordt er gesproken van een afwijkende werking van de schildklier. Over het algemeen worden gelijke symptomen ervaren van een trage of een snelle schildklier, maar het komt ook zeker veel voor dat klachten uit beide rijtjes worden ervaren, terwijl er toch duidelijk een snelle of trage werking is. De enige manier om hier duidelijkheid over te krijgen is het afwachten van de uitslag van het bloedonderzoek.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Esther, 30-01-2014 11:24 #57
Ik heb al een tijd lang vage klachten en loop ook vanwege "psychische" klachten bij een psychiater. De laatste week heb ik heel veel last van een zweetlucht, een uur na het douchen kan het er alweer zijn. Ik ben daarop gaan googlen en kwam bij dit artikel uit. Ik viel van de ene verbazing in de andere, want ik herken elke klacht in meer of mindere mate. Ook op verschillende tijden heb ik verschillende klachten. Kan het zo zijn dat een schildklier wisselt van snel naar langzame werking waardoor ik dus klachten van beide kan hebben? Of zou mijn hormoonhuishouding gewoon een zooitje zijn en is daar wat aan te doen? Reactie infoteur, 31-01-2014
Hoi Esther,

vervelend dat je zoveel klachten herkent! Kan me voorstellen dat je er last van hebt. Het komt vaker voor dat mensen van 'beide kanten' klachten ervaren, waardoor het niet helemaal duidelijk is wat nu het probleem is. Ik zou je aanraden te beginnen bij de huisarts, door daar een bloedonderzoek aan te vragen waarbij voornamelijk de waarden van de schildklier worden getest. Als hier niets uit komt, en het zeker is dat het niet aan de schildklier ligt, dan kun je de huisarts vragen verder onderzoek te doen, of je laten verwijzen naar een internist. Deze kan verder zoeken naar de oorzaak (of oorzaken). Zolang je de precieze oorzaak niet weet kun je er helaas zelf niets aan doen.

Ik hoop dat er iets uit de onderzoeken komt, zodat je snel van je klachten af bent!


Groetjes, Marensa

Metti, 06-01-2014 21:18 #56
Ik had een trage schildklier waar ik totaal geen klachten van had totdat ik zwanger wou raken moest ik aan de medicijnen. ging prima totdat ik was bevallen. Toen begon de ellende eerst een snelwerkende schildklier en nu een trage schildklier. Ik heb zo'n rottijd gehad zoveel klachten duizelig pijn en steken op de borst trillen paniekaanvallen noem maar op zelfs rode kleine bultjes op mijn voeten en benen. Vele klachten zijn wel verdwenen maar, ik heb nog erg last van dagelijkse benauwdheid het gevoel van stikken soms. nu ben ik doorgestuurd naar het mensendieck voor cesartherapie want, ik heb verschillende onderzoeken gehad cardiologie en longentest allemaal goed. Ze gooien het op hyperventilatie. Ik ben van mening dat het toch door de traag werkende schildklier komt Reactie infoteur, 07-01-2014
Beste Metti,

wat ontzettend vervelend voor je dat je zo'n moeilijke tijd hebt gehad met veel klachten. Ik ben wel blij te horen dat het inmiddels beter met je gaat, maar het blijft toch heel vervelend allemaal. Paniekaanvallen worden snel in verband gebracht met hyperventilatie (omdat dit eenvoudigweg vaak samen gaat). Als je nog klachten van benauwdheid en/of kortademigheid hebt, en je longen en hart zijn in orde, dan wordt er al snel de diagnose gesteld dat het om hyperventilatie gaat. Wanneer jij zelf heel zeker bent dat dit niet het geval is, dan zou ik je aanraden een second opinion aan te vragen.

Heel veel succes, en ik hoop dat je niet al te veel klachten meer te verwerken krijgt!

Groetjes, Marensa

Jozef, 16-12-2013 22:11 #55
Hallo, Ik heb sinds anderhalf medicijnen voor een traag werkende schildklier. Mijn laatste bloedonderzoek gaf een TSH waarde van 0,7 aan (normaal tussen de 0,4 en 4 ). de T4 waarde was 15,4 wat in het midden ligt (normaal tussen 10 en 24).
Huisarts geeft telkens aan dat alles in orde is, maar ik ben veel moe, gestrest en kom weer te veel aan (zo'n 8 kg) na eerst 10 kg zijn kwijtgeraakt. Ik gebruik nog steeds 75 mg Euthyrox. Zou het mogelijk kunnen zijn dat als ik een hogere dosering krijg of neem, dat dan de TSH waarde (nu aan de ondergrens) zou kunnen stijgen waardoor mijn klachten kunnen verdwijnen en mijn gewicht weer zal afnemen? Ik heb iemand gesproken die dit probleem ook had en na verhoging voelde zij zich beter en gewicht nam af.
Mocht het zo zijn dan ga ik alsnog terug naar mijn huisarts.
Ik hoor het graag van je, hartelijk dank Reactie infoteur, 17-12-2013
Beste Jozef,

het is erg vervelend als je zoveel klachten ervaart door een slecht werkende (of afwijkend werkende) schilklier. In principe wordt iedereen met een dergelijke afwijking volgens een standaard methode behandeld. Uiteraard wordt er wel gekeken naar de persoonlijke gezondheid, maar er wordt altijd uitgegaan van een standaard beginpunt. Het is bekend dat bepaalde personen geen baat hebben bij deze standaard behandelmethode, omdat de schilklier niet volgens de bekende standaarden afwijkt. Dit is waarschijnlijk ook het geval geweest bij die persoon die jij gesproken hebt, en mogelijk is dit inderdaad ook bij jou het geval. Het kan zijn dat je medicijnen niet goed of niet goed genoeg werken, waardoor er geen stop op de klachten wordt gezet. Ik zou je inderdaad aanraden om de huisarts nog eens te bezoeken. Het best kun je je direct laten doorverwijzen naar een specialist (in de meeste gevallen een internist) die je verder kan onderzoeken.

Ik wens je heel veel succes en sterkte!

Groetjes, Marensa

Yvonne, 16-12-2013 16:29 #54
Hoi,
Ik wil vragen of u mij mischien kan helpen.
Ik ben de laatste jaren extreem moe daarnaast ben ik ineens na mijn derde zwagerschap heel erg veel in gewicht aan het toenemen. Dit is raar want ik on vroeger eten wat ik wilde en nu ik zo goed oplet kom ik zoveel aan.
Daarnaast heb ik ook steeds vaker jeukende schilferende plekken op mijn huid. Ook ineens roos en moet ik mij haar iedere dag wassen omdat het zo ontzettend vet is.
Ook heb ik vooral savonds heel erg pijn in mijn benen en ik heb het de hele dag koud en dat wordt savonds ook erger.
Mijn lichaamstemperatuur is ook altijd vrij laag en mijn bloeddruk ook. En ik heb veel spierpijnen en mijn spieren verzuren als ik de trap op loop.
Het is een hele lijst en ik ben er ook best verdrietig over maar bij de huisarts komt niets uit de bloedonderzoeken.
Nou ben ik wel doorgestuurd naar een reumatoloog maar ja ik weet het niet ik vind het meer schildklierklachten.
Kan het zijn dat er toch een schildklierprobleem is en dat het niet uit de bloedtest is gekomen?

Alvast hartelijk dank! Reactie infoteur, 17-12-2013
Beste Yvonne,

wat vervelend dat je zoveel last hebt van verschillende klachten! Het zou zeker goed kunnen dat een afwijkende werking van de schilklier niet direct in een bloedonderzoek wordt aangetoond. Bij een bloedonderzoek worden vaak eerst alleen de standaard tests uitgevoerd, waar de schildklier wel bij zit, maar niet heel specifiek wordt gecontroleerd. Je kunt een nieuwe bloedtest aanvragen waarbij alle aandacht uitgaat naar de volledige werking van de schildklier. Als het probleem zich daar bevindt, dan komt dit met deze test zeker naar voren.

Omdat de meeste klachten zijn ontstaan na een (laatste) zwangerschap zou het ook kunnen dat het allemaal te maken heeft met een verstoring van de hormonen. Het kan voorkomen dat de hormonen na een zwangerschap niet de weg terug kunnen vinden naar de normale balans (van voor de zwangerschap). Een verstoorde hormoonhuishouding kan voor heel veel verschillende klachten zorgen, terwijl het niet makkelijk kan worden vastgesteld door een arts. Ik zou je aanraden eerst een uitgebreider bloedonderzoek te laten doen, om de schildklier te kunnen aanwijzen als boosdoener, of juist te kunnen uitsluiten. In dit laatste geval zou ik toch een arts bezoeken om je hormonen eens nader te laten bekijken. Je kunt in de meeste gevallen het best bij een internist terecht als op de eerste plaats wordt vermoed dat het vanuit de schildklier komt.

Ik hoop dat er snel een oorzaak en een oplossing voor je wordt gevonden! Heel veel succes en sterkte!

Groetjes, Marensa

Loes, 13-12-2013 13:08 #53
Heb veel last van schildklier, nu is hij weer te hoog terwijl hij altijd te laag is geweest. hoe kan ik mensen aan het verstand brengen dat ik daardoor zoveel ben aangekomen? ben vaak ziek de laatste tijd krijg geen begrip'hoe kan het dat de schildklier zoveel schommelt. dan hoog dan laag? Reactie infoteur, 16-12-2013
Beste Loes,

ik begrijp je probleem helemaal. Zelf ben ik chronisch ziek, waarvoor ik medicijnen moet slikken waardoor ik veel aangekomen ben in gewicht. Het is heel moeilijk mensen aan het verstand te brengen dat de gewichtstoename een gevolg van slechte gezondheid is, en niet van gewoon veel en ongezond eten. Mensen kunnen wat dat betreft heel kortzichtig zijn helaas. Ik denk ook dat je er niet veel meer aan kan doen dan zelf accepteren dat er mensen zijn die gewoonweg 'niet wijzer' zijn, hoe vervelend dat ook is. Als je er zelf niet zo'n groot probleem meer van maakt, dan zal je zien dat het je ook minder dwars zit wat een ander ervan denkt.

Hoe het komt dat je schildklier in werking zo erg schommelt, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Het kan zijn dat je schildklier zelf gewoon sterke afwijkingen heeft die elkaar tegenwerken, maar het kan ook zijn dat een andere aandoening de oorzaak van de schommelingen is. Ik zou je zeker aanraden je te laten doorverwijzen naar een internist om dat nader te laten onderzoeken. Het zou toch wel fijn voor je zijn als de oorzaak wordt gevonden, zodat er naar een oplossing gewerkt kan worden. Wat dat betreft natuurlijk heel veel succes! Betreft het onbegrip van anderen; probeer het een beetje los te laten, hoe moeilijk dat ook is. Er zijn nu eenmaal mensen die graag de gebreken van een ander aantikken zonder te willen accepteren dat dit eigenlijk helemaal geen gebrek is. Onthoud dat dit meer over hen zegt dat over jou!

Groetjes, Marensa

Naomi, 19-09-2013 17:02 #52
Ik ben in een halfjaar 16kilo aan gekomen en ik ben nog maar 15jaat. Ik heb ook altijd honger ik moet wel elke uur wat eten, Ik ben ook altijd moe ik doe elke middag een dutje. Ik heb ook problemen met het eten doorslikken. Ik zit ook op fitness maar alles kost me moeite te doen. Heb ik dan misschien een tragende schildklier? En hoe kan ik minder denken aan eten wil heel graag afvallen Reactie infoteur, 23-09-2013
Beste Naomi,

Bijna al je klachten komen overeen met een zwangerschap. Toch, ik ga ervan uit dat je zelf zeker weet dat je niet zwanger bent, waardoor we toch moeten kijken naar andere oorzaken. Dat je zoveel bent aangekomen, dat kan komen omdat je in de puberteit zit en niet omdat je zoveel eet. In de puberteit verandert je lichaam, zoals je ook wel zal merken, en juist omdat je lichaam verandert en vrouwelijke vormen krijgt eet je meer. Je hebt de energie uit dit eten nodig om te kunnen ontwikkelen. Elk uur eten betekent ook niet dat je aankomt. Als je elk uur iets gezonds eet, dan is het zelfs goed om op een gewoon gewicht te blijven, omdat je je stofwisseling goed bezig houdt. Deze dingen wijzen niet echt op een traag werkende schildklier, maar eerder op een normale puberteit waar jij gewoon wat extra last van hebt. Dat je erg vermoeid bent, dan kan wel wijzen op een aandoening. Dit hoeft alleen niet direct een schildklierprobleem te zijn, maar kan heel veel dingen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld ook de Ziekte van Pfeiffer hebben, zoals dat veel voorkomt in de puberteit als je het niet al als kind gehad hebt. Problemen met slikken kunnen ook voortkomen uit een aandoening aan de slokdarm. Kortom, de klachten die je hebt kunnen op veel dingen wijzen. Ik kan je dan ook zo niet zeggen waar het van komt. Hiervoor zal je echt een afspraak bij een specialist moeten maken (internist) en een bloedonderzoek moeten laten doen. Je kan dit aanvragen bij je huisarts.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Sara, 18-09-2013 01:49 #51
Hi, ik heb een vraagje? Ik heb last van te hoog werkende schildklier, ik heb pas de volgende maand afspraak bij de internist. Ik heb dit al jaren.het komt en gaat. Maar ik heb nooit medicijn voor gehad. Ik val daardoor heel erg af. Ik weet ook niet hoe ik de kilo's terug kan krijgen. Is het zo als ik medicijnen voor krijg dat ik weer aankom? Reactie infoteur, 23-09-2013
Beste Sara,

het is goed mogelijk dat je weer wat aankomt als je medicijnen krijgt om je schilklier in een beter tempo te laten werken. Het is wel afhankelijk van de soort medicijnen die je krijgt. Dit kun je altijd navragen aan de behandelend specialist. Het is namelijk zo dat, als je echt wilt aankomen, hier ook nog speciale medicijnen voor zijn. De arts weet of je deze kan gebruiken en kan je eventueel nog andere opties geven om wat extra kilo's te krijgen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Laura W., 29-08-2013 10:26 #50
Ik heb een vraagje? Ik heb nou al een paar maanden dat ik niet ongesteld word. zwanger ben ik niet. ik voel me veel moe en ben ook in 2 weken vakantie 5 kilo aangekomen in de vakantie en ik heb niet heel veel op. als ik sport sta ik ook vaak te trillen of als ik iets geconcentreerd moet doen. concentreren gaat ook moeilijker. zou dit met de schildklier te maken kunnen hebben… maak me zorgen over dat ongesteldheid wat weg blijft. Reactie infoteur, 29-08-2013
Beste Laura,

ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt!

