Carnitine en co-enzym Q10 voor meer energie!

Carnitine en co-enzym Q10 voor meer energie! Carnitine en het co-enzym Q10 (Q10) spelen een grote rol in de energievoorziening in de mitochondriën. Deze mitochondriën leveren 98% van de benodigde energie en zijn van de rest van de cel afgesloten door twee speciale membranen. Ter bescherming van de kwetsbare eiwitten en het DNA tegen de resterende giftige inhoud van de cel, kan men Q10 innemen. Om die reden zijn ze van belang bij vermoeidheidsproblemen. Omdat we als we ouder worden al minder carnitine en Q10 aanmaken met ons lichaam is het zeker een goed idee, om deze voedingsstoffen aan te vullen middels supplementen die deze stoffen bevatten. Wees attent met suppletie Q10, indien bloedverdunners en/of bloeddrukverlagers ingenomen worden.

Algemeen

Altijd vermoeid zijn is niet normaal. Tekenen van vermoeidheid zijn: het al moe zijn bij opstaan of veel meer behoefte hebben aan slaap. Maar ook concentratieproblemen en overeten kunnen duiden op een energietekort. Omdat carnitine en Q10 een rol spelen in de energievoorziening kunnen zij een belangrijke rol spelen in de oplossing van energieproblemen.

Carnitine

Dit ammoniumzout wordt gemaakt in de hersenen, het hart, de lever en in de nieren. Het lichaam maakt dus zelf carnitine aan, maar we halen het ook uit voeding. Rood vlees is de voornaamste bron van carnitine. De aminozuren lysine en methionine, de vitamines C, B3 en B6 en het mineraal ijzer zijn nodig voor het aanmaken van carnitine. Is er aan één van deze voedingsstoffen een tekort in het lichaam, dan veroorzaakt dat ook een tekort aan carnitine (1*). Het wordt daarna opgeslagen in onder andere spierweefsel en in de rode bloedcellen. Naarmate men ouder wordt zal het niveau van carnitine in het lichaam dalen. Dit is een van de redenen dat men minder energie hebt als men ouder wordt.

Wat doet carnitine?

Carnitine zorgt onder andere voor:
 • vervoer van vetzuren naar de mitochondriën = energie!
 • verwijdering van afvalstoffen
 • opbouw van hormonen
 • aanmaak van rode bloedcellen
 • verbetering van de werking van het hart en hersenen

Carnitine is een speciaal aminozuur dat een essentiële rol speelt in de vetstofwisseling. Vetten kunnen pas worden verbrand als ze in aanraking zijn gekomen met carnitine. Deze stof transporteert de overtollige vetzuren in een cel naar de mitochondriën, dit zijn de kleine energiecentrales binnen een cel. Hier worden de vetten omgezet naar energie "ATP" dat nodig is voor het functioneren van ons lichaam. Is in de cel de vetzuurmolecuul omgezet naar energie, dan keert de carnitine terug naar de cel om meer vetzuren te halen. Dit proces blijft zich op deze manier herhalen (2*). Vermindering van carnitine is dan ook een grote oorzaak van het afnemen van energie. De vetzuren zijn daarbij vooral een belangrijke brandstof voor de spieren, en dus ook voor het hart. Carnitine is tevens een middel om een verzwakt immuunsysteem te versterken. Witte bloedlichaampjes hebben het namelijk ook nodig om goed te functioneren. Ook is bekend dat carnitine een rol speelt in de hersenen voor de levering van energie en hersencellen beschermt als er geen, of te weinig zuurstof aanwezig is. Daarom wordt deze antioxidant soms toegepast om het denkvermogen te verbeteren.

