Enzymen en hun werking

Enzymen en hun werking Enzymen bestaan uit twee delen: het eiwitbestanddeel, de proteïne en een cofactor en het co-enzym, dat gevormd wordt calcium, magnesium, zink, selenium en vitaminen. De verzameling van enzymen die voorkomen in een cel bepaalt, welke processen met betrekking tot bij voorbeeld de stofwisseling kunnen plaatsvinden. Enzymen brengen met behulp van specifieke vitaminen en metalen diverse chemische reacties teweeg. Ze zijn belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Essentiële vetzuren, zoals linolzuur en linoleenzuur, maken onder meer prostaglandinen aan. Die zorgen voor de regulering van de enzymactiviteiten in alle lichaamscellen.

Algemeen

Er bestaan enkele duizenden enzymen, die helpen bij vele processen in het lichaam. In dit kader kan gedacht worden aan de werking van de stofwisseling, immuunsysteem en voedselvertering. Het lichaam maakt zelf de enzymen aan, maar voeding blijft naast bewegen een belangrijke factor. Voor het grootste deel worden enzymen aangemaakt in de alvleesklier, de pancreas. Een enzym kan een molecuul omzetten in andere moleculen. Bij temperaturen van boven de 37 graden wordt deze conversie versneld. Enzymen bestaan uit twee delen: het eiwitbestanddeel, de proteïne en een cofactor, het co-enzym, dat gevormd wordt uit calcium, magnesium, zink, selenium en vitaminen. De verzameling van enzymen die voorkomen in een cel bepaalt, welke processen met betrekking tot bij voorbeeld de stofwisseling kunnen plaatsvinden. Ook zonder enzymen verlopen processen goed, maar dan wel in een zeer traag tempo. Mineralen zijn een bestanddeel van enzymen en hormonen in de vorm van geladen ionen. Ze oefenen invloed uit op de werking van enzymen.

Werking van enzymen

Een enzym kan alleen werken wanneer het zich aan een andere stof bindt. Deze andere stof noemt men een substraat. Verder is de werking van een enzym afhankelijk van de volgende factoren:
 • de temperatuur, koude inactiveert de enzymen
 • de zuurtegraad, Ph-waarde
 • mineralen

De toename van de enzymactiviteit kan rechtstreeks biochemisch worden gemeten middels een elektronen microscoop.

Het werkingsgebied van enzymen

 • Voedselvertering: Deze is van belang voor de aanvoer van brandstof (suikers) naar de spieren. De helft van de voedingseiwitten die men dagelijks consumeert wordt gebruikt voor het aanmaken van enzymen.
 • Stofwisseling: Uit voedingseiwitten gemaakte enzymen stellen met behulp van specifieke vitaminen en mineralen moleculen samen of scheiden ze om nieuwe cellen en chemische substanties te maken. Ze zorgen er tevens voor dat de spieren zuurstof kunnen opnemen en hun afvalstoffen kwijt kunnen.
 • Immuunsysteem: Beweging zorgt ervoor dat enzymen hun werk beter kunnen doen, daarbij worden de spieren en gewrichten weer soepel gemaakt. Vooral bromelaïne en trypsine zijn in deze belangrijk bij het herstelproces. Enzymen kunnen virussen doden en de celwanden van bacteriën afbreken. RNase L speelt een rol bij de afweer tegen virussen en de aanmaak van nieuwe eiwitten in de cel. Zwavelhoudende aminozuren (taurine en methione) en fenylalamine zijn de bouwstoffen voor de aanmaak van eiwitten en antistoffen(tegen infecties), neurotransmitters, hormonen en verschillende lymfokinen

Symptomen van een tekort aan enzymen

Als een enzym niet kan worden aangemaakt, dan leidt dit bij kinderen onder meer tot opboeren en zure lucht in de maag. In een latere fase bij ouder worden is zuurbranden en reflux van de maag e.d. het gevolg. Verdere gevolgen van enzymen tekort zijn dat voedingsstoffen in de pancreas onvoldoende worden afgebroken. Ook worden gifstoffen slecht afgevoerd. Tevens zijn er enzymen-remmers in de vorm van pesticiden, lood en kwik die enzymen kunnen blokkeren.
Dit leidt tot de volgende symptomen:
 • darmgas en krampen
 • vermoeidheid na het eten
 • voedselallergieën (tarwe en peulvruchten)
 • last van maagzuur, een tekort aan vitamine B12

Co-enzymen

Deze aanvullende chemische verbindingen noemt men co-enzymen. Desbetreffende enzymen bevatten veel fosfuurzuren, ijzer, magnesium, koper, kobalt, mangaan, zink en andere mineralen, zouten of spoorelementen. Co-enzym Q10 en carnitine is benodigd voor het transport van de vetzuren. Q10 is beter voor diegene met een snelle stofwisseling. Belangrijke co-enzymen zijn acetyl-CoA en biotine. Toxinen hebben invloed op Co-enzym A, dat is samengesteld uit fosfuurzuur en vitamine B5. Als de toxinen niet worden omgezet in de lever, dan verstoren ze de koolhydraat- en aminozuurmetabolisme. Daardoor remmen ze de aanmaak van de belangrijke neurotransmitter acetylcholine. Het kortetermijngeheugen kan beïnvloed worden, wat vervolgens een gevoel van vaagheid (onwerkelijkheid) kan opleveren. Langzame koolhydraten zoals brood stimuleren de productie van een andere neurotransmitter serotonine genaamd. Wel dient het brood bij voorkeur in de avonduren genuttigd te worden.

Medicatie

Verbetering wordt verkregen door:
 • pancreasenzymen in te nemen. Deze zijn nodig voor het zoutzuur in de maag. Diegenen onder ons die bloedgroep O hebben dienen geen zoutzuur supplement (HCL) in te nemen.
 • het consumeren van ananas, zuurkool, verse tartaar en kweekgrassen en het innemen van omega 3, methionine en taurine.

N.B. Het gebruik van antibiotica vermindert de werking van specifieke enzymen in bacteriën, waarbij penicilline het actieve deel van een enzym blokkeert dat veel bacteriën gebruiken om hun celwanden te construeren. Als remedie kunnen pancreaseiwitten ingenomen worden en het nuttigen van veel plantaardige eiwitten. Deze eiwitten dienen wel ingenomen te worden direct vóór of tijdens de maaltijd; vanwege de afbraak door het maagzuur. Papaïne doodt darmwormen en vermindert ontstekingen. Een 24-uurs urineanalyse kan een aanwezig enzymtekort aantonen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pancreas: functie en regulatieDe pancreas is een belangrijk voor de vertering van voedsel, omdat het een aantal enzymen produceert die alle soorten vo…
Afvallen met Rauw VoedselAfvallen met Rauw VoedselAfvallen met rauw voedsel is een zeer gezonde manier om gewicht te verliezen. De enzymen in rauw voedsel zullen meer vet…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van eiwit, vet en koolhydratenSpijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. E…
Stofwisseling en verbrandingStofwisseling en verbrandingStofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsverte…

Schildklierklachten en oververmoeidheidSchildklierklachten en oververmoeidheidIeder mens voelt zich wel eens behoorlijk moe. Meestal gaat het over als er rust wordt genomen en kan een nacht goed sla…
Hashimoto: invloed auto-immuunziekte op werking schildklierHashimoto: invloed auto-immuunziekte op werking schildklierEen voornamelijk bij vrouwen voorkomende aandoening is de auto-immuunziekte Hashimoto. Daarbij worden de eigen lichaamsc…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 04-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.