Een aantal dingen die je schrijft zouden heel goed voort kunnen komen uit een slecht(er) werkende schildklier. Zeker een relatief snelle verandering van het gewicht kan hierop wijzen. Aan de andere kant zijn er ook andere aandoeningen die passen bij een aantal symptomen, als bijvoorbeeld een probleem met de baarmoeder of de baarmoederhals. Hier denk ik vooral aan omdat de menstruatie uitblijft en als zwangerschap, anticonceptie en overgang als oorzaken worden uitgesloten, dan is het zeker aan te raden het te laten onderzoeken. Ik begrijp wel dat dat heel vervelend is! Toch wil ik je aanraden om in ieder geval een bloedonderzoek en eventueel een uitstrijkje te laten maken.

Succes!

Groetjes, Marensa

Mark Mels, 08-08-2013 23:47 #49
Ik heb een vraag: Ik heb al een jaar dat aan mijn rechteroog dubbel zie en dat mijn ooglid naar beneden hangt. Mijn oogpupil beweegt trager als de linkse. Heb al een onderzoek gehad bij oogarts en ortoptie. En daar zeggen ze dat het waarschijnlijk aan de schildklier ligt. Ik krijg nog een scan aan oogspieren. Kan dit inderdaad aan de schildklier liggen en werkt hij dan te langzaam of te snel en wat kunnen ze daaraan doen?

Met vriendelijke groet, Mark Mels Reactie infoteur, 09-08-2013
Beste Mark,

het is mogelijk dat je oogproblemen worden veroorzaakt door een afwijkende werking van de schildklier. Oogproblemen komen dan vaker voor bij een te snel werkende schildklier dan wanneer deze te langzaam werkt. Natuurlijk hoeft het probleem niet per definitie bij de schildklier te liggen. Toevallig weet ik dat dit soort oogproblemen ook ontstaan wanneer de ogen niet goed samenwerken. Mijn broer heeft dit en ook bij hem werd eerst gedacht aan een probleem met de schildklier. De laatste oogtest wees uit dat zijn ogen niet goed samen werkten, waardoor deze problemen werden veroorzaakt. Het probleem was met een aangepaste bril te verhelpen. Ik wil niet zeggen dat het dit probleem is, ik wil ook niet zeggen dat het een schildklierprobleem is. Het zijn enkel opties waarvan ik weet dat dat de oorzaak zou kunnen zijn.

Ik hoop dat je snel meer weet, zodat er iets aan gedaan kan worden. Succes!

Groetjes, Marensa

Neeltje, 03-07-2013 14:27 #48
Ik heb een vraag: ik zit al maanden niet lekker in mijn vel. Ben eindelijk bij de internist terechtgekomen omdat ik op onverklaarbare wijze veel afviel (13 kilo in 3 maanden). De internist constateerde dat ik een te traag werkende schildklier had. Ben Euthyrox gaan slikken, zit momenteel op 100mcg per dag. Hoef niet meer bij de internist terug te komen omdat volgens hem de waarden op peil zijn. Maar ik voel mij nog steeds niet goed! 's Morgens misselijk, moet vaak kokhalzen. Heb hier maagzuurremmers voor gekregen, maar wordt alleen maar misselijker. Nu krijg ik ( al zo'n maand of 3) ook steeds meer last van mijn spieren. 's morgens kom ik met moeite en pijn uit mijn bed. Gaat in de loop van de dag wel wat beter. Volgens de huisarts is dit fibromyalgie, maar zelf vind ik dit erg snel geconstateerd, en kan me ook niet voorstellen dat dit in 3 maanden opeens zo erg wordt. Ben wel doorverwezen naar en reumatoloog. Ik vraag me alleen af: is er soms een verband tussen mijn schildklierproblemen en die spierpijn? Het gekke is dat ik me een maand of 3 geleden beter voelde, maar nu de waarden op peil zijn, voel ik me weer slechter. Reactie infoteur, 05-07-2013
Beste Neeltje,

dat is erg vervelend! In de meeste gevallen val je juist af als de schildklier te snel werkt, en kom je juist aan wanneer de schildklier te langzaam werkt. Bij jou zou het dus precies andersom zijn en dat is een uitzondering op de regel. Spierpijnen kunnen heel goed te maken hebben met een afwijking aan de schildklier, maar het hoeft natuurlijk niet. Wanneer de schildklier anders werkt dan dat deze zou moeten werken, te snel of te langzaam, dan kunnen er ontzettend veel verschillende klachten ontstaan. De ene persoon heeft nergens last van, de andere heeft wel tien klachten en sommigen maar 1 of 2 klachten. Daarbij komen de klachten ook vrijwel nooit precies overeen.

Het kan natuurlijk inderdaad ook wel fibromalgie zijn, dat ook wel 'wekedelenreuma' wordt genoemd. HIerbij kun je ook ontzettend veel last van spierpijn en drukkende pijn op de spieren hebben, terwijl de gewrichten eigenlijk nergens last van hebben. Ik kan je zo helaas niet zeggen wat je precies hebt (en wat niet), dus ik zou je aanraden het toch verder te laten onderzoeken. Mocht het inderdaad fibromyalgie zijn, dan heb je in ieder geval een diagnose en kun je er iets mee. Mocht het dat niet zijn, dan zou er in ieder geval aanleiding moeten zijn om verder te zoeken naar een andere oorzaak.

Ik hoop dat je je snel wat beter voelt. Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Ans, 28-06-2013 21:25 #47
Hallo ik heb al 13 jaar last van een te traag werkende schildklier, ik heb hiervoor het medicijn euthyrox 125 mg. Het heeft 2 jaar geduurd voordat ik goed was ingesteld.
Nu heb ik het laatste jaar heel veel last van pijn in mijn bovenbenen, het straalt sinds 2 maanden ook uit naar mijn onderbenen. (Meeste klachten in rusttoestand als ik in bed lig wordt er vaak wakker van) kan dit van de schildklier zijn? Reactie infoteur, 01-07-2013
Beste Ans,

veel last van je benen kan een gevolg zijn van schildklierproblemen, maar zou evengoed een probleem kunnen zijn dat ergens anders vandaan komt. Zo kun je ook veel last krijgen van je benen, en dan met name ook in rust, als je bijvoorbeeld magnesium tekort hebt. Ik zou je aanraden het eens te laten onderzoeken.

Groetjes, Marensa

Bianca, 05-06-2013 21:16 #46
Ik ben jaren geleden geholpen aan een struma, heb zowat 3 maanden in het ziekenhuis gelegen, de 2e keer ben ik weer aan mijn schildklier geholpen, werkte te snel. Ik gebruik nu thyrax 2.tabletten, nu ben ik in korte tijd heel veel af gevallen, na onderzoek internist, moet ik een tablet meer innemen, mijn gewicht blijft constant nu op 60 kilo. Ik heb nu erge last van hartkloppingen. Ook heb ik last van mijn darmen en maag, door die verhoging van de medicatie vraag ik me af of mijn schildklier niet sneller is gaan werken, ik slik nu 18 jaar thyrax. Volgens de internist kan ik nog wel een tablet er bij hebben. Reactie infoteur, 09-06-2013
Hoi Bianca,

het kan zijn dat je te heftig reageert op de medicijnen, waardoor je nieuwe klachten ontwikkelt. Aan de andere kant kan het ook heel goed zijn dat er echt een heel ander iets aan de hand is. Hartkloppingen zijn vaak een bijwerking van medicijnen, maar het kan ook volledig los staan van je medicatie. Je kunt hartkloppingen krijgen door stress en spanningen, door hartritmestoornis en bijvoorbeeld zuurstoftekort. Betreft de pijn aan je maag en darmen is hetzelfde verhaal. Het kan een bijwerking zijn, maar ook een op zichzelf staand probleem dat verder onderzocht moet worden. Wanneer je internist niet bereid is hier verder naar te kijken, en je gewoon meer medicijnen wil geven, dan wil ik je toch aanraden eens een andere internist te bezoeken voor een second opinion!

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Janita, 30-05-2013 22:04 #45
Hallo,

In oktober ben ik geopereerd, de schildklier is in zijn geheel weggehaald. Er zat een schildklier van 175 gram bleek achteraf. Mijn hals was enorm. Maar sinds die 5e oktober is mijn stem echt donker, klinkt schor, er is net of er iets zit op de plek van mijn stembanden of iets mist, ik kan het niet goed uitleggen Ik ben verschillende keren terug geweest naar de kno arts. Daar bleek alles oké te zijn na onderzoek. Ik heb logopedie gehad, ik ben doorverwezen naar een mevrouw die manueel mijn strottenhoofd masseert. Niets helpt, ik ben radeloos, ik ga wederom terug naar de KNO arts, daar wordt nog eens gekeken via een VLS onderzoek wat zich er daar binnen nu afspeelt als ik geluid maak. Ik ben 8 maanden verder en ben de wanhoop nabij! Wat kan ik nu nog doen? Hoe is het zo gekomen, de operatie is goed gegaan volgens de chirurg. Als iemand mij kan zeggen wat ik nu nog kan doen, heel graag!

Gr., Janita Reactie infoteur, 03-06-2013
Beste Janita,

ontzettend vervelend dat je zoveel klachten ondervindt na de operatie! De schorre stem moet toch zeker ergens vandaan komen en het lijkt me niet dat het nog komt van het herstellen. Als ik je een advies mag geven, dan zou ik je laten verwijzen voor een second opinion, indien mogelijk niet alleen van een andere arts, maar van een heel ander ziekenhuis.

Groetjes, Marensa

Ilse, 16-04-2013 22:30 #44
De informatie die gegeven wordt is niet juist. Hyperthyreoïdie is een teveel aan schildklierhormoon. Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormoon. Reactie infoteur, 17-04-2013
Beste Ilse,

het is mij niet helemaal duidelijk wat je bedoeld. Je geeft aan dat de informatie niet klopt, waarna je twee tegenstellingen noemt die niet kloppen. Deze tegenstellingen staan niet zo in de tekst, dus het is geen 'quote' van wat er in de tekst staat, maar het is me niet helemaal duidelijk wat je er wel mee wilt zeggen.

'Hyperthyreoïdie is een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is hyperthyreoïdie zelf geen ziekte.' - BRON Wikipedia.