Dagdosering carnitine

De werkzame dosis van in te nemen carnitine per dag verschilt per persoon. Meestal ligt de dosis tussen de 1 en 3 gram per dag, het liefste dan te verdelen over enkele keren. Op doktersrecept kan L-carnitine van sigma tau 330 mg worden geschreven bij onder andere chronische vermoeidheid. Meestal moet je hiervan dan 3 tabletten per dag slikken. Vanwege het stimulerende effect van carnitine op de mentale energie is het beter carnitine niet 's avonds meer in te nemen. Q10 is een hele goede aanvulling op carnitine. Ook speelt Q10 een rol in de energiehuishouding van het lichaam.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10, vaak afgekort als Q10, wordt in 19 stappen in het lichaam gevormd door middel van het aminozuur tyrosine in combinatie met vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12 en C + magnesium, zink en selenium. Omdat er in het lichaam al snel tekorten optreden aan deze voedingsstoffen zal ook de aanmaak van Q10 daardoor beïnvloed worden. Q10 is de katalysator die de mitochondriën nodig hebben om energie te produceren. Maar de mitochondriën moeten eerst co-enzym Q10 omzetten naar zijn actieve, antioxidant vorm: ubiquinol. Naarmate we ouder worden of wanneer we een chronische ziekte hebben, vermindert onze mogelijkheid om co-enzym Q10 om te zetten in ubiquinol. Daarom is het in die gevallen aan te raden ubiquinol in te nemen in plaats van Q10. Dit co-enzym wordt aangemaakt in de lever en verlaagt naast bloeddruk en LDL ook de bloedsuikerspiegel en dient dan ook bij voorkeur 's-avonds ingenomen te worden. Een te veel aan Q10 wordt opgeslagen in de vetcellen van het lichaam.

Wat doet Q10 voor het lichaam?

Q10 heeft grote invloed op:
 • het hart
 • de hersenen
 • de weerstand

Co-enzym Q10 (Co-Q10) is een vitamine-achtige voedingsstof, structureel nauw verwant aan vitamine E en K, dat aanwezig is in vrijwel elke cel van het lichaam en is een essentiële component van het vermogen van elke cel om energie te produceren. Het verhoogt dan ook het uithoudingsvermogen en remt voortijdige ouderdom. Vanwege de hoge energievereisten bevat het hart de meeste mitochondriën per cel en hebben daarom een zeer hoge concentratie van co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren. Hierdoor heeft veel co-enzym Q10 onderzoek zich toegelegd op hart- en vaatziekten (3*). Er zijn meerdere studies en wetenschappelijke artikelen die tot de conclusie komen dat Q10 de hartspierfunctie aanzienlijk kan verbeteren.

Dagdosering Q 10

Voor meer energie wordt 100-400 mg Q10 aangeraden. Co-enzym Q10 is in vet oplosbaar en kan daarom het beste ingenomen worden met een vettige of olieachtige maaltijd. Vaak is echter aan de Q10 capsules ook al vet toegevoegd voor betere opname in het lichaam.

Door tekorten aan te vullen geef je het lichaam meer kracht en herstelvermogen en wordt de kans op vermoeidheid kleiner. Carnitine en Q10 (of Ubiquinol) zijn in natuurvoedingswinkels of via internet overal te koop. Carnitine is ook verkrijgbaar op doktersvoorschrift. Al met al zijn deze beide stoffen zeker de moeite van het innemen waard!

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingssupplement Acetyl-L-carnitineVoedingssupplement Acetyl-L-carnitineAcetyl-l-carnitine, ook wel ALC genoemd komt van nature voor in onze voeding en het lichaam kan deze stof zelf ook aanma…
Waarom carnitineCarnitine is een aminozuur. Creatine dient echter niet als bouwstof dient voor lichaamsweefsel, zoals andere aminozuren,…
Carnitine en de vetstofwisselingCarnitine en de vetstofwisselingCarnitine heeft een vitamine-achtige werking en komt in alle weefsels van het lichaam voor. Het is één van de lichaamsst…
Stimuleert cafeïne de vetverbranding?Stimuleert cafeïne de vetverbranding?Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in ongeveer 60 andere planten. Voor veel mensen op de wereld is cafeïne niet…

Gescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelGescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelEen blessure aan een van de kruisbanden van de knie wordt gezien als een van de ernstigste blessures in de sport, vaak n…
VRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE is een afkorting van 'Vancomycine Resistente Enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde me…
Bronnen en referenties
 • (1*) http://www.sportvoedingwebshop.nl/
 • (2*) http://www.lcarnitine.nl/
 • (3*) http://www.me-gids.net/module-ME_CVS_docs-viewpub-tid-1-pid-569.html
Reactie

Els Capellen, 26-03-2019
Ik heb gelezen dat bij het innemen van Carnite geen eiwit gebruikt mag worden. Hoe kan het dat het tijdens de lunch en avondmaaltijd ingenomen moet worden? Vriendelijke groet. els Reactie infoteur, 26-03-2019
Sorry, Camite? Ik snap niet helemaal wat u bedoelt?

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 10-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.