Schildklieraandoening: de ziekte van Plummer

Schildklieraandoening: de ziekte van Plummer Bij mensen die de ziekte van Plummer hebben is er sprake van een te snel werkende schildklier die vergroot is. In de schildklier ontstaan kleine knobbeltjes. Deze knobbeltjes kunnen vrij groot worden waardoor er zichtbare bulten in de nek ontstaan. Er kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, kortademigheid en een snelle polsslag. Na de diagnose wordt er gestart met medicijnen die de werking van de schildklier remmen om de schildklier tot rust te brengen.

Te snel werkende schildklier

Er zijn in Nederland ongeveer 350.000 mensen die medicijnen gebruiken voor een aandoening aan de schildklier. De schildklier bevindt zich aan de voorkant van de hals, achter de adamsappel. Bij de ziekte van Plummer werkt de schildklier te snel. Dit wordt ook wel hyperthyreoïde genoemd. De ziekte van Plummer wordt ook wel toxisch (multi)nodulaire struma genoemd. Naast dat de schildklier te snel werkt, wordt hij vergroot met knobbels (toxisch multinodulair struma). Nodulair betekent "knobbelig". En "struma"betekent dat de schildklier vergroot is. Deze knobbeltjes zorgen ervoor dat de schildklier te hard moet werken en dat er te veel hormonen aangemaakt worden. In de afbeelding linksboven wordt de schildklier aangegeven met nummer 1. Nummer 2 verwijst naar de bijschildklier.

Klachten

Iemand de de ziekte van Plummer krijgt, zal geleidelijk aan verschillende klachten krijgen zoals:
 • Vermoeidheid
 • snelle polsslag
 • kortademigheid
 • diarree
 • snel warm krijgen

Bron: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Daarnaast ontstaat er een struma. Dit houdt in dat de schildklier opgezwollen raakt. Dit wordt ook wel krop genoemd. Dit is te zien doordat er meestal een bult ontstaat aan de voorkant van de hals. Op het plaatje is een duidelijke struma zichtbaar. De bult kan zowel glad zijn als knobbelig. Soms is de struma niet zichtbaar. Deze ziekte ontstaat meestal sluipend. De meeste mensen die dit krijgen zijn boven de vijftig jaar. Vaak hebben ze al jarenlang een vergrote schildklier met knobbels. De ziekte komt vaak al in de familie voor.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een endocrinoloog. Endocrinologie is een specialisme die zich bezig houdt met het endocrien systeem, ofwel de klieren in het lichaam die een afscheiding hebben zoals ook de schildklier. Er wordt dan naar de grootte van de schildklier gekeken. Er vindt ook een bloedonderzoek en een CT-scan plaats. De schildklier kan bij deze ziekte erg groot worden met diverse knobbels.

Waarom de schildklier te hard werkt

De knobbeltjes die op de schildklier ontstaan trekken zich niets aan van het hormoon TSH (Schildklier stimulerend hormoon). Op deze plekken gaan de knobbeltjes hun eigen gang waardoor er steeds meer schildklierhormoon (TSH) geproduceerd wordt.

Behandeling

De arts zal kan beginsel schildklierremmende medicijnen voorschrijven om de schildklier tot rust te brengen. Indien dit niet werkt zal er gekeken worden naar een andere behandeling. Bij voorkeur zal de ziekte van Plummer behandeld worden met radioactief jodium. Dit kan in de vorm van een capsule of als vloeistof worden gegeven. Dit kan alleen als de schildklier jodium op kan nemen. Tegen de snelle werking van de schildklier wordt tijdelijk schildklierhormoontabletten gegeven. Indien de behandeling met radioactief jodium niet lukt, dan zal de schildklier operatief verwijderd moeten worden. Als de schildklier erg groot en ontsierend is, kan deze in overleg ook verwijderd worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…
Te snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingTe snelle schildklier: symptomen, diagnose en behandelingHyperthyeroïdie is de naam voor de ziekte waarbij de schildklier te snel werkt. Er wordt dan een overschot aan schildkli…
Schildklierklachten: symptomenSchildklierklachten: symptomenDe schildklier is terug te vinden in de hals en produceert hormonen. De schildklier kan te snel of te traag werken, maar…
De schildklier en alvleesklierDe schildklier en alvleesklierDe schildklier ligt in de hals, net onder het strottenhoofd. Aan de achterkant van de schildklier liggen vier kleine bij…

Leverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker: symptomen, diagnose en behandelingLeverkanker (ook wel levercarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel voorkomt. Er bestaan twee varianten van kanker…
KatoenplukkersziekteKatoenplukkersziekteDe katoenplukkersziekte is een ziekte van de luchtwegen: een longaandoening. Ze komt voor bij het veelvuldig inademen va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Studiemateriaal CIVAS Opleidingen voedingsdeskundige
 • www.kennisring.nl
 • www.schildklier.nl
 • www.spreekuurthuis.nl
 • Afbeelding bron 1: Drahreg01, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Jeannette, 26-10-2016
De ziekte van Plummer wat bedoelen ze met bulten? Reactie infoteur, 14-11-2016
Dat zijn de knobbeltjes die op de schildklier ontstaan.

Saskia, 16-01-2014
Hallo

Vorig jaar bij een echografie werd bewezen dat mijn schildklieren vergroot was (zonder verklaarbare rede). Dit is nu meer dan 1 jaar geleden. Mijn dokter zei dat ik vis moest eten, zogezegd omdat ik te veel hormonen heb. Voor de rest zei hij geen behandeling. Hij zei wel volgend jaar terug komen om nog eens te controleren of weg te laten doen.

Hij zegde ook dat mijn hartslagen per minuut te veel waren.

Ik ga nu proberen naar een andere dokter te gaan, want mijn schilklieren zijn weer verdikt en bovendien had ik twee weken pijn bij slikken in mijn bokstkast en mijn hals. Ik ben letterlijk een verwarming voor iedereen. Ik heb geen energie en ik kan mij niet concentreren. IK ben 21 jaar en ik vergeet na 1 minuut wat anderen zeiden. Ik leef letterlijk van dag tot dag.

Nu sinds twee weken heb ik enorme last van diarree. Ik voel een platte ei in mijn keel. En ik krijg gal naar boven. Ik voel me enorm moe, moe, moe en ik heb nu sinds de diarree over dag ijs koud. ik heb veel last van blaasontstekingen en ik had ook vorigjaar serieuse nierontstekingen. Ik lag toen 2 weken plat thuis te huilen als een baby.

Ik ben heel opjaagend en ik weet ni wat te doen.
Ik heb bang om naar de dokter te gaan.
Ik heb het moeilijk ermee, omdat ik zoveel keer (5) opereert ben aan mijn 1 voet en gewoon dat is nog steeds niet in orde (slecht geopereerd)

"De vraag is dat correct dat mijn dokter dat niet verder behandeld of mij ni doorstuurde naar een specialist?"

bijkomende zaken zijn, mijn stemkleppen sluiten zich niet en ik heb tussen in lucht happend, ik ben kort ademhaling. Ik stress snel en wanneer ik onbekende mensen examens ofzo heb beef ik zoals een aardbeven echt heel erg, en ook gewoon zomaar doe ik dat. Niet alleen dat ik val vaker flauw. Ik heb een enorme stijve nek en veel last van hals nek en rechter schouderblad. Spierpijn in rechter been.


Help aub, is dat ernstig? Reactie infoteur, 17-01-2014
Zo aan je klachten te horen, klinkt het ernstig genoeg om je nader te laten onderzoeken. Het kan zijn dat er een aandoening aan ten grondslag ligt. Is er al aan gedacht om te beoordelen of je misschien m.s. hebt? Ik zou niet te lang wachten en je goed laten onderzoeken door een huisarts en je desnoods laten doorverwijzen naar een specialist.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 10-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.