Ellen, 13-04-2013 11:33 #43
Ik heb een vraag of het mogelijk is dat een schildklier ook in cyclus te snel kan werken,
Sinds de overgang, nu 10 jaar geleden, heb ik last van branderige ogen, snelle hartslag, pijnlijk spieren, opgejaagd gevoel, beetje drukkenkde hoofpijn, alsof je een hoge bloeddruk hebt, dit kan na een week of 2 allemaal weer weg zijn en plotseling weer opduiken, als ik lees, eet of zelfs slaap, ik word dan wakker met opgejaagd gevoel. in die dagen kan ik ook niet goed slapen. Dit alles wordt afgedaan met stress, of de huisarts weet niet wat hij er mee moet. Ik gebruik ventolin en qvar voor allergie, maar dat slechts af en toe. Reactie infoteur, 15-04-2013
Beste Ellen,

dat is heel vervelend, dat je daar zo last van hebt!
Het is erg jammer dat huisartsen 'onverklaarbare' klachten al snel afschuiven op stress of spanningen. Ik kan je zo helaas niet zeggen of het inderdaad een probleem met de schildklier is, of dat er toch iets anders aan de hand is. Hier is echt onderzoek voor nodig. Je kunt aan je eigen huisarts vragen om een bloedonderzoek, waarbij tevens je schildklier wordt onderzocht en eventueel je glucose. Als je eigen huisarts hier niet akkoord mee gaat, dan kun je direct aangeven dat je hier echt op staat en dat je in dat geval een second opinion van een andere huisarts wilt. Je huisarts is verplicht je door te verwijzen naar een andere huisarts, dus hij of zij kan zit niet weigeren. Voor sommige mensen is het lastig om tegen een huisarts in te gaan en te vragen om een second opinion, omdat het over kan komen alsof je de huisarts niet vertrouwd, maar het is dan goed te bedenken dat het wel om jouw gezondheid gaat. Huisartsen maken ook wel eens (beoordelings)foutjes.

Ik hoop dat je snel een onderzoek kunt krijgen, zodat er iets aan die vervelende klachten gedaan kan worden!

Groetjes, Marensa

Wil, 05-04-2013 10:32 #42
Even een reactie over bloedonderzoek bij mij komt de ziekte in de familie voor. ik zelf en 3 zussen. en bij ons allen heeft het meer dan een jaar geduurd eer het bloedonderzoek aangaf dat het de schildklier was terwijl alle symptomen er waren dus in eerstgr.wile instantie niet uitsluiten dat het toch op de duur boven water komt.

Freddy, 12-03-2013 08:53 #41
Ik heb een vraag ik loop al tijden met diverse klachten overdag veel moe dikker geworden, veel aanvallen van zweten wisselende stemming slechter zien wazig veel hoofdpijn. Ik heb aal een apparaat voor apneu omdat ik zo moe ben. Overdag dit helpt dus niet. Nu zie ik klachten in de lijst die ik heb zowel bij te snelle als te langzaam werkende schildklier. Mijn vraag is is het mogelijk dat je van beide last hebt dat je schildklier schommelt van te snel naar langzaam? Reactie infoteur, 12-03-2013
Beste Freddy,

schildklieraandoeningen komen veel voor. Slaapapneu en schildklierproblemen komen vaker in combinatie met elkaar voor. Het is zo dat slaapapneu wordt veroorzaakt door de neurotransmitters en de schildklier heeft op zijn beurt weer veel invloed op de neurotransmitters, waardoor er dus een soort cirkel ontstaat. Het is dus goed mogelijk dat bij jou de schildklierproblemen en de slaapapneu samen gaan, waardoor de ene klacht een beetje wordt overschaduwd door de andere klacht. De schildklier werkt eigenlijk of te traag of te snel. Het is niet zo dat dit bijvoorbeeld elk uur zal wisselen. Toch, schildklierproblemen (of aandoeningen) zijn er in alle soorten en maten, dus het is wel mogelijk dat je klachten terug vindt in zowel de lijst voor een te snel werkende schildklier als die voor de te traag werkende schildklier. Wat ik je zou aanraden is een bloedonderzoek aan te vragen waarin 3 waarden worden gecontroleerd, namelijk de TSH, T3 en T4. Bij een algemeen onderzoek naar de schildklier wordt vaak alleen gekeken naar de TSH, maar in jouw geval zou ik specifiek verzoeken om een uitgebreid onderzoek waarin alle drie de waarden met betrekking tot de schildklier worden meegenomen. Aan de hand van deze resultaten kan worden vastgesteld of je daadwerkelijk ook schildklierproblemen hebt en wat de logische volgende stap op het gebied van behandeling is.

Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je je snel beter voelt!

Groetjes, Marensa

Jasmine, 06-03-2013 14:35 #40
Ik neem nu 2 jaar Euthyrox (62.5 mcg), na achteraf gebleken, jaren onbehandeld heb lopen tobben. Ik had een TSH waarde van 100!. Mijn waarden zijn nu TSH: 1.52, FT4: 15.1, T3: 1.90. De internist vindt deze waarden heel goed. Maar ik voel mij absoluut niet goed. 's Nachts gaat mijn hart veel sneller kloppen, ik slaap heel slecht, dikwijls last van obstipatie, transpiratie aanvallen, moe, lusteloos, veel hoofdpijn, soms een raar hongerig gevoel, last van maag en darmen, dan weer absoluut geen honger. Stijve en zere spieren, veel rugpijn. Als ik dit nu allemaal lees denk ik, hoe kan ik nog functioneren. Ik vind het vervelend dat ik zo'n scala van klachten opnoem, maar zou ik toch niet goed ingesteld zijn?
Ik verneem het graag van u.

Mv.gr. Jasmine Reactie infoteur, 07-03-2013
Beste Jasmine,

dat is inderdaad een behoorlijk rijtje klachten dat je even opnoemt. Ik kan me voorstellen dat je je daar absoluut niet prettig bij voelt en dat je emoties er ook onder lijden. De internist kan natuurlijk vaststellen dat de waarden nu goed zijn, maar hij kan je onmogelijk wijs maken dat het 'normaal' is dat je met al deze klachten rond blijft lopen. Ik zou je aanraden om eens een nader onderzoek aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat deze klachten afkomstig zijn van een ander lichamelijk probleem. De internist kijkt vanzelfsprekend nu alleen naar de aandoening waarvoor je behandeld wordt, en die behandeling is gezien de waarden wat dat betreft succesvol, maar de klachten moeten toch ergens vandaan komen. Dus, als ik je een advies mag geven, dan zou ik al je klachten eens duidelijk opschrijven en met dit lijstje naar je huisarts of direct naar de internist gaan. Het is niet vreemd om hier een verklaring voor te vragen. Daar heb je gewoon recht op.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Dominique, 03-03-2013 18:49 #39
Ik lees al die dingen bij een te trage schildklier en ik denk, zou ik daar ook last van kunnen hebben. Heb al een aantal jaren dat ik gewoon de hele dag moe ben, vaak een kort lontje, chagrijnig en kortaf. Nou is het zo dat ik het thuis af reageer en op mijn werk niet. Kan ook zijn doordat ik niet lekker in mijn vel zit, probeer al heel lang om af te vallen, maar denk dan dat het me toch niet lukt en eet, snoep ik weer meer. Doordat ik me schaam voor mijn lichaam na de bevalling, kan ik ook niet aardig doen tegen de mensen waar ik van hou. Zal het mijn schildklier zijn of heb ik gewoon een depressie? Reactie infoteur, 04-03-2013
Beste Dominique,

wat vervelend dat je je al zo lang zo neerslachtig voelt. Het kan zijn dat er problemen met je schildklier zijn, waardoor je je wat minder goed voelt en vaak moe, maar eerlijk gezegd denk ik toch dat de problemen meer op psychisch vlak veroorzaakt worden. Als je lange tijd neerslachtige en/of depressieve gevoelens hebt (wat bij jou het geval is), dan horen daar vaak ook lusteloosheid en futloosheid bij. Dit kan goed omschreven worden als moeheid, of te moe om iets te gaan doen. Dit heeft er dan niet zo zeer mee te maken dat je lichamelijk echt moe bent, maar dat je je er gewoonweg niet toe kan zetten iets te ondernemen. Dit heeft dan eerder met futloosheid te maken dan met echte moeheid. Ik denk dus dat het bij jou echt om neerslachtigheid en depressie gaat, vooral ook omdat je me vertelt dat je niet lekker in je vel zit en niet blij bent met je lichaam (minderwaardigheidscomplex). Je bent een beetje in een negatieve cirkel terecht gekomen. Nu ja, een beetje, zeg maar gerust helemaal. Je bent chagrijnig, kortaf, lusteloos, futloos, verdrietig, boos enz enz omdat je helemaal niet blij bent met hoe je er nu uit ziet, omdat jij vindt dat je te zwaar bent. Dus het feit dat je jezelf niet slank genoeg vindt, zorgt ervoor dat je je zo voelt. om af te vallen, heb je doorzettingsvermogen, energie en een positieve instelling nodig, die je niet hebt, juist omdat je je weer zo neerslachtig en depressief voelt. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je juist weer meer gaat snoepen en misschien zelfs meer aankomt, waardoor je je nog slechter gaat voelen en nog minder zin krijgt om er iets aan te doen, want 'het heeft allemaal toch geen zin'. Ik denk dat het hier een beetje op neer komt.of niet?

Het lijkt me, op basis van wat je me hier vertelt, heel sterk dat het aan je schildklier ligt en meer aannemelijk dat het echt in je emoties en je gemoedstoestand zit. Als je hier eens verder over wilt praten, dan mag je me altijd mailen op marensa@hotmail.nl. Misschien kan ik je verder helpen.

Groetjes, Marensa

Henk, 22-02-2013 12:28 #38
Ik heb 90% van de klachten die hierboven beschreven worden met een te traag werkende schildklier. Ik gebruik 300mg amiodaron. inspra en bumatinie plas tabletten. maag tablet en bloed verdunners. Ben een ICD drager. Zou je mij kunnen adviseren. Reactie infoteur, 03-03-2013
Beste Henk,

ik begrijp helaas niet helemaal waar je precies advies over wilt. Als ik het zo lees, dan denk ik dat je me vraagt of het mogelijk is dat je een traag werkende schildklier hebt met alle medicijnen die je al gebruikt, maar het zou ook kunnen zijn dat je me vraagt hoe je de klachten kunt behandelen, juist omdat je al zoveel gebruikt en ICD drager bent. Dit is mij niet helemaal duidelijk. In beide gevallen kan ik je wel het beste aanraden eens naar de huisarts te gaan. Ook als je 90% van de klachten hebt wil dit niet zeggen dat je ook daadwerkelijk te maken hebt met deze aandoening. Dit kan je het best laten testen via de huisarts, meestal via bloedonderzoek. De huisarts of de specialist in het ziekenhuis kan dan precies vast stellen welke medicijnen je wel en niet mag gebruiken als je inderdaad een te traag werkende schildklier hebt.

Ik hoop dat ik je toch een beetje heb kunnen helpen.

Groetjes, Marensa

Ellen, 30-01-2013 11:16 #37
Hallo, ik heb een vraagje, ik heb al jaren een te langzaam werkende schildklier en slik hiervoor euthyrox. Nu ben ik met veel moeite aan het afvallen en is mijn instelling aan de hoge kant. Eigenlijk zou ik nog graag zo'n 10 kilo willen afvallen, maar ik ben bang dat ik dan te hoog ingesteld raak en dus moet gaan minderen met medicijnen, maar kom ik dan mijn afgevallen kilo's weer bij, omdat ik dan misschien weer laag ingesteld sta? Of moet ik gewoon proberen in de komende 3 maanden tot mijn volgende prik zo veel mogelijk af te vallen? Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Ellen,

afvallen is ontzettend lastig en nog moeilijker als je te maken hebt met een te traag werkende schildklier. Toch, ik begrijp wel dat je het toch wilt proberen, want het is ook belangrijk dat je je lekker in je vel voelt. Als dat niet zo is met het gewicht dat je nu hebt, dan moet je daar iets aan doen. Het beste is dan om langzaam en volledig zelf te gaan afvallen, dus niet met behulp van middeltjes of zogenaamd vetverbrandende pillen of iets dergelijks. Gezond eten en goed bewegen zal zeker helpen om langzaam aan gewicht te verliezen. Je kunt dan bij je volgende afspraak over drie maanden overleggen wat je aan het doen bent en of zij nog tips voor je hebben om je streefgewicht te bereiken zonder dat je in de problemen komt met de medicijnen, waardoor je inderdaad weer zou kunnen aankomen.

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Gerard, 14-01-2013 08:21 #36
Nu is er via een echo van mijn hals geconstateerd dat er bobbeltjes op mijn schildklier zitten, wat kan hier de oorzaak van zijn? Reactie infoteur, 14-01-2013
Beste Gerard,

bobbeltjes op de schildklier zijn natuurlijk niet goed. Nu ben ik geen arts, dus ik kan geen uitspraken doen over wat de oorzaak zou kunnen zijn. Ik ga ervan uit dat de uitslagen van de echo goed met je besproken worden met de arts. Nu weet je wel al dat er bobbels zitten, maar er is je (blijkbaar nog) niet meer dan dat verteld. Wacht het volgende gesprek af en dan zul je waarschijnlijk horen wat het is, en wat al dan niet aan te doen is. Is er geen vervolgafspraak om de uitslag te bespreken, dan klopt er iets niet. Dan zou ik zelf even een afspraak maken.

Succes!

