Struma: oorzaken, behandeling
Struma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te worden. Als de schildklier gewoon de juiste hoeveelheden hormonen produceert is er op dat moment niet echt een probleem. Het is wel zaak om struma regelmatig te laten controleren, omdat er later wel problemen kunnen ontstaan. Operatie of toediening van radioactief jodium kan nodig zijn. Oorzaak is vaak jodium tekort, ziekte van Graves of ziekte van Hashimoto.
Wat is struma?
Struma is een
vergrote schildklier. Het is voelbaar en vaak ook zichtbaar. Struma is de meest voorkomende schildklierafwijking ter wereld, en wordt ook wel krob genoemd. De schildklier kan dan niet voldoende hormoon produceren, en groeit om meer hormoon te kunnen produceren.
Oorzaken voor het krijgen van struma
- Zwangerschap
- Puberteit
- Symptoom van de ziekte van Hashimoto
- Symptoom van de ziekte van Graves
- Jodiumtekort
De ziekte van Hashimoto
De ziekte van Hashimoto is een
auto-immuunziekte en is een van de meest voorkomende oorzaken van
hypothyreoïdie. Het lichaam maakt antistoffen tegen de eigen schildklier aan, die wordt afgebroken. Gevolg is een
sterk vertraagde stofwisseling.
De ziekte van Graves
De ziekte van Graves is een
auto-immuunziekte, die ook antistoffen tegen de schildklier aanmaakt, maar deze
stimuleren de schildklier i.p.v. hem af te breken. Een opvallend symptoom van deze ziekte zijn ernstige oogproblemen, die soms samen gaan met uitpuilende ogen en gezwollen oogleden. De ziekte komt vooral voor bij jonge vrouwen.
Jodiumtekort
Jodium komt voor in voedsel en komt terecht in de schildklier. Jodium is een chemisch element wat nodig is om hormonen aan te maken door de schildklier. In gebieden waar weinig jodium voorkomt in het voedsel, komt vaak struma voor.
Je hebt struma, en wat dan?
Er hoeft niet altijd wat aan gedaan te worden. Als de schildklier gewoon de hormonen produceert, die het hoort te produceren, dan hoeft er niets te gebeuren. Treden er echter ademhalingsproblemen op en/ of slikklachten dan moet er wat aan gedaan worden.
Behandeling kan plaatsvinden in de vorm van;
- Een operatie
- Het toedienen van radioactief jodium ( dit wordt ook wel ‘de slok’ genoemd). Dit wordt opgenomen in de schildklier en kan daar kwaadaardige of te hard werkende schildkliercellen vernietigen.
Als er niet meteen wat aan gedaan moet worden, is het toch zaak om regelmatig de schildklier te laten controleren, er kunnen namelijk de volgende problemen optreden op een later tijdstip;
- De ziekte van Graves
- De ziekte van Hashimoto
- Er kunnen knobbels ontstaan, die meer hormonen gaan produceren
- Er is een kleine kans op een kwaadaardig gezwel