Groetjes, Marensa

Jessica, 09-01-2013 12:49 #35
Kan het kwaad of beter gezegd maakt het iets uit betreffende tijdsverschil in Florida en Nederland met het innemen van schildklier tablet Euthyrox? Moet men de Nederlandse tijd aanhouden om op nuchtere maag het tablet Euthyrox in te nemen of kan ik de tijd in Florida aanhouden zonder dat de schildklier werking verstoort raakt?
Kan iemand mij daarover een goed advies geven?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste Jessica,

wanneer je de betreffende tablet op de nuchtere maag moet innemen, dan is het belangrijk dit ook te doen wanneer je in Amerika bent. Nu raakt je hele ritme natuurlijk verstoord wanneer de tijd ineens een aantal uren verschuift. Het is niet goed om een dosering over te slaan. Probeer ergens het midden te vinden voor het innemen van de medicijnen. Bijvoorbeeld: je neemt het normaal in om 7 uur in de ochtend. Probeer het dan op de dag dat je naar Florida reist 3 uur later te doen. Dan ben je voor de tijd in Florida 3 uur te vroeg, maar die 'schade' is goed te overzien voor de volgende dag. Je kunt dan in de periode dat je in Florida bent gewoon op je nuchtere maag je medicijnen innemen.

Alvast veel plezier in de USA!

Groetjes, Marensa

Anton Bosch, 07-11-2012 10:56 #34
Beste mensen.
mijn bloedwaarden waren niet goed waarschijnlijk een te snel werkende schildklier, maar ik heb totaal geen klachten. Morgen moet ik naar de internist met tegenzin. Ik zal u op de hoogte houden.
m.v.g.
Anton. Reactie infoteur, 20-11-2012
Beste Anton,

ik ben heel benieuwd hoe het afgelopen is. Het is nooit fijn om een hele reeks onderzoeken te ondergaan terwijl er eigenlijk (nog) helemaal geen klachten zijn. Toch is het altijd goed op tijd actie te ondernemen. Wie weet hoeveel latere klachten daarmee al effectief zijn voorkomen. Ik hoop dat alles goed is gegaan!

Groetjes, Marensa

Miek13, 03-11-2012 06:16 #33
Dat jullie zeggen dat een afwijkende schildklier alaan het bloed te zien is is dus NIET waar. ook met goede bloedwaarden kun je een afwijkende schildklier hebben en ik ben daar een voorbeeld van. Heb inmiddels ook een andere arts want mijn eigen arts keek inderdaad alleen op zijn scherm naar de waarden en deze arts zegt dus dat waarden echt niet alles zeggen! Ook ken ik meerdere mensen die goede bloedwaarden hadden en wel degelijk schildklierproblemen hebben. Zelf heb ik in een heel erg ontzettend diep dal gezeten tijdens me zwangerschap (Hormonen?)en nu 10 maanden later is het nog steeds niet zoals zijn moet. Ze zijn nu druk aan het uitzoeken met medicatie omdat iedereen dus nu ervan overtuigd is dat het niet (alleen ) psychisch is. Heb zelf klachten van zowel te traag als te snel. Reactie infoteur, 20-11-2012
Beste Miek,

bij een eerste bloedonderzoek waarbij onder meer de schildklier getest wordt, wordt de waarde van TSH bekeken. Een afwijking in de TSH waarde duidt op een afwijkende werking van de schildklier. Toch kunnen er inderdaad wel afwijkingen in de werking van de schildklier optreden zonder dat dit te zien is aan de TSH waarden van een eerste bloedonderzoek. De volgende stap van artsen is dan om de T3 totaal, T4 vrij, anti-schildklier TPO (dit is een indicatie voor een auto-immuunproces van de schildklier) en cortisol te onderzoeken. Afwijkende waarden hiervan kunnen ook wijzen op een afwijking in de schildklier. Wordt ook hier niets gevonden, dan kan nog overwogen worden te testen op de vitamines D3 en B12. Dit wordt uiteraard allemaal uit bloedonderzoeken gehaald, dan wel verschillende onderzoeken en niet allemaal in een enkel bloedonderzoek.

Het is dus wel degelijk aan de hand van bloedonderzoek vast te stellen, alleen niet altijd middels een enkel bloedonderzoek. Veel artsen gaan uit van de methode dat het altijd te zien is aan de TSH, en bij een normale TSH zelfs verder bloedonderzoek weigeren. Dit is uiteraard afhankelijk van de arts.

Overigens zijn psychische klachten tijdens en na zwangerschap niet direct te wijten aan een afwijking in de schildklier. Natuurlijk kun je symptomen hebben van een te snel en te traag werkende schildklier, maar dit wil niet zeggen dat de symptomen daadwerkelijk afkomstig zijn van de schildklier. Zoals je ook in eerdere reacties kunt lezen, zijn er veel klachten die veroorzaakt kunnen worden door een afwijking in de schildklier, maar evengoed ook kunnen worden veroorzaakt door een andere aandoening.

Ik zie in jouw reactie helaas niet staan of er nu een trage OF snelle werking van de schildklier daadwerkelijk is vastgesteld en op basis waarvan ze dat dan wel hebben kunnen vaststellen (als een tweede of een derde bloedonderzoek). Ook staat dit er niet bij van de mensen die je noemt. Misschien kun je dat nog toevoegen aan de reacties, zodat mensen ook kunnen lezen hoe het dan wel is vastgesteld zonder bloedonderzoek. Dat zou interessant zijn!

(uiteraard wil ik andere lezers vragen geen waarde te hechten aan de eerste zin van de reactie, daar een afwijking wel degelijk via bloedonderzoeken wordt vastgesteld)

Groetjes, Marensa

Toos, 26-10-2012 16:19 #32
Hallo allemaal,
Ik ben een vrouw van 64 jaar, onlangs heb ik een jodiumslok gehad, omdat mijn schildklier te hard werkte, maar daarna werkte hij te langzaam. Ik voel me niet optimaal, zou ik sterkere medicijnen nodig hebben? Groetjes Toos. Reactie infoteur, 31-10-2012
Beste Toos,

als je je niet goed voelt bij de medicijnen die je nu krijgt, dan zou ik dit zeker met de huisarts of de internist bespreken. Wellicht zijn andere medicijnen beter geschikt.

Ik wens je heel veel succes en ik hoop dat je je snel beter voelt!

Groetjes, Marensa

Marija, 24-10-2012 18:06 #31
Hoi, ik ben meid van 29 jaar ik ben last nog naar huisarts geweest voor me schildklier, ze zij dat alles goed was ben vaak moe en kom snel aan als ik all wat eet is niet zo veel is mij buik alll opgezwollen zweet veel onder me oksels mij vraag is wat ik beste kan doen als ik daar last van heb vriendelijke groeten. Reactie infoteur, 31-10-2012
Beste Marija,

of er problemen zijn met de schildklier kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek. Als de huisarts dit bloedonderzoek inderdaad heeft uitgevoerd, en er is geen afwijking van de schildklier gevonden, dan kun je een verzoek doen verder te onderzoeken waar de klachten vandaan kunnen komen. Overmatig transpireren kan een symptoom zijn van een (andere) aandoening, maar ook een klacht die op zichzelf staat. In dat geval kun je dit tegen gaan met een botox-behandeling, welke speciaal bedoeld is voor mensen die overmatig transpireren. Ik zou nog eens naar de huisarts gaan om je precieze klachten te bespreken en te zien of er een nieuw onderzoek mogelijk is.

Ik hoop dat er snel een oplossing voor je gevonden wordt!

Groetjes, Marensa

Michiel, 11-10-2012 00:08 #30
Hallo,
Ik ben 20 jaar en ben een man. Ik heb nu sinds 1.5 jaar last van 'warmte aanvallen'. Ik krijg het uit het niets erg warm, begin te zweten en krijg een rood gezicht. Ik ben al een paar keer langs de dokter geweest om het te laten onderzoeken. Er is bloed geprikt, daar kwam niets uit. Ik ben later nog naar het ziekenhuis geweest voor onderzoeken maar daar kwam ook niets uit. Ik ben zelfs langs een psycholoog geweest (moest ook van de dokter, het kwam erop neer dat het tussen mijn oren zat). Hier werd ik ook niets wijzer, er komt alleen maar uit dat ik een gezonde man ben. De klachten die ik heb vind ik zelf het meeste op die van de schildklier lijken. Ik heb het naast het rode gezicht, zweten en warme gevoel, af en toe dikkere vingers en mijn middelste gewrichten van mijn vingers ( als ik er een vuist van maak) doen dan ook pijn. Die dikkere vingers en pijnlijke gewrichten heb ik niet erg vaak, ongeveer 1 week in de 2-3 maanden. Ik ben hier ook al eens mee naar de dokter geweest maar dan komt er alleen een verhaal dat als het over een week nog zo is ik weer moet terug komen. Maar het gaat vanzelf weer weg dus dacht schiet ook niet op. Het jaar getijde maakt ook geen verschil, heb het nu dus (in oktober) maar heb het ook in de zomer gehad. Ik heb ook wel eens hetzelfde maar dan bij mijn tenen, ook dikkere tenen, rode tenen en erg gevoelige/pijnlijke tenen. Ik heb het tegenwoordig ook een stuk sneller warm, waar mensen met een trui of vest zitten loop ik altijd in een t-shirt. De klachten zijn erg vervelend, mensen weten niet wat er aan de hand is en als je opeens met een rood hoofd zit krijg je toch vragen, daardoor voel je je ongemakkelijk en wordt je nog roder. Weet u misschien wat dit kan zijn? Of wat ik er tegen kan doen?
Mvg Reactie infoteur, 12-10-2012
Beste Michiel,

ik kan me heel goed voorstellen dat je je in dat soort situaties erg ongemakkelijk voelt. Als iedereen je ineens aan gaat kijken omdat je rood wordt, dan wordt het inderdaad eigenlijk altijd nog erger, omdat je je ongemakkelijk en beschaamd gaat voelen. Dat is erg vervelend en het zou dan ook heel fijn voor jou zijn als je weet waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen.

Je zegt dat er al eens bloedonderzoek is uitgevoerd en dat hier niets uit kwam. Nu is het zo dat een slecht werkende schildklier, zowel te snel of te langzaam werkend, altijd terug te zien is in je bloedwaarden. Dit zou dus zeker uit het onderzoek naar voeren hebben moeten komen, tenzij er niet onderzocht is op de werking van je schildklier. Vaak zit deze wel bij een standaard bloedonderzoek, maar helaas niet altijd. Het is dus misschien goed eens na te gaan of hier daadwerkelijk ook op gecontroleerd is en misschien is het nuttig om nog eens een nieuw bloedonderzoek aan te vragen om de schildklierwerking (opnieuw) te controleren. Je hebt wel gelijk, zeker de warmte-aanvallen kunnen duiden op een verkeerd werkende schildklier. Toch, er zijn ook nog tal van andere oorzaken te bedenken die voor mij moeilijk te bepalen zijn, omdat ik je niet persoonlijk ken.

Onder meer stress, overgewicht, slaapproblemen, angsten enz. Zoals je ook ziet zijn er lichamelijke en psychische problemen die warmte-aanvallen kunnen veroorzaken. Nu ben je al op advies van je huisarts onderzocht op psychisch vlak en daar is niets uit gekomen, dus angsten en stress kunnen we al afschrijven. Vaak weet je zelf ook wel dat je met psychische problemen te maken hebt, maar niet altijd. Wel is het zo dat een huisarts je adviseert om een psychiater of psycholoog te bezoeken wanneer er geen lichamelijk medische oorzaken meer te bedenken zijn. Makkelijk gezegd; de arts weet het zelf echt niet. Denk eens na over andere lichamelijke oorzaken die kunnen zorgen voor warmte-aanvallen, als slaapproblemen, overgewicht (licht of ernstig), hartkloppingen, een algemeen hogere hartslag, slechter wordende ogen of erg veel dorst. Dit zijn oorzaken van warmte-aanvallen die ook bij andere aandoeningen passen, als bijvoorbeeld diabetes.

De dikker wordende vingers en tenen is heel eigenaardig, en dan vooral omdat het zo weinig gebeurt. Als het iedere maand eens zou gebeuren, dan zou je kunnen denken aan een allergie. Als het alleen in de zomer gebeurt, dan zou je kunnen denken aan het vasthouden van extra vocht door het klimaat. Het zou wel kunnen dat het toch een allergie is, bijvoorbeeld wanneer je eens per twee/drie maanden naar een gelegenheid gaat waar je verder niet komt, iets eet wat je verder niet eet of iets in huis hebt staan (als bloemen) die er daarvoor en daarna weer even niet staan. Een allergie kan een paar dagen nodig hebben om zich te laten zien, dus denk niet specifiek aan de dag waarop je het krijgt, maar eigenlijk ook aan de week vooraf dat je het krijgt. Misschien kun je dan een bepaald iets ontdekken wat met een allergie te maken zou kunnen hebben. Pijn in je gewrichten kan goed samen gaan met het vasthouden van vocht in vingers en tenen, doordat de huid strakker staat en de gewrichten daardoor ook stijver worden. Het kan ook andersom het geval zijn, dat je meer vocht gaat vasthouden, juist omdat je pijnlijke gewrichten hebt. Dit kan onder meer komen door beginnend reuma of een tekort aan bepaalde nodige stoffen, als magnesium en vitamine B12.

Ik zou willen dat ik je zo 1 antwoord kon geven, zodat je duidelijkheid hebt en weet wat je eraan kunt doen, maar helaas, dat heb ik niet. Ik zou je aanraden je nog eens te laten onderzoeken, en dan het liefst door een internist. Leg AL je klachten duidelijk uit en vraag ook om een allergietest. Je kunt natuurlijk ook de mogelijkheden die ik je nu gegeven heb in je achterhoofd houden en eventueel verder laten onderzoeken.

Ik wens je heel veel succes. Ik hoop toch dat er snel een oorzaak en een oplossing wordt gevonden voor je!

Groetjes, Marensa

Marga, 04-10-2012 13:44 #29
Hoi, hoort mompelen en/of onduidelijk spreken ook bij eventuele schildklier klachten? Mijn TSH is verhoogd (6,7) maar ik word nog niet actief behandeld. Reactie infoteur, 07-10-2012
Beste Marga,

deze klacht heb ik nog niet eerder gehoord als symptoom van een schildklieraandoening. Nu ben ik geen arts, dus ik kan het uiteraard niet met zekerheid zeggen. Je TSH is verhoogd, maar blijkbaar nog niet verhoogd genoeg om je ervoor te behandelen. Als je mompelt of onduidelijk spreekt en hier eerder geen last van hebt gehad, dan moet er zeker wel een aanleiding voor zijn. Ik zou je dan ook absoluut aanraden de huisarts te bezoeken met deze klacht om de oorzaak te achterhalen.

Groetjes, Marensa

Joske de Gier, 01-10-2012 08:04 #28
Hoi hoi, ik heb altijd al een te langzame schildklier gehad, nu was ik zwanger van de tweede en dan gaan ze de thyrax op hogen, omdat ik anders te weinig binnen kreeg. NU ben ik bevallen, en door alle drukte is er bij ingeschoten om terug te gaan naar de internist. Nu kreeg ik in ene keer ontzettende haaruitval, daarom naar de huisarts geweest, (dit haaruitval is niet van de zwangerschap, want de kleine is al weer een jaar nu). deze heeft ook de schildklier laten prikken, en hij belde me op een zondag op, ik schrok me kapot natuurlijk. bleek mijn schildklier veels te snel ging. Kan daar de haaruitval ook van komen, want de huisarts weet het niet, en op de ene site geven ze aan ja dat kan wel doorte snel werkende komen, en op de andere geven ze weer aan dat het niet kan? Reactie infoteur, 01-10-2012
Beste Joske,

een te snel werkende schildklier heeft invloed op de meest uiteenlopende lichaamsfuncties. Het kan direct van invloed zijn op de haargroei en haaruitval, al komt dit niet heel erg vaak voor. Daarnaast veranderen diverse andere samenstellingen in het lichaam die indirect invloed hebben op de haargroei en eventueel haaruitval. De werking van je schildklier kan dus inderdaad direct of indirect de haaruitval veroorzaken. Aan de andere kant kan dit probleem ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zowel lichamelijk als psychisch. Zo kan stress bijvoorbeeld ook zorgen voor behoorlijke haaruitval. Ik zou je aanraden toch even langs de internist te gaan om e.e.a. vast te stellen of juist uit te sluiten.

Ik hoop dat het snel opgelost is! Succes!

Groetjes, Marensa

Jan, 01-10-2012 05:59 #27
Ik heb een oom die het erg benauwd krijgt en omschrijft alsof hij vlagen van warmte tegen zijn hoofd aanvoelt. Hij wordt dan erg onrustig begint te trillen en trekt zijn shirt aan. Het word zo erg dat hij begint te ijsberen. Ik heb dit van dichtbij meegemaakt en constateer dat zijn ogen rood worden (en wat uitpuilen…). Verder zegt hij dat hij zich de hele dag wel somber voelt/depressief voelt. Hij geeft aan dat dit vaak in de avond uren gebeurt en in ieder geval bijna altijd op zondag :s. Hij heeft diabetes type 2 en heeft naar schatting een 35 kilo over gewicht.

Kan het zo zijn dat deze symptomen te maken hebben met een schildklierprobleem? Reactie infoteur, 01-10-2012
Beste Jan,

een verkeerde werking van de schildklier kan vervelende gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Depressie, of een neerslachtig gevoel, kan dan ook zeker het gevolg zijn van een afwijkend werkende schildklier. Ook aanvallen van warmte (en/of overmatig transpireren) en oogproblemen kunnen worden veroorzaakt door een afwijking in de schildklier. De symptomen die je noemt kunnen dus goed passen bij een afwijking in de werking van de schildklier. Echter, oogproblemen, transpiratie/warmteaanvallen en neerslachtigheid kunnen ook allemaal worden veroorzaakt door diabetes. Bij deze aandoening kunnen ook de meest uiteenlopende symptomen voordoen. Hierdoor kan ik niet zeggen waar de klachten vandaan komen. Het kan de schildklier zijn, het zou een bijkomstigheid van diabetes en overgewicht kunnen zijn, maar er kan ook nog een andere oorzaak zijn. Er zijn meerdere aandoeningen die een combinatie van deze symptomen veroorzaken. Ik zou je dan ook aanraden (of in ieder geval je oom) om toch eens langs de huisarts te gaan om in ieder geval even een bloedonderzoek te laten aanvragen. Bij onduidelijkheid over de uitslag wordt meestal doorverwezen naar de internist.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Rakiya, 27-09-2012 15:41 #26
Mijn moeder had een snel werkende schildklier en belandde met hoge koorts en gewrichtspijnen in het ziekenhuis. Het begon allemaal zo: op een dag viel ze, ik denk door zwakte en brak haar voet. met haar gezondheid ging het vanaf dat moment bergafwaarts. ze had hartkloppingen, ze ijlde van de koorts, gewrichtspijnen, nervositeit, gezwollen voeten en handen en was vermagerd. Wij wisten nog steeds niet wat haar scheelde, dachten dat de fractuur aan haar voet de oorzaak was. enkele dagen na haar opname kwam de dokter erachter dat ze een schildklieraandoening had. ze had hypertheroide. medicijnen hielpen niet, want ze werd niet beter en op de 10e dag na opname in het ziekenhuis overleed zij.
mvg,
Rakiya. Reactie infoteur, 01-10-2012
Beste Rakiya,

wat ontzettend vervelend om dat allemaal zo mee te moeten maken. Ik wil je dan ook op de eerste plaats condoleren met het grote verlies. Hieruit blijkt maar weer dat artsen ook niet overal tegen op kunnen boksen. Je zult waarschijnlijk nooit weten of het beter af had kunnen lopen wanneer er voor een andere aanpak gekozen was. Dat lijkt me erg moeilijk.
Wanneer iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis met klachten waar niet direct een zekere diagnose voor gesteld kan worden, wordt eigenlijk altijd als eerste een bloedonderzoek verricht. Hieraan had men direct al kunnen zien dat er (ook) een schildklierprobleem bestond. Het is raar dat zij hier pas na een paar dagen achter zijn gekomen.

Nogmaals, het is heel naar om dat zo mee te moeten maken en ik wens je heel veel sterkte toe!

Groetjes, Marensa

Roy Dizy, 17-09-2012 11:26 #25
Beste.
ik heb al ruim 6 jaar, en traag werkende schildklier, waarvoor ik euthorox 112 1/2 mg slik. Nu heb ik al maanden last van opkomende jeuk, plaatselijk op rug met spontaan opkomende rode strepen, op bovenarmen borst en buik. Ook ben ik veel sneller over de rooie, en kan dan gewoon weg niks verdragen. Kort van adem en angstaanvallen. Kan dit samenhangen met een traag werkende schildklier?
p.s. ben onder behandeling van de huisarts, nog nooit door een internist bekeken.

Groet Roy Reactie infoteur, 20-09-2012
Beste Roy,

een traag werkende schildklier kan voor heel veel problemen zorgen, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat zal je zelf goed weten als je al zes jaar last hebt van deze aandoening. Het kan altijd zijn dat je na verloop van tijd last krijgt van nieuwe klachten als gevolg van de schildklierproblemen. Waar de medicijnen eerst bepaalde klachten onder controle kon houden, kan dat ineens niet meer het geval zijn. Andere stoffen in je lichaam kunnen ineens in een andere verhouding tot elkaar staan waardoor het uit balans raakt en medicijnen minder goed werken. Het is dus zeker de moeite waard om dit eens na te vragen bij je huisarts. Een andere optie is om inderdaad eens een internist te bezoeken. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat de klachten worden veroorzaakt door de traag werkende schildklier.

De klachten die je noemt kunnen ook samenhangen met tal van andere aandoeningen, als bijvoorbeeld allergie. Als je ineens een ander wasmiddel gaat gebruiken (bijvoorbeeld), dan kan je hier ook veel jeuk en rode plekken van krijgen en dit kan ongemerkt als gevolg hebben dat je last hebt van kortademigheid, paniek en angst en het bekende 'korte lontje'. Een allergie kan zich ook spontaan ontwikkelen, ook door veranderingen in het lichaam, dus je kunt van de ene op de andere dag ergens allergisch voor zijn waar je nooit eerder last van hebt gehad.

Ik zou je zeker aanraden het verder te laten onderzoeken. Op de eerste plaats omdat de lichamelijke klachten heel vervelend zijn, maar vooral ook op de psychische klachten die je ervan ondervindt. Als je hier te lang mee door blijft lopen, dan bestaat de kans dat deze klachten aanhouden, ook wanneer het probleem is opgelost. Als de klachten afkomstig zijn van een aandoening of een verandering in je lichaam, dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten vaststellen om te voorkomen dat de klachten zich verder ontwikkelen tot iets dat je niet zo makkelijk meer los kunt laten.

Ik wens je heel veel succes!


Groetjes, Marensa

Rene, 22-08-2012 03:49 #24
Hallo,

Ben nu op de PC aan het zoeken naar een houten plateau voor onder een beeld van mijn net overleden poes. Tijdens het zoeken begin ik mij ineens te zweten, is gewoon niet normaal. Temp. binnen is 23.9ºC. Luchtvochtigheid 35%, airco aan. Omdat ik eigenlijk nog even wilde gaan douchen had ik mij al bijna geheel ontkleed dus aan kleding ligt het niet.
Toen schoot mij dit plateau te binnen en dacht nog even te zoeken voordat ik de PC afsluit en ga douchen.

Misschien wel belangrijk om te vermelden, heb ca. 40KG. :( overgewicht, cholesterol is te hoog en ben diabeet. (slik voor beide pillen) Ook doen mijn ogen een beetje raar, net of ze tranen maar dat wijt ik aan moe zijn.

Ik heb dit weleens vaker, meestal achter de PC (en nee, ik ben dan niet op zoek naar zaken waardoor je het warm krijgt. :P)

Als ik deze site lees dan zou dit betekenen dat ik te snel werkende schildklier heb? Reactie infoteur, 22-08-2012
Beste Rene,

een te snel werkende schildklier zorgt er vaak voor (niet altijd) dat je gewicht verliest. Hier zeg je niets over, dus ik weet niet of je inderdaad ook bent afgevallen. Je kunt natuurlijk van 20 kg overgewicht naar 40 kg overgewicht gaan, maar het kan ook van 60 kg terug naar de 40 kg zijn gegaan. Daarnaast is diabetes een aandoening waarbij men vaak aankomt. Vooral deze informatie zorgt ervoor dat het zeker niet uitgesloten kan worden dat er een probleem met je schildklier is.

Andere oorzaken kunnen er natuurlijk ook zijn. Overgewicht, zeker in combinatie met andere lichamelijke aandoeningen, zorgt voor meer transpiratie en aanvallen van warmte/hitte. Ik spreek uit ervaring, want zelf heb ik ook ruim overgewicht en ik ben chronisch ziek. Daarnaast zou stress ook zeker een oorzaak kunnen zijn. Dit leidt ik dan vooral af aan het feit dat je toch wel met iets emotioneels bezig was. Ik weet natuurlijk niets over je emotionele toestand, van nu of bij eerdere van dit soort aanvallen. Het is dan ook een optie. Ik zou je aanraden toch eens langs de huisarts te gaan om goed te laten controleren waar dit vandaan komt. Het is een symptoom van een afwijking aan de schildklier, maar het symptoom hoort ook bij tal van andere aandoeningen, zowel lichamelijk als mentaal.

Ik hoop dat je iets aan deze info hebt!

Groetjes, Marensa

Wendy, 06-08-2012 17:37 #23
Ik heb veel last van zweet/warmteaanvallen en kom erg veel aan terwijl ik juist op mijn voeding en beweging let. Ik heb dus zowel klachten die bij een traag als bij een te snelwerkende schildklier voorkomen. Kan dit? Alvast dank voor het antwoord. Reactie infoteur, 07-08-2012
Beste Wendy,

je klachten kunnen inderdaad te maken hebben met een afwijking aan de werking van de schildklier. Ik zou je aanraden de huisarts te bezoeken om hier onderzoek naar te laten doen. Aankomen terwijl je juist op je voeding let kan namelijk ook een symptoom van andere aandoeningen zijn, waardoor het zeker aan te raden is even langs de huisarts te gaan. De extra kilootjes moeten ergens anders vandaan komen wanneer je zeker weet dat je ze er zelf niet aan eet!

Succes!

Groetjes, Marensa

M., 27-06-2012 20:01 #22
Ik ben een vrouw van 29 jaar, ik weeg rond de 57, 5 kilo en ik ben ongeveer 168 lang.
Sinds een paar maanden heb ik soms last van hitte/zweet aanvallen.En ook hartkloppingen.Ik denk zelf dat het met stress te maken heeft.Rond de menstruatie krijg ik snacht zweetaanvallen zodra ik weer aan de pil ben is het weg ik heb geen idee waar dat in ene keer vandaan komt. Ik vindt het eigenlijk best eng. Maar durf er niet mee naar de huisarts. Ik hoop dat iemand mij kan helpen hiermee Reactie infoteur, 29-06-2012
Beste M.,

er bestaat een aanzienlijke kans dat het probleem voortkomt uit een psychische klacht. Zoals je zelf al noemt, stress kan inderdaad de oorzaak zijn. Daarbij kan stress ook (lichte) angst- en paniekaanvallen veroorzaken die zich onder meer kunnen uiten in aanvallen van hitte en overmatige transpiratie, soms in combinatie met hartkloppingen en eventueel benauwdheid of kortademigheid.
Omdat je aangeeft dat je er geen last van hebt wanneer je aan de pil bent, kan het ook een verstoring zijn in je hormoonhuishouding. Als bepaalde hormonen niet in balans zijn, dan kunnen er diverse problemen voordoen, zowel lichamelijk als psychisch. Het punt is dat een verstoring in de hormonen veroorzaakt kan worden door een andere lichamelijke klacht, maar ook door psychische problemen (als ook stress).

Omdat ik geen arts ben, is het erg lastig om je zo een antwoord te geven of het echt stress is of dat je toch te maken hebt met een lichamelijk probleem. Ik begrijp dat het lastig is om hiermee naar de huisarts te gaan, vooral omdat het ook een hormonaal probleem kan zijn. Toch zou ik je wel aanraden een afspraak te maken bij de huisarts, en dan vooral omdat het probleem ook veroorzaakt kan worden door een lichamelijke aandoening waar je zelf (nog) geen weet van hebt. Het is makkelijk te zeggen dat huisartsen hier dagelijks mee te maken hebben, al is dat natuurlijk wel zo. Het gaat in dit geval om jouw lichaam en niet om dat van al die anderen die de huisarts ziet. Toch is het belangrijk je voor te houden dat het voor jou ongemakkelijker is dan voor de huisarts en deze zal dan ook zeker niet denken dat het raar of genant is. Ik hoop dat je hier toch iets mee kunt!

Ik wens je heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Melcy, 05-06-2012 14:14 #21
Beste infoteur,
Ik heb een vraagje. Ik ben een jonge vrouw van 31 jaar oud. Ben veel te zwaar. Ik ben 187 cm en weeg 134 kg. Ik en mijn man hebben een kinderwens en hebben al een zoontje van vijf jaar waar wij 4 jaar voor zijn bezig geweest. Ziekenhuis in en uit en toch natuurlijk zwanger geraakt. Maar nu zijn we al weer vier jaar bezig. Ik probeer echt alles aan mijn gewicht te doen maar niets helpt ik sport 3 a 4 keer per week zwemmen, hardlopen en fietsen. Eet gezond en gevarieerd. Ik moet wel zeggen dat ik vroeger ook al dik was een toen een eetprobleem heb gehad. Ik heb een lange poos niet gegeten en woog toen op zijn minst 65 kg. Toen ik mijn huidige man heb leren kennen heb ik een keus moeten maken tussen hem en mijn probleem. Ik koos voor mijn man en heb mijn probleem op kunnen lossen maar daardoor hielt ik waarschijnlijk alles vast wat ik binnen kreeg en tadaa jahoor 110 kg en na mijn zwangerschap van mijn zoontje ben ik nu 134 kg. Ik weet niet meer wat ik moet doen? Ik ben bij de dokter geweest en jahoor ik wist het al ik ben te dik daardoor raak ik niet zwanger, maar toch nog even bloedprikken voor de schildklier. Waarde was 5.19 helemaal goed zei de dokter, maar nu vraag ik mij af na twee dagen van alles op het internet gelezen te hebben is dit ook wel zo. Want de waardes op internet zeggen dat als je zwanger wilt worden dat je waarde onder 2, 5 moeten liggen. Kan ik anders nog ergens anders heen dan naar mijn huisarts om dit verder uit te laten zoeken? Ik hoop dat u mij kunt helpen en anders wat informatie kunt geven. Reactie infoteur, 06-06-2012
Beste Melcy,

de schildklier, en de werking ervan, hebben invloed op meerdere hormonen in het lichaam. Je hebt de TRH, TSH, T3 en T4. De schildklier wordt bij het bloedprikken getest op bepaalde waarden die binnen een standaard moeten liggen om te bepalen of de schildklier gezond werkt. Het gaat niet om 1 waarde die zegt of dat het geval is, maar om meerdere waarden. Op de volgende site kun je (onderin) een overzicht vinden van de verschillende waarden die als gezond / ongezond worden gezien:

http://www.umcg.net/index.php/component/content/article/44-ziekten/schildklier/59-de-schildklier

Daarbij is er nog een verschil tussen gezond en voordelig in jouw geval. Als je zwanger wilt worden, dan spelen er heel veel factoren in je lichaam een rol. Eigenlijk moeten al deze factoren binnen de beste waarden voor vruchtbaarheid te vallen. Je bent te zwaar en dit heeft inderdaad invloed op je vruchtbaarheid. MAAR, te zwaar zijn betekent niet dat je niet zwanger kunt worden. Verminderde vruchtbaarheid door overgewicht ontneemt niet de kans om zwanger te worden. Zeker als alle overige waarden in je lichaam wel in orde zijn, bestaat er een goede kans dat je toch zwanger wordt. Vrouwen met bijvoorbeeld maar 1 eierstok (of maar 1 werkende eierstok) zijn verminderd vruchtbaar, maar de kans dat zij zwanger worden is toch nog steeds aanwezig. Uiteindelijk is 'de helft' nog wel goed werkend. Overgewicht heeft minder invloed op de vruchtbaarheid dan een missende eierstok. Ik hoop dat een beetje duidelijk is wat ik daarmee bedoel te zeggen.
Je kunt het ook de andere kant op zien. Stel dat het je zou lukken om 50 kilo af te vallen, dat betekent niet dat je ineens optimaal vruchtbaar bent omdat je het overgewicht kwijt bent. En dan nog, afvallen is ontzettend moeilijk. Dit weet ik uit ervaring, want ik ben zelf 28, vrouw en heb last van overgewicht. Vooral voor vrouwen is het moeilijk om gewicht te verliezen en ontzettend veel vrouwen doen er alles aan wat ze kunnen en vallen nog geen grammetje af. Wat je nog zou kunnen proberen om wat gewicht te verliezen, is te zorgen dat je nooit trek hebt. Stel dat je om 7 uur in de ochtend opstaat en gaat ontbijten, wacht dan niet tot 12 uur met eten voor de lunch. Eet iets kleins om bijvoorbeeld 9 uur en om half 11. Ook tussen de lunch en het avondeten. Eet iets kleins, met minder dan 100 calorieen, om 2 uur en om 4 uur. Drink bij ieder tussendoortje een groot glas water en probeer na 7 uur in de avond niks meer te eten, ook geen tussendoortje. Heb je echt trek, neem dan een appel of iets dergelijks, maar liever helemaal niks. Je lichaam heeft dan precies 12 uur (als je om 7 uur opstaat) om alle activiteiten van de dag, waaronder het eten, op een goede manier te verwerken. Een extra tip, geen lekkere tip maar wel een nuttige: neem bij iedere grote maaltijd een schijfje citroen. Na je ontbijt, lunch en diner eet je een schijfje citroen of in ieder geval het sap ervan. Het is absoluut niet lekker en natuurlijk heel zuur, maar het heeft een positief effect op het verwerken van het eten dat je net binnen hebt gekregen en op de opslag van het vet dat daarin zit. Dus dat wat betreft gewicht en afvallen.

Verder moet echt alles met elkaar in balans zijn in je lichaam om je kans op zwangerschap te vergroten. Goed eten is 1 ding, maar veel drinken (water vooral) en voldoende slapen (minimaal 7 uur per nacht) zijn bijvoorbeeld ook heel belangrijk.
Een second opinion aanvragen lijkt me ook nuttig, zodat je niet volledig hoeft te vertrouwen op het oordeel van je eigen huisarts, maar de situatie ook eens kunt bespreken met een andere huisarts. Dit kun je op twee manieren doen als het om een huisarts gaat. Op de eerste plaats kun je zelf contact opnemen met een andere huisarts waarvan je goede resultaten hebt gehoord, en een afspraak maken voor een second optinion. Op de tweede plaats kun je je eigen huisarts vragen om een verwijzing voor een second opinion. In de wet is geregeld dat iedereen recht heeft op een second opinion en de behandelend (huis)arts is verplicht hiervoor een verwijzing te geven. In dat geval kan de huisarts je adviseren over de keuze voor een tweede huisarts die de second opinion uit zal voeren.
Je kunt ook aandringen op een verwijzing naar een gynaecoloog om te laten testen hoe vruchtbaar je bent en om met deze specialist verder te zoeken naar mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat je na vier jaar nog altijd niet zwanger bent geraakt. Een gynaecoloog weet en kan altijd meer dan een huisarts, omdat deze verder gestudeerd heeft op dit specifieke medische vlak. Deze zal je dan ook zeker verder kunnen helpen. Je zegt dat je voor je eerste kindje ook al zoveel problemen hebt gehad om op een natuurlijke manier zwanger te raken en dat het 'ziekenhuis in, ziekenhuis uit' was. Je kunt proberen om direct contact op te nemen met de specialist waar je toen al je afspraken hebt gehad. Je staat nog in hun systeem en de kans bestaat dat je zonder verwijzing van je huisarts gewoon een afspraak mag maken.

Nou een heel verhaal, met veel informatie. Ik hoop dat je er iets aan hebt en er iets mee kan. Laat je in ieder geval niet afschepen met antwoorden dat je simpelweg te zwaar bent om zwanger te raken, want dat is de grootste onzin die er bestaat. Een kinderwens is belangrijk, ook als het om een tweede kind gaat, en je mag je nooit laten afschepen met informatie waar jij geen genoegen mee neemt. Het gaat om jou, om jouw gezondheid, om jullie kinderwens en jullie gezin, en totdat is vastgesteld dat je niet meer zwanger kunt worden door gezondheidsproblemen heb je alle recht om de nodige huisartsen en specialisten te bezoeken die je gaan helpen om de oorzaak te vinden. Als jouw huisarts hierin tegenwerkt en niet verder wil kijken dan zijn/haar neus lang is, dan onderneem je de volgende stap!

Ik hoop echt voor je dat het lukt en mocht het echt niet meer lukken, dan hoop ik in ieder geval dat je een eerlijke diagnose krijgt waarom het niet lukt. Dan kun je het in ieder geval afsluiten of andere mogelijkheden overwegen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Nancy, 03-06-2012 17:31 #20
Grappig dit zeg
jarenlang leek ik wel een ingevallen iemand, kon eten niet normaal maar kwam echt gewoon niet aan, had veel opvliegers of weet ik hoe je dat noemt, was onwijs onrustig, nerveus en nog heel veel meer
nu sinds een paar jaar niet vooruit te branden gewoon, al wil ik graag me lichaam zegt ho stop bekijk het maar, me voeten branden en jeuken vand e droogheid, zo ook mijn benen en handen en schouders doen gezellig mee, soms kom ik niet meer goed uit mijn woorden of vergeet ik de allerlulligste dingen, lijk een warhoofd gewoon, lopen? haha nou meestal ligt er een hele zware druk op mijn benen, ze voelen ongewoon strak en gespannen aan, voeten ook regelmatig, wat het lopen dus erg bemoeilijkt, laatst duitsland geweest onwijs leuk hoor maar zo verdomde heuvelachtig in dat kleve, vriend kon de auto gaan halen want het lukte me dus mooi niet om er te lopen, bloedonderzoek gehad en een tsh van 4.8 licht verhoogd dus, ow heb ik al verteld dat ik hele erge haaruitval heb? en al een fikse poos ook, daarnaast altijd als ik slik het idee dat er iets zit, kom per jaar ongeveer tien kilo aan, maar dat is puur omdat ik onderhand niks eet, alleen al van het kijken ernaar kom ik aan, menstruatie? tja euhhhh das helemaal hopeloos te noemen, had het bijna drie weken terug al moeten worden maar niks hoor, ogen die achteruit hollen en boven alles het altijd steenkoud hebben plus gewoon altid pijn aan mijn lichaam
de huisarts is met deze waarden niet overtuigd dat ik echt iets aan de schildklier heb al vertoon ik volgens mij wel erg veel klachten, dus binnenkort weer bloedprikken en dan hoop ik heel erg dat de waarde gestegen is zodat ik er iets tegen ga krijgen, want hier wordt ik absoluut mesjogge van, net veertig en leven als een bejaarde nee das fijn Reactie infoteur, 04-06-2012
Beste Nancy,

dat is allemaal wel erg vervelend, vooral omdat het lijkt dat je door de huisarts niet erg serieuw genomen wordt, terwijl je toch aangeeft al jaren met klachten te maken te hebben. Als jong persoon leven als een bejaarde is heel, heel vervelend. Hier kan ik zelf over meepraten. Ik ben 28 en sinds 3 jaar ongeneeslijk ziek, waardoor ik aan huis gekluisterd ben. Ik heb dan ook echt met je te doen wat dat betreft!

Ik hoop voor jou dat ze heel snel vinden waar de klachten vandaan komen en dat er toch nog wat aan te doen is, zodat je weer kunt gaan leven naar je leeftijd (of jonger)!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Marie, 04-04-2012 00:25 #19
Nu 62 jaar - 2 jaar geleden is het spiraaltje weg gehaald en nu heb ik vreselijk last van overgangs klachten, maar de laatste 8 weken zijn mijn opvliegers en zweten zó uit z'n verband dat ik me zorgen maak. Ik turf nu de zgn opvliegers. Vandaag heb ik al 10x geturft en nu moet ik nog de nacht ingaan. Ik heb hart kloppingen en zoveel energie verbruik zodat ik eigenlijk niet meer normaal mijn dag door kan brengen. daarbij heb ik zo'n last van pijn in m'n benen, vooral mijn rechter, en m'n hart lijkt maar te flibberen. Ook m'n gewicht blijft maar groeien zonder dat ik er iets aan doe. Volgende week ga ik naar de huisarts om te vragen of er iets met de schildklier is. Reactie infoteur, 13-04-2012
Beste Marie,

ik denk inderdaad dat een bezoek aan de huisarts een goede optie is. Als ik het zo bekijk, dan heb je er wel erg veel last van en ik kan me niet voorstellen dat dit alleen door de overgang zou komen, al zal het voor een deel wel de oorzaak zijn. Verder noem je klachten die ik toch wat 'onbetrouwbaar' vind en die naar mijn mening verder onderzocht zouden moeten worden.

Ik hoop dat je er iets mee opschiet en dat je je snel beter gaat voelen!

Groetjes, Marensa

Paul, 23-03-2012 17:08 #18
Uit eigen ervaring weet ik dat een langzaamwerkende schildklier ook veel oor problemen kan geven, van suizingen tot bonken en doofheid. Reactie infoteur, 25-03-2012
Beste Paul,

bedankt voor deze toevoeging!

Groetjes Marensa

Nikki, 22-02-2012 22:46 #17
Graag zou ik een vraag willen stellen. Onlangs is bij mij een te snel werkende schildklier aangetoond. Hiervoor moet ik naar de internist. Ik kwam bij de huisarts vanweg zeer lange menstruatiecyclussen (zo'n beetje 4 per jaar). Het kan toch zijn dat de menstruatiecyclus verstoord is door de hyperthyreoidie? Als dat zo is en uiteindelijk blijkt, kan de menstruatiecyclus dan weer normaler worden indien goed behandeld voor schildklier? Reactie infoteur, 23-02-2012
Beste Nikki,

het is inderdaad zo dat de menstruatiecyclus ook verstoord kan raken bij een probleem met de schildklier. Bij het grootste deel van de mensen die te maken hebben met klachten door de hyperthyreoidie verdwijnen de klachten wanneer er een goede behandeling wordt geboden. Bij een klein percentage blijven de klachten aanhouden, al dan niet in mindere mate. Ik hoop voor jou dat de behandeling goed aanslaat en dat alle klachten opgelost zullen worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je nog informeren naar eventuele extra behandelingen om je menstruatiecyclus beter te regelen.

Heel veel sterkte en succes!


Groetjes, Marensa

Parveen, 21-02-2012 15:21 #16
Een vraagje, op de Dr Oz Show werd de onderwerp schildklier ook besproken en dokter Oz gaf aan als je buitenste deel van je wenkbrauw uitvalt en niet meer aangroeit dan duidt dat waarschijnlijk op een schildklier probleem. Klopt dit? Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Parveen,

haaruitval behoort tot de minder voorkomende symptomen die kunnen optreden bij een afwijkend werkende schildklier. Het kan duiden op een probleem met de schilklier, maar kan ook een symptoom zijn van een ander gezondheidsprobleem. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles wat Dr. Oz zegt en uitlegt ook daadwerkelijk zo is. Hij is een gerespecteerd arts en verkoopt geen onzin wat dat betreft.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groetjes, Marensa

Carolina Balin, 20-02-2012 11:39 #15
Een vraagje kan je van te lage Schildklier haaruitval krijgen, omdat onze dochter van 49 jaar een te lage heeft, en echt kale plekken krijgt de laatste tijd.Vast bedankt voor uw antwoord, Caro Balin. Reactie infoteur, 20-02-2012
Beste Mw. Balin,

het komt inderdaad voor dat mensen met een te traag werkende schildklier last krijgen van haaruitval. Dit symptoom komt niet heel vaak voor, maar is zeker wel (ook) kenmerkend als gevolg van een te langzaam werkende schildklier. Het kan dus goed zo zijn dat uw dochter haaruitval heeft als gevolg van de afwijking in de schildklier. Echter, er kan ook een ander (gezondheids)probleem zijn die de haaruitval veroorzaakt. Om zeker te zijn is het aan te raden de huisarts eens te bezoeken voor advies en meer informatie.

Succes en sterkte, ook voor uw dochter.

Met vriendelijke groet,

Marensa

Hennie Warring, 19-02-2012 11:13 #14
Heb vaak (heel vaak) last van erge jeuk over mijn hele lichaam. Komt iedere keer spontaan opzetten. Heb een te traagwerkende schuldklier, maar de laatste controle liet zien een te snelwerkende schildklier. Is die jeuk (misschien) toe te schrijven aan de schildklier? Reactie infoteur, 19-02-2012
Beste Hennie,

jeuk kan een symptoom zijn van een schildklier die niet naar behoren werkt. In de meeste gevallen gaat het hierbij toch om een te traag werkende schildklier, waarbij de huid kan gaan schilferen en/of erg droog wordt, waardoor de jeuk veroorzaakt wordt.
Ik kan helaas niet zeggen dat het zeker is dat de jeuk en de afwijking in de schildklier met elkaar in verband staan. Ik zou dan ook aanraden de huisarts eens te raadplegen.

Succes en ik hoop dat de jeukaanvallen snel verholpen kunnen worden!

Groetjes, Marensa

Anneke Kramer, 11-02-2012 00:43 #13
Mijn schildklier werkt te snel daar slik ik medicijnen voor, maar ik heb 1 klacht en dat zijn brandende rode en prikkelende ogen. Heeft u een tip wat ik daar aan kan doen om dit te verzachten? Reactie infoteur, 12-02-2012
Beste Anneke,

oogproblemen kunnen worden veroorzaakt door een te snel werkende schildklier. Echter, in de meeste gevallen verdwijnen de oogproblemen wanneer de snel werkende schildklier wordt behandeld met medicijnen. Omdat dit bij jou niet het geval is, zou ik je aanraden de huisarts te bezoeken. Deze zal je of een nieuw medicijn voorschrijven voor de schilklier, of je een middel tegen de oogproblemen voorschrijven, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Ik wens je veel succes en sterkte.

Groetjes, Marensa

Mirjam, 31-01-2012 22:03 #12
De klachten die ik heb duiden erg op een niet goed werkende schildklier. Het is al een paar dagen in de war. Inderdaad voelt dat als grieperig. Koude rillingen, maar ook zweten. Geen koorts, dit meet ik dagelijks. Wel zo nu en dan diarree. Hoofdpijn en soms wat duizelig. Ik heb wel medicatie voor familiare cholestorol, (crestor) en paroxitine 10 mg tegen angsten. De gebruiksaanwijzing hiervan zegt niks over bovengenoemde klachten.

Ria, 07-01-2012 17:37 #11
Ik ben al een maand bezig met tyrax 100mg maar de laatste dagen zie ik dat ik teveel lichaamspijnen hebt wat kan de oorzaak zijn Reactie infoteur, 09-01-2012
Beste Ria,

het kan zijn dat je last hebt van enkele bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van tyrax zijn:
hartkloppingen, versnelde hartslag, onregelmatige hartslag, pijn of
drukkend gevoel op de borst, hoofdpijn, slechter zien, spierzwakte,
spierkrampen, overmatig blozen en zweten, koorts, overgeven, rusteloosheid,
slapeloosheid, beven, gewichtsverlies, diarree en onregelmatige menstruatie.

Nu heb je het alleen over lichaamspijnen, dus dit zou onder spierkrampen of pijn op de borst kunnen vallen, daar ik niet weet waar je die pijnen precies hebt. Het kan zijn dat je lichaam aan het wennen is aan de medicijnen. De meeste bijwerkingen treden op bij nieuw gebruik en bij verhoging van de medicijnen. Mocht je hier echt last van houden, dan zou ik je zeker aanraden de huisarts eens te bezoeken met deze klachten. Wellicht is het dan een beter idee je een ander geneesmiddel voor te schrijven of even verder te kijken naar een andere, beter passende oplossing.

Ik wens je heel veel succes!


Groetjes, Marensa

Iet, 31-10-2011 16:20 #10
Hallo Marensa,

Ben sinds vorige week er achter gekomen dat mijn schildklier te hard werkt.
Door middel van een echo zijn er nodus gezien en een ervan is productief.
Ga over 2 weken naar de internist.
Maar mijn vraag is kun je je ook niet lekker en een beetje grieperig voel hebben van een snelwerkende schildklier?

Groetjes iet Reactie infoteur, 04-11-2011
Beste Iet,

het kan inderdaad zijn dat je je niet lekker voelt wanneer je last hebt van een te snel werkende schildklier. Er zijn ontzettend veel symptomen van bekend, waaronder onder meer ook vermoeidheid, slappere spieren, diarree en transpiratie. Dit zijn inderdaad klachten die je ook bij een griep zou kunnen hebben, dus is het vergelijkbaar met een gieperig gevoel. Wanneer je er al langer last van hebt, dan kun je er ook van gaan overgeven en kan het effect hebben op je ogen. Ik ga ervan uit dat je hier nog geen last van hebt, dus het is fijn dat het aangetoond is en dat er iets aan gedaan wordt. Je kunt je klachten voorleggen bij de internist over anderhalve week. Deze kan je precies vertellen of dit inderdaad allemaal symptomen zijn die bij een snel werkende schildklier horen.

Ik wens je heel veel sterkte en succes bij de internist / de behandeling!

Groetjes, Marensa

Sandra, 10-08-2011 18:25 #9
Ik ben gister weer gaan bloedprikken. Maar krijg pas dinsdag de uitslag. Wat duurd dat allemaal lang als je je zo onrustig en angstig voelt! Ik heb de ziekte van Graves waar het 15 jaar geleden allemaal mee begonnen is. Nu kreeg ik vorig jaar te maken met het overlijden van de moeder van een vriendin waar ik per toeval bij was in het ziekenhuis op het moment dat ze stierf. Die vrouw was pas 52 en overleed aan longkanker op tijd van 2 maanden. Een paar dagen later werd ik erg benauwd en ademde moeilijk… Nou ik kan je zeggen dat de angst dan behoorlijk toeslaat. Ik kreeg angst en paniek aanvallen en belande zelf op het EHBO. Uiteindelijk kwam uit dat mijn schildklier ineens niet goed werkte en dat ik direct met mijn medicijnen moest stoppen. Na twee weken werkte mijn schildklier natuurlijk weer veel te langzaam en moest ik weer mijn medicijnen opbouwen. Je lichaam krijgt dan toch een flinke klap niet? Door van veel te snel naar veel te langzaam te gaan? Nu voel ik me ook alweer 2 weken benauwd en erg angstig. Er gaat vanalles door mijn hoofd en snap niet dat ik altijd meteen zo bang ben om iets ergs te hebben als ik zoiets heb. Nu hoop ik toch zo daat dinsdaag uitkomt dat mijn schildklier weer niet goed zijn werk doet, maar dat kan toch niet zo zijn dat dit ieder jaar terug komt of wel? ik hoor iedereen al jaren over het medicijn tyrax of zo. Ik heb dit nog nooit gehad ik krijg al jaren eutorox 150. weet iemand het verschil? Ik heb soms het gevoel dat ze hier in het ziekenhuis gewoon niet verder willen kijken en alleen naar de bloeduitslagen kijken en de medicijnen aan de hand daarvan aanpassen ongeacht hoe je jezelf voelt. Volgens mij hebben ze geen idee wat het allemaal met een mens doet! ALs je gaat zoeken op internet zijn er lijsten met eventuele klachten die afkomstig zijn van de schildklier. Die heb ik eens allemaal opgeschreven van zowel hypo als hyper. Ik kwam op 87 klachten die zowel erg als heel minimaal waren ik had daarvan zelf 76 klachten. Dag in dag uit kom je enkele van deze klachten tegen. Een vriendin die ik dit vertelde zei. ooo dat of dat heb ik ook wel eens… Ja zeg ik dat klopt, ieder mens heeft wel eens wat. Maar ze beseffen niet dat een schildklier patient iederedag te maken heeft met vervelende kwaaltjes. daarbij kom ook nog dat ik reama heb en daar ook dagelijks klachten van heb. maar goed je probeert positief te blijven maar de laatste twee weken lukt me dat dus weer niet en ben ik alleen maar angstig. Ik hoop dat het met de schildklier te maken heeft. Reactie infoteur, 16-08-2011
Beste Sandra,

als het goed is heb je vandaag dan eindelijk de uitslag van het bloedprikken gekregen. Ik hoop voor je dat het meevalt. Het is inderdaad altijd zenuwslopend om op medische uitslagen te wachten! Ik kan me wel voorstellen dat je wat angstig wordt als je je zelf niet helemaal lekker voelt terwijl je net een onverwachts overlijden van een jong iemand mee hebt gemaakt. Dat zorgt er altijd voor dat je je gaat realiseren dat het zo afgelopen kan zijn. Het is overigens altijd beter om van het slechtste geval uit te gaan. Dan kan het altijd alleen maar meevallen. Aan de andere kant, ergens ga je toch altijd uit van een goede uitslag en blijft het een klap in je gezicht als er iets aan de hand blijkt te zijn.

Paniek- en angstaanvallen kunnen ook zorgen voor lichamelijke klachten, als hartkloppingen en benauwdheid (ook als je op dat moment zelf geen aanval hebt). Dat kan er ook nog mee te maken hebben. Je zal er onbewust toch wel mee bezig zijn en dat is logisch. Ik durf je geen antwoord te geven over het verschil in medicijnen. Dat zou ik echt niet weten, dus daar kan ik helaas niets over zeggen. Misschien dat iemand anders die dit leest het wel weet en je het antwoord kan geven. Als je van de 87 klachten op 76 klachten 'ja' kunt zeggen, dan zou ik eens een andere arts bezoeken en hem de situatie en dit feit voorleggen. Misschien heeft een andere arts er weer een heel andere kijk op en ziet die iets wat de andere arts over het hoofd ziet.

Ik hoop in ieder geval dat je uitslagen okee waren. Probeer je niet te druk te maken. (ik weet dat dat heel makkelijk gezegd is)

Succes!

Groetjes, Marensa

Micky, 17-07-2011 09:53 #8
Ik weet sinds 15 maanden dat ik hashimoto heb.Jarenlang heb ik klachten gehad met mijn menstruatie.ik had zeer heftige bloedingen en altijd bloedarmoede gehad. 2jaar geleden kreeg ik te horen dat ik een vergrote baarmoeder had en dat er een vleesboom in mijn baarmoeder zat ter grote van een hele dikke sinasappel.En ik een baarmoeder had met een grote van 4maanden zwangerschap ongeveer.
Op aandringen van de huisarts en gyn heb ik mijn baarmoeder laten verwijderen, zelf zei mijn gevoel dat het niet nodig was.
Achteraf bleek ik dus inderdaad geen vleesboom te hebben, maar baarmoeder is wel verwijderd en heb nu nog steeds klachten door de verwijdering.
Omdat ik steeds zo moe was en dikker werd verzocht ik de huisarts om bloed te latenprikken op mijn schildklier.Ik dacht zelf dat hij te traag werkte.Ik was depri en opstandig en kon niet. veel verdragen.Huisarts verklaarde me voor gek en zei dat ik niets aan mijn schildklier had.
Toch bloed geprikt en wat bleek, toch schildklieraandoening.ben nu vanaf april 2010 bezig met eerst tyrax en nu al tijd eutyrox.Momenteel zit ik op 100 mg
Ik verneem dat het nog niet goed is.ben nog steeds moe, huilbuien om niets, en wordt steeds maar dikker en dikker, wat heel frustrerend is.ik ben net 51 jaar geworden.
Hoop toch echt dat ik me beter ga voelen!

Nettie, 23-05-2011 11:51 #7
Mijn moeder had last van haar schildklier en nu twee van mijn zusters ook.
Is het erfelijk en zou ik dit moeten laten controleren bij mijn huisarts?
Heb wel last van geschetste klachten, maar niet ernstig ofzo maar wel vaak heel moe. Reactie infoteur, 25-05-2011
Beste Nettie,

als je twijfelt, is het zeker aan te raden het te laten controleren. Al is het alleen maar voor je eigen gemoedsrust. Problemen met de schildklier kunnen inderdaad erfelijk zijn, maar het hoeft niet zo te zijn. Het is van meerdere factoren afhankelijk of je er wel of geen last van krijgt.

Ik zou zeggen, laat gewoon even bloedprikken voor de zekerheid. Beter dat, dan dat je er te laat achter komt mocht er wel iets aan de hand zijn.

Succes!

Groetjes, Marensa

Jemi, 28-04-2011 22:48 #6
Ik gebruik al bijna 2 jaar tyrax voor mij schild klier en heb altijd diaree maar mijn huisarts zegt dat mijn medicijnen nu genoeg zijn. kan iemand mij misschien helpen hoe ik van die diaree af ga en of dat toch iets met mijn schildklier te maken heeft. Reactie infoteur, 25-05-2011
Beste Jemi,

er zijn mensen die inderdaad last hebbem van diarree bij schildklierklachten. Ook de medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Ik vind het wel raar dat een huisarts niets aan de diarree doet. Nu werken de medicijnen misschien wel goed voor de schildklier, maar diarree kan ook voor grote problemen zorgen. Denk bijv. aan uitdroging, verminderde weerstand, buikpuin enz. Ik zou toch doorzetten en proberen ook het diarree-probleem opgelost te krijgen, want zo lang diarree is echt niet gezond, ook niet omdat het veroorzaakt wordt door medicijnen! Die moet je immers altijd blijven gebruiken.

Succes!

Groetjes, Marensa

Caroline Juten, 04-04-2011 13:11 #5
Heel toevallig, vanmorgen bij oncologe geweest, net een half jaar klaar met borstkankerbehandelingen; chemo, bestraling en nu hormoonpillen. mijn haar ziet er niet uit, pluizig en met kale plekken, nu denkt oncologe dat dat misschien met de schildklier te maken zou kunnen hebben. ook veel gewichtstoename maar dat zou ook door tamoxifen kunnen komen. ooit gehoord van link na borstkanker met slecht werkende schildklier? Reactie infoteur, 25-05-2011
Beste Caroline,

ikzelf heb er nooit van gehoord, maar ik ben dan ook (helaas) geen dokter. Wellicht ziet iemand je reactie die er wel een antwoord op heeft. Ik ben zelf ook heel benieud!

Ik wens je in ieder geval wel alle sterkte toe!

Groetjes, Marensa

Tonny Delien, 29-03-2011 22:41 #4
Mijn man is op 23 sept 2010 overleden, hij had kanker en was maar negen maanden ziek. een half jaar was ik zelf net uitbehandeld van borstkanker 6 x chemo en 31 bestralingen, na het overlijden van mijn man is eruit gekomen dat mijn schildklier te langzaam werkt en dat ik een te hoog cholestrol heb, kan dit alles dan allemaal met die stress te maken hebben, heb voordien nooit ergens iets van geweten, kunnen de klachten met medicijnen verminderen.en kan ik ook iets doen om gezond af te vallen, ik eet maar weinig, dus daar kan het ook niet aan liggen Reactie infoteur, 03-04-2011
Beste Tonny,

wat een vervelend verhaal om te lezen. Je hebt het niet makkelijk gehad!

Ik kan je vertellen dat een zware emotionele periode absoluut invloed kan hebben op je lichamelijke gezondheid. Of deze periode, of de stress, ook daadwerkelijk de werking van je schildklier heeft beinvloed, dat kan ik helaas niet met zekerheid zeggen. Hiervoor zul je een arts moeten bezoeken die er meer verstand van heeft. Ik ken wel mogelijke oorzaken, maar durf niet zomaar te zeggen dat stress hier ook 1 van is. Ik kan het me wel voorstellen!
Een hoog cholestorol kan er absoluut mee te maken hebben.

Er bestaan inderdaad wel medicijnen om de werking van de schildklier weer op peil te brengen. Een traag werkende schildklier kan ervoor zorgen dat je aankomt. Echter, afvallen is geen methode om je schildklier weer sneller te laten werken. Wanneer deze weer sneller werkt, door medicijnen, dan kan het wel zijn dat je weer afvalt.

Gezond afvallen doe je door 3 maal per dag gezond te eten en 3 maal per dag een gezond tussendoortje te nemen (fruit of iets dergelijks, tussen de maaltijden in). Eet niet meer na 19.00 uur in de avond en blijf bewegen. Lopen is een goed alternatief wanneer intensief sporten geen optie is. Wandelen helpt al je spieren te stimuleren en zorgt voor gewichtsafname op de langere duur. Een half uurtje per dag is voldoende om zo gezond af te vallen zonder pillen, drankjes of dieten.

Ik wens je heel veel sterkte en succes!

Groetjes, Marensa

Trees, 28-02-2011 10:36 #3
8 maanden geleden is er geconstateerd dat m'n schildklier te traag werkt. Slik nu tyrax, en heb nu last van geirriteerde ogen, en de oogleden en onder m'n ogen is de huid erg droog en rood. volgens de bloedtest 3.0 om 18 werkt de schildklier nu goed. maar ik zit nog wel met die ogen, herkent iemand dat? Reactie infoteur, 03-04-2011
Beste Trees,

tot op heden heb ik nog geen reacties gehad van mensen die jouw situatie herkennen. Het is natuurlijk wel vervelend wanneer het ene probleem verholpen wordt met medicijnen die een volgend, ook heel vervelend, probleem doet ontstaan.

Ik zou je aanraden eens langs de huisarts te gaan en te vragen naar de mogelijke oorzaken. Wellicht zijn het toch niet de medicijnen, maar is er gelijktijdig iets anders in je situatie veranderd of ontstaan. Daarbij reageer je misschien te heftig op de medicijnen en is het nodig je andere medicatie voor te schrijven.

Ik wens je heel veel succes en sterkte!


Groetjes, Marensa

Judith Jacobs, 06-02-2011 18:47 #2
Ik heb al een paar jaar last van hartkloppingen. Moet ik hiermee naar de huisarts. Het is alleen als ik in bed lig.
Overdag heb ik nergens last van. Kan dit iets te maken hebben met de schildklier. Heb ook last van diaree en dan wel dat ik soms 8 x
naar het toilet moet. Heb nooit last gehad van schildklier.

gr. judith Reactie infoteur, 07-02-2011
Beste Judith,

het is aan te raden met je klachten naar de huisarts te gaan. Niet omdat dit met de schildklier te maken moet hebben, maar omdat het wel mogelijk is. Hartkloppingen in bed kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door stress of juist door het feit dat de stress van de dag van je schouders af valt.

Daarbij is het bij langdurige diarree altijd belangrijk een huisarts te raadplegen, vooral omdat er kans bestaat op uitdroging terwijl je je hier zelf niet van bewust bent.

Neem het zekere voor het onzekere en bezoek even de huisarts!

Succes!

Groetjes, Marensa

Anneke, 11-01-2011 12:47 #1
De schilklier gaat in combinatie met slijmbeusonsteking en overgang over tot hartklopping duizeligheid en pijn in gewrichten. Wat is er aan de hand en wat moet je daar aan doen.? Reactie infoteur, 21-01-2011
Beste Anneke,

iedereen heeft bij problemen met de schildklier andere klachten. Daarom kan ook niet iedereen op dezelfde wijze, of met dezelfde medicijnen, behandeld worden.
Ik raad je dan ook aan je te laten adviseren en informeren door de huisarts of je behandelend arts in het ziekenhuis.

Succes!

Groetjes, Marensa

Infoteur: Marensa
Laatste update: 17-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Reacties: 99
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!